Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• azgan zmienił(a) tytuł na Horizon Forbidden West - PS5, PC
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Chciałbym zobaczyć monitoring z użycia Vram :) No i ustawienia faktyczne, bo u mnie 8GB Vram na średnich w 1440p zamyka całą pamięć. 8K przy 24GB to raczej ściema. Za mało :E

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, leven napisał(a):

Chciałbym zobaczyć monitoring z użycia Vram :) No i ustawienia faktyczne, bo u mnie 8GB Vram na średnich w 1440p zamyka całą pamięć. 8K przy 24GB to raczej ściema. Za mało :E

Po pierwsze. To skalowanie. Po drugie natywne 4K to 2* 1440p (?) - więc 16 GB Vr? Po trzecie podbijając rozdziałkę x2, 4, 6... ram zajęteć nie rośnie proporcjonalnie,
bo tekstury, są zwykle te same (maksymalne), a rośnie jedynie to, co zależne od rozdziałki, czyli np. cienie, co oznacza, że jak gra w FHD żre 8GB, to w 4K wcale nie pożre 8GB *4 ;) 

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano

@Jerry   4K to 2* 1440p (?) - więc 16 GB Vr?

No to jak to liczyć ? Takie filmiki, to tylko pic na wodę ?

Są gry, gdzie 4K (2160p) potrafią działać z 8GB Vram i nawet przyzwoicie wyglądają na max ustawieniach np. (fishingplanet) i są gry typu HFW, gdzie średnie ustawienia zamykają Vram 8GB i taka gra traci na jakości. Grafika daje radę wydajnościowo w 1440p na wysokich z 60 fps, ale brakuje Vram !

Filmik w 8K, ale na minimum skalowania ?

Co to za cuda ?

Opublikowano

To przez AI. Podejrzewam, że usiłują się wycofać z rynku konsumenckiego i zacząć oferować specjalne karty do AI z toną VRAM, ale w kosmicznych cenach. To dlatego taka bieda z pamięcią w serii 5xxx.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Wały podczas COVID: - maszeczki od instruktora narciarskiego bez certyfikatów (ten instruktor to kolega brata szumowskiego. Kupił maseczki za 900 zł sprzedał za 5 baniek) - respiratory od handlarza bronią - testy po zawyżonych cenach od firmy powiązanej z PiS   Sprzedaż wiz - niezależnie od skali, ktoś za to powinien siedzieć, chociaż zostać skazany na cokolwiek.   Sposób przejęcia organów państwa - kiedy ktoś niszczy moje mienie owszem dzwonie na policję, ale zaraz potem biorę gazrurkę i walę napastnika w ten durny łeb zanim narobi więcej szkód. Na tym polega przewga takich cwaniaków jak PiS czy putin, że w krótkim czasie robią burdel na kółkach łamiąc prawo a potem oczekują, że ktoś to posprząta z poszanowaniem prawa. Dla mnie pis to bandyta, a ja nie jestem zwolennikiem "współmiernej obrony" co przecież KO stosuje używając metod PiS, tylko wypalenia z wszystkich dział na raz. Ja bym wręcz na miejscu KO pozamykał  niektórych bez procesu, a po procesie w przypadku pomyłki wolałbym wypłacić odszkodowanie. Uniknąłbym w ten sposób uciekinierów ja Romanowski, który przecież nie jest ostatnim który zwije.   Sprzedaż lotosu - MOL jest uzależniony od ropy z rosji, Węgry, które mają tam w zasadzie pakiet kontrolny sprzyjają rosji. Czego nie rozumiesz? Druga sprawa to udział dla sautyjczyków. sprzedali 30% udziałów za miliard majątku wartego 4,5 miliarda. Do tego trzeba doliczyć transakcie sprzedaży majątku przez orlen za pół ceny.   Przyłębska? Prezes TK spotykała się z Dworczykiem i Kaczyńskim na konsultacje odnośnie działania TK. Zupełnie normalne.   Asfalt szydło, aniołki dlaplińskiego itd. Swego czasu minister PO złożył dymisje, bo w oświadczeniu majątkowym nie wykazał zegarka, drogiego, ale zegarka. Czujesz różnicę klas? Asfalt pod dom za niewiadomo czyje pieniądze. Asystentki z wypłatą prezesa. Rzeczywiście nic a nic.   Przejęcie TVP - nie kontrprzejęcie po przejęci Pisu Nierespektowanie wyroków sądu - zupełnie jak Pis Uchwały stanowiące prawo, wobec teoretycznie legalnych nocnych posiedzeń sejmu i podpisów długopisa AKA PAD. Bodnarowska samowolka ws Ziobrowska samowolka Stołki w spółkach? Zupełnie jak PiS   Widzisz wspólny mianownik? PIS PIS PIS. Wszystkich tych rzeczy nie było, albo były mocno ograniczone dokąd pis nie zniszczył działającego sytemu. Były konkursy, była w miarę rzetelna tvp, były przetargi, były kary dla ministrów nawet partii rządzącej itd i itp. Wszystko to skasował PiS. Teraz już wszyscy wiedzą, że polityk może sobie podetrzeć tyłek prawem, bo w sumie nie spotka go nic złego.    
    • Oba mają swoje wady i zalety. Asus wydaje się być mniej zawodny i ma trochę solidniejszą obudowę. Slim ma szybszy CPU i świetną matrycę (chociaż wysoka rozdzielczość zabije wydajność). Legion jest najbardziej wyważony, ale obudowa jest najmniej solidna. W grach możesz nie poczuć różnicy w wydajności na tym samych ustawieniach. 
    • Bo nowe gry nie będą wychodzić na 1ke ?
    • Rozumiem, że film Ci się nie spodobał ale opisałeś go tak jakby to był jakiś mega gniot z czym się akurat nie zgadzam. Gust gustem ale imho bez przesady     Z mojej strony polecam, owszem nie jest to poziom jedynki ale jak dla mnie miło spędzone ponad 2h, dobrze się na nim bawiłem, Denzel moim zdaniem bardzo dobra kreacja, niezła beka z tych dwóch rudych przygłupów a charakterystyczna nutka na końcu spowodowała u mnie gęsią skórkę. Nie zastanawiałem się skąd oni wzięli rekiny, jak napełnili wodą koloseum, co to za wściekłe małpiszony itd. Ot, kolejny film akcji z dużym budżetem od którego wymagałem niezbyt angażującej mózgownicę rozrywki i ją dostałem. Nie wychwyciłem tam też żadnej pchanej na siłę poprawności politycznej, czarnoskóry aktor znany m.in. z roli z serialu Spartakus umiera jako pierwszy więc można by rzec, że film zrobiony wg klasycznego scenariusza     Jakby co nie jestem sam bo jeszcze jednemu ziomeczkowi się podobało, nazywa się Nolan. Możliwe, że znacie   https://hdtvpolska.com/najlepsze-filmy-najlepszy-film-2024-co-obejrzec-nolan-gladiator-2/    
    • To są jeszcze jakieś Vivobooki?....ło matko z córką ...No dobra a co sądzicie o takich lenovo czy asusach np. ASUS TUF Gaming A15 R7‑7435HS/16GB/512 RTX3050 144Hz czy ASUS TUF Gaming A15 R7-7435HS/16GB/512/Win11 RTX4050 144Hz lub Lenovo IdeaPad Gaming 3-15 R5-7535HS/16GB/512/Win11 RTX3050?
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...