Skocz do zawartości

Niesamowita oprawa graficzna i artystyczna czyli screeny z najpiękniejszych gier.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ACH! CÓŻ ZA NARÓD! CÓŻ ZA CZASY! CÓŻ ZA SCREENY!

Wchodzę sobie spokojnie do internetu. Chcę zobaczyć, w co ludzie grają. Może jakaś ciekawa gra? Może nowa produkcja? Może klasyk? Patrzę…

SCREEN.

Piękny.

Wspaniały.

Arcydzieło grafiki komputerowej.

I… NIE MA PODPISU!

NIC!

ANI SŁOWA!

ANI LITERY!

ANI NAJMNIEJSZEJ WZMIANKI O TYM, CO JA WŁAŚCIWIE OGLĄDAM!

Czy to jest RPG?!
Czy to jest strategia?!
Czy to jest gra o wikingach?!
Czy może symulator pralki z 1997 roku?!

SKĄD MAM WIEDZIEĆ?!

Czy mam teraz analizować architekturę budynku w tle?! Czy mam rozpoznać silnik graficzny po sposobie, w jaki odbija się światło od beczki?! Czy mam liczyć piksele na mieczu?!

„Och, przecież każdy wie, jaka to gra!”

NIE! NIE KAŻDY WIE!

Ja nie siedzę całymi dniami w piwnicy, studiując katalogi screenshotów!

Chcę tylko jednego!

TYTUŁU GRY!

Jednego krótkiego podpisu!

„Gra: Super Wypas 3.”

I KONIEC!

Ale nie!

Autor wrzuca screen, patrzy na niego, mówi:
„O, ale ładny.”

I publikuje.

BEZ PODPISU.

A potem ja siedzę przed monitorem jak człowiek pozbawiony nadziei i pytam:

CO TO JEST?!

Czy to jest Steam?!

Czy to jest GOG?!

Czy to jest konsola?!

CZY TO W OGÓLE JEST GRA?!

Może to zdjęcie z mojego snu?!

NIE WIEM!

NIKT NIE WIE!

TYLKO AUTOR WIE!

A AUTOR MILCZY!

MILCZY JAK GRÓB!

I dlatego apeluję do wszystkich mieszkańców internetu:

PODPISUJCIE SCREENY Z GIER!

Dla dobra ludzkości!

Dla dobra archeologii cyfrowej!

Dla dobra tych, którzy mają pamięć dobrą, ale nie aż tak dobrą!

Bo pewnego dnia ktoś wrzuci screen i napisze:

„Pamiętacie tę grę?”

A ja odpowiem:

NIE!

BO NIE PODPISAŁEŚ!

• Like 2
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Myślę, że to nie ma znaczenia- wystarczy info, że to nie są screeny z czystego gameplay'u tylko dodana właśnie informacja o modyfikacji aby nie wprowadzać w błąd

W dniu 4.10.2026 o 00:21, Ryszawy napisał(a):

Control, DLSS 5, ReShade własnej roboty

O np. tu jest jasne, że to nie zwykły gameplay tylko zmodyfikowana przez ciebie gra. Nie dość, że tryb fotograficzny to ktoś inny jeszcze użyje ai i w ogóle nie będzie wiadomo na co patrzymy...

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jankooo napisał(a):

Myślę, że to nie ma znaczenia- wystarczy info, że to nie są screeny z czystego gameplay'u tylko dodana właśnie informacja o modyfikacji aby nie wprowadzać w błąd

O np. tu jest jasne, że to nie zwykły gameplay tylko zmodyfikowana przez ciebie gra. Nie dość, że tryb fotograficzny to ktoś inny jeszcze użyje ai i w ogóle nie będzie wiadomo na co patrzymy...

Dla mnie to zwykły gameplay, bo w tak wyglądającą grę aktualnie gram. A tryb foto, chyba właśnie po to jest, żeby robić screeny, czy coś przegapiłem?

Przypominam, że jesteśmy w dziale "Gry komputerowe (PC)" i dlatego gramy w gry na tej platformie, bo ona umożliwia nam dostosowanie wielu tytułów do naszych gustów i preferencji, bo właśnie na tej platformie nie jesteśmy ograniczeni do grania w "wersje z fabryki".

Edytowane przez Ryszawy
Opublikowano (edytowane)

No tak, ale współcześnie wiele gier w trybie foto ma inne oświetlenie, usuwa elementy interfejsu, niektórzy dodają tam też sporo efektów, które de facto zmieniają wygląd gry (nawet na konsolach). Więc trochę ciężko zdecydować co to jest ten "zwykły gameplay".

Edytowane przez Ryszawy
Opublikowano

@Ryszawy ale to jak w fotografii. Warto napisać czy zdjęcie jest obrabiane czy prosto z puszki.

Ty akurat z tego co widzę dosyć mocno modyfikujesz wygląd gier i jak ktoś zna dobrze dany tytuł to wyłapie to od razu.

Ale jak ktoś nie zna to się może zastanawiać czemu u niego gra tak dobrze (albo źle) nie wygląda.

Po co sobie utrudniać życie. Niektórzy nie lubią tez modyfikowania grafiki w grach i chcą mieć zawsze to co oryginalnie stworzyli twórcy.

I po to wlasnie powinno się pisać czy jest to grafika oryginalna czy modyfikowana.

4 minuty temu, Ryszawy napisał(a):

No tak, ale współcześnie wiele gier w trybie foto ma inne oświetlenie, usuwa elementy interfejsu, niektórzy dodają tam też sporo efektów, które de facto zmieniają wygląd gry (nawet na konsolach). Więc trochę ciężko zdecydować co to jest ten "zwykły gameplay".

Zwykły GP to taki screen który pokazuje grę taka jaka jest oryginalnie i nie jest w żaden sposób modyfikowany, przecież to jest oczywiste.

Dlatego warto opisac zdjecia.

Opublikowano
11 minut temu, Kadajo napisał(a):

Nie chodziło mi o wymienianie wszystkich modów tylko napisanie np.

"CP2077 ReShade+Neural Rendering"

Albo

"CP2077 HD Textures+ReShade+DLSS5 NR"

No ale czy nie prościej "wersja zmodowana". Bo czemu właściwie ma służyć wymienianie nazw tych modów? Daj spokój, kto będzie biegał po folderach i sprawdzał jakie to mody zainstalował w ciągu kilku ostatnich miesięcy, szczególnie, że do sporej liczby gier są to po prostu gotowe "paczki modów" i tyle.

Po drugie nie zapominajmy o modnym ostatnio "HDR", na wrzuconych tu obrazkach, które są w SDR, gra i tak będzie wyglądała inaczej niż na monitorze w czasie gry.

9 minut temu, Pavel87 napisał(a):

Po prostu każdy chce żeby @Ryszawy wrzucił swoje "nastawy" i reshade, żeby każdy mógł się cieszyć grami w takich odcieniach :E 

To żadna czarna magia. Ja mogę wrzucać, jeżeli ktoś będzie potrzebował. Tylko, że jest sporo "zależności" od których zależy wygląd danej gry. Jak na przykład RenoDX, to czy ktoś gra w dany tytuł w HDR, czy w SDR, czy używa niestandardowych modyfikacji, jak ja, na przykład w Control, bo Remedy nigdy nie dodało Rekonstrukcji promieni i generowania klatek do tego tytułu.

• Like 1
Opublikowano

@Ryszawy nie wrzucaj screenów, nie pisz, zignoruj ten temat jak się nie podoba i tyle. W czym problem? Możesz sobie założyć ewentualnie swój oddzielny temat.

Są ludzie, co nie znają danej gry, nawet pomimo jej popularności. Wpadają do tematu i sobie oglądają screeny, kupują grę i się okazuje, że wygląda zupełnie inaczej, ponieważ jest to wyłącznie indywidualna wizja użytkownika wstawiającego screeny, a nie oryginalna wizja twórców. Co raz więcej jest obecnie fotek z "upiększaczami" i co raz ciężej znaleźć tutaj screeny z gry faktycznie. Gdzie jeszcze należy wziąć pod uwagę, że większość graczy nie grzebie tak w grach. Pojawia się tu mnóstwo modyfikacji wyłącznie pod prywatny gust. Trochę już się to rozjeżdża z tematem. Załóżcie sobie osobny wątek z prywatnymi, indywidualnymi wizjami gier.

@Kadajo brać miotłę i porządek.