Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano
26 minut temu, Kadajo napisał(a):

Daje jeszcze raz porównania obrobionego zdjęcia.

NR On/Off

ezgif-776ed4e0fee19f9b.gif

Zdjęcie obrobione w Luminar NEO

1000030868 (1).jpeg

Już skończ porównywać screen obrobiony w jakimś czasie do gry która ma wypluwać fps. Jak by to miał być jakiś kontrast to może jakimś moderom by się zachciało ścigać ten fotorealizm. Tu nawet ten dlss ci widocznie muszą dozować. Wyjdą killery z wsparciem to się będziemy rozpisywać co włączamy i jakim kosztem. Aktualnie sztucznie zawężona publika ale widocznie kart nie sprzedają. Przynajmniej nie za te 2xmsrp z tego wychodzi.

Opublikowano

Ogólnie za pomocą ReShade można naprawdę dużo z grafiką dziś zrobić, nie interesowałem się tym zbytnio bo zazwyczaj ma to dość pokaźny koszt wydajności, ale "świrololo" na punkcie DLSS 5 trochę pokazuje jak ludzie łatwo wpadają w spirale szaleństwa nie wiedząc nawet czy to na co patrzą to Neural Rendering czy ReShade :D

Opublikowano
2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Ja czekam aż ktoś zrobi klasyczny ReShade który będzie "imitował" to co robi NR LOL

Teoretycznie powinno być to możliwe z chociażby poziomu manipulacji kontrastem :E

No nie, potestowałem to przez kilka godzin w CP2077, zmiana oświetlenia całej sceny na takie bardziej poprawne przy uwzględnianiu tego w jaki sposób ona jest w grze oświetlona,  plus regeneracja tekstur, cieni, poprawienie wyglądu twarzy i poprawienie ich cieniowania, tego ni chu chu nie da się zrobić manipulując tylko efektami postprocesowymi.

W CP2077, po zjechaniu do DLSS wydajność, mam stabilne 70 fps podczas łażenia po mieście (rozdzielczość 3440x1440), oczywiście z FG.  Testowałem kilka godzin z włączonym HDR, jakiś większych błędów nie uświadczyłem. Jeden wkurzający, jak stoisz w bezruchu to NR po chwili zaczyna dokładać jakieś tam swoje odbicia do powierzchni. Muszę potestować beż RT i PT.

Opublikowano

DLSS5 to jednak prawdziwy nn i z każdą iteracją będzie się coraz bardziej oddalać od takiego pudrowania przez reshade.

To że niektóre efekty można osiągnąć na różne sposoby to nic nowego.

Sumarycznie w zasadzie już dzisiaj NR pokazał że zostawia w tyle jakieś suwaczki, co mnie najbardziej zaskoczyło bo miałem bardzo niskie oczekiwania od pierwszej wersji.

Opublikowano

Trochę sie pobawiłem DLSS5 i dla starszych gier fajna sprawa. Można sobie samemu rimejk zrobic. Deus EX, którego przejście mi w pewnym moenmncie zamroziło i tak sobie od kilku lat lezy na dysku, wygląda z nim super. Tylko, że nawet ta gra na 5070 TI jest daleka od mojej definicji płynności. Tak, że technologia ciekawa, ale to technologia stworzona dla Rubina, a nie Blackwela. To będzie niezle, jeżeli w grach będą opcje pozwalajaće doapsowac ustawienia pod siebie, a nie tylko gotowe presety.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Kadajo napisał(a):

@Ryszawy

Do pewnego stopnia się da, zobacz na mody ReShade które masz od lat dostępne w sieci do CP2077.

Używam, w CP2077 nie da się.

Nie wiem jak to wytłumaczyć, jak w CP2077 używasz PT, to masz niby poprawnie oświetloną scenę, ale z NR masz ją oświetloną "jeszcze poprawniej" ;). Różnica jest zauważalna. Tak samo twarze, jak postać stoi w miejscu z dziwnym oświetleniem to wygląda jak lalka z plastiku. Z NR niezależnie od oświetlenia twarze są zawsze poprawnie "wyrenderowane".

Ale przetestowałem jeszcze "Control". U mnie niegrywalne ze względu na wydajność. CP2077 jest na granicy.

Edytowane przez Ryszawy
Opublikowano

No wiadomo że NR robi pewne rzeczy których ReShade nie będzie potrafił . I ten plastik o którym piszesz to jest jedna z takich rzeczy. Ja jednak wierzę w PCMR bo potrafią działać cuda chłopaki jak mają motywację 😁

To jest dość ciekawe LOL

Cyberpunk-2077-RTX-5090-FE-vs-Lightning-Z.thumb.webp.f7bb7eb7afe568ebd9b5d3b13ae427ea.webp

• Like 1