Skocz do zawartości

Jaki pad preferujecie do grania PC/konsola?

azgan

Jaki pad preferujecie do grania?  

35 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki pad preferujecie do grania PC/konsola?

• XBOX Wireless Controller
    • DualSense Controller

Rekomendowane odpowiedzi

Ja miałem ori przewodowy Xbox 360, po paru latach któryś z przycisków z prawej strony w końcu zaczął się zacinać. 2 Pady Xbox od PDP - to samo, rok użytkowania i któryś z przycisków po prawej zaczynał się zacinać. Teraz mam GameSir G7 od kilku miesięcy i jest bardzo na plus. Przede wszystkim przyciski literowe po prawej mają mechanizm jak w myszce, słychać klikanie przy naciskaniu. Bardzo miękko to chodzi i przede wszystkim - oby dłużej od konkurencji. 

Edit: GameSir ma też 2 dodatkowe przyciski od dołu, przydatne np. w Hogwart's, gdzie szybko zaczyna brakować przycisków pod czary.

Edytowane przez green1985

Napiszę, że dla mnie nie ma różnicy w trzymaniu pada czy to duslshock/dualsense, czy Xboxowy styl, nie raz spotkałem się, że komuś jest niewygodnie grać na padzie Sony, bo mu analogi nie pasują, bo mu się źle go trzyma itp. Ja nie mam tego problemu, używam pada od xboxa series, tego najnowszego, plus dualsense, jak i czasem dualshock, który został po konsoli Ps4 slim, i jest on dobrym wyborem w przypadku grania na Switchu, podpinam adapter od 8bitdo do docka od Switcha i dualshock działa bezprzewodowo ze Switchem. Nie kupowałem licencjonowanych padów do Switcha, wszelkie akcesoria sprawię sobie na premierę Switcha 2. gdy go zakupię.
Xboxowy pad zastąpił starego wysłużonego od x360, co bym nie chciał używać, to jednak zalecany jest xboxowy, najbardziej kompatybilny z grami, nie raz spotykam się, że pad Sony nie jest w ogóle widziany przez grę. Ogólnie dualsense przez swoje "bajery" jest lepszym padem, daje większą frajdę w czasie grania na konsoli, czy czasem na PC, gdy jest w pełni wspierany

Edytowane przez Reddzik
  • Like 1
  • Thanks 1

Dla mnie pad od X-a 360 był niewygodny, bo nie starczało mi kciuka do wychylenia lewego analoga (był wyższy i nieco dalej umieszczony). Przez lata używałem wiec Saiteka (na kablu) w układzie z PS, który uznawałem za jedyny słuszny i myślałem, że chętnie używałbym pada od PS, gdyby było z tym mniej problemów... aż kiedyś pomacałem w sklepie pada do PS i okazało się, że nawet dla moich małych rączek jest śmiesznie mały i bardzo niewygodny. :)

Potem Saitek na kablu mi się znudził i okazało się, że pad od X-a One jest super - analog jest niższy, leży odrobinkę bliżej, i mogę grać wygodnie, do tego bez kabla. 
Nie gram tyle, by zajechać analogi, w 99,9% gier brak idealnego fabrycznego wycentrowania mi nie przeszkadza (tylko w ETS2 musiałem minimalnie zwiększyć martwą strefę), a zasilanie dwoma AA to absolutnie najlepsze rozwiązanie.

Macałem też pada do SP5 i ten faktycznie jest większy i wygodny. Wiem, że ma też ciekawe funkcje (działające co do zasady tylko na PS...), a dzięki Steam da się go już chyba z sensem używać w steamowych grach. Ale po co miałbym się przesiadać, dla śmiesznej baterii? Nope :)

Może jakby chinole miały wymienne akumulatory w obudowie, jak w tych zestawach Play&Charge... ale chyba żaden nie ma...

Edytowane przez Zas

Ostatnio mój pad od X'a zaczął szwankować, coś buttony zaczęły się zacinać, więc przyszła pora na nowego. Ale jeszcze nie przyszedł. 8BitDo Ultimate 2C. Podobno najlepszy wybór do 200 zł. No zobaczymy. Ciekawią mnie te analogi i triggery z efektem Halla. 

Edytowane przez Lypton

Co do dualsense, to czasem  te bajery tego pada zostają tylko na konsoli, nie wszystkie gry na PC mają te bajery, przecież dopiero któryś patch wprowadził do Cyberpunka adaptacyjne triggery i to czuć przy strzelaniu, niektóre gry jak Valhalla wspierają, ale nie w pełni, np Wiedźmin 3 wspiera dualsense i jego bajery, ale np na PS5 otwarcie mapy może nastąpić po przesunięciu palcem do góry na touchpadzie, czego nie ma w wersji na PC, dlatego przed zagraniem warto np sprawdzić czy dana gra wspiera dualsense w pełni okazałości, nie pamiętam w jakiej grze na steamie, niby pad działa, są ikonki odpowiednie dla pada, ale nie było nawet zwykłych wibracji, a gdy podłączyłem pada xboxowego to od razu były wibracje przy każdej akcji itp. Do tego zawsze przed zagraniem wyłączam Steam Input- dla każdego pada xbox/dualsense- obsługę kontrolera przez steama, to można włączyć gdy nie do końca wykrywa pada, wtedy steam go konfiguruje i bywa tak, że jakaś gra tylko z tym go obsłuży.

Dual sens, haptic feedback robi robote, w cyberpunku po kablu (po bluetooth dziala jako xbox controller), w Avatarze super sie gra troche boli ze malo gier na PC to wspiera, na PS to jest pełne wsparcie niemal w kazdej grze. A jezeli chodzi o Xbox pada to jest ok. Mam cobre (ps4) czuc ze slabszy are da sie grac.

W dniu 2.11.2024 o 02:18, Zas napisał(a):

Xbox, bo na dwa AA.

Ile wam taki 8BitDo Ultimate 3, Gamesir Cyclone/T4 Pro albo Flydigi Vader 4 Pro trzyma? 
Zresztą i tak - ładować po kablu, jak się wyczerpie bateria, zamiast grać? Nie wyobrażam sobie tego, a czasem pad mi pada :Pw połowie wyścigu w MotoGP.

8bitdo ma stację dokującą :) po każdej sesji odkładasz go sobie i ładuje się do następnego użycia. Także, nie trzeba ładować i jednocześnie grać :) 

W dniu 1.11.2024 o 17:49, azgan napisał(a):

Wolę ten od Microsoftu bo umożliwia granie bez kabla co jest dla mnie wygodniejsze 

Ten os Sony także. To nie ten sam support pada co kilka lat temu. Aczkolwiek do pełnej funkcjonalności z wszystkimi bajerami trzeba się trochę nagimnastykować.

też X, ale.. obecnie posiadam 2x GameSir Nova Lite kupione na ali po 65zł za szt. - efekt Halla, dongle 2,4ghz, BT - za te pieniądze sztos. Niestety obecna cena to już jeden w cenie moich dwóch, więc nie jest to już najlepsza oferta za nie. O widzę, że @MAKU jeszcze kupił po kosztach.

Edytowane przez Voodoo2

9 minut temu, Voodoo2 napisał(a):

O widzę, że @MAKU jeszcze kupił po kosztach.

Tak udalo sie wlasnie zlapac na promce, jako ze mieszkam w UK to i tutejszego peperka sledze dosc intensywnie, juz od jakiegos czasu myslalem nad kupnem czegos nowego a i cena mi odpowiadala to why not :P

https://www.hotukdeals.com/deals/gamesir-nova-lite-wireless-gamepad-controller-4447055

W dniu 3.11.2024 o 16:18, Jaycob napisał(a):

Ten os Sony także. To nie ten sam support pada co kilka lat temu. Aczkolwiek do pełnej funkcjonalności z wszystkimi bajerami trzeba się trochę nagimnastykować.

Jaki soft? Chodzi Ci o to? https://controller.dl.playstation.net/controller/lang/pl/2100004.html

U mnie tam nic poza Update firmware nie da się zrobić 

• Kelam przypiął/eła ten temat