Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Z obecnymi bibliotekami Neural Rendering w 4k kosztuje ponad 8ms na każdą klatkę. Na RTX5090. Czyli gdyby karta liczyła tylko NR, to sufit byłby około 120 fps. Problem w tym, że grę też trzeba najpierw wyrenderować. :hihot:

Jest też nowa opcja, żeby zmniejszyć rozdzielczość na której pracuje NR, ale kosztem jakości. 

https://videocardz.com/newz/dlss-5-neural-rendering-can-now-run-through-optiscaler

Opublikowano
2 minuty temu, some1 napisał(a):

Z obecnymi bibliotekami Neural Rendering w 4k kosztuje ponad 8ms na każdą klatkę. Na RTX5090. Czyli gdyby karta liczyła tylko NR, to sufit byłby około 120 fps. Problem w tym, że grę też trzeba najpierw wyrenderować. :hihot:

Jest też nowa opcja, żeby zmniejszyć rozdzielczość na której pracuje NR, ale kosztem jakości. 

https://videocardz.com/newz/dlss-5-neural-rendering-can-now-run-through-optiscaler

Testowałem te skalowanie i wszystko poniżej 100% to już kupa. A żeby faktycznie odczuć wzrost wydajności to trzeba by zejść do 50%.

Wogle ta wersja z Optiscalera jest jakaś dziwna bo ona nie ma nawet na 100% takiej jakości jak ta z RenoDX wiec podejrzewam ze tam już jest coś kombinowane żeby obnizyc jakość i zwiększyć wydajność. Obraz pływa i migocze nawet na 100%, tego nie ma na RenoDX.

Dodatkowo Optiscaler coś tam jeszcze kombinuje oprócz czystego NR wiec średnio polecam.

• Upvote 1
Opublikowano
13 minut temu, Kadajo napisał(a):

Przecież to jest praktycznie nieużywalne w tej chwili w większości gier, chyba ze chcesz grac w FH6 w 30 FPS z MFGx4 albo x6 :hihot:

No nie xD najniżej co mogę przyjąć to lock na 60 fps

Opublikowano
24 minuty temu, Kadajo napisał(a):

No przecież dziś jest oficjalnie premiera DLSS 5 (Neural Renderingu) ;)

Zamiast dać do którejś obecnej już gry to wylatują z nowościami średnio interesującymi. Różnica w tej gierce z tym upiększaczem subtelna.

Opublikowano
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Ja czekam aż ktoś zrobi klasyczny ReShade który będzie "imitował" to co robi NR LOL

Teoretycznie powinno być to możliwe z chociażby poziomu manipulacji kontrastem :E

Sam wczoraj wrzucales whitepaper od NV - tego sie nie da reshadem zrobic, chocby dlatego ze inne maski sa nakladane na inne elementy obrazu. 

Opublikowano
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Ja czekam aż ktoś zrobi klasyczny ReShade który będzie "imitował" to co robi NR LOL

Teoretycznie powinno być to możliwe z chociażby poziomu manipulacji kontrastem :E

Przecież to żaden kontrast i to się z powietrza nie bierze. Ai ma do tego silnie prawdopodobnościowe możliwości a liczenie oświetlenia, cieniowania, przezroczystości i ogólnej tekstury materiału będzie wymagało sporo roboty i "optymalizacji". Na końcówce krzemu i pakowania.

Amd idzie w tą samą stronę...

Opublikowano
12 minut temu, Kadajo napisał(a):

Coś takiego jest do FFVII rebirth z grubsza poprawia cieniowanie i różnica jest całkiem wyraźna ale na razie nie gram w FF bo jak zobaczę jeszcze jedną minigierkę w którą będę musiał zagrać to rozwalę pada xD Nie mniej ten shader mod to takie dlss 5 bez jakiegoś spadku wydajności. 

Opublikowano
7 minut temu, Kadajo napisał(a):

Już dawałem porównanie jak za pomocą zwyklej obróbki zdjęcia można się zbliżyć do tego co robi NR ;)

W specyficznych scenach - pewnie wyjdzie bardzo podobnie, potem obrocisz kamere w druga strone i caly reshade sie rozjedzie. 

Opublikowano

Ale NR tez się rozsypuje.

Już trochę tego potestowałem i nie jest wcale tak różowo jakby się mogło wydawać.

W niektórych grach, np. w Avatarze kompletnie się tego używać nie da aktualnie.

Wczoraj podczas grania w MGS4 zauważyłem ze NR gubi się grubo na skomplikowanych powieszaniach jak dywany czy jakieś wzorki na ścianach.

• Upvote 1
Opublikowano

Ja sprawdzałem NR w Senua's Saga: Hellblade II. W tej grze zarówno grafika otoczenia jak i postaci, twarzy jest na bardzo wysokim poziomie. Gra działa na silnku Unreal Engine i wykorzystuje MetaHuman.

NR poprawia niewiele natomiast też potrafi popsuć grafikę, np. usunąć cień od słońca, który powinna rzucać postać.