Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Nie pisałem nigdzie o OC, bo 99% ludzi tego nie robi, a nawet jak znajdziesz wykres gdzie ten zestaw się smaży na furmarkach to i tak z prostej matematyki będzie nadal zapas :yuppie:

U siebie bez OC miałem około 700W na i5, a gdzie tam i9.

power-multithread.png

Opublikowano

Nigdzie nie ma 4080 super jak jest to po 8 tysięcy,cholera nowych za 4 tyś nie będzie,chyba że używane ( nie używki też drogie ).A 5080 droższa. Nic nie ma,

zasilacz akurat na 5080 bo kusić losu nie będę że kabel spali się.

Opublikowano
2 godziny temu, CzerwonyJohn napisał(a):

chyba że używane ( nie używki też drogie )

Wczoraj przez minutę była biała Inno3D 4080 Super za 4000. PNY Verto zgarnąłem za 4000, ale dałem dalej, bo wole lepsze wersje. Dzisiaj w doręczeniu mam białego MSI Trio 4080 super z 2.5 roku gwar (karta z końca lipca) za 3800. Za długo się też zastanawiałem nad kilkumiesięcznym MSI Expert i poszedł w 2 min za 3900. Także da się kupić w normalniejszych pieniądzach. Trzeba tylko polować, oferty się pojawiają, ale znikają jeszcze szybciej. 

Opublikowano

Panowie, od jakiegoś czasu mam dwa problemy z moim RTX 4080S. W dużym skrócie: podczas gry w "World of Warcraft" na sekundę/dwie gaśnie obraz, po czym wraca do normy. Dodatkowo, wczoraj karta miała problemy ze zbiciem zegarów i jechała na 100% wydajności niezależnie od tego czy odpalałem przeglądarkę czy grę. Podejrzewam, że jakiś miner kopał sobie, no ale Defender niczego nie znalazł, poza kilkoma trojanami dwa dni wcześniej.

Instalacja na czystko nowych driverów nie pomogła, reinstalowałem system, zobaczymy co dalej - pół godziny testów, karta ładnie zbija zegary jak trzeba po zejściu z obciążenia. Możliwe, że pierwszy problem jest związany z tym, że kabel HDMI lub port HDMI w gpu szwankuje? Dzieje się to głównie przy wysokim FPS, tj. powyżej 90, z g-sync itd.? Podłączyłem jeszcze na chwilę DP, zobaczymy co dalej, nowy HDMI będę miał dziś. Mam nadzieję, że to nie zasilacz lub GPU powoduje takie cyrki.

Opublikowano

Witajcie. Jak podchodzicie do zakupu używanej karty z olx, która jest na gwarancji do 2027 roku w sklepie na X? Czy gwarancja w tym momencie jest uznawana przez sklep jeśli mamy dowód zakupu od pierwszego jej właściciela? Pewnie bardzo ciężko o uczciwego sprzedawcę. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 20.02.2025 o 10:27, Kaczkofan napisał(a):

podczas gry w "World of Warcraft" na sekundę/dwie gaśnie obraz, po czym wraca do normy.

Takie zachowanie może być przez lipny przewód hdmi/dp miałem to samo kiedyś z losowo raz dwa dziennie z tym że u mnie działo się tak nawet w idle bez obciążenia.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano
21 godzin temu, Send1N napisał(a):

Takie zachowanie może być przez lipny przewód hdmi/dp miałem to samo kiedyś z losowo raz dwa dziennie z tym że u mnie działo się tak nawet w idle bez obciążenia.

Miałem takie efekty przy uszkodzonym kablu. Wystarczyło lekko "odgiąć" kabelek przy samej wtyczce i zaczynało działać.

• Upvote 1
Opublikowano

Panowie a opłaca się jeszcze zamawiać nówkę 4090 za 9150 zł? Wiem, że wszyscy żyją premierą Blackwell, ale nie sądzę bym szybko zobaczył taką cenę za 5090.

Rozglądam się po tym OLX od dłuższego czasu i za 8k to średnio mam 2 letnie karty używane, rosiane po całej polsce...

Mam propozycje ściągnięcia nówki sztuki, z gwarancją 36m - PNY 24GB RTX4090 VERTO Edition 3xDP/HDMI. Ewentualnie mogę nadal grać na 4080 i czekać na nowe karty za jakiś czas, może Wy coś doradzicie? 

Opublikowano

w zasadzie wydajności to nie brakuje, bo gram w UW, więc wszystko nadal dobrze działa - po prostu człowiek zawsze chciał 4090 i zawsze była poza zasięgiem - przed premierą 50XX podrasowałem kompa, ale nie spodziewałem się, że nowe karty (poza 600 Watową 5090) będą takim paździeżem...

Opublikowano

5090 to też żart, pali się i wpierdala wiecej prądu niż nasze dojebane kompy. Jak masz kasę do przepalenia to bierz tą 4090. Chociaż w takiej kasie to już chyba lepiej by było przeczekać boom i może trafić 5090 bliżej msrp.

Opublikowano
13 godzin temu, easye napisał(a):

Panowie a opłaca się jeszcze zamawiać nówkę 4090 za 9150 zł? Wiem, że wszyscy żyją premierą Blackwell, ale nie sądzę bym szybko zobaczył taką cenę za 5090.

Rozglądam się po tym OLX od dłuższego czasu i za 8k to średnio mam 2 letnie karty używane, rosiane po całej polsce...

Mam propozycje ściągnięcia nówki sztuki, z gwarancją 36m - PNY 24GB RTX4090 VERTO Edition 3xDP/HDMI. Ewentualnie mogę nadal grać na 4080 i czekać na nowe karty za jakiś czas, może Wy coś doradzicie? 

Nie bierz Verto to najgorszy szrot jaki może być. Temperatury na hs po 100-115c, gpu 75-80 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Hmm jak patrzyłem na recki to to normalne temperatury miał, ale może poczekać-na OLX 5090 już po 14-15tys więc pomału konczy się biznes xD

Edytowane przez easye
Opublikowano
W dniu 20.02.2025 o 10:27, Kaczkofan napisał(a):

Panowie, od jakiegoś czasu mam dwa problemy z moim RTX 4080S. W dużym skrócie: podczas gry w "World of Warcraft" na sekundę/dwie gaśnie obraz, po czym wraca do normy.

Miałem podobny problem i początkowo myślałem, że to monitor szwankuje. Wymieniłem kabel i problem zniknął (poprzedni był gdzieś w środku załamany).