Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, DITMD napisał(a):

sami pewnie mają cukier w baku

:cool: Te same cipcie pozniej placza, bo glowna postac to kobieta lub nie spelnia ich preferencji wizualnych to od razu jest woke i dei w pakiecie podczepiane :boink: Tworcy gier powinni takich ludzi gasic jak peta takimi postami.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, userKAMIL napisał(a):

Ja nawet tego nie porównuję… Jedno i drugie to syf. 

@lukadd Ocenianie tego na podstawie SS mija się kompletnie z celem. 🤷

Wiadomo że to nie jest prawdziwy HDR, ale wolę grać z tą protezą niż bez, bez RTX HDR gra ma jakiś dziwny brązowy, żółtawy filtr, do tego highlighty niczym się nie wyróżniają, włączasz RTX HDR i ogień, świetliki itp, walą po oczach, a sama gra o wiele lepiej wygląda bez tego głupiego filtra z poprawionymi kolorami. 

Wrzuć sobie moje ustawienia:

• Maks. jasność 1000+ 
  • Średnie szarości 65
  • Kontrast 20
  • Nasycenie 10

I powiedz mi że źródła światła i wszystkie highlighty w nocy nie prezentują się o wiele lepiej :P A sama gra również wygląda na plus bez tego żółtego filtra.

Edytowane przez DITMD
  • Like 1
Opublikowano

Powiem wam, że jestem w ciężkim szoku optymalizacji tej gry. Gram na tym swoim rtx 2070 super i z DLSS quality i opcjami high/med elegancko no śmiga. Myslalem, ze bede grał na low w 30fps a tu taka niespodzianka ^^

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ojej, Vavra leci standardową narracją jednej ze stron sporu, ależ zaorał interlokutora, gimn... a nie, już nie ma gimnazjów - no to tym razem dzieciaki z podbazy kupią grę będąc pod wrażeniem ciętych ripost naszego deva. Aż poczułem subtelny vibe Action Redaction i dissów Smugglera. :E 

OK, wątki są poboczne, obawy o totalne zepsucie gry okazały się jak widać niesłuszne, oczywiście, że w średniowieczu też byli geje, eksperymentatorzy seksualni, rozwiąźli szlachcice itp. - co nie zmienia faktu, że Vavra się sprzedał. Inteligentnie! - trzeba mu to przyznać, bo jeśli doprowadzić do stosunku z Jankiem nie jest łatwo i trzeba tego chcieć, to raz, że można całkiem serio tłumaczyć, iż jest to konsekwencja BARDZO świadomych dążeń gracza, a dwa - że nie jest to motyw dodany "na odwal się", ale przemyślany i odpowiednio osadzony w całej historii. Nie zmienia to faktu, że dla części fanów jedynki może być tym samym, co opcjonalna przygoda Geralta z Jaskrem (no, tutaj pewnie byłoby to jeszcze bardziej nienaturalne, ale porównanie jest chyba z grubsza uzasadnione). 

Do tego gra okazała się świetna i tym też się broni - analogicznie do BG3 (gdzie woke było znacznie więcej, i nawet powoływanie się na inny świat i bohaterów nie do końca tłumaczy ślepotę graczy na opcjonalne tiru-riru z misiem) - tutaj Vavra miał trochę szczęścia, a podejrzewam, że i czuł się pewnie, jeśli chodzi o jakość swojej produkcji...

Podsumowując - stężenie woke (bo na sto procent są to motywy dodane, by odhaczyć obecność pewnych treści) niewielkie, gra broni się jak na razie tak zawartością, jak i poziomem technicznym - warto chyba skończyć tę jałową dyskusję i przerzucanie się oklepanymi argumentami przez ultrasów. Osobiście tylko bym dodał: skończyć mając świadomość, iż Vavra nie okazał się tak nieprzejednany, a teraz zachowuje się jak niedojrzały dzieciak, wdając się w słabe pyskówki, choć dobrze wie, że ani w ten sposób fejmu budować nie musi, ani nie jest nieskazitelnie czysty, choć może to wszystkim wmawiać, bo wybrnął z całej sytuacji znacznie bardziej zręcznie, niż tęczowi aktywiści z BioWare.

Edytowane przez Zas
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, DITMD napisał(a):

Wiadomo że to nie jest prawdziwy HDR, ale wolę grać z tą protezą niż bez, bez RTX HDR gra ma jakiś dziwny brązowy, żółtawy filtr, do tego highlighty niczym się nie wyróżniają, włączasz RTX HDR i ogień, świetliki itp, walą po oczach, a sama gra o wiele lepiej wygląda bez tego głupiego filtra z poprawionymi kolorami. 

Wrzuć sobie moje ustawienia:

• Maks. jasność 1000+ 
  • Średnie szarości 65
  • Kontrast 20
  • Nasycenie 10

I powiedz mi że źródła światła i wszystkie highlighty w nocy nie prezentują się o wiele lepiej :P A sama gra również wygląda na plus bez tego żółtego filtra.

Nie no już bez przesady z tymi filtrami podkręcającymi nienaturalnie kolory aż do przesycenia zresztą to samo robią praktycznie te wszystkie profile do ReShade nazywane potocznie "modami 😂" gdzie jeszcze często oprócz tego jest kontrast wywalony w kosmos :E. Sam RTX HDR jest O.K ale te dodatki typu "Dynamic Colors" to tak jakby w TV dowalić suwak od saturacji kolorów na maxa w prawo 🤭. Tragedia i dramat 🤣

AutoHDR z Win11 zresztą też jest spoko jak nie ma natywnego wsparcia dla HDR

heatmap.png

maxresdefault.jpg

W SDR obraz wygląda jakby ktoś wytarł ekran brudną ścierką

Edytowane przez azgan
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, JeRRyF3D napisał(a):

No. Mamy wyeliminowane super ficzery RT & UE i... sukces ;)
Wszystkie karty ogarniają. Wszyscy zadowleni. :)

Główne "fiuczery" Unreal Engine 5 to Nanite i Lumen bez tego to ten silnik nie różni się aż tak bardzo od tego co było już w 4 bo i tam jak devsi będą chcieli to mogą dokooptować RT. UE5 z głównych fiuczerów ma jeszcze MetaHuman 😉.

W sumie to trochę jest zabawne jak się czyta że silnik od Crysisów które zawsze stały grafiką a CryEngine był przez wielu uznawany za TOP graficzny jest teraz meh bo nie dodali RT 🤭😉

9 godzin temu, JeRRyF3D napisał(a):

Widzę, że typ przeskoczył z 4090 na 5090. ;)

Tak i ma te 30% lepiej 😅

7 godzin temu, Godlike napisał(a):

No faktycznie ma, ale to tylko jedno demo z przed 6 lat, a ile gier na Cry Engine ma obsługę RT? I to jest na wersji CE 5.5 a KCDII jest chyba na wersji CE 5?

Możliwe ale z ubijaczy wydajności jest SVOGI 

Edytowane przez azgan
  • Like 2
Opublikowano
8 godzin temu, Vulc napisał(a):

Gra na pewno jest bardziej filmowa, lepiej napisana, ma też dynamiczniejszy pacing. Dialogi zazwyczaj naprawdę dobre, fajnie się słucha zwłaszcza utarczek głównych bohaterów.

Nie odnieśliście wrażenia, że Heniek ma momentami głos jakby mielił w ustach jakieś kluchy? :E

Tak, głos Heńka jest zmieniony, dziwnie brzmi czasami.

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, MJRegul napisał(a):

Czy tylko ja uważam, że natywna rozdzielczość + SMAA 2TX wygląda dużo realistyczniej niż DLSS Quality głównie dzięki lekkiemu mydełku? Dla mnie bomba :pozdro:

https://imgsli.com/MzQ2MzM3 - porównanie

Kwestia gustu. Dla mnie to mydełko to plaga współczesnych gier i przez długi czas tęskniłem za tym jak wyraźny obraz był w starszych grach (szczególnie w 4K). Cieszę się że coś ruszyło w tym kierunku z DLSS. W KCD2 w większości przypadków mam problem odróżnić DLSS Q od DLAA, co wcześniej byłoby dla mnie nie do pomyślenia, ponieważ zawsze widziałem efekty zejścia poniżej rozdzielczości natywnej, nawet mimo AI upscalingów :E

W niektórych grach, np. Cyberpunku, DLAA przypomina nawet lekko SSAA, tylko bez shimmeringu. Jeśli to się będzie dalej rozwijać to będzie super.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Trzeba przyznać, że ktoś się przyłożył do ekonomii w tej grze, może nawet aż za bardzo. :E Sporo mniej się dostaje za sprzedawanie czegokolwiek, straszna bida na początku. W jedynce choćby na zbieraniu ziółek można było zrobić początkowo całkiem dobrą monetę, tutaj trzeba się trochę więcej napocić. Zajmuję się więc na razie tym, czym powinien się zajmować wannabe-szlacic. Rozkopywaniem grobów.

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, galakty napisał(a):

Skoro to kontynuacja to trochę słabo że znowu od biedaka trzeba zaczynać, chyba że jest to wytłumaczone jakimiś wydarzeniami/kryzysem :E 

W sumie to jest. Lepiej niz w takim horizon gdzie w drugiej czesci nagle z pupy zacznyasz z paroma pkt HP bez ekwipunku etc :E 

Edytowane przez Joloxx9
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
18 minut temu, galakty napisał(a):

Skoro to kontynuacja to trochę słabo że znowu od biedaka trzeba zaczynać, chyba że jest to wytłumaczone jakimiś wydarzeniami/kryzysem :E 

Mogli to zrobić z pupy, jak kolega wyże zauważył, ale w sumie nawet to jakoś sprzedali. Wiadomo, coś trzeba wymyślić, żebyś gry nie zaczynał z endgejmowym wyposażeniem.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

I jak tam Panowie gra sie podoba? Jak dziala?

Ja dopiero 8 chapter w FFVII Rebirth, wiec pewnie jeszcze z tydzien zejdzie zanim bede mogl wskoczyc w KCD2. 

1. Podoba

2. Dziala wybornie - pierwsza gra od dawna bez stutteringu co samo w sobie jest nietypowe. 

Nie gralem w jedynke, ale tutaj czuc, ze to na prawde dobry RPG, do tego dosc wymagajacy. 

Musze sobie wrzucic moda na przyspieszenie zbierania chwastow, bo troche za dlugo to trwa :E

• Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 1