Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ja pisałem coś o jakims konkretnym producencie CPU? Jak intel tak AMD potrafia wyprodukować 200-300W ciepła nie ma róznicy a jak nie daj boze dotkniesz PBO to AMD potrafi być naprawde gorące. Może taki 9800X3D jest chłodniejszy o ile nie chcesz żeby zaczął coś robic .

Opublikowano

Tutaj mój wynik podkręconego ostatecznie na 6Ghz/5.4Ghz i stabilnego we wszystkich testach (także w Y-Cruncher) procka 14600K w teście Gekkbench 6: https://browser.geekbench.com/v6/cpu/12623660

A tu wyniki dla porównania na stocku wszystkich CPU 13/14Gen Intela: https://browser.geekbench.com/processors/intel-core-i5-14600k

A tu dla porównania wynik kol. Phoenix. na AMD 9700X - obecnie kilka stówek droższego: https://browser.geekbench.com/v6/cpu/11085268

Przypominam też, jak Ktoś w tym wątku napisał, że Geekbench preferuje AMD w pojedynczym wątku ;) 

Opublikowano (edytowane)

Na uj mi E-core ?

Do czego, skoro gram lub czytam wypociny na forum ? 

AMD ma dobre odejście do tematu... mocne rdzenie + HT. 

Intel hybrydy robi i padaka z tego wyszła. 

Edytowane przez leven
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, leven napisał(a):

A ja mam to w :dupa: i wyłączyłem E-core :P P-core na 5600mhz i Vcore na 1.225V. Czyli I7 8700 4300ghz na 5600ghz xD

Do grania to lepiej, gdybyś zostawiłe rdzenie E a zamiast tego wyłączył HT, też mógłbyś wtedy obniżyć napięcie. 

Nie ma porównania z ósmą generacją, nie tylko częstotliwość się liczy.

19 minut temu, leven napisał(a):

Na uj mi E-core ?

Do czego, skoro gram lub czytam wypociny na forum ? 

AMD ma dobre odejście do tematu... mocne rdzenie + HT. 

Intel hybrydy robi i padaka z tego wyszła. 

AMD nie ma mocniejszych rdzeni, ma X3D i to daje dużą przewagę w grach. Jak nie wierzysz to porównaj sobie wydajność procka AMD bez X3D do Intel'a.

Edytowane przez SebastianFM
Opublikowano

Sebek bardziej chodziło mi o to, że lepiej mieć P-core, niż kombinację - hybrydy Intela z E-core. W dodatku nowe proce Intela mają mieć jakieś dodatkowe super oszczędne rdzenie. Dla mnie ni uja. Ja chcę grać i mieć zawsze pod ręką mocne rdzenie (manualnie ustawione zawsze na max MHZ) W rzyci mam pobór prądu, który nawet przy IDLE  procesor pracujący z 5600mhz pobiera mniej, niż kanapki za 2400zeta.

Opublikowano
8 minut temu, SebastianFM napisał(a):

Do grania to lepiej, gdybyś zostawiłe rdzenie E a zamiast tego wyłączył HT, też mógłbyś wtedy obniżyć napięcie. 

Nie ma porównania z ósmą generacją, nie tylko częstotliwość się liczy.

Dzięki za podpowiedź. Myślałem, że HT przypisane do P-core da więcej, niż E-core :hmm:

9 minut temu, SebastianFM napisał(a):

@leven, to w takim razie czemu kupiłeś procek z 6 rdzeniami P zamiast z 8? 😁 I w czym ci te rdzenie E w takim razie przeszkadzają, że musisz je wyłączać?

Czekam na Bartleta. 

E-core nie przeszkadzają, tylko nie widzę w nich większej wydajności przy mojej 5060 ti.  Poza tym patrząc na użycie rdzeni w OSD, to mnie krew zalewa, jak Intel to zdupił.

Godzinę temu, wallec napisał(a):

Daj ecore na 4300mhz pcore na 5600mhz a ring na 4800mhz

Działa. HT wyłączone. 

1.jpg

2.jpg

Opublikowano (edytowane)

Włącz HT, masz 33 fps więc ten tego.
Pamiętaj, u mnie sprawdzone, przetestowane info.
Weryfikowane na i5 12400, i5 12500, i5 12600k, i7 12700, i9 12900k, i9 12900ks, i5 14600kf -> info z pierwszej ręki, nie jestem jeszcze zgredem po 40tce, nie kupuję tego co wszyscy, nie piszę tego co wszyscy, nie emotikonuje tak jak wszyscy.

HT ON + E CORE ON + RING 4500 + windows 10 to jest meta i end game.

Edytowane przez wallec
  • Haha 1
Opublikowano

33 FPS bo wszystkie suwaki grafiki w grze na prawo z RT :P Jak by to powiedzieć, bez dopalaczy :) 1440p. 

Jak gram w FP (fishingplanet) to gra mnie wyrzuca, gdy stosuję FG od strony sterownika grafiki. Ale, np.   W3 bez dopalaczy przy 5060ti z RT nie ma szans na więcej niż 30 fps. Dopiero DLSS no i jak już chcesz mieć ponad 70fps to fg, ale od strony sterownika. 

NIS ? nie... lepszy FG od sterownika. 

Opublikowano
5 godzin temu, SebastianFM napisał(a):

AMD nie ma mocniejszych rdzeni, ma X3D i to daje dużą przewagę w grach. Jak nie wierzysz to porównaj sobie wydajność procka AMD bez X3D do Intel'a.

AMD ma architekturę, która potrafi wykorzystać pojemne L3. Daje to korzyści w grach( w sumie nie tylko w grach) w praktyce właśnie ALU pracują sprawniej czyli "rdzenie" są wydajniejsze ;)

Możesz wrzucić do RPL nawet 128MB L3 i nie wiele wniosłoby to do wydajności. 

Opublikowano
8 godzin temu, leven napisał(a):

33 FPS bo wszystkie suwaki grafiki w grze na prawo z RT :P Jak by to powiedzieć, bez dopalaczy :) 1440p. 

Jak gram w FP (fishingplanet) to gra mnie wyrzuca, gdy stosuję FG od strony sterownika grafiki. Ale, np.   W3 bez dopalaczy przy 5060ti z RT nie ma szans na więcej niż 30 fps. Dopiero DLSS no i jak już chcesz mieć ponad 70fps to fg, ale od strony sterownika. 

NIS ? nie... lepszy FG od sterownika. 

Jak masz 30fps to możesz sobie kupić nawet i3 12100f a nie tracić czas na kombinowanie z ustawieniami procka.

• Haha 1
Opublikowano

Idą trzy dżdżownice przez ulice...  to do użytkownika Wallec :P

Tyle mi wystarczy, 900zł za 14600k + 1000zł za Z790 to raczej lepiej niż 1500zł za i7 8700 + 799zł za Z370 ?

1.jpg

Aaaa.... HT wyłączone wedle porady :) 

Opublikowano
16 godzin temu, Karro napisał(a):

Jakoś do brodwella wrzucili który niewiele sie różnił od haswella i dało na tyle ze w zegar skylake nie dorówał

L4 nie L3, która i tak nie grzeszyła prędkościami, ale i tak pomogła przy DDR3. Broadwell ma wyższe IPC niż Haswell.

SKL z dobrze ustawionymi DDR4 jest lepszy od Broadwella z L4.

Opublikowano
4 godziny temu, leven napisał(a):

Idą trzy dżdżownice przez ulice...  to do użytkownika Wallec :P

Tyle mi wystarczy, 900zł za 14600k + 1000zł za Z790 to raczej lepiej niż 1500zł za i7 8700 + 799zł za Z370 ?

1.jpg

Aaaa.... HT wyłączone wedle porady :) 

Po co wyłączać HT? Po to żeby w grach nie było różnicy ale żeby cała reszta działała wolniej?

Opublikowano
5 godzin temu, JacekRTX napisał(a):

Nie rozumiem :hmm:  "Po co wyłączać HT? Po to żeby w grach nie było różnicy ale żeby cała reszta działała wolniej?" 

Na dwóch rdzeniach miałbym taką samą wydajność w IDLE, jak przy aktywnych wszystkich rdzeniach, a w grach wyższy zegar dla rdzenia daje wyższy minimum FPS.

Opublikowano
17 minut temu, tomcug napisał(a):

No na pewno na dwóch rdzeniach miałbyś wyższy minimalny FPS %-)

To była przenośnia :P 

Sideband, draniu, jak zwykle miły :bicz:

23 minuty temu, tomcug napisał(a):

No na pewno na dwóch rdzeniach miałbyś wyższy minimalny FPS %-)

Napisałem w IDLE