Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To że jest spadek wydajności to ja wiem, ale na tym filmie w CP2077 na DLSS4P ma praktycznie tyle samo FPS co na DLSS3P :E I nie ma spadków jak u Ciebie do 67% :E 

Do tego na DLSS4P kompletnie zatracono szczegóły twarzy i jest rozmyta plama.

Edytowane przez galakty
Opublikowano (edytowane)

Pokaz mi ta rozmyta plame bo chyba inne materialy ogladamy ;)  Ty kup sobie chyba okulary bo nie wiem czy wiesz ale stare RR to wlasnie robilo dziwny cien na twarzy co widac na ujeciu ( dla ciebie to pewnie detale twarzy), a z nowym RR w koncu tego nie ma. Chyba DF cos na ten temat mowilo w swoim materiale. Teraz wylacz PT/RR i odpal rasteryzacje i twarz bedzie najblizsza tej z DLSS4 czyli taka jak powinna byc. No ale Ty babole, kotrych nie powinno byc na ekranie nazywasz szegolami ;D

obraz.thumb.png.0bb110b582b3713859281966fbd9efee.png

12 godzin temu, SebastianFM napisał(a):

Im bardziej sama gra obciąża GPU tym większa różnica w wydajności będzie pomiędzy DLSS P i DLSS Q a automatycznie mniejsza pomiędzy CNN i Transformer.

12 godzin temu, galakty napisał(a):

FPS na DLSS4P jest prawie taki sam jak DLSS3P

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)

Sprawdziłem już nowe sterowniki i na RTX3070 w CP2077 nie ma dużej poprawy z transformerem + RR, ale przy UV 0.9V już nie spada poniżej 40fps, a potrafiło chrupnąć do ~35fps. Benchmark to średnio 49fps z DLSS4 oraz ~59fps z CNN, ale skacze powyżej 60fps przy mało wymagających scenach, normalnie bujając się koło 50fps.
Tryb balance w 1080p naprawdę wygląda znośnie i ma dobry zapas mocy przy 40fps, ale quality też często daje rade utrzymać 40fps, z dużym "ale" jeśli chodzi o Vram, bo pewnie kiedyś wywali grę :E Eh, gdyby na tych kartach było 10gb, a nie 8... Przynajmniej niedługo doczekamy się 9GB na 96bit...

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

Na świeżo:

Hogwards Legasy 

Dodano RR, lepsze ustawienia RT, ale w grze brakuje DLAA + RR (albo jedno albo drugie, RR działa w grze tylko z aktywny SR)
No to sprawdzamy APK Nvidia - ustawiam nowy tryb oraz opcję DLAA 

I działa ... gra chodzi z DLAA + RR. Samo RR robi olbrzymią robotę, ale surowy FPS spada o 25 - 30 klatek. 

Alan 2 

Jest całkowicie nowym model DLSS 4  (w grze można wybrać stary model), jest podobno RTX MegaGeometry (z opisu aktywuje się samo) i wyższy poziom RT (tryb Ultra) 

Finalnie dając całość na maksa jest około 10-15 fps mniej niż poprzednio. Syf z FG widać szczególnie na głównej postaci włosy (szybko poruszająca się kamera). 

Co do reszty jakości obrazu ciężko powiedzieć. 

Opublikowano
3 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Nowe wersje DLSS:

https://mega.nz/file/M8U1BKJT#kCGzKhwPOgNRLV3OR9W5RvmUN6bvwrlAlaGtUHdNhc4

310.2.1 DLSS
310.2 FG
310.2 RR

Teraz wiem, że dobrze zamieniłem pliki DLSS i dobrze ustawiłem DLSS na J :)

https://ibb.co/JwVZKNb7

Godzinę temu, maras2574 napisał(a):

Tak swaperka już wcześniej pobrałem, ale dobrze, że wkleiłeś link.

• Like 1
Opublikowano

Wg. FAQ dotyczącego DLSS4 z forum Nvidii wyglada, że jest jeszcze nowszy preset - K. Choć na razie ani w apce nvidii, anie w Profile Inspector nie widać go na liście to gdy np. dla A Plague Tale wybrałem profil "najnowszy" to w Profile Inspector pojawia się on jako 0x00FFFFFF a nie profil J więc może faktycznie to jest to

Opublikowano
2 godziny temu, SebastianFM napisał(a):

na górze są wyświetlane ingormacje o FG a na dole o DLSS.

No ok, ale dlaczego nie pokazuje nic na dole ?

1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Do gier z natywną implementacją DLSS4 nie musisz grzebać w inspektorze ;) 

Zgadza się, w inspektorze samo się przestawia. Ja tylko wrzuciłem fotę, że preset jest, a na ekranie nic 

Opublikowano

Rozumiem, że to nie działa?
obraz.png.6f0c5f747749c266ba1e087810a00b1c.png

Jak to było pisane, trzeba przeinstalować appkę nvidii? Gra była uruchomiona, więc po wyłączeniu powinno być dostępne. Może to przez to, że wykrywa pliki wrzucone ręcznie? i nie działa jak trzeba?

Opublikowano

U mnie niezależnie czy wrzuciłem pliki recznie, czy były oryginalne i niezależnie od przeinstalowania sterownika nie udało mi się zrobić tak aby te opcje się aktywowały. Może jest jakiś bug w apce

• Upvote 1
Opublikowano

U mnie weszło, ale zrobiłem to poprzez DLSS Tweakera.

Ja to zrobiłem tak:

1. pobrałem najnowszą wersją DLSS Tweakera, którą zalinkował wcześniej Kadajo:

https://www.nexusmods.com/site/mods/550?tab=files

lub z mojego linka googledrive:

https://drive.google.com/drive/folders/1FOMP9hAJaE8AakmCo4h5jMxo1gJUjSHi?usp=sharing

2. wchodzę do folderu z DLSS Tweakerem i klikam na EnableNvidiaSigOverride, żeby wprowadzić zmiany w rejestrze.

3. następnie uruchamiam DLSS Tweaker i wyszukuje preset K w opcjach NvGlobalProfileSetings i go zaznaczam, żeby się pokazał.

4. teraz klikam w opcjach górnego paska DLSS Tweakera na Copy to game folder i wyszukuję grę, do której chce te ustawienia wprowadzić (u mnie to Wiedźmin 3)

5. po wybraniu folderu z grą i pojawieniu się okienka Confirm, klikamy na TAK.

6. zamykamy programik DLSS Tweaker i uruchamiamy grę.

W programiku InspektorProfiler z presetu J zrobił się preset, jak na fotce:

https://ibb.co/0jJjwXwr

W grze powinien być określony preset na K, jak u mnie na fotce

https://ibb.co/Xx57fC8p

Opublikowano
W dniu 28.01.2025 o 14:13, Kadajo napisał(a):

No w 4k jeszcze nie sprawdzałem w sumie :D

Ale dla mnie i tak NVIDIA dowiozła, nie nowe GPU, tylko nowy soft :hihot:

A najlepsze ze nie trzeba w niego nawet inwestować. :D

Dla mnie podkreślam dla mnie ten nowy DLSS 4 robi robotę bo te oszukane 4K* nawet z upsalowanego 1080p w trybie performance wygląda wystarczająco dobrze żeby można było z tego trybu korzystać bez obrzydzenia zwłaszcza jeśli ktoś akceptuje oszukane 4K* na konsolach wliczając w to najnowsze PSSR. Wydajność w grach rośnie a wygląda to o niebo lepiej na dużym TV (55 cali+) od grania w natywnym FullHD. To nadal fejkowe 4K* i nadal gramy realnie w 1080p ale skoro końcowy efekt po upscalingu na ekranie 2160p jest lepszy od zjechania z rozdzielczości do natywnego 1080p to pora się pogodzić z faktem że taka czeka nas przyszłość. Jak widać z krzem powoli się "kończy" i czy to się nam podoba czy nie Ej Aj (AI) jest wybawieniem.

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Zgadza się. Ja obecnie gram na TV 45" 1080p (stary, zastępczy TV) :P i w sterowniku mam ustawione 2160p z powiększeniem 200%, żebym cokolwiek widział :hihot:  Gry bardzo ładnie na tym baniaku wyglądają, chociaż ilość pikseli na ekranie jest mniejsza od natywnego 2160p, a jednak z około 2.5 metra od TV nie widać pikselozy. Czyli efekt końcowy jak najbardziej przyzwoity. Do tego nowy DLSS i można z bieda TV całkiem fajnie pograć tym bardziej, że w sterowniku grafiki mam wszystkie suwaki ustawione na najwyższą jakość obrazu. Trochę to zżera FPS, ale po włączeniu DLSS można to nadrobić. Dobre są te ficzery od zielonych ;)

• Like 1
  • Confused 1