Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 26.11.2025 o 06:14, wallec napisał(a):

Span @Kyle o limitach mocy nową drogą do zwycięstwa AMD. Intel jak jeden mąż na 125W PL1=PL2, AMD Leci po 200W.

Zapraszam do dyskusji, bo to nowy poziom fikołków, jeszcze tego nie widziałem.

Od siebie proponuje w kolejnym teście na intelu wyłączyć Intel Turbo boost tak żeby 14900k leciał na base clocku, a na wyłączyć AMD PBO żeby sobie boostowal ale nie na maksa xD 

https://ithardware.pl/testyirecenzje/amd_ryzen_5_7500x3d_test_recenzja_opinia-46448.html

Twoje sugestie o stronniczość stają się niesmaczne. Przyhamuj, bo to nie moja wina, że Intel potrzebuje 250 watów, żeby dorównać AMD z poborem 80 watów (vide 14900K vs 7800X3D). Poza tym każdy zainteresowany może sobie pokazać wyniki Intela z wyższym PL jednym kliknięciem myszy.

• Like 5
Opublikowano

Tomek pokazał, że 14900k w cale nie potrzebuje 250W Pl, żeby był TOP. Przy 125W PL też jest mocny. AMD pokazany na testach miał PL 200W.

Godzinę temu, sideband napisał(a):

Intel nie potrafi dobrze ustawić CPU z pudełka to niestety tak jest :hihot:

A AMD z pudełka potrafi być cacy ?  Chyba na Helu  :uklony:

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, leven napisał(a):

Tomek pokazał, że 14900k w cale nie potrzebuje 250W Pl, żeby był TOP. Przy 125W PL też jest mocny. AMD pokazany na testach miał PL 200W.

Właśnie potrafi dlatego masz niewielkie pole do popisu na UV.

Raptor czy Alder Lake po UV to zupełnie inna liga jeżeli chodzi o wydajność na wat zwłaszcza jak wyłączysz E-core.

Opublikowano

Dlaczego ustawienia zgodne ze specyfikacją producenta w przypadku Intela są widoczne dopiero po ich odnalezieniu i włączeniu, a testami domyślnie widocznymi dla czytelnika są te zmanipulowane poprzez obniżenie PL2 do poziomu PL1? 

Opublikowano

Nie mówię o stronniczości, tylko pytam dlaczego jedne procesory są ustawione na maks a inne ograniczone 

Myślisz że czytelnicy mają czas przeklikiwac i analizować ustawienia?

Ludzie przewijają z góry na dół, patrzą na słupki i wyciągają wnioski.

Firma prezentacji danych ma kolosalne znacznie 

Opublikowano
9 minut temu, wallec napisał(a):

Dlaczego ustawienia zgodne ze specyfikacją producenta w przypadku Intela są widoczne dopiero po ich odnalezieniu i włączeniu, a testami domyślnie widocznymi dla czytelnika są te zmanipulowane poprzez obniżenie PL2 do poziomu PL1? 

Z tego powodu, że główne wyniki są opisane jako "zgodne z TDP". To nie moja wina, że Intel podaje fałszywe TDP.

Teraz, wallec napisał(a):

Firma prezentacji danych ma kolosalne znacznie 

I to oczywiście można przedyskutować. Ale w ramach sensownej dysputy, a ze, że przychodzi wallcuś i krzyczy "na ITHardware oszukujo Intela w testach!!!!!!".

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Dla 14900K 125/125 to nie zaden uber fanboj intel tylko krojenie go xD

dziwnie to wyglada jak ledwo chwile wczesnej test były zazwyczaj na ulokach tj 4095/4095

Jaki był zamysł tego?

ze to test z pracy ciągłej, jakie sa gry?

Najpierw wychwalanie po forach ze amd sprawniejsze 2x a później na wykresie amd 200wat a intel 125

7 minut temu, tomcug napisał(a):

Z tego powodu, że główne wyniki są opisane jako "zgodne z TDP".

ale nie ma czego takiego.

Intel w swoich produktach tego nie ustawia np nuc 13 pro na 40/64 a nie 28/64

Dla mnie to tylko gwarantowany zegar w prądzie

Edytowane przez janek25
Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, leven napisał(a):

Dokładnie tak jest. Wkładasz do płyty i działa. Dlatego klientom składam wyłącznie AMD bo chcę mieć święty spokój.

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano (edytowane)

@janek25

Mi nawet nie o to chodzi.
Ja po prostu lubię czytać, popatrzeć i wyciągnąć swoje wnioski.
Jak widzę ładnie wylistowane ustawienia -> jest super, mam mniejszy i większy limit mocy

obraz.thumb.png.565b57119405581bcef16650eb2852e4.png

A później na pierwszym wykresie domyślnie procki AMD są z większym limitem a Intela z mniejszym (zamiast AMD z mniejszym i Intela z mniejszym a potem AMD z większym i Intel z większym), to sobie myślę "oho, AMD przysłało procka, AMD wymaga -> nie czytam".

I to może być nawet niezamierzone przez autora lub zwykła pomyłka -> jeżeli jest proces "korekty" i korekta tego nie wyłapuje to pozwalam sobie po prostu napisać na forum.

obraz.thumb.png.9ceebae6ed066f81e51a8655b0292b72.png

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)

Obecnie intel juz  nie produkuje  ale w produktach arrow lake H i HX nikt sie nie trzyma PL1/2

Najczęściej PL1 jest podwyższone a PL2 zaniżone bo chłodzenia  ta nie utrzymują 115 i 160  Wat

ale sa tez rodzynki które mozna reklamować bo intel gwarantuje zegar bazowy a produt tego nie spełnia z powodu limitów mocy

Np produkty z 285H czasem mają 33 waty zamiast 45 a to moze spodowodwac ze nie trzymaja zegara 2.9GHZ dla P core

Edytowane przez janek25
Opublikowano
16 minut temu, wallec napisał(a):

A później na pierwszym wykresie domyślnie procki AMD są z większym limitem a Intela z mniejszym (zamiast AMD z mniejszym i Intela z mniejszym a potem AMD z większym i Intel z większym), to sobie myślę "oho, AMD przysłało procka, AMD wymaga -> nie czytam".

Tak jest w każdym teście CPU, nawet tych, które przysyła Intel, a nie AMD, także tutaj kulą w płot :P

W każdym razie, co proponujesz? Zignorować w ogóle istnienie TDP i do głównych wykresów podawać typowe ustawienia automatyczne (czyli w przypadku Intela rzeczywiście będzie to 181/250 W), a obniżone limity do zestawienia zbiorczego? Ja jestem otwarty na każdą propozycję, ale musisz mieć świadomość, że to nie jest do końca tak, że to są zawsze limity, jakie masz, kiedy nie wchodzisz do BIOS-u. Bo są płyty np. B760, które fabrycznie ustawiają PL1 125 W i tylko PL2 181-253 W. A PL2 niczego do wydajności nie wnosi, po minucie spadnie w grze pobór do 125 W i już tak zostanie do końca rozgrywki.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, tomcug napisał(a):

Zignorować w ogóle istnienie TDP

testując nuc 14 pro plus z 185H zignorowałeś

Procesor 45/115 ustawiony przez intela na 64/115 ty ustawiłeś 72/72 do testu

W mobile tdp jest o wiele ważniejsze by coś wykminić bo produkty sa różne i ograniczone chłodzeniem ale w pc to starczy 100zl by kupić chłodzenie na 200wat.

Ogólnie to podejrzewam ze cofając sie w czasie do  historii powstania turbo jest ona powiązana z boxem intela bo taki 14700k vs 14700 niczym sie nie różni

Edytowane przez janek25
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, leven napisał(a):

Taki 7800x3d kręcący się wydajnościowo w okolicy tego "TOP" (w grach ) realnie wciąga max 90W w syntetykach, także nie jest źle :D 

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
5 minut temu, janek25 napisał(a):

testując nuc 14 pro plus z 185H zignorowałeś

Sam zauważyłeś, test NUC-a z danym procesorem, a nie stricte tego procesora. Dawno już nie robiłem testów mobilnych CPU, ale jak robiłem, to zawsze z dostosowaniem PL do TDP ze specyfikacji, a nie wg widzimisię producenta danego laptopa, bo wtedy to jest test laptopów, a nie procesorów.

Opublikowano (edytowane)

@tomcug

Metodologia jest Twoja, nic mi do tego, ale na wykresach wolałbym widzieć niższe limity vs niższe i wyższe vs wyższe, a nie wyższe vs niższe.

Wg. mnie takie ustawienie jak poniżej też jest najsprawiedliwsze jeżeli robimy stock vs stock.

obraz.thumb.png.22d537928da4160c36e4057dc8d6d594.png

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, tomcug napisał(a):

Sam zauważyłeś

No i widzisz ze to pic na wode fotomontaż

Gdyby intel nie pozwalał na inne tpd to by sam nie ustawiał inaczej albo by podważył rma w produkcie mobilnym innych producentów ze swoim produktem.

To apropo tego jak tu niektórzy  sie boją o te rozdmuchane afery z degradacją

Juz widze te 25wat na 18A w panterze :hahaha:

moga sobie wpisac i 5 ,bedzie mniej zasadnego rma jak kurzem zajdzie albo pasta wyschnie 

10 minut temu, wallec napisał(a):

Wg. mnie takie ustawienie jak poniżej też jest najsprawiedli:hahaha:wsze

nic to nie zmienia chyba  ze grasz 50 sekund 

6493052ba356b5296.jpg_e600.webp.630e50803c496ba3c6e3ab3b8f21cecd.webp

nuc 13 pro produkt intela 28/64w

Edytowane przez janek25
Opublikowano
19 minut temu, wallec napisał(a):

Wg. mnie takie ustawienie jak poniżej też jest najsprawiedliwsze jeżeli robimy stock vs stock.

Tyle, że to, co zaznaczyłeś z PL1 125 W i PL2 253 W, funkcjonalnie jest identyczne z moimi ustawieniami PL1=PL2=125 W ;) PL2 wyższe od PL1 utrzyma wyższy pobór przez minutę w grze i tyle zobaczysz z tych dodatkowych watów. PL2 wyższe od PL1 jest dobre tylko do tego, żeby napompować sztucnie wynik w Cinebenchu, koniecznie starszym, bo ten nowy już za długi ma test, żeby ten trick zadziałał xD

• Upvote 1