Skocz do zawartości

Clair Obscur: Expedition 33

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uwielbiam RPG z systemem turowym. Ale dowiedziałem się że w grze będzie QTE w czasie walki :(. Da się to wyłączyć ? Podobnie było w tej popularnej niszowej grze Sea of Stars - w której ta walka niestety zniechęciła mnie do dalszego grania.

Opublikowano
15 godzin temu, DITMD napisał(a):

Tego się raczej nie da wyłączyć, to nie jest taka typowa turówka, podczas walki masz QTE, parowanie, uniki itp.

Eh dobrze że mam Game Pass. To chociaż nie będę stratny jak sprawdzę produkt ;(

Opublikowano (edytowane)
Cytat

And for those who want or need it, there are also three difficulty levels that adjust the timing windows to make them more generous or even tighter, alongside an accessibility option that auto-completes all your offensive commands, removing QTEs entirely.

Czytam te recki

Cytat

Clair Obscur: Expedition 33 respects our time, delivering a more focused, streamlined affair that clocks in at roughly 30 hours for the main campaign, while still offering plenty of additional content to keep you busy for up to another 30 hours.

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano (edytowane)

Fabułę kończyłem, mając na liczniku jakieś 32–33 godziny. Ale w ostatnim akcie, nim udacie się do ostatniego celu, zatrzymajcie się jeszcze, bo ta gra ma wiele „ukrytych” aktywności pobocznych. Są całe questy fabularne – i są to ważne questy objaśniające motywacje bohaterów – które możemy odblokować dopiero w endgamie. Wielu z graczy, jestem pewny, w ogóle ich nie odnajdzie. Nie są one tak enigmatycznie ukryte jak w przypadku Elden Ringa, ale jednak gra nie komunikuje ich wprost i jeśli nie będziemy rozmawiali z naszymi bohaterami, nie odkryjemy, że niektóre wątki mają swoje kontynuacje.

https://www.gry-online.pl/recenzje/clair-obscur-expedition-33-recenzja-gry-triumf-kreatywnosci-w-dob/zf470d

Nie wiem czy się wyrobię do 5 maja xD

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano
25 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Ha. Sa tygodnie, ze nie pojawia sie nic sensownego i ludzie placza, ze nie maja w co grac. A tu bum - wczoraj Oblivion, jutro Clair, pojutrze Days Gone. 

Nowość vs starocie? Wybór jest oczywisty.

Jutro granie od 9.00:yuppie:

Opublikowano (edytowane)

Eh:thumbdown: ppe podaje

Stuttering. Słowo wzbudzające odrazę u pecetowców. Niestety w Clair Obscur: Expedition 33 im dalej w las, tym gorzej i czasami spadki są do wartości jednocyfrowych. Mam nadzieję, że to zostanie poprawione, gdyż cierpi na tym odbiór tej produkcji. 

Edytowane przez ODIN85
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, slafec napisał(a):

$$$ 

A na poważnie, może grała inna osoba albo demo niezbyt dobrze prezentowało grę w tym aspekcie. Ja i tak najbardziej liczę na mocną fabułę i postaci. Walka, muzyka, eksploracja to są dodatki, które wzbogacają JRPGi, ale nie są najważniejsze.

Mam inne zdanie. Nawet najlepsza fabuła nie uratuje gry, jeśli gameplay kuleje. System walki w JRPG jest kluczowy, bo to w nim spędzam najwięcej czasu - nie może być nudny ani zbyt prosty.

4 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

Eh:thumbdown:

Stuttering. Słowo wzbudzające odrazę u pecetowców. Niestety w Clair Obscur: Expedition 33 im dalej w las, tym gorzej i czasami spadki są do wartości jednocyfrowych. Mam nadzieję, że to zostanie poprawione, gdyż cierpi na tym odbiór tej produkcji. 

Podawaj w quote albo pisz źródła skąd kopiujesz. 

Edytowane przez Jaycob
Opublikowano

W ogóle ominąłem ten tytuł, ale widzę że jest niezły hype. Wczorajszy zakup gamepassa widzę, nie poszedł na marnę, nie dość że Oblivion, to jeszcze jutro Clair Obscur wchodzi. Zapowiada się weekend z grillem i grami :)

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, ODIN85 napisał(a):

Eh:thumbdown: ppe podaje

Kolejna gra, w ktora bedzie sie swietnie gralo kilka tygodni po premierze. Jak zawsze - wygraja cierpliwi. 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Jak zawsze - wygraja cierpliwi. 

Ja mam game passa do 5 maja, więc muszę grać na premierę, albo zabulić ponad 130zł za pełną wersję.

Niestety abonament tworzy w graczu namiastkę "pracy" i ograniczenia, bo musisz przejść w czasie inaczej dopłać...

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano
13 minut temu, Reddzik napisał(a):

Ja mam game passa do 5 maja, więc muszę grać na premierę, albo zabulić ponad 130zł za pełną wersję.

To sobie przedłuż metodą konwersji na Gamepass Ultimate na 50 dni. Dla aktywnych użytkowników można wyrwać od 30zł.  Aktywujesz sobie przed 5 maja i będziesz miał mnóstwo czasu na granie. 60+ dni to spokojnie starczy na ogarnięcie 30h fabuły. 

• Upvote 1
Opublikowano

Chodzi o to, że nie chcę dla tej gry przedłużać o kolejny miesiąc, chcę pograć i na razie skupić się na steamie, i switchu, a zapłacić za Abonament i żeby dni leciały.... Nowy Doom poczeka na inny czas, muszę co innego pograć, mam rozwalone na dysku i chcę dokończyć.