Skocz do zawartości

Demografia Polski - System Emerytalny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, galakty napisał(a):

Nie mówię że u nas, ale ogolnie w Europie. Uciekają przed wojną i biedą, ale tylko byczki w wieku 20-30 lat, bez kobiet i dzieci. Niezły żart ;) 

No, o ile wiem to kobiet i dzieci nie biorą do woja. 

W czym więc żart?

Przecież nawet na tym forum młodzi mężczyźni w wieku 20-30 odgrażają się, że w razie wojny uciekają za granicę. Coś Ci się logika nie spina, kolego. 

• Upvote 2
Opublikowano
34 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

No, o ile wiem to kobiet i dzieci nie biorą do woja. 

W czym więc żart?

Przecież nawet na tym forum młodzi mężczyźni w wieku 20-30 odgrażają się, że w razie wojny uciekają za granicę. Coś Ci się logika nie spina, kolego. 

Co ma do tego logika? Piszę o tym kogo sprowadzają DO NAS, a nie kto będzie uciekał OD NAS.

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, huudyy napisał(a):

czekam, aż będzie stworzona lista miejsc gdzie można zaczepiać i w jaki sposób ludzi, którzy nam wpadli w oko :E

Ja bym wrzucił CV przez lufcik w damskiej toalecie. Odosobnione miejsce kontemplacji gdzie kobieta nigdzie się nie spieszy? Ideał.

2 godziny temu, galakty napisał(a):

Wyjątkiem jest jak widzisz że ewidentnie dana osoba chce, byś zagadał.

Hahaha. Powodzenia. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Badalamann napisał(a):

@huudyy Mieszkańcy wsi korzystają z dyskotek i festynów.

Nie wiem czego nie rozumiesz w tym, że ludzie nie chcą być zaczepiani gdy idą pobiegać, na spacer czy na rower itd.

A jak nie chcę imprezowiczki to co?

1 godzinę temu, 209458 napisał(a):

Bo na start robisz wrażenie desperata albo osoby z zaburzeniem social skills 

Gość podszedł, zapytał, przeprosił i poszedł. Minuta? Dwie?

To jest te słynne warszwskie social skills? To ja podziękuję.

• Upvote 1
Opublikowano
19 minut temu, galakty napisał(a):

Co ma do tego logika? Piszę o tym kogo sprowadzają DO NAS, a nie kto będzie uciekał OD NAS.

I nie widzisz tego dalej?

Od nas będą uciekać faceci unikający woja.

Od nich uciekają faceci unikający woja.

Dalej Ci się nie spina? Mam to rozrysować czy co?

• Confused 2
Opublikowano (edytowane)

Nie spina mi się to że od nas będą uciekać na zachód i zapewne pracować, a do nas ściągają z krajów 3 świata i niekoniecznie do pracy.

To naprawdę takie trudne?

I to że od nas będą uciekać znaczy że my musimy przyjmować? Co to za logika?

Edytowane przez galakty
  • Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Nie spina mi się to że od nas będą uciekać na zachód i zapewne pracować, a do nas ściągają z krajów 3 świata i niekoniecznie do pracy.

To naprawdę takie trudne?

I to że od nas będą uciekać znaczy że my musimy przyjmować? Co to za logika?

Dalej nie rozumiesz.

Nie ma nic dziwnego w tym, że uciekają faceci w wieku 18-30 lat - bo to im grozi wcielenie do woja. A Ciebie ten własnie element dziwił, co jest nielogiczne - zwazywszy że dużo młodych twierdzi że uciekałaby z polski w razie wojny - własnie z tego samego powodu. Z powodu grożącego wcielenia do wojska.

Ja wiem, ze ty po prostu chcesz narzekać. Ale niech to ma jakiś sens, anie losowe znaki. 

I znowu - czy wiesz jaki jest odsetek bezrobotnych wśród imigrantów w Polsce? 
Kogo i kto niby ściąga?

Prawo azylowe zawieszone. Można otrzymać tylko wizy aktualnie - pracownicze, rodzinne, studenckie. Gdzie widzisz problem?

Jesteś w stanie wskazać logicznie czy znowu będziesz walił jakieś bzdurne ogóły, bo naoglądałeś się tępej propagandy? :) 

• Confused 3
  • Upvote 1
Opublikowano

Ale mnie nie obchodzi czemu uciekają, tylko to że my ich wpuszczamy....

5 minut temu, GordonLameman napisał(a):

I znowu - czy wiesz jaki jest odsetek bezrobotnych wśród imigrantów w Polsce?

Jaki % stanowią Ci z krajów trzeciego świata? I od kiedy statystyki obejmują to co się będzie działo za 5/10/15 lat? 

Czy Francja, Niemcy, Włochy, Hiszpania to za mało dowodów żeby również w to brnąć? 

Zresztą nie wiem po co się produkuję, bo Wy jak zdarta płyta ciągle to samo. 

Opublikowano

Ale mnie nie obchodzi czemu uciekają, tylko to że my ich wpuszczamy....

Obchodzi. Wszak to ty napisałeś:

image.png.22ca9c9a47edf0c36610fcf7754897b4.png

A kto z Polski wyjeżdzał na Zachód do roboty? Mężczyźni. Kto ucieka przed wojskiem? Mężczyźni. 

Logika, kolego. 

Jaki % stanowią Ci z krajów trzeciego świata? I od kiedy statystyki obejmują to co się będzie działo za 5/10/15 lat? 

Czy Francja, Niemcy, Włochy, Hiszpania to za mało dowodów żeby również w to brnąć? 

Zresztą nie wiem po co się produkuję, bo Wy jak zdarta płyta ciągle to samo. 

Francja - kwestie kolonialne. 

Niemcy - azylanci Merkel.

U nas prawo azylu zawieszone. Wiec kogo się obawiasz?

Ja też nie wiem po co się produkujesz bo nic co piszesz nie ma sensu. Po prostu chcesz narzekać. Typowe i smutne. 

Opublikowano

caly trzeci swiat do nas probuje przyjechac a troll sadzi jakies bzdury o uciekaniu przed wojem XDDDDDDD

niemieckie ngo wysylaja statki do wybrzezy afryki zeby wylowic murzynow przed wojem XDDDDDD

ile to bzdur mozna wymyslic byle tylko obronic current thing

• Upvote 3
Opublikowano
8 godzin temu, huudyy napisał(a):

czekam, aż będzie stworzona lista miejsc gdzie można zaczepiać i w jaki sposób ludzi, którzy nam wpadli w oko :E

a co do tej laski z tinktonka - dolary przeciw orzechom, że gdyby ten chłop miał 190cm wzrostu i urodę jakiegoś Massimo z Włoch, to jej odpowiedź byłaby zdecydowanie inna. Natura :E 

Teraz są takie czasy, że nie ważne gdzie zaczepiasz, tylko jak się prezentujesz. Takie zaczepianie w pracy może się skończyć na dywaniku HR. Ulica to miejsce takie jak inne, choć to chyba najsłabsza opcja.

Opublikowano

Tylko ja rozumiem, że są buraki, dziwaki, natręty i inne. Że nie rozumieją, że nie znaczy nie.

Ale według jej opisu to dla mnie to była książkowa wersja takiej idealnej interakcji.

- Chcesz?

- Nie chcę.

- Okej.

Pisanie o spieszeniu się, gdzie interakcja trwała ile? Mniej niż minutę?

Ale nagrać śmieciową wrzutkę zaraz po tym to miała czas?

Dla mnie koleś w czepku urodzony, że mu odmówiła. Bo to wali tłumokiem z kilometra.

• Upvote 2
Opublikowano

Podejście do dziewczyny w parku i zaproszenie na kawę niczym się nie różnicy od próby postawienia drinka nieznanej dziewczynie w nocnym klubie. W obu przypadkach taka dziewczyna decyduje się na kontakt z nieznajomym. Przecież przez portale randkowe ludzie decydują się na spotkanie bez dłuższej znajomości, nie każdy pisze ze sobą przez dłuższy czas jak to w filmie "Masz wiadomość". Ta dziewczyna, co nagrała materiał na tiktoka to jest jakaś przewrażliwiona atencjuszka. Atrakcyjne dziewczyny cały czas dostają różne oferty i nie robią z tego dramy. Chyba najczęściej problem mają te przeciętne, które chcą podbudować swoje ego, że spławiły frajera.

• Upvote 1
Opublikowano

A ja tak nawiąże do tematu wątku.

Polski system emerytalny jest w rozkładzie. Co jest pokłosiem załamania demografii i spadku liczby rodzonych dzieci. Już teraz wiadomo że państwo będzie musiało przyszłym emerytom czyli nam dopłacać z podatków do emerytur minimalnych.

To dodatkowo obciąży pracujących których będzie za mało aby utrzymać ludzi w podeszłym wieku. Do tego dochodzi ogromne obciążenie służby zdrowia.

Tak niestety działa pierwszy filar. Mało kto odkłada na później. Coś około 40 procent Polaków żyje od miesiąca do miesiąca?

Więc kto ma zapełnić tę lukę jak nie imigranci przyjeżdżający do pracy i generujący wzrost PKB. 

Moim zdaniem to jest najważniejszy temat który powinien być non stop wałkowany w przestrzeni publicznej. Jednak nikt nie podejmie się podstawowych zmian jak choćby podniesienie wieku emerytalnego lub wyrównanie go kobietom względem mężczyzn.

Dużo dalej biegnące srodki czyli przestawienie całego systemu na zrównoważony rozwój a nie wzrost PKB jest poza abstrakcja zwykłych ludzi. Wszyscy chcą dostawać a nie w taki sposób buduje się dobrobyt.

Opublikowano
43 minuty temu, Wercyngoteryx napisał(a):

Więc kto ma zapełnić tę lukę jak nie imigranci przyjeżdżający do pracy i generujący wzrost PKB. 

Tylko którzy? Ci z dzikich krajów? Gdzie mąż robi za miskę ryżu, a żona wychowuje 7 przyszłych gangusów i ciągnie na nich socjal?

Powodzenia. 

Opublikowano

Chyba sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Czy tacy będą się dokładać do systemu?

Tak btw. Ich system nie jest wcale taki głupi. Nie mają świadczeń emerytalnych więc ich jedynym zabezpieczeniem na starość jest mnogość potomstwa i dbanie o nie. Tak aby na starość się nimi mogli zająć %-)

Opublikowano
3 godziny temu, Wercyngoteryx napisał(a):

Polski system emerytalny jest w rozkładzie. Co jest pokłosiem załamania demografii i spadku liczby rodzonych dzieci. Już teraz wiadomo że państwo będzie musiało przyszłym emerytom czyli nam dopłacać z podatków do emerytur minimalnych.

To dodatkowo obciąży pracujących których będzie za mało aby utrzymać ludzi w podeszłym wieku. Do tego dochodzi ogromne obciążenie służby zdrowia.

Nie do końca tak jest. Efekty niskiego tfr posiadają bardzo wysoką, wieloletnią retardację. Powodem tego obecnego stanu rozkładu jest przede wszystkim brak korygowania wieku przejścia, zgodnie z rosnącą długością trwania życia. Mówimy o systemie powszechnym, więc do nowotworów specjalnych przywilejów się nie odnoszę. Ale to się rzecz jasna też przyczynia.

Nie słuchaj tych pierdół o lukach i braku dzieci. To jest na użytek tych naiwniejszych. Osób niematuralnych itp.

Opublikowano
8 godzin temu, Wercyngoteryx napisał(a):

A ja tak nawiąże do tematu wątku.

Tak niestety działa pierwszy filar. Mało kto odkłada na później. Coś około 40 procent Polaków żyje od miesiąca do miesiąca?

Moim zdaniem to jest najważniejszy temat który powinien być non stop wałkowany w przestrzeni publicznej. Jednak nikt nie podejmie się podstawowych zmian jak choćby podniesienie wieku emerytalnego lub wyrównanie go kobietom względem mężczyzn.

Dużo dalej biegnące srodki czyli przestawienie całego systemu na zrównoważony rozwój a nie wzrost PKB jest poza abstrakcja zwykłych ludzi. Wszyscy chcą dostawać a nie w taki sposób buduje się dobrobyt.

Z tym odkładaniem to trochę strach po niedawnej sytuacji z covidem gdzie ludzie mający oszczędności w pieniądzu stracili połowę przez inflację. 

Nikt nie będzie wałkował tematu bo jest mocno niewygodny. Trzeba by było więcej zabierać ludziom, nie dawać emerytom i stawiać na imigrację i integrację. 
PiS sprowadzał najwięcej imigrantów ze wszystkich rządów udając antyimigranckiego żeby zbijac kapitał polityczny. 

Bez kłamstwa i propagandy się nie da. 

Jakie są dymy na zachodniej granicy widać ruskie też mocno w tym maczały łapska bo w całej aferze chodzi o setki migrantów a za poprzednich rządów chodziło o setki tysięcy

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, huudyy napisał(a):

Byku, ale co ty mi wyciągasz? Ja od grubo ponad dekady jestem w szczęśliwym związku, to są tylko teoretyczne dywagacje na temat kiedy i czy w ogóle można zagadać kogoś na ulicy :E

No to kurde odkryłeś właśnie, że ładniejsi mają w życiu łatwiej od brzydkich. Wyślij na priv dane osobowe to cię do nobla na przyszły rok zgłoszę.

20 godzin temu, jagular napisał(a):

Problem mocno wirtualny? Chyba się nie rozumiemy :) Więcej dzieci = więcej emerytów. Jedyną zaletą jest to, że to bomba z opóźnionym zapłonem, więc politycy (i cała reszta) może mieć na to wywalone totalnie, bo pociąg się wykolei dawno po końcu ich kariery. 

No ale to opóźnienie wynosi 60-70 lat, taka "drobnostka" Można powiedzieć, że za liczbę emerytów winni są nasi dziadkowie/pradziadkowie, którym po wojnie zebrało się na hurtowe robienie dzieciaków i się rozejść. Ale tak serio to akurat z mojej perspektywy, jako osoby, która dopiero co skończyła 41, więc na do emerytury mam przynajmniej te 25-30 lat (wiadomo, że pewnie trzeba będzie pracować dłużej) to akurat ostatni dzwonek - dzieciaki urodzone teraz będą wchodzić na rynek pracy jak ja będę chciał z niego zejść.

Ale tez nie chodzi tylko o ten wałkowany system emerytalny. Tu po prostu będzie widać problem najszybciej i najwyraźniej, bo mamy wpływy i wydatki. Ale takie wykrzywienie piramidy wieku to problem nie tylko z emeryturami, ale w całej gospodarce i społeczeństwie. Od problemów z pracownikami po wypadki powodowane przez niedowidzących 80-letnich kierowców powodujących wypadki. A jak im zabierzesz prawka to już zupełnie dobijesz wykluczeniem komunikacyjnym wymierające miejscowości pełne emerytów. I oczywiście wiele problemów pomiędzy. I nikt (poza jakimiś skrajnymi wariatami co postrzegają liczbę dzieci głównie jako element wojny kulturowej) nie mówi, żeby wracać do piramidy wiekowej Afryki subsaharyjskiej, raczej żeby jakoś spowolnić starzenie się społeczeństwa.

Edytowane przez 209458
  • Upvote 1
Opublikowano

Powoli zaczynają zamykać szkoły czy łączyć klasy ale żadnej luki nie ma :E A to mowa tylko o 6-7 latkach, jak pokolenie 2023-2024 pójdzie do szkoły to będzie kolorowo dla niektórych mniejszych miejscowości.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Akurat klasy po 25-30 typa źle wspominam. Poziom nauczania równany do najsłabszych, ciągle walki między uczniami, niemożność ogarnięcia takiej bandy dzikusów. Mniej liczne klasy to akurat szansa na bardziej indywidualne podejście do nauczania. Można postawić na jakość nie na ilość i ograniczyć pruski system nauczania. 

Edytowane przez Totek
  • Upvote 4