Skocz do zawartości

Podkręcanie pamięci DDR5 (Wszystkie platformy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 29.01.2026 o 12:33, Wuadator napisał(a):

@Dopesi

Jesli płyta Ci wstaje na expo, to te wartości timingów, ktore ustawiła- wklep, żeby przypadkiem przy trenowaniu czegoś nie przestawiła na niestabilne. Stąd biorą się Twoje resety do wartości domyślnych raz na jakiś czas po kodzie 15. 

Proponuję zrobić sobie zdjęcie na telefonie tabelek z biosu, na jakich ustawieniach chodzi ( na przyszłość)

Masz wtedy punkt startowy do rozpoczęcia OC pamięci, pbo etc- jesli w ogóle masz zamiar to robić.

Głównie chodzi o to, żebyś miał stabilne ustawienia po expo, bo jak zaczniesz coś kombinować z zaciskaniem, na pewno nie raz trafisz głową w mur i będzie trzeba zrobic reset cmos i cyk- problem z odpalaniem na 4800 wróci :)

Musisz mieć stabilny punkt startowy, bo jak myślisz o timingach, fclk, pbo- nigdy nie będziesz wiedział, czy wykrzacza się to, co zmieniłeś, czy płyta nie robi psikusa

Pozdrawiam

Ustawiłem tak jak mówiłeś. PBO w BIOS było na auto. Odpaliłem wczoraj na chwilę amd ryzen master i włączyłem tam PBO (jakimś cudem się dało). Dziś po włączeniu komputera znowu „15” i powrót do 4800. Znowu ustawiłem na sztywno 6000 i na razie nie włączam w ogóle PBO. Zobaczymy jak pójdzie. Zrobiłem zdjęcie na jakich ustawieniach wstała, jak widzisz coś podejrzanego to daj znać (wartości po lewej i prawej się zgadzają). 

IMG_9949.jpeg

IMG_9950.jpeg

IMG_9951.jpeg

Opublikowano
18 godzin temu, Dopesi napisał(a):

Ustawiłem tak jak mówiłeś. PBO w BIOS było na auto. Odpaliłem wczoraj na chwilę amd ryzen master i włączyłem tam PBO (jakimś cudem się dało). Dziś po włączeniu komputera znowu „15” i powrót do 4800. Znowu ustawiłem na sztywno 6000 i na razie nie włączam w ogóle PBO. Zobaczymy jak pójdzie. Zrobiłem zdjęcie na jakich ustawieniach wstała, jak widzisz coś podejrzanego to daj znać (wartości po lewej i prawej się zgadzają). 

IMG_9949.jpeg

IMG_9950.jpeg

IMG_9951.jpeg

Podałem ci rozwiązanie kilka postów temu a kręcisz się jak szambo w betoniarce 

• Haha 1
Opublikowano
W dniu 31.01.2026 o 11:50, wallec napisał(a):

Podałem ci rozwiązanie kilka postów temu a kręcisz się jak szambo w betoniarce 

Już się nie kręcę, zastosowałem obie Wasze sugestie i odziwo od kilku dni faktycznie płyta trzyma 6000 i szybko się ładuje. Będę teraz powoli wdrażać PBO - na ten moment jest ustawione na AUTO.

Jeżeli chodzi o napięcia, to w X870E nova nie jest to takie jasne, ale podejrzewam że VSOC co napisałeś to soc voltage.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Od tygodnia komputer 100% stabilny (sprawdzony) zaczyna wariować.

Miałem 
PBO+200, -15.

Teraz wywala błędy podczas grania, memtest5 wywala błędami na default, nawet bez EXPO.

Pacjent:
CPU: 9800X3D standard
MB: MAG X870 TOMAHAWK WIFI 1.A7 (BIOS wgrałem po wysypywaniu)
Mem: GOODRAM 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 IRDM
GPU: GeForce RTX 4090 GameRock

BIOS:
iGPU: Disabled
EXPO
Power Down Enable: Disabled
Memory Context Restore: Disable
Gear Down Mode: Enable
DFE Read training: Enabled
UCLK DIV1 MODE: UCLK = MEMCLK
FCLK Frequency: 2000MHz
Vsoc = 1,25V
VDD = 1,35/1,4V
FCLK VDCI Mode: Predictive

Już nie mam sił do tego złomu.

Przedwczoraj przeszedł testmem5 przez 1,5h bez błędów, a wczoraj zaczęło się ponownie sypanie błędami, bez zmian ustawień

RAM zdycha czy ma focha? Jak w tych trudnych czasach wygląda reklamacja RAMu? Wymieniają czy oddają pieniądze?

Sprawdzałem też ustawienia buildzoid ddr5 hynix i też się wysypuje.

a54c209d-f191-4bfb-9ea7-4fbb65f062b4.jpeg

fae00ad9-44da-41bd-9b0c-238022fc7884.jpeg

Edytowane przez cav
Opublikowano (edytowane)

@cav

Cofnij BIOS do ostatniego stabilnego 7E51v1A70 (nigdy nie instaluję wersji BETA)

Moje aktualne ustawienia :D 

CPU VDDIO 1.36V reszta poprawnie odczytana

RAM w EXPO 6000MT/s 26-36-36-96 1.4V

obraz.png.2f4145c6a2198c16689b266db8479d63.png

Edytowane przez sniper76