Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie da się większego uv niż mam obecnie bo 13gen ma zablokowane IA CEP, dlatego muszę zrobić taką misję żeby sprzedać tą 13900K i bez dopłacania upolować 14900K bo niby jest gituwa ale niewykorzystany potencjał to niewykorzystany potencjał.

Opublikowano (edytowane)

Daje radę y-crunchera na 300W+ tylko 100 w sekundę na rdzeniach bo leci 1.35v core - na 14900k będę mógł sobie dać takie napięcie jakie się spodoba. Płyta ma wszystko top, łącznie z vrm

Edytowane przez wallec
Opublikowano
43 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

A to tylko dwa sklepy w polsce mamy?? ;D

Na allegro:

12400 725 zł

12600k duże ilości od 800zł

13400 991 zł (jedna sztuka )

14400 1100zł kilka sztuk

14600k 930 zł

225 730zł

245k 820zł

265K 1350zł

Czy intel próbuje siłowo zastąpić raptory ultrasami?

Opublikowano
13 godzin temu, Goxi napisał(a):

Czy byłby ktoś tak miły i pomógł przy uv 14900k? 

Poprawnie przeprowadzony undervolting to coś co przynosi same korzyści.
Jeżeli masz płytę asus to najlepiej zacząć od:

- włączenie asus performance profile na "enabled (limit 90c)

- manualne ustawienie limitów:

- iccmax 374A

- pl1 150w

- pl2 253w

-ia cep na disabled

zaraportuj jakie masz temperatury i wynik cinebench r23 po tym zabiegu

Celujesz w okolice 41000pkt - procesory konkurencji zostają daleko w tyle

obraz.thumb.png.8d6af01a663854ab581f08eed47ccabb.png

Opublikowano
2 godziny temu, ju-rek napisał(a):

Które? Pokaż wynik na 200W

Przecież ten lolek właśnie Ci pokazał wynik na 253 W xD Cine wybrał specjalnie R23, a nie 2024, bo jest krótki i przez cały czas testu proc leci na PL2.

2 godziny temu, wallec napisał(a):

- pl1 150w

- pl2 253w

zaraportuj jakie masz temperatury i wynik cinebench r23 po tym zabiegu

Celujesz w okolice 41000pkt - procesory konkurencji zostają daleko w tyle

Normalnie definicja wallcowania. Weź króciutki benchmark, podczas robienia którego proc nie spadnie z PL2, oraz zasugeruj, że to niby wynik przy 150 watach :hahaha: Właśnie dlatego przestałem takich nastaw z wysokim PL2 używać w testach, bo tylko przekłamują wyniki krótkich testów.

1 godzinę temu, wallec napisał(a):

Dlaczego wklejasz zdjęcia i porównujesz procka po max oc względem stock + uv?

Dlaczego ciągle kłamiesz i manipulujesz?

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, wallec napisał(a):

- iccmax 374A

- pl1 150w

- pl2 253w

obraz.thumb.png.8d6af01a663854ab581f08eed47ccabb.png

Przy takich ustawieniach to jest wynik przy ~253W praktycznie (bo jeden przebieg w Cinebench R23 multicore zmieści się w czasie trwania PL2 - tam już abstrahując jak to jest kalkulowane dynamicznie)

Ustaw PL1=PL2=206W i pełny 10 minutowy test (by ustabilizować wynik), to porównamy z tym Ryzen kolegi, który miał wynik przy 206W. Choć moim zdaniem Cinebench 2024 jest lepszym narzędziem, bo daje bardziej powtarzalne wyniki i bardziej olewa krótkotrwałe wzrosty wywołane PL2.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, tomcug napisał(a):

Przecież ten lolek właśnie Ci pokazał wynik na 253 W xD Cine wybrał specjalnie R23, a nie 2024, bo jest krótki i przez cały czas testu proc leci na PL2.

Normalnie definicja wallcowania. Weź króciutki benchmark, podczas robienia którego proc nie spadnie z PL2, oraz zasugeruj, że to niby wynik przy 150 watach :hahaha: Właśnie dlatego przestałem takich nastaw z wysokim PL2 używać w testach, bo tylko przekłamują wyniki krótkich testów.

Dlaczego ciągle kłamiesz i manipulujesz?

@tomcug nastawy, które podałem, to stock intela i jest to punkt startowy do zrobienia uv

pl1 służy do tego, żeby dobrać sobie waty pod długotrwałe obciążenie w odniesieniu do chłodzenia. np ja mam aio 240 i mogę sobie dać pl1 na 190w i nie będzie mi nigdy wpadać w throtling a 253 służy tylko temu, żeby podbić wyniki w benchmarkach bo na długotrwałym przekroczy mi 90 stopni (jakbym miał aio 360 to mógłbym mieć np 220w) -> widać, że jest to superancki zabieg intela, bo wam gula skacze od razu, a sam od kąd kupiłeś 9800x3d wymyślasz jakieś bzdury o PL1=PL2 125W a wcześniej robiłeś jak człowiek na 253 125.

idźcie sobie do tematu o amd, a ja pomogę op'owi ustawić procesor i będzie zadowolony - czemu służą takie print screeny z zakładki, która jest wygodna do pokazania i chyba służy tylko zbieraniu plusików, bo ju-rek dobrze wie, że ma prawie +300mhz all core względem stock i prawie ~10% all core wynik względem stock dzięki pozostałym ustawieniom ;)

obraz.png.0c08763678f4b87188062cc4d19b0ec0.png

obraz.png.10a3dde53104febf100e48b108ce990b.png

obraz.thumb.png.c532cc895ff2906517efca0b2a858597.png

20 minut temu, Kyle napisał(a):

Przy takich ustawieniach to jest wynik przy ~253W praktycznie (bo jeden przebieg w Cinebench R23 zmieści się w czasie trwania PL2 - tam już abstrahując jak to jest kalkulowane dynamicznie)

Ustaw PL1=PL2=206W i pełny 10 minutowy test (by ustabilizować wynik), to porównamy z tym Ryzen kolegi, który miał wynik przy 206W. Choć moim zdaniem Cinebench 2024 jest lepszym narzędziem, bo daje bardziej powtarzalne wyniki i bardziej olewa krótkotrwałe wzrosty wywołane PL2.

i o to chodzi, żeby się zmieścił jak chłodzenie ogarnia

Samolot też jak startuje z lotniska to odpala silniki na pełny ciąg i jak już nie potrzebuje to zmniejsza moc i sobie leci.

PS. I znowu post op'a i mój był o zrobieniu uv 14900k a zlatujecie się spamować ze spamami nie na temat zamiast dać nam zrobić uv ;)

Wystarczyło dodać op'owi na zachętę, że zrobi sobie procka co pokonuje konkurencje (~1800PLN za 14900k vs ~3000PLN za 9950x3d) i już stado rycerzy amd w temacie intela.

Edytowane przez wallec
Opublikowano

Cóż, no wszystko zależy co chcemy zobaczyć: wydajność krótkotrwałą, wydajność długotrwałą, porównać wydajność/W, a to wszystko na ustawieniach modyfikowanych, a może standardowych.

Opublikowano

Chcemy zrobić UV i uzyskać najwyższą możliwą wydajność na ustawieniach ze specyfikacji Intela i te kroki z które podałem są dobre ma start i może wystarczą jako całość.

U mnie 4 przebiegi cb r23 mieszcza się w tych limitach i 56 sekundach na PL2.

Na full stock + xmp nie dość że robi tylko w jednym przebiegu ~36000, to jeszcze 100 stopni łapie po sekundzie więc gra warta świeczki bo po UV nie przekracza 253, 90 stopni i wynik 40500 pkt ;)