Skocz do zawartości

Film - co warto obejrzeć?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co ty za duże lęki mam w życiu żeby walnąć horror samemu w nocy trzeźwy, są ludzie co potrafią dodatkowo odpalić tego typu film nocą na słuchawkach a to to już dopiero jest hardcore :E na głośnikach jest o wiele mniejsze zło ;) 

• Upvote 1
Opublikowano

Weapons (Zniknięcia) 2025. Dla odmiany w kinie, bo było blisko. Całkiem niezły horror z równie dobrą obsadą. Gdyby nie marnej jakości, kompletnie niepotrzebne screamery (bodajże dwa), jest tutaj wszystko co potrzeba - napięcie, akcja z perspektywy kilku postaci, intryga. 

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano

Superman 2025, trochę taki powrót do czasów Supermana 1978 z Christopher Reeve i legendarnym Luthorem granym przez Gene Hackmana, mi się nawet podobał, są czerwone gacie, jest kryjówka z kryształów, obraz zupełnie inny niż Man of Steel którego bardzo lubię, film na podstawie klasycznych komiksów o Supermanie, Man of Steel to jest inna wizja, była rozrywka i czerwone majty. 6.5/10. 

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 12.09.2025 o 14:29, Vulc napisał(a):

Gdyby nie marnej jakości, kompletnie niepotrzebne screamery (...)

Poszedłbym dalej, obie sceny budujące wstęp do tych jumpscare'ów, uważam za kompletnie niepotrzebne. "It was only a dream" to najgorsza klisza w kinie szeroko pojętej grozy i nie tylko.

Nie, nie jest to spoiler, luzik. 

Opublikowano

Books of Blood (2020) 6/10

Oglądam większość horrorów ale ten tytuł przegapiłem. Mamy tutaj 3 historie, które łączą się w całość. Trochę jak krótkie historie Opowieści z Krypty. Całkiem nieźle zrealizowany. Same historie też są ciekawe, choć trochę chaotyczne.

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, Lypton napisał(a):

Poszedłbym dalej, obie sceny budujące wstęp do tych jumpscare'ów, uważam za kompletnie niepotrzebne. "It was only a dream" to najgorsza klisza w kinie szeroko pojętej grozy i nie tylko.

Fakt, motyw okrutnie oklepany, nie tylko w tym gatunku. Na szczęście reszta trzymała poziom.

Teraz chcemy obejrzeć Hereditary - opinie różne, ale ponoć daje ostatecznie radę.

Opublikowano
Godzinę temu, ghostdog napisał(a):

Hereditary to bardzo dobre kino grozy. Jak to bywa z A24 nie każdemu takie filmy będą pasowały. Film jest dość specyficzny, czuć niepokój jak się go ogląda. Kilka scena zapada w pamięć.

Byłem w kinie. Mi się bardzo podobał, ale część sali kinowej przez niemal cały finałowy akt miała bekę. 

• Sad 1
Opublikowano

@Vulc Dziedzictwo. Hereditary - jeden z lepszych i nie głupich horrorów jakie oglądałem więc śmiało mogę polecić! człowiek cały czas czuje napięcie i grozę + ten ponury i ciężki klimat :thumbup:

Weapons (2025) oglądaliśmy wczoraj z kumplem przy szklaneczce ;) czytając wcześniej dobre opinie tutaj na forum nie zawiodłem się 7/10, od samego początku ogląda się z ogromną ciekawością co jest przyczyna tych wydarzeń, ciekawy pomysł, momentami nawet dość dobrze potrafił wystraszyć chociaż nie jest to typowy horror i w tym przypadku to wcale nie jest minus.

• Upvote 2
Opublikowano
15 godzin temu, Lypton napisał(a):

Byłem w kinie. Mi się bardzo podobał, ale część sali kinowej przez niemal cały finałowy akt miała bekę. 

Jak coś wychodzi poza standardowe ramy to ludzie tego nie rozumieją. Pewnie myśleli, że to typowy horror. Niektórym ciężko jest odejść od schematów. Jak horror to ma być krew, jatka i najlepiej co chwilę jakieś jumpscary.

• Like 1
Opublikowano

Weapons (2025) też nie podzielam zachwytów. Proste dialogi, podział na akty i postacie ale dobrze zrobiony film więc nie męczy i nie przytłacza. 
Pierwsza połowa dobra i ogląda się z ciekawością ale dalej jest zjazd i głupie zakończenie które nie wyjaśnia wielu wątków. Może zrobili to pod drugą część

Ciężko ocenić film. Dla jednego będzie fajny innego rozczaruje i wywoła uczucie zmarnowanego czasu. Dla mnie film jest niedokończony.

Horror klasy B z potencjałem robiony po kosztach

Opublikowano

Hereditary. Kolejny, dobry horror, z bardzo fajnymi, statycznymi scenami, które szczególnie lubię.

Spoiler

Postaci w rogach pomieszczeń, które zauważa się dopiero po chwili, etc.

Końcówka może nie każdemu siąść. Mi siadła, jako sensowna konsekwencja fabuły, choć rozumiem, że nie każdy może to kupić.

• Like 1