Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Limity mocy PL1, a nawet PL2, dbają o to, by uśredniona moc nie przekraczała ustawionej wartości (nawet PL2 może być przekroczony zgodnie ze specyfikacją na lekko ponad 2ms). Kiedy ustawimy sobie próbkowanie w HWinfo nawet na 100ms, to można złapać ciekawe wartości transjentów (pobór mocy zarejestrowany podczas paru godzin grania w Mafia 2):

decc637b11589.png

Opublikowano
W dniu 5.12.2025 o 14:55, JacekRTX napisał(a):

Ja tam nie wyłączałem e core, i nie mam żadnych spadków jak to czasem z nimi bywało na 12th.

Tydzień temu miałem w rękach laptopa z i9 14900HX po wyłączeniu e-cores (atom cores w bios) cs 2 działał lepiej + było mniejsze zużycie prądu przez cpu co za tym idzie lapek działał ciszej więc tak zostawiłem ;) 

Opublikowano
2 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

Gdyby ktoś nie wierzył że mogłem polecić Intela...to właśnie odebrałem paczki 😅🤣

Mam tę płytę w wersji micro na DDR5. Wkrótce będę musiał zrobić przegląd tego co mam i coś sprzedać bo dzisiaj odpaliłem na chwilę nową zdobycz na lga 1700. BIOS tak wczesny, że bardziej już się nie da, ale już wrzucony najnowszy.

@tomcug

IMG_20251215_145400.thumb.jpg.e8864b0c9a1c2ef2e2563e10cabf6ba9.jpg

Jutro może przyjdzie 14600K kupiony za 600 zeta. Razem z tą płytą byłby fajny zestaw za mniej niż nowy ryzen 8700F. 

• Haha 1
Opublikowano
23 minuty temu, wallec napisał(a):

Odpal cpuid w Aida i doznaj

Przecież wyniki które wypluje aida na nic kompletnie się nie przekładają czy tam będziesz miał 30ns na intelu czy 70 na ryzenie nie ma żadnego znaczenia :E 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Send1N napisał(a):

Przecież wyniki które wypluje aida na nic kompletnie się nie przekładają czy tam będziesz miał 30ns na intelu czy 70 na ryzenie nie ma żadnego znaczenia :E 

To nie chodzi o wyniki tylko jak szybko, bez laga otwierają się okienka. Tak samo steam i eksplorator plików.

Na intelu idzie oczopląsu od tego dostać bo klikasz i jest.

Edytowane przez wallec
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Ja nie wiem jakim cudem on nie dostał jeszcze bana przecież to gołym okiem widać że on podjudza celowo użytkowników :ExD nie wierze że to wszystko w różnych tematach jest na poważnie pisane :hihot:

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 2
Opublikowano

Zarty czy nie zarty ale nikt kto ma chociaz troche oleju w glowie nie pisze takich bzdur ;) Rozumiem, ze mozna raz czy dwa cos walnac dla beki ale nie notorycznie bez opamietania.

2 minuty temu, Send1N napisał(a):

Ja nie wiem jakim cudem on nie dostał jeszcze bana przecież to gołym okiem widać że on podjudza celowo użytkowników :ExD nie wierze że to wszystko w różnych tematach jest na poważnie pisane :hihot:

Przynajmniej jest wesolo, jest sie z kogo i czego posmiac :hihot: 

• Upvote 1