Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja w 2024 dopiero zacząłem przygodę z rowerem, niestety operacja nogi nie pozwoliła na więcej km. 

Activities: 79

Distance: 3,592.4 km

Elev Gain: 24,525 m

Time: 179h 8m

Plan na 2025 to przede wszystkim zakup szosy, zrobić minimum 5k dystansu, zrobić pierwsze 200km (obecny maks to 170km). Teraz jeździłem na MTB 26" z 2005 roku (tak z komunii :E) - Kross Grand B250, kiedyś takie sprzęty chyba nazywało je się Makrokeszami :D 

Opublikowano

To i tak dobry wynik :thumbup:

W dniu 2.01.2025 o 14:56, jagular napisał(a):

Ło, na takim poziomie zaawansowania to chyba warto by mieć jakieś skrypty ściągające do Excela dane z plików wypluwanych przez licznik :)

Ale to załatwi tylko te 40-42 procent jazd, mieszczuch ma standardowy licznik, który wypluwa dane wyłącznie przez ekran ;)

W dniu 2.01.2025 o 14:56, jagular napisał(a):

i może wreszcie jakiś stand serwisowy

Ja się w końcu skusiłem w zeszłym roku i wrażenia mam mieszane.

Regulacja przerzutek, hamulców trochę lepsza. Demontaż kół imho gorszy, wyjmiesz ośkę i koło leci ci na nogi :E Na plus, że ściana w przedpokoju tak nie cierpi ;) 

Do standardowego przetarcia łańcucha i nasmarowania, szkoda czasu z rozkładaniem.

W sumie tak jeszcze raz zerkam na statystyki i @jagular @Vulc wychodzą wam bardzo małe średnie dystanse i czas na wypad. Tak po godzince i 30km.

Faktycznie tylko takie krótkie trasy robicie?

Opublikowano

Średnie w moim wypadku są mocno zaniżane przez Zwifta - tam faktycznie max godzina i mam zazwyczaj dość. Dodatkowo krótkie aktywności rozgrzewkowe i rozjazdowe po wyścigach Zwiftowych, z reguły 2x15 minut, też są rejestrowane przez Stravę. Na zewnątrz również nie robię bardzo długich tras, zazwyczaj do 1.5-2h, często właśnie 1h. Od czasu do czasu coś dłuższego. Wynika to głównie z trybu przygotowań do wyścigów, które jak do tej pory były raczej krótkie, stąd trener sugerował mi dostosowanie się do nich treningowo. Co mi odpowiada, bo na więcej i tak nie mam za bardzo czasu.

Opublikowano

U mnie podobnie: większość moich aktywności to aktywności godzinne, na trenażerze.

Żeby wyjść pomiędzy poniedziałkiem i piątkiem na rower na zewnątrz, musi u mnie być jednocześnie: jasno, w miarę ciepło, sucho - to warunki rzadko występujące ;), "trochę" czasami mnie boli lokalny klimat...

W związku z tym zdecydowana większość jazd na zewnątrz to jazdy w weekendy. Wtedy robię coś pomiędzy 2h a 3h.

Do tego jestem z kategorii (jak to brzmi profesjonalnie :E ) puncheur, czyli kozak przez chwilę, a potem maślak :P więc odpowiadają mi krótkie aktywności. 

A stand to za mną chodzi głównie w sprawie odpowietrzania hamulców. Ścian nie dotykam rowerem, od tego są meble :P No, mam jeszcze taki mały stojak, ale jego konstrukcja się gryzie z tarczówkami. No i chce coś zrobić w dziedzinie stabilizacji kierownicy podczas czyszczenia/serwisowania - mam wrażenie że przedni widelec w Madone jest nadwrażliwy i nie jest w stanie spokojnie być na wprost, tak jakby miał większy kąt główki, albo mniejszy "rake" (czy jak to się nazywa) - a chyba nie ma.

Opublikowano

U mnie w 2024:

Activities 107

Distance 5,323.2 km

Elev Gain 50,841 m

Time 249h 35m

2-3 aktywności mi nie zaliczyło bo garmin oszalał, więc się nie odbyły :E. To był mój pierwszy sezon na rowerze. Poprzedni zacząłem dopiero w sierpniu. W 2024 styczeń-luty, oraz listopad-grudzień to trenażer. Na nim 45-120 minut max. Więcej to masochizm na nim dla mnie wytrzymać.

Plany na 2025:

nieco podbić FTP, obecnie 250. Koło maja-czerwca kupić szosę, bo polubiłem 2h, szybkie ostre wypady asfalt only. Gravela oczywiście zostawię na mniej sportowe, bardziej spokojne, ale dłuższe wycieczki również w teren.

Opublikowano

W tygodniu też praktycznie nie robię tras, tyle co dojazdy do roboty, uśredniając 2x9,5km, 25-30min + 35-45min (mieszkam na górce, do pracy jedzie się szybciej ;) ).

W weekendy, wolne to rzadko kiedy schodzę poniżej 3h, ale liczone z postojami, więc przy dłuższych trasach spokojnie można odjąć godzinę jeśli nie dwie.

22 godziny temu, jagular napisał(a):

No i chce coś zrobić w dziedzinie stabilizacji kierownicy podczas czyszczenia/serwisowania

Sam stojak tego nie załatwi, ba może pogorszyć sprawę, bo kierownica nie opiera się o ścianę/meble, koło nie ma żadnego tarcia z podłogą. Trzeba kombinować z jakimiś sznurkami lub płacić za "specjalne" trzymaki. Np. taki Park Tool HBH-3 za sugerowaną cenę prawie 300zł :E

Opublikowano

Nie no, Parktool ma również bardzo fajne ceny standów :) 
Dzisiaj u mnie prawdziwa zima, będzie niedługo z pół metra śniegu jak nic, a w miejscach odsłoniętych może i z 2 razy więcej. Idealna pogoda na jakiegoś mtb z szerokimi oponami z bieżnikiem, żałuję że nie mam :/

Opublikowano

Na pół metra to raczej przełaj, żeby się przez ten puch przebić, względnie fatbike ;)
Tego typu warunki to brnięcie po osie, ani łatwe, ani w sumie fajne. Już jak jest powyżej obręczy robi się ciężko.

U mnie napadało z 5cm, może 7cm. Wypad po południu, to w lesie większość dróg i ścieżek już ubita. Trochę gorzej, że ziemia jeszcze nie zmarznięta i miejscami było błoto, które potem zamarzło na obręczach.

Ale generalnie było ok, tylko przebicie się przez chlapę w mieście :/

P1073280.thumb.JPG.798dff5b37448df8980f087548984389.JPG

Jutro ma się ocieplić, jakiś deszcz zapowiadają, więc to wszystko spłynie.