Skocz do zawartości

BIG FORMAT GAMING DISPLAYS - dyskusja o dużych ekranach w roli monitora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Też kiedyś miałem takie wrażenie. Czy coś z tym zrobiłem czy po prostu przestałem na to zwracać uwagę, nie pamiętam. 

A jasność w TV i poziom czerni w nakładce optymalizacja gry na jakie wartości masz? 

Opublikowano

@Doamdor ehhhh ... na to wygląda ;/ Kurde, nie sądziłem że tak szybko cena aż tak spadnie więc pewnie w weekend będzie sprawdzane. Mega szkoda że tego tandem'a nie wrzucili do 42'ki. Miałem G5 48" jako daily panel i nie siadło mi w tym rozmiarze, używałem prawie 3 tygodnie ale 42" jest dla mnie idealnym rozmiarem.

Opublikowano (edytowane)

@Doamdor Polska to kraj bogatych ludzi :) Benzyna w tamtym tygodniu w takiej Szwecji (UE) po 5.80PLN przykładowo heh. 

Nie wiem kurde, mam mieszane w sumie odczucia po obejrzeniu kilku materiałów. W zasadzie na wyraźny plus w 42" modelu jedynie odświeżanie, natomiast taki WebOS jest już wyraźnie bardziej nabity syfem/reklamami/AI i ludzie zgodnie zauważają że działa wyraźnie wolniej i gorzej (w c6 WebOS startuje od wersji 26). Panel w zasadzie ten sam, bez Brightness Booster'a, powłoka AR to samo, jasność na poziomie 950nit, przy HGiG cap na 800nit. Tak po prawdzie to ten C5 w wersji PRO może być nawet jaśniejszy bo ma Brightness Booster'a. No ale zostaje dalej ten dithering który w C6 jest już opanowany i obraz jest krystalicznie czysty. 

W Korei AW3926QW cały czas 2K wonów, a startował chyba od 1800 więc jakieś 1.2K USD brutto. Więc jest szansa na 5-5.5K w okolicach świąt. Coś mi się wydaje że będę jednak czekał na tego Dell'a 5K2K. 

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano

@Doamdor Nie biorę tego 42". Czekam na Alienware'a 5k2k. Tam raczej zobaczę realne różnice. Przy takim upgrade tv serii C nie dostanę nic poza tymi 45hz :/

Bardziej już byłbym skłonny podmienić salonowy C5 na C6 a 77" akurat przecenione jakieś 5.5k pln więc wychodzi poniżej 10k. 

Opublikowano

@Doamdor tak, to dokładnie ten. 5K2K ma około 33% więcej pixeli więc oczywiście będzie ciężej to wykarmić. Natomiast dostajesz już Tandem OLED RGB Stripe, wyższą rozdzielczość, dual mode (165/330Hz), DP 2.1 UHBR20, GLOSSY!!, KVM Switch i parę innych ciekawych ficzerów.

Mimo wszystko bardziej podniecająca perspektywa niż gołe 45hz więcej. Ta jasność w 42" C6 to też nie będzie jakaś przepaść. Miałem przez kilka tygodni G5 48 i powiem Ci że tak jak używam na statywie podłogowym za biurkiem to był dla mnie i tak zbyt jasny w HDR nawet w niepełnym zaciemnieniu i max dobiłem chyba do 70% haha. Obejrzałem kilka materiałów reddit/YT i mój entuzjazm wyraźnie opadł w stosunku do 42" C6. Mimo wszystko to jest kolejny odgrzewany kotlet, w zasadzie już kolejny raz %-)