Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 7.03.2025 o 23:53, lokiju napisał(a):

Jak podchodzicie do cenników w serwisach rowerowym?

Zauważyłem, że w jednym z moich rowerów mam urwaną szprychę więc sprawdziłem w cenniku lokalnego serwisu ile kosztuje wymiana(20 zł). Wybrałem się na miejsce a, że był duży ruch a ja już korzystałem z ich usług to udało się dogadać na gębę. Pan, który miał naprawiać rower stwierdził, że byłoby mu wygodniej jakbyśmy zdjęli koło. Dlatego też podniosłem rower i razem je zdemontowaliśmy. Sama naprawa przebiegła sprawnie tylko cyrki zaczęły się dopiero jak miałem zapłacić. Okazało się, że mam zapłacić 40 zł bo zostało zdemontowane koło i kaseta. Stwierdziłem, że nie będę płacił za zdejmowanie koła bo to nie było konieczne i zrobiliśmy to razem. Zresztą płacenie za to, że musiała być zdjęta kaseta też wydaję się mocno dyskusyjne. W końcu wymieniając szprychę trzeba się z tym liczyć. Po coś ten cennik jest. To nie była duża kwota ale jakieś zasady obowiązują. Moim zdaniem tak się nie robi w stosunku do swoich klientów. 

I zdaję sobie sprawę, że na gębę takich rzeczy się nie robi. Jednak już korzystałem z tego serwisu i myślałem, że będzie ok.

Niedoprecyzowany cennik. Gdybyś usługa była wpisana na 40zł i zaniósł byś im koło bez kasety, a obok Ciebie gościa z kołem z kasetą skasowali by tak samo jak Ciebie bez kasety wtedy znowu byś miał pretensje, że czemu tyle samo zapłaciłeś jak mniej roboty ;)  

Opublikowano

Kolejny argument usprawiedliwiający zakup drogiego roweru do kolekcji - wczoraj odebrałem rower z przeglądu rocznego/posezonowego i zapłaciłem prawie 40% mniej niż przy starym rowerze. Nie było nic do roboty z wyjątkiem czystej konserwacji. :P

Opublikowano (edytowane)

Wrócimy do tematu za rok, dwa :P :P 

Ja nie wiem, czy się chwaliłem, ale ostatnio zajrzałem do łożysk supportu w Madone. Ponieważ rower przejechał w toksycznym, wilgotnym klimacie prawie 1.5 roku, spodziewałem się pierwszych oznak korozji, zwłaszcza po przeciwnej do zębatek stronie. A tu nic. Wydaje mi się że to może być związane z innym standardem sterów - poprzedni rower miałem na sterach pressfit i może one mają gorsze tolerancje, albo uszczelki się szybciej zużywają.

Łożyska sterów jednak oczywiście zaczęły rdzewieć już po paru tygodniach...

Edytowane przez jagular
Opublikowano

Na pewno z biegiem czasu zaczną wyłazić od czasu do czasu grubsze naprawy, ale chodzi też o takie kwestie - powiedzmy - eksploatacyjne, typu potrzeba centrowania kół, luzy na sterach, syf w łożyskach, itp. Tutaj po całym sezonie nic. Zakładam, że za ten stan rzeczy odpowiadają podzespoły lepszej jakości. :)

No i kwestia wymiany linek i pancerzy oraz jakieś regulacje przerzutek w przypadku di2 odpadają - to duuuży plus elektronicznego osprzętu.

Opublikowano (edytowane)

Nie. Jestem z pclaba. Chciałem prostą szose. Waga i hamulce w Płaskopolsce mają małe znaczenie. Wchodzi opona 32c na spokojnie chociaz założyłem 28c poki co bo i tak obręcz 15mm szerokości tylko. Pozycja wygodna. Do zwykłej jazdy bez ustawek i zawodów jest ok.

Edytowane przez resi
Opublikowano

Jakie błotniki polecacie do roweru MTB 26"?

Kupiłem Kellys Knight, ale mi tylny w terenie odleciał. Nie wytrzymało połączenie dwóch elementów.

Wcześniej nabyłem Simpla Raptor. Miałem problemy z montażem przedniego więc korzystałem z Kellys, a potem jako tylny zamontowałem Simplę. Obecnie opuszcza się na koło i dokręcanie nie pomaga. 

Opublikowano

Idę na rowerek wczoraj, na nierównościach coś mi zaczyna się tłuc w ramie. Coś jak pancerze przy wewnętrznym prowadzeniu, ale z 4x głośniej. Zalany łzami kręcę dalej, bo wszystko wydaje się działać normalnie. W domu okazało się, że nie wyjąłem łyżki z bidonu.

Początki demencji.

• Haha 1
Opublikowano

W pewnym sklepie internetowym zobaczyłem coś ciekawego: możliwość kupna rowerów Van Rysel. I nie, nie jest to Decathlon :P W Decathlonie te rowery można kupić czysto teoretycznie.

No i popatrzyłem na ceny...no, solidnie. Widać że jadą na fali pro teamu. Znacząco droższe od jakichś tam Treków itd. 

Opublikowano

Patrzyłem na wersję z Ultegrą di2. £1000 więcej za Van Rysela niż za Treka. 

Do cen s-works czy treka slr z egzotycznych wycieniowanych odmian karbonu jeszcze oczywiście nie dotarli - patrząc na taki kierunek to już rzeczywiście są tańsi.

Patrząc na kampanię internetową, wygląda to na pełnoskalowe, na wypasie wejście w rynek, więc może wkrótce będą rozpoznawalni na równi z "tradycyjnymi" markami. 

Opublikowano

Doczytałem: są na karbonie high modulus, czyli to wersja "dopieszczona"/premium w stosunku do przeciętnych materiałów.

W takim przypadku to masz rację.

Ewentualnym chętnym chyba pozostaje przeczekanie sezonu żeby ktoś inny sprawdził, jak Decathlon będzie się zachowywać w przypadku problemów, jak będzie z trwałością pod amatorskimi tyłkami i jeżeli wszystko będzie ok, to będą to atrakcyjne rowery. 

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 1.04.2025 o 13:44, jagular napisał(a):

W pewnym sklepie internetowym zobaczyłem coś ciekawego: możliwość kupna rowerów Van Rysel. I nie, nie jest to Decathlon :P W Decathlonie te rowery można kupić czysto teoretycznie.

No i popatrzyłem na ceny...no, solidnie. Widać że jadą na fali pro teamu. Znacząco droższe od jakichś tam Treków itd. 

No u mnie stoi do kupienia cała wataha, tylko te 39999 mnie onieśmiela. Są 4 różne wersja, najtańsza 19999, wszystko na bateryjkach. 

qmsmuNA.jpg

Opublikowano

Zależy który Deca, we Wrocławiu jest kilka. ;) Byłem wczoraj w Koronie, stał tylko czarny na bateryjkach. Ładne są te ramy, przykuwają wzrok. Malowanie też niczego sobie w tym wyżej.

Opublikowano (edytowane)

Przesiadka po 16 latach z Krossa Level A6. Dopiero go przywiozłem, w sobotę pierwsza jazda bo póki co piździ :E

Brałem pod uwagę głównie nowe Eskery 5.0, 6.0 i zeszłoroczny 7.0, gdzieś tam z tyłu głowy Felt Breed 30 a decyzja zapadła w zasadzie w jeden dzień jak pojechałem obczaić go do Decathlonu.

PXL_20250408_135026816.jpg

Edytowane przez Katystopej
  • Like 1
Opublikowano

Nowe aluminiowe eskery dziwnie dla mnie wyglądają, a te przewody  główce ramy gdzie główka robi się baloniasta średnio wyglądają. Te są zachowawcze, ale raczej ok z wyglądu. Cena do jakości raczej też ok tym bardziej, że początek sezonu.

Opublikowano

Tak się zastanawiam, znacie jakiegoś twórcę na internetowego, który w miarę rzetelnie ocenia i testuje rowery szosowe. Nie jest to marketingowa papka z opisem i samymi zaletami, ale coś dokładniejszego i porównania do innych szos, którymi jeździł w podobnym pułapie cenowym.

Czy może wszystkie szosy w cenie około 20k są do siebie na tyle podobne, że kup pan co się najbardziej podoba z wyglądu?