Skocz do zawartości

Podkręcanie pamięci DDR5 (Wszystkie platformy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tak tez myslalem nad wsadzeniem tam wentyla   od Thermalright Peerless Assassin .Ale musze poczekac na taka smieszna podstawke do niego:E

image.thumb.png.658c440aaf080e1c6e0fb7fa121ee90d.png

Chcialem kupic dedykowane pizdziki na ram ale nie zamontuje przez 280 mm chlodnice%-)

Edytowane przez militarny78
Opublikowano

Jakbyś chciał jeszcze lepiej to poszukaj sobie aio 120mm z pompą wbudowaną w radiator jak np nzxt 120mm i zrób sobie chłodzenie wodne modułów poprzez montaż radiatorów RAM w miejscu pompy (ucinasz przewody i montujesz na ich końcach złączki które potem do ramy)

będziesz mógł wbijać 1.6v+ na RAM jak szef a radiator dasz na tył obudowy z wentylatorem na wyciąg 

IMG_6927.thumb.png.7e993a8bec84904b1f414495fb4181d0.png

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@wallec nie podpuszczaj mnie bo zaraz pod chlodnice od stara je podlacze:hihot:Nie no wentyl w zupelnosci wystarczy osiągnąłem to co chcialem.

A szkoda ramu bo jak cos spartole to teraz kosztuje on ponad 1000 eroskow:o ja placilem 150.

Wczesniej mialem Ram tak:

6400 ciasno.png

Testmem 5 na anta777 przechodzil bezblednie ale od poczatku cos mi nie pasilo w paru grach potrafilo co jakis czas szarpnac fps a najgorzej bylo w Forza 5.

Po ostatnim update biosu wlaczylem test a tam blad za bledem i do tego ogien na kosciach  przez te upaly.Ale udalo sie je opanowac a PC dalej sypie bledami,

wiec poluzowalem je  troche i wyszlo cos takiego:

ZenTimings_Screenshot_29712289.2255922.png

I o dziwo szarpanie ustalo no czasami gdzies chrupnie w Forza ale to juz sporadycznie raz na godzinke a wczesniej co pare kilometrow juz myslalem ze mnie cos trafi:E

Wiem sclki troche luzno ale dla mnie jest ok,odczyt i zapis wysoki latency 58.5 ns na starej windzie 11 (niesprawdzalem po czystym starcie)nic nie szarpie tempy znosne,

czego wiecej potrzeba? wedlug mnie i tak jest lepiej niz na profilu EXPO:D

Opublikowano (edytowane)

@bourne2008spójrz jeszcze raz 6400MT/FCLK:2200 mialem.Profil w tych kostkach expo jest 6400MT 32-39-39-102.

Sa to dokladnieG.Skill DIMM 32 GB DDR5-6400 (2x 16 GB)Trident Z5 NEO RGB (F5-6400J3239G16GX2-TZ5NRW)

Wczesniej oc wynosilo (spójrz pierwszy screen) teraz po korekcie mam (spójrz drugi screen)

Expo nawet nie wchodzilo  w gre bo to strata wydajnosci:E

Opublikowano
1 godzinę temu, militarny78 napisał(a):

DDR5-6400 (2x 16 GB)Trident Z5 NEO RGB

Takie ramy mam , ale w drugim kompie tylko 6000/cl30  i są ok. 

Chłodne i stabilne , chodzą na 9800X3D i płycie MSI MPG B850 EDGE TI WIFI .

Opublikowano (edytowane)

@walleckurcze w ostatniej sekundzie wywalilo w tescie 1usmus blad 15 dalem mem vdd i mem vddq na 1.3v podbije lekko i prubuje dalej ale mysle ze bedzie ok moze jeszcze zawalcze o scl 6 bo o dziwo na scl 4 nie startuje :P

Opublikowano
6 godzin temu, militarny78 napisał(a):

spójrz jeszcze raz 6400MT/FCLK:2200 mialem.

Ile razy mozna powtarzac, ze pomimo ze przejdzie tm5 to takie nastawy niekoniecznie sa stabilne i moga powodowac przycinki ;)  Walka o to jest totalnie bez sensu w granichach bledu pomiarowego w grach.  Testowales FCLK czy nie brudzi ?? 

Opublikowano (edytowane)

Tak Fclk dalem na 2000 i tak cielo ale drugi nastaw jest ok.

Tylko tych dwoch scl nie moge nawet na 6 dac bo po paru minutach jest blad przewaznie testu 4:hmm:

MEM VDDQ jest 1.400V nie wiem czemu pokazuje inaczej:E

ZenTimings_Screenshot_29712869.6963008.png

Opublikowano
8 godzin temu, Grolshek napisał(a):

Jak to przetestować? Mam 2200 i oczywiście wszystkie testy przechodzi. Da się zauważyć gołym okiem czy jakimś testem?

Cruncher VST przechodzi?

Linpack benchmark ma powtarzalne wyniki?

Opublikowano (edytowane)

DPD latency potrafi pokazywac cuda jak np masz soft z duzym narzutem na procesor (np soft od AIO)

to bedzie Ci pokazywalo slupki wystrzelone w kosmos, a z samym cpu bedzie wszystko ok.

AIO podaje jako przyklad - doswiadczylem tego z softem od Lian Li.

Kiedys tego uzywalem, teraz mniej sie na tym opieram.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
13 godzin temu, Grolshek napisał(a):

Jak to przetestować? Mam 2200 i oczywiście wszystkie testy przechodzi. Da się zauważyć gołym okiem czy jakimś testem?

Jak nie ścina kursor i dźwięk, to jest dobrze.

• Like 1
  • Haha 1