Paweł.. 33 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia (edytowane) Pierwszy raz dlubie z pamiecia mam 1 kosc 32 gb g skill 6000 cl 30 ddr5 z5rgb na kosciach a die nie wiem co moglbym poprawic zmienic. ustawienia wzialem z tej strony https://ramtimings.com/#presets Edytowane 2 Sierpnia przez Paweł..
bourne2008 1 891 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia Memory Context Restore: Enabled Power Down Mode: Enabled to skróci mocno czas boota, chyba że lubisz trenowanie pamięci przy każdym restarcie/uruchomieniu kompa trefi na maxa: 65535
Paweł.. 33 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia na powyzszych poscie ustawieniach bratu wywalala gra warhamer 3 wiec zresetowalem i wgralem te z automatu a ponizej na zdjeciu parametry i to jakis blad marginalny wychodzi wiec raczej nie oplaca sie nic grzebac.A nie wiem czemu moglo wywalac z gry a wgl asus ma troche mylacy bios bo ma zakladke ai tweaker oraz advanced gdzie sa te same ustawienia jak ram timing czy pbo
Grolshek 1 365 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia @MarcoSimone Ta Aida to taka sobie. Nie da się zjechać Nitro?
MarcoSimone 1 437 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia @Grolshek A czemu taka sobie? Nitro nie sprawdzałem.
Grolshek 1 365 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia (edytowane) 26 minut temu, MarcoSimone napisał(a): @Grolshek A czemu taka sobie? Nitro nie sprawdzałem. Bo mam sporo luźniejsze timingi a wyniki lepsze więc coś jeszcze można ukręcić. Różnią się praktycznie tylko ustawieniem Nitro więc pomysł żeby zmniejszyć. Edytowane 3 Sierpnia przez Grolshek 1
wamak 374 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia (edytowane) Na Ryzen 9000 będą słabsze wyniki (czas dostępu) w AIDA, niż na Ryzenie 7000 przy tych samych ustawieniach pamięci. Tak po prostu jest. Edytowane 3 Sierpnia przez wamak 1
Grolshek 1 365 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia Godzinę temu, wamak napisał(a): Na Ryzen 9000 będą słabsze wyniki (czas dostępu) w AIDA, niż na Ryzenie 7000 przy tych samych ustawieniach pamięci. Tak po prostu jest. A to nowość dla mnie. Dlaczego?
ju-rek 811 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia (edytowane) Na 7800x3d to się miało super opóźnienia. Edytowane 3 Sierpnia przez ju-rek 1
wamak 374 Opublikowano 5 Sierpnia Opublikowano 5 Sierpnia W dniu 3.08.2026 o 18:58, Grolshek napisał(a): A to nowość dla mnie. Dlaczego? Takie coś mi AI odpowiedziało: 1
jagsulek 11 Opublikowano 12 Sierpnia Opublikowano 12 Sierpnia (edytowane) Hej. Pierwsze dłubanie w ram z aiai. Dobrze to w miarę podobierane. Procek 9800x3d core 0-6 -30 i core 7 -20 Jest sens coś dalej robić? Pamięci jak w stopce na Hynix A-Die Edytowane 12 Sierpnia przez jagsulek
MarcoSimone 1 437 Opublikowano 14 Sierpnia Opublikowano 14 Sierpnia (edytowane) W dniu 3.08.2026 o 14:59, Grolshek napisał(a): @MarcoSimone Ta Aida to taka sobie. Nie da się zjechać Nitro? @Zachy jak poustawiać timingii aby te kostki miały szanse odpalić na zegarach typu 7600 - 8000 w trybie 1:2? Bo nie bawiłem się w to wcześniej i nie mam wiedzy. Edytowane 16 Sierpnia przez MarcoSimone 1
Zachy 882 Opublikowano 16 Sierpnia Opublikowano 16 Sierpnia (edytowane) A co to w ogole za kostki sa dokladnie? Sprobuj takie luzne: Tylko ze tu pokazuje na m-die v2, wiec TRFC mozesz nizej ustawic sobie na a-die (bo to chyba adie sa ) TRDWR i TRWRRD daj tez 16 i 2 Edytowane 16 Sierpnia przez Zachy 1
MarcoSimone 1 437 Opublikowano 16 Sierpnia Opublikowano 16 Sierpnia @Zachy typchoon pokazuje że m-die ale nie te najgorsze
Zachy 882 Opublikowano 16 Sierpnia Opublikowano 16 Sierpnia Hmm w modulach 2x16? Ciekawe. Mozesz sprobowac te timingi z gory wrzucic i te dwa timingi tak jak podalem wyzej.
sniper76 189 Opublikowano 19 Sierpnia Opublikowano 19 Sierpnia (edytowane) Koniec z dłubaniem zostawiam jak poniżej Edytowane 19 Sierpnia przez sniper76
sideband 3 386 Opublikowano 19 Sierpnia Opublikowano 19 Sierpnia Grochem o ścianę daj CL32 będziesz mógł spokojnie zejść 0.1v na pamięciach jak nie bardziej, a nie stracisz w ogóle na wydajności
sniper76 189 Opublikowano 19 Sierpnia Opublikowano 19 Sierpnia (edytowane) Ramki po wyjęciu z pudełka to CL26 1.4V puszczałem CL30 przy 1.3V i bez problemu system hulał Wbicie CL32 jak sugerujesz, może stabilnie polecieć przy 1.25-27V sprawdzę z ciekawości W trakcie gry temperatura nie przekracza 38°C Edytowane 19 Sierpnia przez sniper76
ju-rek 811 Opublikowano 19 Sierpnia Opublikowano 19 Sierpnia 5 godzin temu, sniper76 napisał(a): Koniec z dłubaniem zostawiam jak poniżej Ładuj 8000cl34/36 na 1.45v
sniper76 189 Opublikowano 19 Sierpnia Opublikowano 19 Sierpnia @ju-rek Nie mam pojęcia co za cholera ale ta płyta ma zajebiste problemy, ażeby wstać przy 8000 coś gdzieś trzyma Na Asus'ie X670E-F niebyło problemów na pstryk
ju-rek 811 Opublikowano 19 Sierpnia Opublikowano 19 Sierpnia Teraz, sniper76 napisał(a): coś gdzieś trzyma Próbowałeś ustawić ODT grupy B wszystkie na 60 (CA, CK, CS) ?
Rekomendowane odpowiedzi