Skocz do zawartości

Demografia Polski - System Emerytalny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
27 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Gdzie niby docenią? Od razu stracą jakiekolwiek poparcie jeszcze mają :) 

Nie wiem w sumie. Konfiarze np dość mocno cisną zrównanie. Zresztą to zrównanie i podwyższanie było dość słabo wtedy komunikowane. Ogólnie PO chyba od zawsze nie potrafi pokazać, dlaczego dobrze robi.

Sam system to jakaś paranoja w ogóle, bo korzystają z niego praktycznie same kobiety. Te same, które już nie rodzą dzieci.

• Upvote 1
Opublikowano

Każde ugrupowanie oprócz Ugrupowania Posłu Brałnu będzie miało mój głos jeśli tylko pozwoli mi uwierzyć, że przeprowadzi podniesienie i zrównanie wieku emerytalnego. To się naturalnie musi odbywać stopniowo, nie można od razu na 70, bo faktycznie ludzie szału dostaną. Co roku dodać pół roku czy jakoś tak.

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, adashi napisał(a):

Każde ugrupowanie oprócz Ugrupowania Posłu Brałnu będzie miało mój głos jeśli tylko pozwoli mi uwierzyć, że przeprowadzi podniesienie i zrównanie wieku emerytalnego. To się naturalnie musi odbywać stopniowo, nie można od razu na 70, bo faktycznie ludzie szału dostaną. Co roku dodać pół roku czy jakoś tak.

Tak było poprzednio w 2013 roku. Nic to nie pomaga :) 

• Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Tak było poprzednio w 2013 roku. Nic to nie pomaga :) 

Nie do końca. Wtedy bardzo mocno zawiodła komunikacja. Generalnie w ogóle lachę położone na konsultacje społeczne i nie przygotowano odpowiednio gruntu pod tamte zmiany. Dało się to zrobić lepiej. 

Jakiś czas temu słuchałem fajnej audycji o zmianach zachodzących u Duńczyków i tam ten proces był zdecydowanie inaczej przygotowywany, a podwaliny pod podwyższenie wieku robiono już dawno temu. Dalej rzekomo nie obeszło się bez problemów, bo tematem mocno podnoszonym jest ciężar pracy. Pracownicy fizyczni mogą nie dawać rady doczekać do momentu przejścia na emeryturę.

Dania ma podobno jeden z najlepszych systemów w Europie, ale podkreślano, że wcale nie jest tak kolorowo, że klepnięto zmiany i koniec. Jakieś tam protesty i głosy niezadowolenia jednak istnieją, choć sam proces wdrażania zmian podobno był bardzo pieczołowicie przygotowywany. 

Opublikowano
42 minuty temu, Dimazz napisał(a):

dostają szału bo widzą niesprawiedliwości systemu.

40-letkowie na emeryturze z wyższą emeryturą od dziadka pracującego 30-40lat w fabryce. 
czy osoby powiązane z polityką lub kościołem z kosmicznymi emeryturami

Otóż to. Podnoszenie wieku emerytalnego? Tak, tylko że od dołu, poucinać w pizdu przywileje. Dla mnie żaden interes brać udział w umowie społecznej, kiedy z tej drugiej jej połowy nigdy nie będę miał szansy skorzystać. 

• Upvote 2
Opublikowano

Nie wygląda taka koncepcja na oko nadmiernie perspektywicznie. Raczej widzimy tu efekty covidu nałożone na trwałą tendencję.

To nie jest żaden szczególny punkt to średnie wynagrodzenie, większość ludzi zapewne nawet nie wie ile ono wynosi i jak jest wyznaczane.

Opublikowano
1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

@trepek

W nitce pojawił się ciekawy wykres i komentarz.

Moim zdaniem jest to warte dalszego badania ;) 

Korelacja /==/ Przyczynowość

Przeciętna para/małżeństwo ma dwójkę dzieci. Tak wynika z badań/statystyki.

Problem stanowi 50% ludzi, którzy nie mają nawet partnera.

Ogólnie łatanie demografii trochę mi przypomina proces odchudzania u większości ludzi, którzy robią to źle – skupianie się na jakichś trzeciorzędnych problemach (jedzenie do 18/brak mieszkań), zamiast na pierwszorzędnych (bilans kaloryczny/brak związków u młodych).

Opublikowano
6 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Korelacja /==/ Przyczynowość

Przeciętna para/małżeństwo ma dwójkę dzieci. Tak wynika z badań/statystyki.

Problem stanowi 50% ludzi, którzy nie mają nawet partnera.

Ogólnie łatanie demografii trochę mi przypomina proces odchudzania u większości ludzi, którzy robią to źle – skupianie się na jakichś trzeciorzędnych problemach (jedzenie do 18/brak mieszkań), zamiast na pierwszorzędnych (bilans kaloryczny/brak związków u młodych).

Co do korelacji i przyczynowości - wiedza oczywista :) 

Czyli zwalamy wszystko na social media? Brak interakcji społecznych? :) 

Opublikowano
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Nie wiem, ale w przestrzeni medialnej ciągle się porusza jakieś pierdółki, zamiast zastanowić się nad faktycznymi przyczynami i co można z tym zrobić.

Ja bym np. zbanował wszystkie te komercyjne apki typu Tinder i stworzył jakąś państwową, która miałaby sensowniejsze algorytmy.

Więcej pomysłów ma zdaje się demograf Łakomy w swojej książce.

Opublikowano (edytowane)

Taaa i na pewno młodzież będzie z niej korzystała i chłonęła propagandę prorodzinną :E
Ja bym się nie patyczkował i przyjął model p. koreański. Za oglądanie
dekadenckich, głupich filmików obozy pracy, za tworzenie kara śmierci. To na pewno uratuje ten kraj :blant:

Bez jaj, przecież problem dzietności to nie są ostatnie lata, czy nawet dekada od której takie apki istnieją. Popularność, dostępność smartfonów to też dopiero okolice dekady.

Nie pomaga to sprawie ale nie jest faktyczną przyczyną, więc banowanie będzie tak samo skuteczne jak zakaz słodzonych napojów w walce z otyłością.

Edytowane przez Bono_UG
  • Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Social media i "lewicowe" propagandy. Rola matki/żony jest skutecznie gnojona od wielu lat, rozwody i skoki w bok są chwalone. Takie wysokie obcasy czy Instagram ryją banię ostro. 

Nic tylko kariera bo kobiety są COOL AND STRONG, a kura domowa to porażka i pośmiewisko. 

Do tego koszty życia które wzrosły na tyle, że kobieta i tak musi pracować. Moja mama nie pracowała aż skończyłem bodajże 7-8 lat, dzisiaj już 6-12 msc zostawiają i wracają do pracy. 

• Thanks 1
  • Haha 2
  • Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano
45 minut temu, Bono_UG napisał(a):

Nie pomaga to sprawie ale nie jest faktyczną przyczyną, ...

zaden problem sie przekonac - "planowany" blackout + 20 stopien zasilania, troche pogrzebac w cieplowniach na zime i zaraz dzietnosc wzrosnie ;)