Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jasne mam kamerę termowizyjna i przy pierwszym montażu pogralem godzinę nafabrycznych ustawieniach karty i temperatura złącza nie była wyższa od temperatury tylnej części karty, dodam tylko że przez te 2 lata karta była odpinane od przewodu około 10-12 razy, wcześniej miałem rtx 3090 na 3x8pin odpinany mnóstwo razu i nigdy nie było problemu, ten wtyk to błąd konstrukcyjny ale nikt w nvidii nie chce się do tego przyznac

Opublikowano

@ptys A pamiętasz się co było przed upaleniem, kiedy odpinałeś, czy po odpięciu docisnąłeś? Coś grzebałeś w kompie w międzyczasie gdzie mogłeś przez przypadek zruszyć kabel i poluzować? itd. Jakieś drastyczne wahania temp w tych upałach w pomieszczeniu itp.

Ja też sporo razy wyciągałem mojego 4090, w zasadzie już na 3 kablu siedzę, bo pierwszy to pajączek od nvidii(nie sprawiał problemów tempy złącza i połączeń były jak najbardziej w normie, później kabel od Bequiet DP13, następnie kabelek w najnowszej rewizji z zasiłki Bequiet DP14. Każdy jeden nie sprawiał problemów temperaturowych.

Jak ktoś się mega boi to bez problemu sobie czujnik temp dajcie na złącze i macie monitoring na bieżąco co was na 100% powiadomi o wzroście temperatury. Ja sobie jedynie tak profilaktycznie strzelam pomiar temp na złączu na max TGP i wygrzaniu po każdym przełączeniu i odłączeniu kabelka, aby po prostu mieć pewność, że był dobrze wpięty i nie teoretyzować, nie zastanawiać czy był dobrze wpięty jakby jakimś cudem się upalił kiedyś i musiałbym to opisać na forumach :E 

Normalnie bym tego nie robił bo mi to wisi, ale dla dobra nauki, jakbym trafił to jedno na milion upalenie, w końcu procek jeden 9800X3d mi się już zjarał, zasilacz mi się zjarał topowy Corsaira itd. no jak się przerzuca sprzęt to się trafia czasami :E to wolę mieć pewność, że wszystko i zawsze było tak jak powinno być, a nie teoretyzować jak niektórzy youtuberzy, że przeważnie sprawdzałem, ale nie zawsze i nie pamiętam czy ostatnim razem sprawdziłem, ale zwykle sprawdzałem :E 

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, lukadd napisał(a):

@ptys A pamiętasz się co było przed upaleniem, kiedy odpinałeś, czy po odpięciu docisnąłeś? Coś grzebałeś w kompie w międzyczasie gdzie mogłeś przez przypadek zruszyć kabel i poluzować? itd. Jakieś drastyczne wahania temp w tych upałach w pomieszczeniu itp.

Ja też sporo razy wyciągałem mojego 4090, w zasadzie już na 3 kablu siedzę, bo pierwszy to pajączek od nvidii(nie sprawiał problemów tempy złącza i połączeń były jak najbardziej w normie, później kabel od Bequiet DP13, następnie kabelek w najnowszej rewizji z zasiłki Bequiet DP14. Każdy jeden nie sprawiał problemów temperaturowych.

Jak ktoś się mega boi to bez problemu sobie czujnik temp dajcie na złącze i macie monitoring na bieżąco co was na 100% powiadomi o wzroście temperatury. Ja sobie jedynie tak profilaktycznie strzelam pomiar temp na złączu na max TGP i wygrzaniu po każdym przełączeniu i odłączeniu kabelka, aby po prostu mieć pewność, że był dobrze wpięty i nie teoretyzować, nie zastanawiać czy był dobrze wpięty jakby jakimś cudem się upalił kiedyś i musiałbym to opisać na forumach :E 

Normalnie bym tego nie robił bo mi to wisi, ale dla dobra nauki, jakbym trafił to jedno na milion upalenie, w końcu procek jeden 9800X3d mi się już zjarał, zasilacz mi się zjarał topowy Corsaira itd. no jak się przerzuca sprzęt to się trafia czasami :E to wolę mieć pewność, że wszystko i zawsze było tak jak powinno być, a nie teoretyzować jak niektórzy youtuberzy, że przeważnie sprawdzałem, ale nie zawsze i nie pamiętam czy ostatnim razem sprawdziłem, ale zwykle sprawdzałem :E 

Szczerze nie pamiętam ale w ferworze odłączania  ww.  sytuacji sprawdziłem i wtyk był docisniety na Maxa, druga sprawa nigdy nie panikowalem bo zużycie oscylowalo w okolicach 300w a wiem myślałem że problem mnie nie dotyczy skoro złącze obliczone na 450-600wjak widać myliłem się i sam będąc innym użytkownikiem pomysłami bym że jakiś noob wziął się za składanie kompa ale jak robiłem różne mody już za czasów tweak.pl durny modowane ołówkiem czy kilkanaście modów z lutownicza na kartach graficznych

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, ptys napisał(a):

Jasne mam kamerę termowizyjna i przy pierwszym montażu pogralem godzinę nafabrycznych ustawieniach karty i temperatura złącza nie była wyższa od temperatury tylnej części karty, dodam tylko że przez te 2 lata karta była odpinane od przewodu około 10-12 razy, wcześniej miałem rtx 3090 na 3x8pin odpinany mnóstwo razu i nigdy nie było problemu, ten wtyk to błąd konstrukcyjny ale nikt w nvidii nie chce się do tego przyznac

Tego typu problemów nie wyłapiesz kamera musiałbyś mieć totalnie rozjechane prady na starcie. Problemem jak nie raz pisałem jest jakość konektorów gdyby nie było januszowania pomimo, że problemy to margines byłoby jeszcze mniej.

PS. Adapter dołączony do 4090 u mnie miał od nowości rozjechane konektory docisnałem igłą i śmigał 3.5roku.

Edytowane przez sideband
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, sideband napisał(a):

Tego typu problemów nie wyłapiesz kamera musiałbyś mieć totalnie rozjechane prady na starcie. Problemem jak nie raz pisałem jest jakość konektorów gdyby nie było januszowania pomimo, że problemy to margines byłoby jeszcze mniej.

Zgodzę się z tobą ale większość firm oferuje swoje przewody 12vphwr za około 100zl co jest kwota niemalą w stosunku do ceny całego zasilacza, powiedz mnie co tam można spieprzyć aby 12pinowy przewód nie był w stanie dostarczyć 300w

Edytowane przez ptys
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 13.07.2026 o 18:08, Grolshek napisał(a):

Nawiązując do dzisiejszej dyskusji na czacie i programu NV-UV zobaczcie jak mi ustawił Superkę :P CP77 PT 3440/1440 60+ klatek

image.thumb.png.18a2e70e3e888003d09355b635b15b5a.png

Co Ci ustawił NV-UV, jak masz odczyt z GPU-Z  nieobciążonej karty z pulpitu.

Edytowane przez Pawlos
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Pawlos napisał(a):

Ale doczytałeś magiczne cyferki CP77 PT itd. ? To jest z grą w tle screen :lol2:

Dzisiaj grzecznie poprosiłem NV-UV co potrafi zrobić z 925mV i całkiem całkiem się popisał:

image.thumb.png.093e4869312ab73d03ecd15ef1701321.png

Edytowane przez Grolshek
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Grolshek napisał(a):

Ale doczytałeś magiczne cyferki CP77 PT itd. ? To jest z grą w tle screen :lol2:

A ty wiedziałeś, żeby realnie sprawdzić, do jakiej maksymalnej wartości GPU-Z monitoruje, odczyty to muszą być zaznaczone magiczne literki. :boink:

obraz.png.8b3c4254bb7a79cc50ce868c1db41140.png

Te twoje odczyty możesz, sobie pewnie już wiesz gdzie wstawić, bo to nikogo nie interesuje. :hihot:

Edytowane przez Pawlos
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, Pawlos napisał(a):

A ty wiedziałeś, żeby realnie sprawdzić, do jakiej maksymalnej wartości GPU-Z monitoruje, odczyty to muszą być zaznaczone magiczne literki. :boink:

obraz.png.8b3c4254bb7a79cc50ce868c1db41140.png

Te twoje odczyty możesz, sobie pewnie już wiesz gdzie wstawić, bo to nikogo nie interesuje. :hihot:

image.png.402b5854ba3ca3e46c4075404fea5b7c.png

Obowiązki wykonane. Śmieszą mnie łosie którzy nawet screena nie potrafią przeczytać i prostych literek z HWInfo no ale nie poradzę. Po to jest opcja "ignoruj" żeby takich eliminować.

Teraz smaczki. Niestety nie mogę się dogadać na 925mV/2640. Tak jak CP77 jeszcze wytrzymuje tak na wypalarkach typu Q2RTX 260W już go po dłuższym czasie kładzie na łopatki. Na 900mV/2565 skała we wszytkich przypadkach zarówno na 200W w Cyberku jak i na 260W w Q2 i Residencie. Aż kusi 850mV ciekawe ile wypluje :P

Edytowane przez Grolshek
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, lukadd napisał(a):

Jeśli screen jest robiony w czasie rzeczywistym podczas grzania/grania to nie trzeba zaznaczać maxów. Widać na nim to co się dzieje w danej chwili po określonym czasie wygrzewania.

Plus są maksymalne z HWInfo ale przecież ja pierwszy raz się kartą bawię i co ja tam mogę wiedzieć. Looz. Problem już zignorowany. Jeszcze na drugą połowę meczu wrzucę w wypalarkę 900mV/2565 zobaczę ile watów i jakie obroty przytrzyma.

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano

33 minuty temu, lukadd napisał(a):

Jeśli screen jest robiony w czasie rzeczywistym podczas grzania/grania to nie trzeba zaznaczać maxów. Widać na nim to co się dzieje w danej chwili po określonym czasie wygrzewania.

A jaki sens jest i co z tego wynika, że w danej chwili jest, wrzucony screen z najmniej obciążoną kartą a za chwile pociągnie Power do 300 W i diametralnie wszystkie odczyty się zmienią.

39 minut temu, Grolshek napisał(a):

Śmieszą mnie łosie którzy nawet screena nie potrafią przeczytać i prostych literek z HWInfo no ale nie poradzę. Po to jest opcja "ignoruj" żeby takich eliminować.

Problem to ty masz w głowie, bo jak zadaje ci proste pytanie, co z tego wynika, to mi odpisujesz "przeczytaj magiczne cyferki CP77"

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, Gret napisał(a):

chciałem sobie dziś założyć ptm na gpu :D 

wywaliłem do kosza całość :E i złożyłem na mx5... 

muszę zamówić kolejną partię i jeszcze raz spróbować 

tenor.gif

tenor.gif

Edytowane przez Doamdor
  • Haha 2
Opublikowano
7 godzin temu, Gret napisał(a):

chciałem sobie dziś założyć ptm na gpu :D 

wywaliłem do kosza całość :E i złożyłem na mx5... 

muszę zamówić kolejną partię i jeszcze raz spróbować 

Aaaale co konkretnie nie poszło? Latwe to to nie jest ale jakoś specjalnie trudne również. Zmroziłeś przed aplikacją w lodówce?

Opublikowano
54 minuty temu, Grolshek napisał(a):

Aaaale co konkretnie nie poszło? Latwe to to nie jest ale jakoś specjalnie trudne również. Zmroziłeś przed aplikacją w lodówce?

nie mroziłem, nie szło odkleić drugiej warstwy bez rozrywania 

pooglądałem trochę filmików i widzę że trzeba do tego dużo więcej cierpliwości, ja za szybko chciałem i wyszło gówno 

Opublikowano
5 minut temu, Gret napisał(a):

nie mroziłem, nie szło odkleić drugiej warstwy bez rozrywania 

pooglądałem trochę filmików i widzę że trzeba do tego dużo więcej cierpliwości, ja za szybko chciałem i wyszło gówno 

No to tak: mrozisz 15 minut minimum, druga warstwa faktycznie słabo odchodzi to ją tak delikatnie podważasz taką plastikową łopatką od smarowania pasty, to idealne narzędzie.

• Like 1