Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, tgolik napisał(a):

Tak, przy nowych technologiach wiele mogę wybaczyć. W Cyberka z PT grałem w 70-90fps. Teraz w Dawnwalkera gram w 70 fps (4k ultra, DLSS balans).

Ale podobno nie da się już grać poniżej 120 FPS od lat to czytam, szczególnie od właścicieli topowych kart :E

Ile to było śmiechów i chichotów z kogoś, że gra w 40 czy 60 FPS.

9 minut temu, leven napisał(a):

Daj już spokój z tym cynizmem. 

Bo zmieniacie narrację w zależności od tego, jak wiaterek wieje.

Nieraz pisałem, tak tak miliony FPS dopóki nagle pary w kotle nie zabraknie i nagle się okaże że 30 FPS będzie spoko no i proszę :E

6 minut temu, tgolik napisał(a):

Może nie aż tyle i nie wiem z jakim efektem, ale wrzucając NR przed upscalingiem można zyskać 30%, gość pokazuje jak:

Optiscaler DLSS5

image.thumb.png.1dc2498d0ba5abd0d7cda6ebd264d395.png

Te aktualne "optymalizacje", o których wspominasz, wszystkie można do śmieci wywalić, bo za każdym razem wyraźnie obniżają jakość NR w ruchu i wygląda to raczej źle.

Aby poprawić wydajność NR i nie stracić na jakości potrzeba czegoś znacznie bardziej zaawansowanego niż obniżenie rozdzielczości, coś na wzór RR o czym już kilka razy wspominał @SebastianFM

Opublikowano
Teraz, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Kazdy ma inny prog bolu. Dla mnie 55 FPS czy 70 FPS po wlaczeniu FG jest na dluzsza mete irytujace, nie moglbym tak grac.

Tyle fps z juz wlaczonym generatorem to przeciez jest masakra xD Rozumiem bazowe 70fps i dopiero wlaczyc FG. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

W grach z PT zawsze masz taką bazę (30 max. 50fps) w 4k.

Jeszcze raz napiszę:

PT i NR bez upscalingu i FG będą jeszcze przez dekadę niedostępne w 4k@120. Jednak są tak atrakcyjne wizualnie, że potrafię przymknąć oko na 30-50 bazowe i 60-70 z FG. To taki skok w przyszłość na dzisiaj dostępnym sprzęcie.

Edytowane przez tgolik
Opublikowano

Może to i lepiej, jak na PC zaczyna być za dużo FPS, to wszystkim szajba odbijai i włącza sie PCMR podkrecony przez NR.

A tak Nvidia wydaje nowy bajer i cyk, wraca Cinematic Experience i wszyscy mają nostalgię :E

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Twoje "70 FPS" ma malo wspolnego z 70 FPS, zupelnie inne doswiadczenie. :hihot:

Co masz na myśli? Input laga nie zauważam, natomiast tekstury są nieporównanie wyraźniejsze w czasie obrotów niż w tych natywnych 30-50 fps.

Edytowane przez tgolik
Opublikowano
3 minuty temu, tgolik napisał(a):

Co masz na myśli? Input laga nie zauważam, natomiast tekstury są w nieporównanie wyraźniejsze w czasie obrotów niż w tych natywnych 30-50 fps.

Nie przekonasz chłopa, bo nie ma na czym sprawdzić. Będzie przeczyć, wyśmiewać, drążyć temat, o którym nie ma pojęcia, bo nie ma odpowiedniej karty.

Opublikowano (edytowane)

@tgolik Nie odczuwasz zadnego input laga? Musisz miec wyjatkowo wysoki prog bolu. %-) Jak wlaczam FG majac bazowe 60 FPS, to czuje ze te "120 FPS" nie jest tak dobre jak natywne 120 FPS. Szczerze mowiac, to wole natywne 80 FPS od tych 120 FPS z wlaczonym FG. @leven Mialem ADA i korzystalem z FG, wiem jak to dziala.

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
Opublikowano
24 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Ale podobno nie da się już grać poniżej 120 FPS od lat to czytam, szczególnie od właścicieli topowych kart :E

Ile to było śmiechów i chichotów z kogoś, że gra w 40 czy 60 FPS.

22 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Kazdy ma inny prog bolu. Dla mnie 55 FPS czy 70 FPS po wlaczeniu FG jest na dluzsza mete irytujace, nie moglbym tak grac.

Bo to wszystko "racja" i zależy od "nawyku". Od dostosowania oka, mózgu, reakcji.
Jak ktoś gra wyłącznie w 120 fps, na sztywnym locku, ZAWSZE mając 120 fps, po prostu oko/mózg/ręka zapamiętują to i uznają za standard.
Ja celuję w 120 fps, ale to tylko chciejstwo. I 90 się zdarzy przy RT, w 80 się pyka, a teraz, downwalker i do 60 spadnie w 4K z NR!
I mózgu mi nie rozrywa, ale... dla mnie absolutnym progiem jest 60 fps. Bez OSD, jak chrupnie do 58 fps, to mi strzyka w odbycie.
BEZDYSKUSYJNIE i 100 / 100 wyłapię spadek poniżej 60 choćby o 2 fpsy. TAK MAM USTWIONE oko / mózg / ręka.

• Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Bo to wszystko "racja" i zależy od "nawyku". Od dostosowania oka, mózgu, reakcji.
Jak ktoś gra wyłącznie w 120 fps, na sztywnym locku, ZAWSZE mając 120 fps, po prostu oko/mózg/ręka zapamiętują to i uznają za standard.
Ja celuję w 120 fps, ale to tylko chciejstwo. I 90 się zdarzy przy RT, w 80 się pyka, a teraz, downwalker i do 60 spadnie w 4K z NR!
I mózgu mi nie rozrywa, ale... dla mnie absolutnym progiem jest 60 fps. Bez OSD, jak chrupnie do 58 fps, to mi strzyka w odbycie.
BEZDYSKUSYJNIE i 100 / 100 wyłapię spadek poniżej 60 choćby o 2 fpsy. TAK MAM USTWIONE oko / mózg / ręka.

Masz racje ale tu sa ananasy co sie podniecaja 60-fps z generatorem gdzie bazowy fps to 30fps i input z 30fps a nie ralne 60fps :hihot: To jest masochizm ostry xD

14 minut temu, tgolik napisał(a):

Co masz na myśli? Input laga nie zauważam, natomiast tekstury są nieporównanie wyraźniejsze w czasie obrotów niż w tych natywnych 30-50 fps.

Jak masz 70fps z z genratorem to bazowych masz 35fps i inpu lag jak z 35fps xD Fajnie sie gra, fajnie :hahaha:

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
25 minut temu, tgolik napisał(a):

Jeszcze raz napiszę:

PT i NR bez upscalingu i FG będą jeszcze przez dekadę niedostępne w 4k@120. 

A ja uważam, że mylisz się dwukrotnie.
1. ZAPOMNIJ o terminie BEZ UPSCALINGU. To jest to, co będzie nas gnębić lata wydaje mi się długie i od czego się jużnie odkleimy (jak od AI).
2. Wróćmy do tematu za... 3 lata! Góra! I zobaczysz, jak bardzo się pomyliłeś. To jest to jedyne i niepoliczalne = GALOP postępów!
Rok dla AI i algorytmów zaczyna wyglądać, jak wieczność. Ja nawet nie mam śmiałości PRZYPUSZCZAĆ, co może być za 10 lat (!?!), a co dopiero mieć pewność, że coś będzie niedostępne. ;) 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@levenPrzeszedlem do AMD, bo akurat w tym konkretnym czasie 9070xt byl oplacalnym wyborem, a pierwotnie planowalem 5070TI.

Okej, dla mnie wybranie grafiki rastrowej w 2026 roku, to totalne nieporozumienie.

Ale widać Twój próg bólu leży gdzie indziej niż mój.

Opublikowano
2 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Masz racje ale tu sa ananasy co sie podniecaja 60-fps z generatorem gdzie bazowy fps to 30fps i input z 30fps a nie ralne 60fps :hihot: To jest masochizm ostry xD

Tak. Masz rację. Ale ja dalej będe brnął w... asymilację. 
Jeżeli ktoś gra WYŁĄCZNIE w takich warunkach - po miesiącu nawyka = nie czuje, nie boli, i nie rozumie "o co Ci chodzi?". ;) - bo go autentycznie nie boli.

Pany! Idziemy w gruby OT!
U wiedźmaka som! 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@tgolik Gdybym mial mozliwosc, to tez wolalbym 5080 lub 5090, ale moglem wydac 3k na GPU.

Ciężkie czasy.

Czasem budzę się zlany potem, bo śniło mi się, że padła mi karta graficzna. Nie wiem, co teraz zrobiłbym w takiej sytuacji. :placz:

Edytowane przez tgolik
  • Haha 4
Opublikowano
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Tak tak, przyspieszy 5000 % :hihot:

On nawet tego wykresu nie rozumie :hihot:

Co do rozdzielczości to wątpię by zjeżdżali z rozdzielczością patrząc jak działa NR. Będzie dalsza optymalizacja modelu nawet pod NVPF4 to musi być to dobrze ogarnięte inaczej nie będzie wzrostu wydajności. NVFP4 daje minimalny spadek jakości także może nie będzie źle ;)

Dalej nie odpalam tego i nie zamierzam :hihot: Jak wleci do gier gdzie ma to jakiś sens to może ;)

• Like 2
  • Confused 1
  • Upvote 1