Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Hard Reset napisał(a):

A ten dalej wyjeżdża z 1080p , przecież tak sie dziś juz nie gra :hihot: 

Testy porównujące wydajność CPU w grach, nawet wolałbym w 1280x720. (pomimo tego, że gram w 3840x2160) :hihot:

Edytowane przez Kyle
  • Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, Kyle napisał(a):

Testy porównujące wydajność CPU w grach, nawet wolałbym w 1280x720. (pomimo tego, że gram w 3840x2160) :hihot:

Porównywanie cpu, a granie to dwie różne rzeczy. Jak ktoś chcę dowartościować się i zobaczyć jaki szybki jest jego cpu w 1080p albo 720p to spoko,  ale ma się to nijak do realnego grania zwłaszcza z kartą pokroju 5070ti czy 9070xt w 2k czy 4k . 

Opublikowano
10 minut temu, bourne2008 napisał(a):

Wallec już dawno temu was wyjaśnił a wy nadal o grach:hahaha:

Można odpalić jeszcze pcmark10, tam testuje chyba otwieranie okien, przesuwanie tekstu itp. A kto używa tak naprawdę w domu cinena 4d że lecą ciągle testy cb23 %-)

Opublikowano
9 godzin temu, leven napisał(a):

Minimalny FPS jest wyznacznikiem płynności w grach prawda ?

To zależy. "Klasyczny" minimalny FPS, jaki podaje np. Fraps, jak najbardziej jest dobrym wyznacznikiem płynności w grach w krytycznych momentach. Ale jeśli chodzi o percentyle, to bywa z tym różnie. Czasem to, co wypluje PresentMon, rzeczywiście jest zgodne z rzeczywistością, ale czasem nie jest. Nawet ostatnio był film na DF, który pokazywał programowy pomiar oraz FCAT i frametime nie były zgodne :)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Hard Reset napisał(a):

To jak chcesz porównać wydajność CPU? Aaa faktycznie na limicie gpu :hihot:

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 1
Opublikowano
9 godzin temu, Hard Reset napisał(a):

A ten dalej nie rozumie, że w 1440p oraz 4K procesor ma taką samą wydajność jak w 1080p, a testy na częściowym lub całkowitym bottlenecku GPU są niereprezentatywne, gdyż prezentują ultrawąski wycinek rzeczywistości. Oczywiście nie liczę, że kiedyś to zrozumiesz.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, tomcug napisał(a):

A ten dalej nie rozumie, że w 1440p oraz 4K procesor ma taką samą wydajność jak w 1080p, a testy na częściowym lub całkowitym bottlenecku GPU są niereprezentatywne, gdyż prezentują ultrawąski wycinek rzeczywistości. Oczywiście nie liczę, że kiedyś to zrozumiesz.

Ja bardzo dobrze rozumiem, testy to testy a granie to granie. My na tym forum dobrze o tym wiemy, można powiedzieć że jesteśmy entuzjastami i nas kręcą takie wyniki. Ale Kowalski który ogląda te testy w 1080p i kupuje składaka to na podstawie tych testów wybierze cpu za 1800zl z rtx5070 czy cpu za 700zl ? 😉 pytanie retoryczne, nie musisz odpowiadać. 

6 minut temu, Krzysiak napisał(a):

To jak chcesz porównać wydajność CPU? Aaa faktycznie na limicie gpu :hihot:

Ja dobrze to rozumiem, ale patrzę z perspektywy gracza. Jak chyba 90% ludzi na tym formum kupuję wypasione karty i cpu aby grac . I żeby grac w 2k albo 4k high detal.  A nie low i 1080p . Dla mnie te testy nie są wartościowe. 

Opublikowano
3 minuty temu, Tornado3 napisał(a):

w takim razie pomyliłeś działy bo granie jest niżej

Przecież tu są wrzucanie przykładowe testy wydajności z gier,  to po co?  Dla ludzi którzy grają, czy robią skomplikowane obliczenia na cpu? ;)

Opublikowano
11 minut temu, Hard Reset napisał(a):

Ja dobrze to rozumiem, ale patrzę z perspektywy gracza. Jak chyba 90% ludzi na tym formum kupuję wypasione karty i cpu aby grac . I żeby grac w 2k albo 4k high detal.  A nie low i 1080p . Dla mnie te testy nie są wartościowe. 

Dla ciebie nie, dla wielu tak ;) Dla mnie nie jest wartościowe testowanie CPU na limicie GPU ;) 

17 minut temu, Hard Reset napisał(a):

Ale Kowalski który ogląda te testy w 1080p i kupuje składaka to na podstawie tych testów wybierze cpu za 1800zl z rtx5070 czy cpu za 700zl ?

Kupi to na co go stać ;) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Dla ciebie nie, dla wielu tak ;) Dla mnie nie jest wartościowe testowanie CPU na limicie GPU ;) 

Kupi to na co go stać ;) 

No oczywiście , kiedy zmieniasz cpu na AMD Ryzen 9 9950X3D? , czy lepiej kupić szybszą kartę abyś nie miał limitów grając na swoim philipse w , 720p , 1080p low detal ;)

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano
17 minut temu, Hard Reset napisał(a):

No oczywiście , kiedy zmieniasz cpu na AMD Ryzen 9 9950X3D? , czy lepiej kupić szybszą kartę abyś nie miał limitów grając na swoim philipse w , 720p , 1080p low detal ;)

Nie zmieniam, bo logiczne myślenie mi podpowiada, że nie ma to sensu. Testy CPU, GPU czy też całych zestawów są robione właśnie po to, żeby samemu wyciągnąć odpowiednie wnioski...a typowy Kowalski? On i tak ich nie ogląda, czy też nie czyta, nie siedzi też na forach komputerowych... kupi to co mu wciśnie sprzedawca, "doradzacz" etc ;) 

Ciągl

55 minut temu, tomcug napisał(a):

Oczywiście nie liczę, że kiedyś to zrozumiesz.

Nie zrozumie :hihot: