Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, ju-rek napisał(a):

To mam, bo nawet sam wrzucałem tutaj po wcześniejszym kontakcie z palitem, ale po prostu nie mam doświadczenia z kartami jeśli chodzi o wymianę termopadów czy pasty, a przy obecnej sytuacji na rynku wolę nie ryzykować. Domyślam się, że to nie jest nic aż tak skomplikowanego, ale to jedyna rzecz której przy PC nie robiłem i nie chciałbym zepsuć.

7 minut temu, sideband napisał(a):

16stopni ok przekonasz się sam, że po zmianie na PTM dużo nie zyskasz obecnie.

Zdejmij bok budy i schlodz pomieszczenie do 20stopni i test max 10min stanie się maga na wynikach.

Guru3d też robi testy na open benchu.

Jakbym sugerował się tymi wynikami musiał wszystkie karty reklamować chyba, że żyje w tropikach nawet o tym nie wiem.

Z pkt widzenia żywotności istotne by całe PCB było chłodniejsze, a nie stricte tylko GPU.

Czytałem, że ludzie nawet ponad 20 stopni różnicy mają i uważają to za normę. I to w TUF Asus takie rzeczy bywały, bo gdzieś mi się w tym temacie ta karta przewinęła kilka razy. To ze schłodzeniem pomieszczenia i otwarciem budy jak najbardziej działa, bo już niejednokrotnie testowałem na różnych kartach. Pokój z PC jest od południowej strony, więc mam zazwyczaj 25 stopni minimum. Po prostu ta 4090 jest dla mnie wystarczającą kartą i chcę jej maksymalnie przedłużyć życie 🙂

Dlatego właśnie jeśli będzie potrzebna wymiana to chciałbym uzyskać pomoc krok po kroku wraz z doborem każdego pada i absolutnie nie oczekuję, że ktoś to zrobi za darmo i ja chętnie się odwdzięczę.

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, Adikon napisał(a):

Czytałem, że ludzie nawet ponad 20 stopni różnicy mają i uważają to za normę. 

To nie czytaj głupot. 20 stopni różnicy to  wiadomość że pasta się skończyła i trzeba wymienić na PTM-a. Na prawidłowo założonym PTM-ie jest 11-12 stopni różnicy czasami mniej.

Edytowane przez Grolshek
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Grolshek napisał(a):

To nie czytaj głupot. 20 stopni różnicy to  wiadomość że pasta się skończyła i trzeba wymienić na PTM-a. Na prawidłowo założonym PTM-ie jest 11-12 stopni różnicy czasami mniej.

W grach mam zazwyczaj około 10-12 stopni różnicy. Jedynie w benchmarkach właśnie wchodzi na poziom 16 stopni 🙂. W takim razie muszę usiąść i zamówić wszystko.

Tam gdzie mam 1,75 mm najwyżej dam 2mm i podobno Gelid Solutions GP-Extreme te są spoko. Jak już ją otworze to wolę zrobić pełny serwis, a na rdzeń dać PTM 7950 od thermal grizzly. Wolę wydać więcej, ale mieć pewność, że nie będzie podróby ogólnie i żeby nie otwierać tego za chwilę 🙂.

Edytowane przez Adikon
Opublikowano
21 minut temu, Adikon napisał(a):

W grach mam zazwyczaj około 10-12 stopni różnicy. Jedynie w benchmarkach właśnie wchodzi na poziom 16 stopni 🙂. W takim razie muszę usiąść i zamówić wszystko.

Tam gdzie mam 1,75 mm najwyżej dam 2mm i podobno Gelid Solutions GP-Extreme te są spoko. Jak już ją otworze to wolę zrobić pełny serwis, a na rdzeń dać PTM 7950 od thermal grizzly. Wolę wydać więcej, ale mieć pewność, że nie będzie podróby ogólnie i żeby nie otwierać tego za chwilę 🙂.

PTM-a 7950 jest mnóstwo podróbek. Lepiej co innego wziąć.  https://allegro.pl/oferta/thermopad-pasta-na-cpu-gelid-heatphase-ultra-amd-ph-gc-01-a-15220946775

Termopady poczytaj czy nie kupisz twardych co się nie chcą uginać bo mogą być kłopoty. A z tym kłopotów nie ma. https://allegro.pl/oferta/zt-py6-kit-termiczny-szpachlowka-13w-mk-20g-13934782153

Generalnie jeśli tego wcześniej nie robiłeś to do kogoś znanego i polecanego bym wysłał bo porządnego 4090 szkoooda.

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, Grolshek napisał(a):

PTM-a 7950 jest mnóstwo podróbek. Lepiej co innego wziąć.  https://allegro.pl/oferta/thermopad-pasta-na-cpu-gelid-heatphase-ultra-amd-ph-gc-01-a-15220946775

Termopady poczytaj czy nie kupisz twardych co się nie chcą uginać bo mogą być kłopoty. A z tym kłopotów nie ma. https://allegro.pl/oferta/zt-py6-kit-termiczny-szpachlowka-13w-mk-20g-13934782153

Generalnie jeśli tego wcześniej nie robiłeś to do kogoś znanego i polecanego bym wysłał bo porządnego 4090 szkoooda.

Zdecydowanie szkoda i dlatego nie chciałbym ryzykować chociaż robiłem już różne rzeczy w tym delidy CPU. W przyszłym tygodniu muszę zapytać w jednym serwisie jak to wygląda, bo tam pracuje kumpel mojego ziomka. 

Opublikowano
2 minuty temu, Adikon napisał(a):

Zdecydowanie szkoda i dlatego nie chciałbym ryzykować chociaż robiłem już różne rzeczy w tym delidy CPU. W przyszłym tygodniu muszę zapytać w jednym serwisie jak to wygląda, bo tam pracuje kumpel mojego ziomka. 

Ja kładłem już PTM-y wszędzie ale jak przychodzi do mojego cudownego 4080s to jakoś to w czasie odkładam i odkładam...

• Upvote 1
Opublikowano

@sideband ma rację, 16'C w 3dmarkach to jeszcze nie ma tragedii, przy 20'C bym wymieniał pastę na ptm, sam miałem na bloku wodnym w 4090 po ptm różnicę rzędu 8-9'C, a na org. chłodzeniu po ptm 11-12'C więc wiele nie zyskasz, tak samo z termopadami, zamiast się w to bawić kup kit termo przewodzący i masz problem z dopasowaniem z głowy, ja nakładam taki

k5gogoe57sh.800x600wn.jpg?d6e675d1b3c59da to żadna rewelacja, a i tak od termopadów oryginalnych co dawał asus lepsze temperatury pamięci 

• Thanks 1
Opublikowano
6 godzin temu, sideband napisał(a):

Ten co wrzuciłeś kit bardzo łatwo się nakłada, ale na pewno nie nadaje się na elementy, które mocno się grzeją pkt. Dość mocno odstaje od Zezzio ;)

Najlepsze kity to Fehonda LPT65 i LPT81 ;)

Ostatnio nakładałem Fehonde, jak plastelina, lepi sie jak cholera, i do tego jeszcze jest lekka.