Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pamiętajcie tez ze Nvidia daje możliwość ustawienia sobie % DLSS dowolnie (nie jesteśmy ograniczeni tylko presetami).

Wiec jak komuś prest Quality (67%) to za dużo a Balanced już ok to może iść do góry co 1% i zobaczyć ile jeszcze wyciśnie ze swojego GPU :D 

Opublikowano
3 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Przeciez nawet transformer v1 wyglada lepiej niz to cale TAA w cyberku :D  Nie wiem co oznacza wdg ciebie dobra impelemntacja bo pod katem obrazu to mydlo i powidlo to TAA w cyberku ;) 

Mydło, to sobie możesz wyostrzeniem poprawić i to nie jest żaden problem. A w ruchu nawet na Transformerze zdarzają się rzeczy, które wciąż walą artefaktami, których nie ma z TAA.

Kiosk na końcu idealny przykład ;)

Opublikowano

Zadna technika nie jest idealna, jednak dla mnie obraz przy transformerze ma wiecej zalet niz TAA ;) 

A to, ze w kzdej technice beda gorsze i lepsze momenty to jest niezaprzeczalne ;) 

Rownie dobrze przyklad napisow wyzej, natywnie lipa, nowy transformer robi robote ale tak jak pisalem kazda technika ma swoje plusy i minusy :D 

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ale to normalne jak Amprere nie ma natywnie wsparcia fp8 ;) Zreszta tam mozesz sobie odpalic stary DLSS CNN ;) 

Bardziej mi chodzi o to, że większość osób będzie sobie grać w grę 50 fps, a po updacie nagle im spadnie do 40 fps i będą narzekać że coś niedomaga. 

Jasne, że będzie można poustawiać jak chcesz w sterach. Ale większość osób klika play i nie wnika w takie zawiłości jak wersja modelu transformera ;)

A co do TAA. Ja to raczej nie odświeżam starych gier. Ale tak mi utkwiło, że kiedyś TAA było super, nie było mydła? Teraz dla mnie to mydło do tego stopnia, że nie wiem czy bez żadnego AA obraz lepiej nie wygląda... Było tak kiedyś? Czy mam jakieś błędne wspomnienia? 8:E

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
16 minut temu, MaxaM napisał(a):

Bardziej mi chodzi o to, że większość osób będzie sobie grać w grę 50 fps, a po updacie nagle im spadnie do 40 fps i będą narzekać że coś niedomaga. 

Ale to nie twoj problem zeby sie martwic za kogos ;) Jak odpalam nowsza wymagajaca gre na starszym sprzecie to trzeba sie liczyc ze nie bedzie to dzialac tak jak na wydajniejszym sprzecie :D informacji w sieci tez nie brakuje, ze na starszych nie dziala to tak wydajnie ale co najwazniejsze kazdy ma wybor czego chce uzywac wiec nie ma tez przymusu ze strony nvidia.

• Upvote 2
Opublikowano
12 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ale to nie twoj problem zeby sie martwic za kogos ;) Jak odpalam nowsza wymagajaca gre na starszym sprzecie to trzeba sie liczyc ze nie bedzie to dzialac tak jak na wydajniejszym sprzecie :D informacji w sieci tez nie brakuje, ze na starszych nie dziala to tak wydajnie ale co najwazniejsze kazdy ma wybor czego chce uzywac wiec nie ma tez przymusu ze strony nvidia.

Dla takich osób powstały konsole, nie muszą wtedy myśleć co ustawić. 

Problemy z niczego robi xD 

Opublikowano

Zadziwia mnie jak ludzie nie rozumieja prostej rzeczy. Udostepnione 4.5 slab idzie na 2xxx i 3xxx przez brak wsparcia FP8 ale mimo to - jest, dali

Swojego czasu dali RT na Pascalach. O wydajnosci nie wspomne :E 

Po prostu zieloni daja nowe ficzery na starszych archikekturach aby pokazac, ze "dajemy ale nie sa obslugiwane tak jakbyscie chcieli bo czegos im brakuje". Po prostu chca pokazac, ze czas na wymiane karty graficznej. Czego nie rozumiecie? :)

Opublikowano
Godzinę temu, MaxaM napisał(a):

A co do TAA. Ja to raczej nie odświeżam starych gier. Ale tak mi utkwiło, że kiedyś TAA było super, nie było mydła? Teraz dla mnie to mydło do tego stopnia, że nie wiem czy bez żadnego AA obraz lepiej nie wygląda... Było tak kiedyś? Czy mam jakieś błędne wspomnienia? 8:E

Hmm mi TAA się od samego początku kojarzył z mydłem. Pamiętam że czasem płakałem i zamiast tego używałem FXAA aby wybrać mniejsze zło. TXAA to też była klęska urodzaju. Akurat tu DLSS4 zrobił robotę że zlikwidował problem z antyaliasingiem. Chociaż były może 2 gry na 10 lat z dobrym TAA, ale to jednak zdecydowanie był wyjątek od reguły. Raczej TAA się używało bo żywcem nie było alternatywy żadnej (poza MSAAx8 dla posiadaczy superkomputerów).

Opublikowano

TAA może nie byłoby takie złe, gdyby konfigurowali je w poprawny sposób, ale to już koleś od Threat Interactive nagadał się na ten temat...
Jakiś inżynier nawet pracował nad jego lepszą wersją, ale został przesunięty / przeniesiony do innej firmy / projektu i do dziś wątek nie poszedł do przodu.

Opublikowano

Bawię się tym skalowaniem w CP2077 i już 75% przy bazowej 4K wygląda wyśmienicie.

Te nowe presety zdecydowanie lepiej reagują na skalowanie jeśli chodzi o jakość obrazu i tutaj każdy % widać spadek albo wzrost jakości względem siebie.

Przypomnę ze domyślnie dla Q to 67% a B to 59%.

Opublikowano (edytowane)

Ja kompletnie się gubie w tych literkach alfabetu przy DLSS :E 

np w diablo 4 dlss najnowszy w trybie M na DLAA wygląda gorzej niż fabryczny dlss gry (chyba 4 wersje wstecz).

a wydajność ta sama albo gorsza :blant:

Rozumiem że tymi literami alfabetu trzeba kombinować zależnie od gry ale zawsze robić dlss swap do najnowszej wersji?

Edytowane przez Mistrz zakonu Paladynów
Opublikowano
5 godzin temu, Kadajo napisał(a):

W sumie to nawet mówią o tym w prezentacji ze te poprawki celują w P i UP

Tak jest bo te tryby cierpia najbardziej na jakosci po prostu przez najnizsza rozdzialeczosc ale faktem jest, ze kazdy tryb na tym zyskuje w tym quality :D 

Jest to tez troche zagmatwane bo nie ma DLS 4.5 dla presetow J/K czyli w teorii i nazwenictwie pod quality i dlaa. Ale rozkminiac tego tez nie ma sensu, transformer v1 wbijasz K, transfrormer v2 wbijasz M i wsio :D 

Opublikowano (edytowane)

Ale po co tyle kombinowania, skoro w NPI można ustawić literkę presetu na "zawsze najwyższa" i po sprawie.  A czy DLSS jest na Q, B, czy P to już w grze ustawiamy. Można też wymusić w NPI.

1.jpg

2.jpg

Edytowane przez leven
Opublikowano (edytowane)

Ktoś musi sprawdzić rtx5050 w 4K z DLSS UP 4.5 oraz zoptymalizowanymi ustawieniami z jakiegoś filmu, choć UP może nadgoni maksymalne bez RT. :E

W końcu to najwolniejsza karta od czasów rtx4xxx, przynajmniej z konsumenckich na PC.

@tomcugJest coś takiego w planach? Dla rozrywki, aby zobaczyć czy da się wycisnąć 4k 60fps + zoptymalizowane ustawienia. Mogę we wolnej chwili wyszukać takich ustawień z filmów i podesłać do kilku gier. RTX3070 dawał często radę z DLSS CNN P, więc rtx5050/4060 z UP 4.5 może będzie blisko. %-) Co innego, że Vram może klęknąć, jeśli 4.5 UP bierze więcej niż 3.0 P.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

O kurde. Prawie -15% w lows w pierwszym teście, względem DLSS4 i to nie w czasie liczenia DLSSu ale całości. I nierzadko ponad 10% w innych grach. 

5070tka chyba się do tego nowego DLSSu nie nadaje. 

No ale nie szkodzi. 6070tka na pewno sobie poradzi z nawet lepszym DLSSem więc wszystko super :E

Opublikowano
3 godziny temu, musichunter1x napisał(a):

Ktoś musi sprawdzić rtx5050 w 4K z DLSS UP 4.5 oraz zoptymalizowanymi ustawieniami z jakiegoś filmu, choć UP może nadgoni maksymalne bez RT. :E

Ciekawe, bo może 5050 dać radę, ale to będzie tak na styk i właśnie przydałby sie test. U mnie na rtx4050 6GB preset M jest używalny w rozdziałce 3440x1440 DLSS Performance. Natomiast przy L już karta zaczyna na tyle zdychać ze juz duzo lepiej wychodzi K Balanced/Performance bo nie dość ze wyższy preset to więcej fps niz w L. 

Pójdzie na żyletki ale 5050 może sie okazać entry-level kartą do L. Natomiast przy takim poziomie wydajności na pewno bedzie dylemat czy nie lepiej juz odpalić K żeby miec więcej fps. Kolejne gry potem juz docisną vram i to bedzie kolejna kłoda pod nogami. Raczej w kategorii ciekawostki na 5050 :')

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Panowie, dlss swaper w cp77 pokazuje mi jaki jest preset załądowany , ale ikonki radia itp przysłaniają mi to co się tam wyświetla . Jest jakiś sposób aby to przesunąć w inny rejon ekranu ?  Albo jakiś inny program. Na sztywno jest ustawiony M ale wydawało mi się że widze preset D w pewnym momencie ... 
5070, qhd , wszystko w ultra , dlss ustawiony na jakość :D

Edytowane przez PepePanDziobak
Opublikowano
10 minut temu, PepePanDziobak napisał(a):

Panowie, dlss swaper w cp77 pokazuje mi jaki jest preset załądowany , ale ikonki radia itp przysłaniają mi to co się tam wyświetla . Jest jakiś sposób aby to przesunąć w inny rejon ekranu ?  Albo jakiś inny program. Na sztywno jest ustawiony M ale wydawało mi się że widze preset D w pewnym momencie ... 
5070, qhd , wszystko w ultra , dlss ustawiony na jakość :D

Jesli masz NVAPP to mozesz wlaczyc nakladke i tam w statystykach - zaznaczyc wyswietlanie DLSS

• Thanks 1