Dopesi 1 Opublikowano Piątek o 16:14 Opublikowano Piątek o 16:14 W dniu 29.01.2026 o 12:33, Wuadator napisał(a): @Dopesi Jesli płyta Ci wstaje na expo, to te wartości timingów, ktore ustawiła- wklep, żeby przypadkiem przy trenowaniu czegoś nie przestawiła na niestabilne. Stąd biorą się Twoje resety do wartości domyślnych raz na jakiś czas po kodzie 15. Proponuję zrobić sobie zdjęcie na telefonie tabelek z biosu, na jakich ustawieniach chodzi ( na przyszłość) Masz wtedy punkt startowy do rozpoczęcia OC pamięci, pbo etc- jesli w ogóle masz zamiar to robić. Głównie chodzi o to, żebyś miał stabilne ustawienia po expo, bo jak zaczniesz coś kombinować z zaciskaniem, na pewno nie raz trafisz głową w mur i będzie trzeba zrobic reset cmos i cyk- problem z odpalaniem na 4800 wróci Musisz mieć stabilny punkt startowy, bo jak myślisz o timingach, fclk, pbo- nigdy nie będziesz wiedział, czy wykrzacza się to, co zmieniłeś, czy płyta nie robi psikusa Pozdrawiam Ustawiłem tak jak mówiłeś. PBO w BIOS było na auto. Odpaliłem wczoraj na chwilę amd ryzen master i włączyłem tam PBO (jakimś cudem się dało). Dziś po włączeniu komputera znowu „15” i powrót do 4800. Znowu ustawiłem na sztywno 6000 i na razie nie włączam w ogóle PBO. Zobaczymy jak pójdzie. Zrobiłem zdjęcie na jakich ustawieniach wstała, jak widzisz coś podejrzanego to daj znać (wartości po lewej i prawej się zgadzają).
Wuadator 65 Opublikowano Piątek o 17:39 Opublikowano Piątek o 17:39 (edytowane) @Dopesi glownie chodziło mi o timingi pamięci w zakładce "dram timing configuration" Edytowane Piątek o 17:40 przez Wuadator 1
wallec 1 082 Opublikowano Sobota o 10:50 Opublikowano Sobota o 10:50 18 godzin temu, Dopesi napisał(a): Ustawiłem tak jak mówiłeś. PBO w BIOS było na auto. Odpaliłem wczoraj na chwilę amd ryzen master i włączyłem tam PBO (jakimś cudem się dało). Dziś po włączeniu komputera znowu „15” i powrót do 4800. Znowu ustawiłem na sztywno 6000 i na razie nie włączam w ogóle PBO. Zobaczymy jak pójdzie. Zrobiłem zdjęcie na jakich ustawieniach wstała, jak widzisz coś podejrzanego to daj znać (wartości po lewej i prawej się zgadzają). Podałem ci rozwiązanie kilka postów temu a kręcisz się jak szambo w betoniarce 1
sniper76 161 Opublikowano wczoraj o 13:11 Opublikowano wczoraj o 13:11 @Dopesi Nie wiem jakie Masz dokładnie ramki możesz spróbować jak poniżej. CPU VDDIO jest 1.35V (błędy odczyt) W razie co podnieś napięcia dla MEM VDD, MEM VDDQ na 1.38-1.4V
Dopesi 1 Opublikowano wczoraj o 13:14 Opublikowano wczoraj o 13:14 W dniu 31.01.2026 o 11:50, wallec napisał(a): Podałem ci rozwiązanie kilka postów temu a kręcisz się jak szambo w betoniarce Już się nie kręcę, zastosowałem obie Wasze sugestie i odziwo od kilku dni faktycznie płyta trzyma 6000 i szybko się ładuje. Będę teraz powoli wdrażać PBO - na ten moment jest ustawione na AUTO. Jeżeli chodzi o napięcia, to w X870E nova nie jest to takie jasne, ale podejrzewam że VSOC co napisałeś to soc voltage. 1
cav 0 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu (edytowane) Od tygodnia komputer 100% stabilny (sprawdzony) zaczyna wariować. Miałem PBO+200, -15. Teraz wywala błędy podczas grania, memtest5 wywala błędami na default, nawet bez EXPO. Pacjent: CPU: 9800X3D standard MB: MAG X870 TOMAHAWK WIFI 1.A7 (BIOS wgrałem po wysypywaniu) Mem: GOODRAM 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 IRDM GPU: GeForce RTX 4090 GameRock BIOS: iGPU: Disabled EXPO Power Down Enable: Disabled Memory Context Restore: Disable Gear Down Mode: Enable DFE Read training: Enabled UCLK DIV1 MODE: UCLK = MEMCLK FCLK Frequency: 2000MHz Vsoc = 1,25V VDD = 1,35/1,4V FCLK VDCI Mode: Predictive Już nie mam sił do tego złomu. Przedwczoraj przeszedł testmem5 przez 1,5h bez błędów, a wczoraj zaczęło się ponownie sypanie błędami, bez zmian ustawień RAM zdycha czy ma focha? Jak w tych trudnych czasach wygląda reklamacja RAMu? Wymieniają czy oddają pieniądze? Sprawdzałem też ustawienia buildzoid ddr5 hynix i też się wysypuje. Edytowane 8 godzin temu przez cav
wallec 1 082 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Daj vsoc na 1.125v Pbo na disabled
sniper76 161 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) @cav Cofnij BIOS do ostatniego stabilnego 7E51v1A70 (nigdy nie instaluję wersji BETA) Moje aktualne ustawienia CPU VDDIO 1.36V reszta poprawnie odczytana RAM w EXPO 6000MT/s 26-36-36-96 1.4V Edytowane 2 godziny temu przez sniper76
Rekomendowane odpowiedzi