Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, sert napisał(a):

Tak, tak.....oczywiście.... masz rację.....Ty wciąż kręcisz i niektórych wkręcasz, kręć dalej... ;) 

Przecież to Ty wrzucałeś wyniki i ludzie ci pisali że z wydajnością jest coś nie tak więc po co palisz głupa i piszesz o jakiejś mojej racji jak ja tylko przytaczam to co napisał ktoś inny nt twoich wyników  ? 

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1
Opublikowano

Nic nie przytaczasz, odnosisz się do cząstkowych jakichś czyichś wypowiedzi, na jakimś etapie dyskusji i moich eksperymentów z  OC. Chyba ja wiem najlepiej jaki jest końcowy efekt - powtórzę - stabilny pojedynczy wątek w boost dochodzący i utrzymujący się na 6Ghz w normalnej codziennej pracy na kompie. Zresztą tez pokazywałem testy w benchmarkach jednowątkowych. Ale ja teraz o swoim OC tylko napomknąłem przy okazji innego info w kontekście potencjału 14gen - kwestia mojego OC jest już przeze mnie ogarnięta i zamknięta. 

• Haha 1
Opublikowano
W dniu 30.06.2025 o 19:06, Tornado3 napisał(a):

W teście 7zip i PYPrime mam lepsze wyniki pomimo braku OC (B760) ;)

W dniu 30.06.2025 o 19:49, Tornado3 napisał(a):

Konkluzja jest taka, że u kolegi @sert temperatura dławi ten procesor i nawet 6.5ghz nie pomoże. Realny przebieg zegara jest grubo poniżej Stock :hihot:

W dniu 30.06.2025 o 21:32, Tornado3 napisał(a):

Skoro masz niższą wydajność All Core niż na Stock to może warto zrobić UV ? Do póki nie zmienisz chłodzenia to szkoda pałować i degradować cepa przy 105 stopniach

W dniu 30.06.2025 o 21:50, Tornado3 napisał(a):

napiszę jeszcze raz choć kolega @wallec już wałkował Ci to kilka razy, ale przy Twoim chłodzeniu (powietrznym) musisz zejść w pierwszej kolejności z napięcia, bo już teraz widać, że kompletnie nie ogarniasz nawet podstaw OC. Najprostszy efekt w postaci offsetu V na minus zbije temperaturę i pozwoli na utrzymanie zdecydowanie dłużej efektywnego zegara. Nawet Benchmate nie pokazuje realnego zegara tylko peak który trwa ułamek sekundy i masz zjazd i wyniki delikatnie mówiąc tragiczne. Zacznij słuchać co mówią bardziej doświadczeni a nie z uporem maniaka jarasz się tymi dwoma rdzeniami które tak naprawdę nie robią nic, bo to puste megacherce

Oszukuj sie dalej :hihot:

Ty i twoje kartonowe OC :hahaha:

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Ty w ogóle rozróżniasz, które programy wykorzystują jeden wątek, a które wiele wątków? Jeśli rozróżniasz - to w ogóle nie powinieneś przytaczać powyższych cytatów, bo one nie odnoszą się do testów jednowątkowych. Istotą sprawy nie jest wydajność wielowątkowa (wtedy CPU przy obciążeniu wszystkich rdzeni mam ustawione obecnie końcowo na 5.3 ghz) tylko jednowątkowa oraz b. częsty boost do 6Ghz w lekkiej codziennej pracy - czy Ty to rozumiesz, czy wiesz o czym mówię? Przecież to jest proste do zrozumienia....

Edytowane przez sert
Opublikowano
3 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Ja pisze o twoim calym OC ;) 

To źle piszesz, skoro nie rozróżniasz różnych sposobów OC, 

5 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Chwalenie sie jakimis wynikami kiedy podstawy leza ma warotsc merytorycznana zeru.

Tylko dla Ciebie... Z Bogiem Kolego sympatyczny....

• Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, sert napisał(a):

w lekkiej codziennej pracy

Na pojedynczym wątku czy jest 6 czy 5.3ghz nie ma to kompletnie żadnego znaczenia. Bo milisekundy nikogo tu nie interesują. To jest tylko i wyłącznie liczba która jak widać daje Ci więcej satysfakcji niż realne mające jakiś wpływ przyrosty

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Tornado3 napisał(a):

To jest tylko i wyłącznie liczba która jak widać daje Ci więcej satysfakcji niż realne mające jakiś wpływ przyrosty

Była już o tym mowa kiedyś gdzie to 6ghz w jednym wątku się odrobinę przydaje. Ale to akurat prawda - mam satysfakcję, bo jak na razie (a jest to w sumie proste do osiągnięcia jeśli procek i płyta na to pozwala) nikt oprócz mnie nie pochwalił się, nawet tylko na potrzeby udowodnienia mi, że nie jestem jedyny, że podkręcił 14600 do 6Ghz, a byłoby mi raźniej gdybym nie był sam. To jest hobby, nie musi mieć tylko wymiaru jedynie praktycznego.

Opublikowano

Dziwna sprawa - offset na B760 (Biostar ITX). Na 13400F nie działało, na 13400T też nie, na 13400 śmiga.

Nie działało w sensie, że ustawiłem cokolwiek na minusie i wydajność ścinało o ~połowę. 

Na 13400 normalnie mogę dać np. -75mV na P i E, i albo maleje pobór mocy, albo rosną zegary - jak go trzymam na limicie 65W.

Opublikowano
4 godziny temu, sert napisał(a):

Była już o tym mowa kiedyś gdzie to 6ghz w jednym wątku się odrobinę przydaje.

Dla dobrego samopoczucia i to by było na tyle :E W normalnym codziennym użytkowaniu nie zauważysz różnicy, to placebo ;)

Opublikowano (edytowane)

@tomcug A tak na poważnie. Co sądzisz o takim teoretycznym przykładzie. Otrzymujemy plik 30GB spakowany jakimś zipem, rozpakowujemy go (i zakładając, że program rozpakowuje go jednowątkowo) porównujemy czasy: po moim OC gdzie jeden wątek leci na 6GHZ i na fabrycznych ustawieniach gdzie leci na 5.3Ghz. Moim zdaniem nie trzeba robić doświadczenia żeby być pewnym, że ten po OC zrobi to szybciej a różnice nie będą milisekundowe.

Edytowane przez sert
Opublikowano

Ja mam przypadek ze np indeksowanie projektu w android studio leci na 1 watku i trawa pare minut czasem
Ale generalnie kompilacja all cores
Kompilacja Unity na start tez leci jeden watek potem jak tam cos przliczy i pozbiera all core

Dlatego sztywne  all core już dawno mało ma sensu dla mnie przynajmniej
Ale takie 6ghz daje +10 fame w sygnaturze

• Sad 1
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, leven napisał(a):

Ile mulisekund masz tego przyśpieszenia na jednym 6GHZ rdzeniu w konkretnym przypadku - do całości na sztywno na 5.5 ghz ?

10% to będzie 30 sekund przy 5minutach indeksowania taki przykład:)
Robiłem kiedyś testy na 5800x i 12600k :)

Opublikowano

Jak ktoś ostatnio kupił 14600K (albo nie ostatnio) i będzie miał (albo ma) płytę na z690/Z790 oraz będzie chciał z ciekawości sprawdzić czy procek pójdzie mu stabilnie jednowątkowo (jak u mnie) na 6Ghz, a sam będzie miał wątpliwości czy potrafi to zrobić - to służę gotowym przepisem/wskazówkami jak do tego podejść.

Opublikowano (edytowane)

Wróbel ? czy jeden rdzeń cały czas będzie pracować na 6.0 ghz ?

3 minuty temu, sert napisał(a):

Jak ktoś ostatnio kupił 14600K (albo nie ostatnio) i będzie miał (albo ma) płytę na z690/Z790 oraz będzie chciał z ciekawości sprawdzić czy procek pójdzie mu stabilnie jednowątkowo (jak u mnie) na 6Ghz, a sam będzie miał wątpliwości czy potrafi to zrobić - to służę gotowym przepisem/wskazówkami jak do tego podejść.

Ja chciałbym :) Tylko, - miało być - tylko, że ja mam DDR5 :P 

Edytowane przez leven
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, leven napisał(a):

Ja chciałbym :) Tylko, - miało być - tylko, że ja mam DDR5 :P 

Ja też mam DDR5 ... chyba, że się pomyliłeś i masz DDR4 ;) , ale nawet wtedy można spróbować.

Edytowane przez sert
  • Upvote 1
Opublikowano
11 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

@leven
Widze ze teraz leci juz wielowatkowo - programisci w koncu ogarneli - testowalem to jakies 2-3 lata temu, ale tak raczej szedł 1 watek na maksa podobnie jak cb23 jednowątkowo byś puscil:)

Nie ! dalej sobie gram w 6/12 na 5/5 ghz. E-core mogę oddać  za da rmo  :dupa: