Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dokonało się. 9800X3D wypadł i wpadł 14600K. Trochę mi się z tym zeszło bo w międzyczasie prałem pościel po prostytutce* Wyszło parę problemów w czasie instalacji. Pierwszy był taki, że źle podpiąłem power i reset i za pierwszym pierwszym razem zero reakcji :boink:Gdy już to poprawiłem to wyszły poważniejsze.

Pierwszy z poważnych to wujowy sposób montażu navisa. Nigdzie nie napisane jak dokręcać te śruby w ichni krzyżak i z tego wyszły dwa problemy. Komp po zamianie kabelków odpalił, ale wentyle na maks i nic więcej. Różne myśli wtedy miałem. Kolejny to taki, że śruby trzymające krzyżak wykręcały się razem ze sprężynami i śrubami i jak zeszło z gwintu to pompa mocno odskoczyla. Podejrzewałem, że może docisk za słaby lub za mocny i albo proc nie styka albo ścieżki zagniecione. Jak prockowi zrobiłem ponowne posadzenie w gnieździe zagadał. Następny problem, musiałem obrócić całą pompę bo się nie mieściła i logo jest obrócone. Ostatni problem to dźwignia ilm która jest na styk z jednym z tych kołków które trzymają krzyżak i pompę i ledwo da się otworzyć socket.

Pierwsze spostrzeżenia co do płyt to Z790 jest biedniejsza w USB na tyle i jest tylko jedno wyjście na płycie dla USB A na front. Na B850 było więcej bo aż cztery 2.0 ale dla klawiatury, myszki czy lampki to styka. Na płycie dla frontu były dwa wyjścia. Na plus Z790 to że obsługuje dyski M.2 Sata i mogłem wywalić adapter i jest czyściej.

Co tam w BIOS ustawić aby dobrze to chodziło?

IMG20260101091409.thumb.jpg.67d0d58342772e65697886e5b04d7ec8.jpg

IMG20260101094457.thumb.jpg.e78bff5ad8d3e76024c20c44cd170638.jpg

IMG_20260101_110629.thumb.jpg.a9a7d248a80ed8ccf7e49acabd695f65.jpg

* żart 

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano
3 minuty temu, wallec napisał(a):

Pcore na 5.5Ghz ... napięcie na 1.25v

xD Na pewno każda sztuka tyle zrobi :hihot:

3 minuty temu, wallec napisał(a):

Pcore na 5.5Ghz, Ecore na 4.3Ghz ring na 4.5 napięcie na 1.25v i lecisz 

Ram 7200

A czemu nie 7400?

• Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, Pentium D napisał(a):

Co tam w BIOS ustawić aby dobrze to chodziło?

U mnie w kuźni możesz podejrzeć setup ;) może coś pomoże, a Vcore i MHz to już wiadomo od sztuki cpu zależy.

5500MHz średnio 1.28V (od 1.23~1.32V w zależności jak Ecore ustawione i jakie obciążenie)

• Upvote 1
Opublikowano
32 minuty temu, tomcug napisał(a):

xD Na pewno każda sztuka tyle zrobi :hihot:

A czemu nie 7400?

Nie 7400 bo jeszcze dołączył do Choroszczy oświeconych jaka wydajność wysoka i responsywnosc systemu.

7200 starczy żeby w miarę komfortowo przejść do grona niebieskich.

Opublikowano
12 minut temu, wallec napisał(a):

Nie 7400 bo jeszcze dołączył do Choroszczy oświeconych jaka wydajność wysoka i responsywnosc systemu.

7200 starczy żeby w miarę komfortowo przejść do grona niebieskich.

Ty i ta Twoja responsywność :lol2: Ja tam żadnej różnicy w responsywności systemu nie widzę na Intelu między 6000 a 8000 na RAM, ale Tobie oczywiście placebo wchodzi elegancko :wariat:

10 minut temu, Pentium D napisał(a):

Na dzień dobry w biosie miałem 1.26V i od razu dałem -50mV bo coś za dużo mi się wydawało. Teraz odpaliłem mierzadła i widzę 1.34V :o Co do wuja :wariat:

A kto powiedział, że napięcie w BIOS-ie jest przy max turbo? Nie jest.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Pentium D napisał(a):

Na dzień dobry w biosie miałem 1.26V i od razu dałem -50mV bo coś za dużo mi się wydawało. Teraz odpaliłem mierzadła i widzę 1.34V :o Co do wuja :wariat:

image.thumb.png.8c8e59c3c79ebbe3609fa87a1385095c.png

Poustawiaj sobie to świetnie i enjoy.

Jeszcze mógłbyś pomyśleć o karcie NVIDIA żeby w pełni wrócić do #pcmasterrace

Edytowane przez wallec
Opublikowano
5 minut temu, MrKetiw napisał(a):

Ludki tak sobie myślę o zmianie procka, opłaca mi się zmieniać z i7 12700K na i7 14700K, odczuje jakieś magiczne wzrosty, gram w 3440x1440 z kartą 5070 Ti.

Biorąc pod uwagę, że jedziesz na DDR4 to dla samych gier moim zdaniem bez sensu

Opublikowano

Najprościej będzie, jak sprawdzi, czy w tym, w co gra, użycie GPU mu spada wyraźnie poniżej 100%. Jak tak, to różnicę odczuje. Jak nie, to różnicy nie będzie. Ale generalnie między 12700K a 14600K nie ma przepaści, więc raczej nie warto.

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, Pentium D napisał(a):

Na dzień dobry w biosie miałem 1.26V i od razu dałem -50mV bo coś za dużo mi się wydawało. Teraz odpaliłem mierzadła i widzę 1.34V 

BIOS zakładam najnowszy już masz. Może zobaczmy jakie masz napięcia na dzień-dobry:

Ustaw standardowe napięcia (brak UV, OC i innych modyfikacji), odpal Cinebench single-core i odczytaj z programu monitorującego odpalonego w tle, na jakim poziomie napięcie Vcore oscyluje (np. jak odpalisz test cinebench, to zresetuj po parunastu sekundach podczas trwania testu liczniki w HWinfo (kliknięcie w zegar) i odczytaj średnią z tam kilkudziesięciu sekund). Tym sposobem dowiemy się jakie napięcie stock dostajesz przy ~5,3GHz (bo do tylu domyślnie boostuje i5 14600K)

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
47 minut temu, Pentium D napisał(a):

i widzę 1.34V

na zrzucie widzę wysoki VID i wysoki też VR VOUT = max 1.440

IA VR Voltage limit proponuje ustawić na max 1.35V

W def powinno być ok 1.3-1.35V  więc obecnie bios jest cały auto chyba, że tak wysokie Vcore.

minimalne Vcore też wysokie na zrzucie jest, więc C-States chyba są off w bios chyba, warto minimum C1 załączyć.

U mnie C6 w wysokim OC biega ok nawet, standardowo na def MHz mam C8.

sprawdzać można ACLL, DCLL, LLC

VCore i Ring offset od minus 0.100~0.150V

na asus, jeśli są, to odpowiedniki poniższych na enabled

Intel speed Shift Technology = Enabled,

CPU EIST Function = Enabled,
Race To Halt (RTH) = Enabled,
Energy Efficient Turbo = Enabled,

14600K większość na 1.17~1.22V  powinno być ok. 

• Upvote 1
Opublikowano
58 minut temu, tomcug napisał(a):

Zależy, w co grasz i na jakich ustawieniach (detale, DLSS, itd.).

Większość raczej na maxa, chyba bardziej ogranicza mnie monitor bo często dobijam do 142 fps w takich grach jak Forza Horizon 5, RDR2, Plaga Requiem. 

Opublikowano
10 minut temu, MrKetiw napisał(a):

Większość raczej na maxa, chyba bardziej ogranicza mnie monitor bo często dobijam do 142 fps w takich grach jak Forza Horizon 5, RDR2, Plaga Requiem. 

Jak wyżej, sprawdź obciążenie GPU w tym, w co grasz, to się dowiesz, czy warto zmieniać.