ju-rek 636 Opublikowano 2 Marca Opublikowano 2 Marca 2 minuty temu, AudRob napisał(a): Takie coś samemu można bez problemu zrobić , tylko wentylatorek trzeba dokupić Nie mówię, że nie można.
rzymo 125 Opublikowano 3 Marca Opublikowano 3 Marca @wallec ciekawa ciekawostka ale u nas te pamięci to ~1600zł. Za tyle dostaniesz przecież zwykłe DDR5 2x16 6000+ Odpada zabawa z adapterami i taki sobie wygląd sodimmów w przejściówkach 1
Send1N 5 909 Opublikowano 3 Marca Opublikowano 3 Marca Ciekawostką jest też to że zrobił przyjazną minę człowieka do rany przyłóż zamiast wykrzywić mordę na miniaturce 4
bourne2008 1 594 Opublikowano 8 Marca Opublikowano 8 Marca (edytowane) ZenTimings v1.37.2000 https://drive.google.com/drive/folders/108Ux5tv2fMz9OC9SeHR22DmJvfwiNg1Q Edytowane 8 Marca przez bourne2008 1
ket_rab 317 Opublikowano 9 Marca Opublikowano 9 Marca (edytowane) Sprawdziłem tego GearBench 1.4 beta ( ustawienia na auto Cycle: 3, DDR: auto, CPU: auto ) Edytowane 9 Marca przez ket_rab
ju-rek 636 Opublikowano 9 Marca Opublikowano 9 Marca (edytowane) 47 minut temu, ket_rab napisał(a): Sprawdziłem tego GearBench 1.4 beta Dziwny ten bench, jak dasz go na 1 CCD to wypluwa takie latency Jak dasz na dwóch CCD to takie, ja rozumiem różnicę, ale taką? Edytowane 9 Marca przez ju-rek
ket_rab 317 Opublikowano 9 Marca Opublikowano 9 Marca (edytowane) Jeszcze te ustawienia na jednym cyklu sprawdziłem. U mnie na ustawieniach AMD chwilowo jakiś skok temp na jednym module. Latency między 11 a 13 jak zmieniam te ustawienia. Edytowane 9 Marca przez ket_rab
sideband 2 553 Opublikowano 9 Marca Opublikowano 9 Marca Lepiej testuje stabilność od TM5 Jedyne wytłumaczenie na wyniku opóźnienia na jednym CCD to, że testuje na małej próbce, która mieści się w pamięci podręcznej i dlatego wypluwa tak niskie opóżnienie.
bourne2008 1 594 Opublikowano 9 Marca Opublikowano 9 Marca Nie dzięki. Jest już wystarczająco dużo wypalarek na rynku.
rzymo 125 Opublikowano 20 Marca Opublikowano 20 Marca (edytowane) Bawię się pojedynczym modułem dual-rank, to wrzucę co się udało wyrzeźbić w stosunku do profilu XMP. Co ciekawe sporo niższe tRAS i tRC są stabilne, ale wyniki testów się nie zmieniają... Edytowane 20 Marca przez rzymo 1
MarcoSimone 1 210 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca Co tu można poprawić aby byo optymalnie i zgodne ze "sztuką" w DDR5?
Send1N 5 909 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca (edytowane) Na początek to zmień TM na najnowszą wersję https://testmem5.com/ i wybierz profil ddr5 ryzen 3D @ anta777 mi ten co teraz użyłeś potrafił przechodzić za każdym razem a na v0.13.1 wywalało błąd za każdym razem dokładnie w tym samym czasie (musiałem zluzować kapkę trfc) ewentualnie użyj y-cruncher'a Edytowane 24 Marca przez Send1N 1
MarcoSimone 1 210 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca @Send1N miałeś rację. Ta stara wersja na wuja się nadaje Thx 1
wallec 1 555 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca 17 godzin temu, MarcoSimone napisał(a): Co tu można poprawić aby byo optymalnie i zgodne ze "sztuką" w DDR5? tras na 50 tfaw na 16 trrds na 4 trrdl na 10 twtrs na 8 twtrl na 20 trfc na 480 i ogólnie to dałbym sobie jeszcze tcl na 32 i tcwl na 30 co powinno pozwolić zejść z mem vdd na 1.3 a mem vddq na 1.25 (a już na 99% na 1.35 i 1.3)
Zachy 773 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca (edytowane) Kurde wy zawsze te timingi jakies z czapy podajecie. jak sa reguly jak je sie powinno ksiazkowo dobierac Nie moj kurnik, nie moje kury ja bym dal: Tras 60 TRRDL 8 TRRDS 4 TWTRL 16 TWTRS 8 TFAW 20, a jak bedzie stabilnei probowal ustawic 16. Edytowane 25 Marca przez Zachy
MarcoSimone 1 210 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca @wallec, @Zachy tCWL nie mogę zmienić bo płyta nie ma tej opcji. tFAW mogę najniżej dać 20. Niżej nie ma n amojej płycie.
Zachy 773 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca (edytowane) Na x870 Tachyon tez nie mam TFAW 16, na APexie tak... to pewnie przypadlosc Gigabyte'ow. Ustaw pozostale timingi tak jak dalem i moze TRTP 16 Gdzies wyzej postowalem timingi na moim setupie, ale z a-die DR, mozesz sprobowac podobne ustawic u siebie one byly dosc ciasne, rzeklbym nawet bardzo trdwr 16 TwrrD 2 Tu masz moje proby ustawienia czegos ciasno Edytowane 25 Marca przez Zachy 1
Rekomendowane odpowiedzi