musichunter1x 1 666 Opublikowano 29 Sierpnia Opublikowano 29 Sierpnia (edytowane) 3 godziny temu, sierotaZpclaba napisał(a): Zostaje HL:Alyx do sprawdzenia, ale nie mając nic z hardware'u - cholernie droga to zabawa... Ciężkie jest życia fana tego uniwersum. Wystarczy polować na używany sprzęt, a potem sprzedać za tyle samo. Dawno temu ustrzeliłem indexa w ten sposób. Tak czy inaczej Valve Time znowu dał się we znaki, tym razem nie do końca z ich winy. Przynajmniej dostali więcej czasu na tworzenie w ciszy. Teraz nawet nie pamiętam, czy Steam Machine był zapowiedziany przed czy po trollingu Gmana. Edit. Jednak było to po twicie, oryginalnie sprzęt Valve miał być w sprzedaży znacznie wcześniej. Nowy Raising The Bar miał być wydany, tym razem poruszający rówież trzeci epizod, ale do dziś nie wyszedł... Miał być jeszcze w 2025r, wiec ewidentnie coś planowali. Edytowane 29 Sierpnia przez musichunter1x
sierotaZpclaba 73 Opublikowano 30 Sierpnia Opublikowano 30 Sierpnia 12TB wyciek buildów gier z lat 2003-2013 od volvo. Może jest tam ukryty jakiś Epizod 3 https://videocardz.com/newz/12tb-steam-leak-exposes-old-game-builds-from-2003-to-2013
Marcin_89 3 Opublikowano 30 Sierpnia Opublikowano 30 Sierpnia Ja mam problem z tym noVR bo po zdobyciu pistoletu po chwili mi znika broń i nie mogę nic zrobić.
musichunter1x 1 666 Opublikowano 30 Sierpnia Opublikowano 30 Sierpnia (edytowane) @sierotaZpclaba@SmogSmok To nie jest kwestia czy wyjdzie, tylko kiedy... Już było to omawiane i pada z ust samego Gabe w dokumencie na rocznicę HL2, ale ludzie najwidoczniej potrzebują dosłownego twierdzenia lub umieją tylko powtarzać memy. Na szybko znalazłem już wycięty fragment z dokumentu na rocznice HL2, niestety z podłożona muzyką. Już wspominałem post wcześniej - Valve miało wydać odświeżoną wersję Raising The Bar w 2025r. Jest to książka dokumentalna o powstawaniu HL2 i mieli dodać rozdziały o epizodzie 3, więc ewidentnie do tego dążą nawet w przekazie "prasowym". "I think that that halflife represents a tool we have and promises made to customers to capitalize on innovation and opportunities to build game experiences that haven't been involved previously and I think that there are no shortage of those opportunities facing us as an industry right now." Słynny "Valve time" polega na tym, że nie ulegają presji czasu i nie wydają czegoś bo wypada... Jeśli widzą potrzebę zmiany, rewizji, ulepszenia lub braki w projekcie to przeciągają jego tworzenie lub porzucają projekt. Gdzieś już pisałem od którego roku "HL3" ma dość stały rozwój pomysłów, a potem bezpośrednich prac, a nic nie wskazuje na porzucenie. HL:Alyx przeszło mocną rewizję w ostatnim roku produkcji. 8 godzin temu, Marcin_89 napisał(a): Ja mam problem z tym noVR bo po zdobyciu pistoletu po chwili mi znika broń i nie mogę nic zrobić. Nie graj bez VR, ponieważ to jest strata czasu... Już lepiej wynajmij google na Plenti lub kup używane i sprzedaj. Jeśli obawiasz się higieny to przecież można to wyczyścić lub kupić nowe "pianki" - gasket. Edytowane 30 Sierpnia przez musichunter1x
sideband 3 243 Opublikowano 30 Sierpnia Opublikowano 30 Sierpnia Nadzieja umiera ostatnia Chciałbym HL3, ale szanse są niemal zerowe
musichunter1x 1 666 Opublikowano 30 Sierpnia Opublikowano 30 Sierpnia (edytowane) 16 minut temu, sideband napisał(a): Chciałbym HL3, ale szanse są niemal zerowe I na jakiej podstawie to twierdzisz, oprócz paplania że wygodnie im ze Steam oraz nigdy nie sprostają oczekiwaniom? Na którejś stronie robiłem podsumowanie dowodów... Nadal żyjesz czasami przed Half Life Alyx, a co dopiero zatrudniania byłych pracowników i moderów... Edit. W ogóle znasz zakończenie Alyx? Bo to bezpośrednie oczko puszczone do gracza - "Łom znów będzie w twoich rękach." Oh, odnośnie wycieku to już nagrano materiał... Jednak to buildy również gier innych twórców: Edytowane 30 Sierpnia przez musichunter1x
sideband 3 243 Opublikowano 30 Sierpnia Opublikowano 30 Sierpnia Nie wiem co było w Alyx, ale devsi lubią sobie zostawiać otwarte drzwi tylko interpretujesz zakończenie VR odsłony nie płaskiej Nie ma kompletnie żadnych przesłanek by miało coś nowego pojawiać się na płasko. Gdyby nie fanatycy to nawet Black Messy by nie było i dodatków na nowszym silniku.
musichunter1x 1 666 Opublikowano 30 Sierpnia Opublikowano 30 Sierpnia (edytowane) 26 minut temu, sideband napisał(a): Nie ma kompletnie żadnych przesłanek by miało coś nowego pojawiać się na płasko. Są od dawna, ale odmawiasz zapoznania się z dowodami, ale to już nie moja sprawa. Pisałem o tym już ~2 lata temu na PClab i przeniosłem tutaj. Drugim komentarz w tym temacie. Następny HL powstaje od 2013r oraz czekali na rozbudowanie nowego silnika... Od dawna wiadomo że kolejny, główny Half Life będzie w "płaskiej" wersji. Co najwyżej skorzystają z konwersji do 3D w VR, która ma działać we Valve Index. Taka lepsza wersja dawnej techniki Nvidii, konwersji gier do ekranów 3D. Edit. Również wstawiałem link do "tablicy" ze zbiorem wiedzy w 2025r: https://miro.com/app/board/uXjVINqBTwM=/ Dla podglądu co was czego po kliknięciu i przybliżaniu... Edytowane 30 Sierpnia przez musichunter1x
Necronom 592 Opublikowano 30 Sierpnia Opublikowano 30 Sierpnia Póki co dla mnie to są zwykłe pierdolety. Będzie oficjalne info to dopiero uwierzę. A zresztą HL nigdy mnie specjalnie nie interesował to w sumie nawet nie czekam
GTM 113 Opublikowano 30 Sierpnia Opublikowano 30 Sierpnia Mówimy tu o grze która w tamtym roku miała mieć zapowiedz a w tym premierę? Chyba coś ni pykło, poza tym ta gra nie może powstawać od 2013 z prostej przyczyny, wszystko co by wtedy zrobili dzisiaj do niczego by się nie nadawało, byłoby po prostu przestarzałe i archaiczne.
musichunter1x 1 666 Opublikowano 30 Sierpnia Opublikowano 30 Sierpnia (edytowane) Sam bardziej czekam na silnik niż grę, choć nostalgia nie pozwoli przejść obojętnie. W FPSy praktycznie już nie gram. 27 minut temu, GTM napisał(a): Mówimy tu o grze która w tamtym roku miała mieć zapowiedz a w tym premierę? Chyba coś ni pykło, poza tym ta gra nie może powstawać od 2013 z prostej przyczyny, wszystko co by wtedy zrobili dzisiaj do niczego by się nie nadawało, byłoby po prostu przestarzałe i archaiczne. Zapowiedź, niekoniecznie premierę, choć możliwe że niektóre sprawy odnosiły się do premiery sprzętu w 2025r... W porządnych grach, jak i filmach istnieje coś takiego jak "preprodukcja"... Nie pamiętam czy 2013r bierze pod uwagę wstrzymanie projektu, gdy zdali sobie sprawę że silnik ich ogranicza. Stworzyli swój nowy silnik fizyki, aby nie ograniczać się zewnętrznym Havoc lub innymi. Edit. Spojrzałem w starsze posty... Między 2013-2015r rozwijali tamtą wersję i stwierdzili że potrzebują lepszego silnika do realizacji wizji. Przypominam że HL:Alyx było sklejone na szybko z tego co gotowe, ponieważ pasjonaci VR przekonało resztę do pracy nad tą grą, a innowacyjna technologia była dobrym pretekstem, gdzie nie potrzebowali swojego nowego silnika fizyki. Od tamtego czasu dalej rozwijali Source 2, a w ostatnim 1.5 roku są ślady porządkowania kodu, aby był bardziej przejrzysty w przyszłości. Alyx było chaotycznym kodem, jak na kobietę przystało. Jeszcze raz... HL:Alyx miało gruntowną rewizję rok przed premierą... Valve może mieć plany i coś sugerować, a później je zmienić. Edytowane 30 Sierpnia przez musichunter1x
GTM 113 Opublikowano 30 Sierpnia Opublikowano 30 Sierpnia A co niby będzie symulować ta fizyka, że to musi być jakiś hiper silnik nad którym trzeba latami pracować? Wybuch bomby atomowej w mieście czy jak? Wiele było gier z dobrą fizyką i to nawet erze ps3/xboxa360 i nie powstawały one 13lat, np GTA 4, Red Faction Guerrilla, Max Payne 3, Battlefield: Bad Company 2,Just Cause 2, FlatOut: Ultimate Carnage, HL2 i wiele innych.
musichunter1x 1 666 Opublikowano 30 Sierpnia Opublikowano 30 Sierpnia (edytowane) 29 minut temu, GTM napisał(a): A co niby będzie symulować ta fizyka, że to musi być jakiś hiper silnik nad którym trzeba latami pracować? Wybuch bomby atomowej w mieście czy jak? Przez te słowa widzę, że dokonali właściwego wyboru, bo nawet sobie nie wyobrażasz co mogą zrobić. Eksperymentowali z wokselami, ale obecnie to nie jest główne założenie projektu. Dawno temu zrobili sobie wewnętrzne demo technologiczne od wokseli. Budują system zależność, który będzie zoptymalizowany i łatwy w rozwoju oraz użytkowaniu. Przecież w tamtej tablicy masz cały dział "Engine features".... Materiały będą miały przypisane pewne wartość oraz pracują nad innymi kwestiami: tarcie łatwopalność wilgotność ..... model jazdy, a raczej fizyki zachowania się obiektów w świecie symulacja włosów usprawnienie AI, aby było w stanie odnaleźć się we fizycznym środowisku meshlets - rozbijanie mesh na mniejsze kawałki efekty pogodowe wiatr - prędkość, kierunek, turbulencje usprawnienia audio / miksowania, zmienili całość oprogramowania od audio w grach cząsteczki liczone na GPU, zamiast CPU oczywiście do tego dochodzi zabawa grawitacją Edytowane 30 Sierpnia przez musichunter1x
Rekomendowane odpowiedzi