Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 31.07.2025 o 17:32, leven napisał(a):

12GB Vram na dzisiaj ?  Nie rób tego. Zobacz co generuje W3 w 2160p przy DLSS performance bez FG.

Ustawienia graficzne max.

5.jpg

Zwracam trochę honoru twojej karcie, bo jednak w RT tekstury bardziej ksztuszą 8gb na rx3070 i trzeba zejść aż na najniższe z RT performance, średnie dałby pewnie radę z PCIE 4.0, bo użycie jest <7800mb.
Natomiast tak jak pisałem wystarczy zrezygnować choćby z RT i nawet najwyższe mieszczą się w 7200mb.
W testach między najniższymi i najwyższymi wyszło mi <2gb różnicy, więc karta 10gb na styk dałaby radę, a 12gb na pewno miałaby zapas na najwyższe RT.

Za to z RT na P i tekstury na najniższych bujało się w okolicy 40fps, z drobnymi spadkami w Novigradzie, więc z większym Vram RTX3070 dużo nie odstawałby... RT na Q zjadało tylko parę fps. Testowałem bez hairworks, bo to był badziew w stosunku do wydajności, a pewnie to też dodaje zużycie Vram.

Na dodatek zdziwiłem się że tekstury na najniższych nie rzucały się aż tak mocno w oczy, jak się tego spodziewałem. Nie było już efektu wow, ale obrzydzenia też nie. Już wiem, że daruję sobie na dobre rozważania kart 16-18gb. Kartę i tak pewnie zmienię kolejny raz rok-dwa po premierze PS6.

OH, nawet z NPC na ultra+ ryzen 5500 nie zaksztusił się ani razu w mieście, dobił max do 42w.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Pogorszyła mi się temperatura rdzenia i Hot Spot na 3080 TI. Chcę zamówić PTM7950 i są dostępne 30x30 mm (26 zł) i 40x40mm (40 zł) lub 80x40 (47 zł).

Powierzchnia rdzenia wg TPU to 628 mm kw. Jeśli to jest kwadrat (a nie wiem), to ma bok długości 25 mm. Wystarczy ten pad 30x30, czy lepiej zamówić większy? 80x40 starczyłby na kolejną kartę, o ile świeżość nie ma znaczenia.

Edytowane przez wamak
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, wamak napisał(a):

Jeśli to jest kwadrat (a nie wiem)

To jest bardzo bliskie kwadratu:

https://www.techpowerup.com/gpu-specs/geforce-rtx-3080-ti.c3735

obstawiam, że 30x30mm pokryje ten rdzeń.

Z drugiej strony, jak zamówisz większy (80x40mm), to zostanie na kolejne GPU ;) 

24 minuty temu, wamak napisał(a):

Pogorszyła mi się temperatura rdzenia i Hot Spot na 3080 TI.

Napisz proszę z ilu stopni, na ile stopni i po ilu latach użytkowania.

Edytowane przez Kyle
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Kyle napisał(a):

To jest bardzo bliskie kwadratu:

Według tego zdjęcia (przeoczyłem) to jest 24x26 mm.

Rdzeń +4 stopnie (75 na 79), Hot Spot +12 stopni (80 na 92) To są wartości po 3dmark Time Spy przy domyślnym poborze 350W. Normalnie jak gram, to tak ustawiam kartę, aby nie przekraczało 300W.
W grudniu 2024 wymieniałem fabryczną pastę na Arctic MX-6 i od tego czasu się pogorszyło. Trzeba wziąć poprawkę, że teraz jest lato, ale w pokoju dziś nie jest gorąco.

31 minut temu, Kyle napisał(a):

Napisz proszę z ilu stopni, na ile stopni i po ilu latach użytkowania.

Edytowane przez wamak
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, wamak napisał(a):

Rdzeń +4 stopnie (75 na 79), Hot Spot +12 stopni (80 na 92)

Zwróć uwagę na niezwykle małą różnicę między pierwotnym hot-spot a średnią pierwotną (80 HotSpot i 75 średnia rdzenia). Tylko 5 stopni różnicy - to bardzo nietypowe.

Standardowo ta różnica to naście stopni (11 stopni miałem w RTX 3050 Aorus Elite ... a w obecnym RTX 4060Ti ROG STRIX mam 13 stopni).

Obecnie masz 79stopni średnia i 92stopnie HotSpot - ta różnica wygląda standardowo (13 stopni).

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
6 minut temu, Kyle napisał(a):

Zwróć uwagę na niezwykle małą różnicę między pierwotnym hot-spot a średnią pierwotną (80 HotSpot i 75 średnia rdzenia). Tylko 5 stopni różnicy - to bardzo nietypowe.

Zobacz na pierwszą stronę tego wątku, wklejałem screeny przed i po wymianie pasty. Była delta 5 stopni. Miesiąc temu była jeszcze delta 8 stopni. Dziś jest 12.

79 stopni to już za dużo, za dużo rpm (jest na biosie quiet). 75 jeszcze było ok. Kupiłem już PTM z linka @Send1Ni dam znać, czy będzie poprawa po wymianie.

• Upvote 1
Opublikowano

Przecież to jest często spotykane i normalne na każdej zwykłej paście w przypadku gołych rdzeni które wydzielają dużo ciepła, podobnych przypadków tylko na tym forum była cała masa, położyć pada zmiennofazowego i po problemie dożywotnio ;) 

Opublikowano
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

Przecież to jest często spotykane i normalne na każdej zwykłej paście w przypadku gołych rdzeni które wydzielają dużo ciepła,

Znaczy się często spotykana jest tak szybka degradacja? Sądzę, że to zależy od jakości pasty i osiąganych temperatur (a nie od całkowitej wydzielanej energii cieplnej). Pamiętam miałem Gigabyte HD4850 pasywną:

https://bit-tech.net/reviews/tech/graphics/gigabyte-gv-r485mc-1gh-radeon-hd-4850-1gb/1/

i od początku pracowała z nałożonym wentylatorem. Temperatury na rdzeniu to pamiętam tak pięćdziesiąt-parę stopni było przy największym wypalaniu. Po 7 latach użytkowania temperatury był jak w dniu zakupu - jakimś cudem fabryczna "pasta" się nie zdegradowała.

Opublikowano (edytowane)

W laptopie gamingowym zwykła pasta potrafi się zdegradować w 1 dzień i nie żartuje sobie ;) robiliśmy testy swego czasu na pclabie jak PTM'y weszły w modę w dziale laptopów z kilkoma różnymi tradycyjnymi pastami, czyli świeża aplikacja przykładowo procek miał 88 stopni pod pełnym obciążeniem po czym po kilkunastu godzinach w tej samej temperaturze pokojowej po odpaleniu tego samego testu miał już 92-94 bo pasta zdegradowała się od wysokiej temperatury w tak krótkim czasie... następnie przyszedł czas na aplikację PTM'a i przez rok czasu z tego co pamiętam na bieżąco były zdawane relacje co kilka dni o braku wzrostu temperatur :thumbup: 

Kolejna kwestia to to że nie sama degradacja jest problemem ale też wypompowanie się zwykłej pasty z rdzenia (pump out) wtedy także temperatury i oczywiście hs wzrastają.

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1
Opublikowano

Mogłem trafić na podróbkę MX-6

A poza tym były obydwa czynniki przyczyniające się do szybszej degradacji:
1. wysoka temperatura przez ustawienie na bios quiet

2. 300-350W ciepła

Opublikowano

Konwencjonalne pasty nie lubią wysokich temp potrafią szybko tracić żywotność nie mylić z dużą ilością odprowadzanego ciepła.

MX-2 stosowałem przez lata na kartach tylko u mnie karty to ledwo dobijały do 50stopni ;) Także po roku nic się nie działo z pastą. 

Ale jak zastosowałem na 290X PT-2 na oryginalnym chłodzeniu MSI gdzie to chłodzenie ładnie gotowało kartę to po dwóch tygodniach pasta już straciła swoje właściwości :E

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Send1N napisał(a):

w takim lapku gdzie cpu regularnie ma pod full obciążeniem 90c

W naszych DELL, podczas instalacji aktualizacji to temperatury rosną do 100 stopni i się nawet utrzymują - to dopiero patologiczna konstrukcja ... ciekawe co tam za "pastę" zastosowali.

Opublikowano

PTM czy metal mogłyby pomóc ale cudów by nie było jeżeli samo chłodzenie się nie wyrabia ;) można wyłączyć boosta dla cpu w opcjach zasilania windy, pobór prądu znacznie spadnie razem z temperaturami. Jeżeli opcję nie są dostępne (bo często tak bywa) to trzeba grzebnąć w rejestrze aby się pojawiły:

Opublikowano (edytowane)

Nałożyłem PTM Gelida. Trudno się to nakładało. Jeden narożnik musiałem uzupełnić pastą, bo brakowało (źle przyciąłem).

8 miesięczna Arctic MX-6 :

gpuz_przed.gif.6ce495ed5b495fffc22db5907515cf6b.gif

Gelid PTM zaraz po nałożeniu:

gpuz_zaraz_po.gif.2d98fa955a708bd9fc8257b1e603bbb1.gif

Gelid PTM po wygrzaniu:

gpuz_po_wygrzaniu.gif.0d80795ecea52cc3c6337b4ce24f050b.gif

Jak widać, udało się urwać tylko ponad 3 stopnie i około 200 rpm. Godzinne wygrzanie już niczego nie poprawiło.

Ogólnie nie jest źle pod warunkiem, że się nie pogorszy z czasem, jak na paście.

Edytowane przez wamak
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

PTM nie grzeszy jakąś topową wydajnością ale za to żywotnością i o to w nim chodzi, czasem i przegrywa ze zwykłą świeżo nałożoną pastą o wysokiej przewodności i to jest normalne, ty zbiłeś 3 stopnie na rdzeniu ale za to aż 10 na hs i tak już zostanie, nic nie powinno się pogorszyć jeżeli oczywiście sam radiator pozostanie czysty bez tony kurzu ;) Także efekt po twojej wymianie jest prawidłowy :thumbup: Ci co się chwalą zbiciem temperatury rdzenia o 10-15c po aplikacji ptm'a mieli po prostu poprzednią pastę już w tragicznym stanie i taki sam efekt byłby przez kilka godzin/dni na zwykłej świeżej paście.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@Phoenix.Tak, do 350W to jest za słabe chłodzenie, żeby było niezbyt głośno. Obudowa jest ciasna, jedna z mniejszych na mATX, to też się przyczynia do hałasu.
Wklejam też do porównania, jak to wygląda na UV 1845mhz 900mV, Mem +500, PL 86%. Względem stock tracę na wydajności 1%, a nie przekracza 300W. Przy poniżej 1500 rpm da się grać nie tylko na słuchawkach:

300Wv2.gif.19b1ced01b0c577b5d3126688d0960d0.gif

Same wentylatory są ok, im więcej rpm tym większy szum bez dodatkowych dźwięków.

Edytowane przez wamak
  • Thanks 1
  • Upvote 1