Skocz do zawartości

Mój Garaż / moje Auto.... dodaj swoje

VSS

Rekomendowane odpowiedzi

Z ostatnim BMW zakończyłem przygodę jakoś w 2018/2019r później był gruz do kręcenia się w koło komina Peugeot 306. Ogólnie współczesna motoryzacja w ogóle mnie nie kręci i również straciłem zapał do siedzenia przy samochodach, 407 miałem w planach wypieścić jak wcześniejsze ale brak czasu, chęci i  wydawania dodatkowej kasy na hobby które przeminęło często znacząco przekraczające cenę zakupu sprowadził mnie na ziemię i wiem że na ten moment nie kupiłbym starego auta do pieszczenia i jeżdżenia tylko w sezonie, zresztą moje aktualne auto na "co dzień" powie wszystko - Opel combo 18r. Brzydkie, wolne, nudne ale za to w miarę świeże i bezproblemowe.

Edytowane przez Keleris

2 godziny temu, green1985 napisał(a):

Jeszcze przyspamuję, bo się napatoczyło przeglądając stare foty ;) E39 somsiada akurat, ale ogólnie i tak nieźle się zgrało ;) 

DSC_0147.thumb.JPG.1e7a2ff1768041e03205295cd947a75f.JPG

Jaka marka modeli i skala ? 
Dobrze odwzorowane ?

Edytowane przez Morgan

3 godziny temu, serwal4 napisał(a):

Ogółem historia motoryzacyjna dość krótka bo w zasadzie przewinęły się 4 główne auta:
Civic 5gen coupe 2008 - 2016 (przy ~98 tys. km wspólnie nabitych kilometrów ubity z winny innego Kierowcy)
Vectra C 1.9 16v diesel 150KM 2013 - 2018 - Użytkownicy innego forum nie raz słyszeli jak bardzo szczęśliwy egzemplarz nabyłem :E 
E38 01.2018 -> 06.2019
No i Fluence od maja 2023, a w okresie 2019 - 2023 szereg gruzu wszelakiego 'byle do pracy' ...

O Panie, u mnie trochę historia dłuższa :D

• Audi 80 B3 1.8 S 90 KM na mechanicznym wtrysku,
  • Audi 80 B3 1.6 TD 80KM, zmieniona pompa wtryskowa na tą z Fiata Croma 2.5 TD + kilka czarowań na pompie, mocy nie mierzyłem ale setkę robił w niecałe 10s. Później zrobiłem swapa na 1.9 TDI w tym B3.
  • Audi Coupe B3, seryjnie 2.0 115KM ale po wystrzale gazu w dolocie, zrobiłem swapa na 1.9 TDI, wszystko zgodnie ze sztuką, potwierdzone wbiciem silnika w dowód rejestracyjny. Długo nie pojeździłem samochodem bo po pół roku ktoś mi zaparkował w bagażniku na światłach...
  • Audi A4 B5 1.9 TDI 90KM, długo nie pozostał serią, zrobiłem pompę wtryskową własnego pomysłu, chip, kolektor dolotowy z mocnych 1.9 TDI PD, skrzynia 6 biegowa. Na hamowni wypluło 130KM i jakieś 260-270NM.
  • Audi A2 1.4 TDI 90KM, tutaj w sumie doposażyłem go pod korek i wpadł tylko chip - 115KM i 270NM. A i z przodu zamontowałem większe heble z jakiejś sportowej Fabii. Chyba tarcza 288mm tam była. Całkiem fajny popierdalacz się zrobił, ponad 200km/h osiągał bez niczego.
  • Audi A4 B6 1.9 TDI Quattro. Tutaj głównie doposażałem go oraz wsadziłem większe heble (320/288 + węże w oplocie). Jako jedynemu nie zwiększałem mocy ale... osoba, której sprzedałem ten samochód, zhamował go i powiedział, że ma chipa i ponad 160 kunia :E A z ręką na sercu wydawało mi się, że szedł gorzej niż ten wspólny pomiot szatana i głuchej wiedźmy, czyli A2 1.4 TDI :E 
  • Toyota Yaris 3 Hybrid. Całkowita seria. Dupowóz na czas Covidu.
  • teraz - obecna generacja Lexusa ES. Też brak modów, jedynie dywaniki EVA. W przyszlym roku zmiana na jakiegoś suva, rodzina się powiększa :)

2 godziny temu, Morgan napisał(a):

Jaka marka modeli i skala ? 
Dobrze odwzorowane ?

Akurat 3 różne, skala 1:18, z lewej Otto, żywiczny, czyli bez otwieranych elementów, ten jeszcze ze starych dobrych czasów, obecnie fani tej marki często mówią o ich modelach "drogie zabawki", bo niestety jakość pozostawia dużo do życzenia. Merc od Kyosho, wysoka półka, a Nissan od Autoart, czyli podobny poziom do Kyosho (w obu otwierane elementy i dużo detali). Poniżej foty komory silnika dla porównania, w Mercu od Kyosho jest podobnie. Zwróć uwagę na np. naklejki na obudowie filtra powietrza czy na korku od chłodnicy, takich smaczków jest sporo ;)

20180720_142816.thumb.jpg.f1d04273184812a1afd82027df9a29fb.jpg20180720_143110.thumb.jpg.d80fcfe33d9f5264263991cd7cf1b6f7.jpg