Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Fajnie się gra. Jest klimacik przygody i źli niemcy. Zagadki proste póki co. Niby jest dubbing ale języki narodowe lokacji zostawili.

Ciekawy rozwój postaci zachęca do zaglądania w każdy kąt.

To jest duży plus! Za każdą znajdźkę mamy XP i dla mnie ma sens je zbierać. Nie lubię znajdziek samych w sobie gdzie nie ma nic po ich zebraniu.

• Odpowiedzi 1,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

Pochwaliłem wcześniej Microsoft za możliwość cross-save, to dla równowagi teraz opr - ponownie nie można zmienić języka w grze. Gra w GP instaluje się domyślnie w języku polskim i nic nie można na to poradzić, chyba że zmienić język systemu i instalować ponownie z GP (czego jeszcze nie sprawdzałem). Polski dubbing jest zwyczajnie gorszy od angielskiego, gdzie chociażby Indiemu głosu użycza Troy Baker. Na nacie sugerują podmiankę nazwy folderu z dźwiękami, ale chyba tylko w wersji Steam można to zrobić. Pozostaje granie na konsoli, gdzie też języka nie zmienisz, ale zmienić można język systemu, co z reguły pomaga. Rok 2024, a Microsoft pod tym względem nadal w średniowieczu.

Edytowane przez Vulc
  • Upvote 1
Opublikowano
13 godzin temu, Zas napisał(a):

Nie no, z tym tradycyjnym oświetleniem też nie jest aż tak źle, nie wszystko przecież się obecnie wypala, a przynajmniej nie w takim tradycyjnym rozumieniu. 

No ależ oczywiście, że nie.
To była po prostu desperacka moja próba, najbardziej łopatologicznego wytłumaczenia, dlaczego dzisiejsze GPU z RT, to narzędzia bardziej dla devów, a nie graczy, i dlaczego nie ma od tego odwrotu. ;)

Opublikowano
13 godzin temu, azgan napisał(a):

Panie Szanowny ale to nie ma związku z PT tylko tym że ogólnie gry dostają coraz lepszą jakość np. textur ect.

Panie Szanowny.
Odwrotnie. To sprzęty mamy coraz mocniejsze, VRAMU coraz więcej, to i twórcy mają więcej mocy i miejsca do zaorania.
I to robią, regularnie, skutecznie i od lat.

(...)  i tym że księgowi u zielonych dalej pchają do GPU te śmieszne 8GB VRAM nawet w 2025 roku gdzie już dawno 12 to powinno być minimum :E

A widzisz Kolego. Gdybyś kamieniami nie rzucał w Excela, to dziś Ty pchałbyś z nimi ten wózek. ;D

Generalnie to VRAM dzisiaj do wszystkiego jest potrzebny i im więcej tym lepiej 😉.

Dyski nigdy nie są za obszerne.
VRAMu nigdy dosyć (czyt. w końcu i tak zabraknie, ile byś go nie miał). :)

• Upvote 1
Opublikowano
16 minut temu, Vulc napisał(a):

Pochwaliłem wcześniej Microsoft za możliwość cross-save, to dla równowagi teraz opr - ponownie nie można zmienić języka w grze. Gra w GP instaluje się domyślnie w języku polskim i nic nie można na to poradzić, chyba że zmienić język systemu i instalować ponownie z GP (czego jeszcze nie sprawdzałem). Polski dubbing jest zwyczajnie gorszy od angielskiego, gdzie chociażby Indiemu głosu użycza Troy Baker. Na nacie sugerują podmiankę nazwy folderu z dźwiękami, ale chyba tylko w wersji Steam można to zrobić. Pozostaje granie na konsoli, gdzie też języka nie zmienisz, ale zmienić można język systemu, co z reguły pomaga. Rok 2024, a Microsoft pod tym względem nadal w średniowieczu.

Faktycznie brak możliwości zmiany dublażu w menu to porażka. :E

whatyearisit-cardiac.gif

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Kadajo napisał(a):

@Vulc zmień język Windowsa po prostu.

Tak, to pewnie pomoże, ale zmiana języka systemu i instalowanie gry na nowo, to jest w dzisiejszych czasach kabaret. Większość gier ma opcję zmiany języka, sporo pozwala niezależnie ustawiać język i napisy, czasem nawet interfejs. A Microsoft nadal nie potrafi tego dźwignąć.

Edytowane przez Vulc
Opublikowano
2 minuty temu, Vulc napisał(a):

Tak, to pewnie pomoże, ale zmiana języka systemu i instalowanie gry na nowo, to jest w dzisiejszych czasach kabaret. Większość gier ma opcję zmiany języka, sporo pozwala niezależnie ustawiać język i napisy, czasem nawet interfejs. A Microsoft nadal nie potrafi tego dźwignąć.

A one przypadkiem tylko sobie nie dociągnie pakietu językowego ?

Ogólnie to brak wyboru języka w grze to jakieś nieporozumienie, to samo przez jakiś czas było z grami EA.

Do wyboru był Polski i Rosyjki.

Nie było problemu, po prostu przestałem kupować polskie klucze :E 

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Kadajo napisał(a):

A one przypadkiem tylko sobie nie dociągnie pakietu językowego ?

Tak robi na Xboksie, bo właśnie wystartowałem po angielsku. Na Reddicie chłop pisał, że nie dociągnęła mu nic gra po zmianie języka na angielski, więc nie wiem czy to działa w GP na PC. 

Zrobiłem na szybko porównanie oprawy na Xboksie vs 1440p na PC w ustawieniach ultra (prawie najwyższe). Bez zaskoczenia, wersja PC wygląda lepiej. Dodatkowo, przynajmniej w pierwszych 30 minutach, chodzi mega płynnie, oscylując w granicach 80 klatek. Z poziomu menu można sobie zresztą włączyć pomiar w prawnym górnym rogu.

Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne, wizualnie gra przyciąga wzrok, myślałem że będzie też bardziej liniowa, a tutaj nawet w tunelowej lokacji można przepłynąć jeziorko czy wskoczyć gdzieś na skarpę. Są oczywiście ściany, ale spodziewałem się jednak większych ograniczeń.

Edytowane przez Vulc
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Obiecujące. Ciekawe bardzo jak dalej. Jestem w szoku.
Taka gierka, co wypadła z d00py w sumie. Nikt się na nią szczególnie nie napinał, a tu nieoczekiwanie czarny konik końcówki roku się robi. :o
Raczej chwalą, niż ganią.

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano
21 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Obiecujące. Ciekawe bardzo jak dalej. Jestem w szoku.
Taka gierka, co wypadła z d00py w sumie. Nikt się na nią szczególnie nie napinał, a tu nieoczekiwanie czarny konik końcówki roku się robi. :o
Raczej chwalą, niż ganią.

Nie zauważyłeś już od pewnego czasu prawidłowości, im mniej o grze słychać, tym większa szansa ze bedzie dobra ?

I vice versa, im więcej o grze pitola i robią hype tym większym się potem okazuje kaszalotem.

Opublikowano (edytowane)

Inna sprawa, że akurat ta produkcja miała naprawdę przeciętną kampanię marketingową, żeby nie powiedzieć słabą. Wiadomo, to nie jest wielka produkcja AAA, ale wstępne wrażenia sugerują, że powinna otrzymać lepszą promocję, bo na to zasługuje. Ale że obroni się sama, jasne.

Edytowane przez Vulc
Opublikowano

Najlepsze ze nie trzeba wcale na marketing wydawać dużych pieniędzy jeśli gra będzie dobra, bo najlepszą reklamę grze zrobią sami gracze.

I Vice Versa... SW Outlaws, ostatni Dragon Age, czy nawet STALKER 2. Te gry to nieukończony lub wręcz skopany do rdzenia ściek, który został ostro sprowadzony na ziemie przez graczy a ile kasy stracili na jego promowanie i "obronę".

Niezmienna prawda jest jedna:

Dobre gry bronią się same, reszta to odpad i stracone pieniądze.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

Coś tu jest nie tak. Przy każdym uruchomieniu muszę ustawić Okno a potem wrócić do Okna bez ramek żeby normalnie to chodziło.

Też tak macie? Wersja GP.

Nie, nic z tych rzeczy u mnie. 

Edytowane przez Vulc
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Nie uruchomię w ogóle bo nie mam tensorów nie do kleje sobie tylko nowa karta.

Czekam jakie będzie rx 8000 i ceny może 7900xtx potanieje do 3 tysięcy bo nadal 4.5 tysiące są to za dużo.NV nie biorę pod uwagę bo za drogie wszystkie są a nic poniżej 4080 super nie chciałbym a one  trzymają cenę i nigdy nie spadną.Bo nie muszą,,

Edytowane przez CzerwonyJohn
  • Sad 1
Opublikowano

Nie widzę tu nigdzie opcji z FG. :hmm:  4K PT DLAA w dżungli wrażenia kinowe, z DLSS Q +/- 45 fps, RTX 5090 spokojnie zapewni +60fps.

W muzeum wymagania nie są już tak wysokie.

Co do samej gry, wygląda to dobrze, zapowiada się ciekawa przygoda.