Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, miro napisał(a):

to co ty wkleiłeś to płyta na b650 , asus robi ludzi w uja umieszcając po kresce to E

chyba że ci się źle link wkleił ;)

A to ten temat z E "po kresce" znam ;) nieładnie z ich strony takie nazewnictwo dawać :E 

Dokładnie wkleiłem zły link, z amazona miało być to co ty wrzuciłeś :thumbup:

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
Opublikowano
W dniu 22.04.2025 o 16:01, tom36816 napisał(a):

@jataman99 nad postami w zielonej ramce jest podpięty link od kolegi @lukadd. Warto rzucić okiem.

Rzuciłem okiem tylko nadal nie wiem co szukać - jaki chipset co nie wyłączy mi drugiego slotu PCIe przy 3 dyskach NVME (czy tylko te z dopiskiem "E" czy tylko wersje X70 czy może też niektóre zwykłe B*50..., wiem że B840 i A620 odpada i tyle....), druga kwestia na ile faz zasilania zwracać uwagę by stykło do 9950X3D - czy 12+2 to minimum czy może być mniej (to, że 80A lub więcej to już zauważyłem...).

W dniu 23.04.2025 o 06:16, kamilos69 napisał(a):

MSI X670E GAMING PLUS WIFI

Dziękuję, wygląda spoko i spełnia wymogi :) Jest sens dopłaty 500 zł do Tomahawka na X870E - na pierwszy rzut oka to tylko różnica w USB i layoucie? 

Opublikowano
3 godziny temu, miro napisał(a):

rozumiem że celowo a nie omyłkowo wybrałeś format mini ITX, wiec i wybór płyt jest mega mocno ograniczony

Znaczy nie hamuje mnie to czy płyta będzie atx, itx, wybrałem tą ze względu na to że znajomy ma identyczną u siebie z ryzenem 7800x3d. Dlatego pojawiłem się tutaj zaczerpnąć trochę wiedzy od bardziej doświadczonych kolegów. 

Opublikowano
2 godziny temu, jataman99 napisał(a):

druga kwestia na ile faz zasilania zwracać uwagę by stykło do 9950X3D - czy 12+2 to minimum czy może być mniej (to, że 80A lub więcej to już zauważyłem...).

Każda płyta na am5 na czipsecie B i X ogarnie 9950X3D. 

2 godziny temu, jataman99 napisał(a):

Dziękuję, wygląda spoko i spełnia wymogi :) Jest sens dopłaty 500 zł do Tomahawka na X870E - na pierwszy rzut oka to tylko różnica w USB i layoucie? 

Jeżeli nie zależy Ci na wyświetlaczu post/usb4/przycisku do zwalniania gpu to moim zdaniem NIE.

• Upvote 1
Opublikowano

No i skończyły się dobre czasy. Akurat jak się zaczęły spadki cen przez spadek dolara to Asrock B650m HD/V poleciał z 470 na 740zł, wypadając z planszy kompletnie.

W takim razie co teraz?

Co jest nie gorsze z punktu widzenia kogoś, komu wystarczy 1 SSD, jedno USB 3.2 i ogólnie poza jakością ogólną - sekcja zasilania dobra do 11800X3D i wsparcie dla RAMu na tyle, żeby chociaż EXPO 6000 CL 28 36-36-76 chodziło poprawnie.

Wystarczą mi dwa sloty na RAM, i tak jestem półgłuchy więc dźwiękowka też nie musi być super, choć szumy i masakryczne szumy przy podpięciu mikrofonu jak w najgorszych z najgorzych, wolałbym jednak unikać. Oczywiście żadnych RGB nie chcę, a ze slotów to fajnie jakby był jakiś slot PCI-E 4x dostępny obok GPU z 3-4 slotowym chłodzeniem. Ale jak nie będzie to też bez tragedii, bo w sumie od Celerona 300A nie miałem w kompie nic poza dźwiękówkami i modemem do netu.

Opublikowano (edytowane)

Asrock B650m HDV/m2 ma taką cenę z racji słabej dostępności. Ja tą płytę kupowałem, bo była mATX, a dźwiękówkę i tak mam zewnętrzną. W okolicach 6 stówek nadal masz parę płyt B650 (np. Gigabyte B650 EAGLE), takich właśnie ubogich w wyposażenie, które jednak pociągną każdy procesor AM5.

Edytowane przez wamak
Opublikowano
20 godzin temu, VRman napisał(a):

No i skończyły się dobre czasy. Akurat jak się zaczęły spadki cen przez spadek dolara to Asrock B650m HD/V poleciał z 470 na 740zł, wypadając z planszy kompletnie.

Nie no, ja tą płytę kupiłem koło 500zł i w takiej cenie jest to naprawdę dobra pozycja.
W tej cenie co piszesz to jakieś nieporozumienie.
Za 700zł brałbym ASRocka na B850: https://www.zadowolenie.pl/asrock-plyta-glowna-b850-pro-a-am5-4ddr5-atx
Za ok. 500zł brałbym Gigabyte B650 Eagle: https://hard.rozetka.pl/442512914/p442512914/

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Witam.

Chciałbym się przesiąść na Ryzena 7 9800X3D. Szukam płyty głównej tak do 1700 zł. 

Aktualnie mam MSI X570 MEG ACE i szukam dobrego następcy w kolorze białym w standardzie ATX. Posiadam dwa dyski m.2 PCIE gen4, jedną kartę graficzną, chłodzenie Thermaltake 360 Water 3.0 ARGB. Rozumiem, że te chłodzenie będzie pasować bez dokupowania dodatkowych elementów montażowych? Czy powinienem patrzyć na chipset X870 lub X870E? Zawsze byłem przyzwyczajony do flagowych bebechów. Docelowo będę kupował pamięci DDR5 6000MHz CL 28 lub 26 i RTX 5080.

Będę wdzięczny za odpowiedź :)

Opublikowano

Chłodzenie będzie pasować a co do płyty to zależy jakie masz wymagania co do portów/slotów i linii pci-e bo bo jeżeli to nie gra roli i masz nie więcej jak dwa dyski m2 to zakup płyty do tego procka za prawie 2K będzie tylko dla dobrego samopoczucia :E 

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Send1N napisał(a):

Chłodzenie będzie pasować a co do płyty to zależy jakie masz wymagania co do portów/slotów i linii pci-e bo bo jeżeli to nie gra roli i masz nie więcej jak dwa dyski m2 to zakup płyty do tego procka za prawie 2K będzie tylko dla dobrego samopoczucia :E 

A coś polecisz od siebie? Na oku miałem te modele:

-MSI X870E EDGE TI WIFI

-ROG STRIX X870-A GAMING WIFI (tu czytałem, że system Q-RELEASE porysował komuś jakąś część grafiki)

-ASRock X870 Steel Legend WiFi

-Gigabyte X870 AORUS ELITE WIFI7 ICE

Z tych wszystkich najbardziej leży mi MSI i Gigabyte, choć chciałem teraz ogólnie Asusa.

Warto kupić ich odpowiedniki na B850?

Opublikowano
11 godzin temu, kamilos69 napisał(a):

Nic lepszego nie znajdziesz. 

A coś czarnego z takimi funkcjami polecisz? Ewentualnie B850. Chodzi mi po głowie Asus B850E, ale cena spora.

Opublikowano (edytowane)

Wygląda spoko ten asrock, ale zobaczymy co z czasem się rozjaśni, bo póki co było sporo więcej płyt n 8xx niż na 6xx na liście zgonów asrock+9800x3D. Może to być tylko przypadek.

Tymczasem kilka ciekawostek tu znalazłem:

- sugestia, że funkcje oszczędzania energii mogą przyczyniać się do problemu

- sugestia, że tryb uśpienia może nie działać prawidłowo i powodować sporą szpilkę (transient)

- w wątku obok ktoś sugeruje, że może za część problemów odpowiadać kiepska jakoś socketów foxconna

- może coś jeszcze

Tymczasem w jednym sklepie jest HDV w bardzo fajnej cenie (może jakiś zwrot albo leżak), a poza tym kilka fajnych modeli za ok 550zł jak ten polecony kilka godzin temu tutaj. Dobrze, bo się bałem czy nie będzie tak, że fajne modele b650 wycofają i zostaną tylko płyty po 650-700zł zamiast 480-550 jak dotychczas. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

W dniu 2.05.2025 o 01:23, pab11o napisał(a):

Asus TUF GAMING B850M-PLUS WIFI Czy ta płytka będzie spoko pod 9800x3d?

Oczywiście. Z minusów, to brak temp sensora pod sekcją zasilania, ale ta sekcja jest potężna dosyć.

Edytowane przez hajapackage
Opublikowano (edytowane)

Witajcie!

To mój pierwszy post po przenosinach z forum PCLab - słyszałem, że można tu znaleźć bezpieczną przystań i fachową poradę :D

Tak jak wiele osób w wątku szukam płyty głównej pod Ryzena 9800X3D. Zależy mi, żeby to było coś solidnego, szybkiego i przyszłościowego, na co najmniej kilka lat (ostatni raz zmieniałem komputer w 2018 r.).

Zależy mi na:
* czułe, szybkie Wi-Fi (chętnie już 7)
* PCIe 5.0 bez "obcinania" grafiki (planuję dwa szybkie dyski pokroju Crucial T705 czy Samsung 9100 Pro - 1TB na Windows i 2TB na gry/magazyn)
* USB4 (przerzucam spore ilości danych między komputerami)
* dobry kodek audio (chociaż nie jest to aż tak niezbędne, bo i tak skończy się pewnie na zewnętrznym DAC i głośnikach aktywnych, ale przywiązuję bardzo dużą wagę do dźwięku)
* czarne PCB, najchętniej bez jakichś kontrastowych wstawek kolorystycznych (ma to być raczej elegancka, stonowana konfiguracja w obudowie Lian Li O11 Vision Chrome Black)
* brak problemów z CPU/RAM (najchętniej out-of-the-box, bez aktualizacji biosu) 

Jeżeli ma to jakieś znaczenie, mam już GPU Pny 4080 SUPER XLR8 i RAM Lexar ARES DDR5 32GB 6000MHz CL30.

Komputer do grania, oglądania filmów i pracy. Budżet na MOBO do 2000 zł.

Edytowane przez Chattab
Opublikowano
13 minut temu, Chattab napisał(a):

Witajcie!

To mój pierwszy post po przenosinach z forum PCLab - słyszałem, że można tu znaleźć bezpieczną przystań i fachową poradę :D

Tak jak wiele osób w wątku szukam płyty głównej pod Ryzena 9800X3D. Zależy mi, żeby to było coś solidnego, szybkiego i przyszłościowego, na co najmniej kilka lat (ostatni raz zmieniałem komputer w 2018 r.).

Zależy mi na:
* Wi-Fi (chętnie już 7)
* PCIe 5.0 bez "obcinania" grafiki (planuję dwa szybkie dyski pokroju Crucial T705 czy Samsung 9100 Pro - 1TB na Windows i 2TB na gry/magazyn)
* USB4 (przerzucam spore ilości danych między komputerami)
* dobry kodek audio (chociaż nie jest to aż tak niezbędne, bo i tak skończy się pewnie na zewnętrznym DAC i głośnikach aktywnych, ale przywiązuję bardzo dużą wagę do dźwięku)
* czarne PCB, najchętniej bez jakichś kontrastowych wstawek kolorystycznych (ma to być raczej elegancka, stonowana konfiguracja w obudowie Lian Li O11 Vision Chrome Black)
* brak problemów z CPU/RAM (najchętniej out-of-the-box, bez aktualizacji biosu) 

Jeżeli ma to jakieś znaczenie, mam już GPU Pny 4080 SUPER XLR8 i RAM Lexar ARES DDR5 32GB 6000MHz CL30.

Komputer do grania, oglądania filmów i pracy. Budżet na MOBO do 2000 zł.

Ja korzystam z tego. Wszystko co mi potrzebne filtruję. Potem wchodzę na stronę producenta i potwierdzam który dysk/slot co blokuje.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1NQHkDEcgDPm34Mns3C93K6SJoBnua-x9O-y_6hv8sPs/edit?pli=1&gid=110556017#gid=110556017

Opublikowano (edytowane)

Gdybym miał się kierować wyłącznie wyglądem, wybrałbym chyba Asusa PROART X870E-CREATOR. Wydaje mi się taki właśnie "elegancki", bez kolorowych smoków itp. Ale może lepsze są Tomahawk/Carbon od MSI albo jakiś Gigabyte (np. X870E AORUS MASTER) czy ASUS (np. ROG STRIX X870E-E GAMING WIFI)?

Edytowane przez Chattab
Opublikowano

Miałem odradzać X870 ze względu na cenę do możliwości, ale jak Ci zależy na dwóch dyskach na PCI-E5 to chyba nie ma wyjścia. Choć osobiście radziłbym się zastanowić - z reguły pierwszy slot ma fajne chłodzenie, a drugi gorszy. Dwa takie dyski zrobią piekarnik wszędzie wokół jak nie zapewnisz im warunków. Z drugiej strony - gdyby był jeden 5.0, a drugi 4.0, to można iść w B850 i masz przynajmniej 1000 zł oszczędności. Zależy na jakich plikach pracujesz, bo w sekwencyjnym jest duża różnica, ale w reszcie już niekoniecznie.ii

W przypadku X870 - Brałbym już coś z sekcją 80A+. Widziałem, że niektóre mają słabsze. Przejrzyj tego google docsa zalinkowanego wyżej i kieruj się ceną ewentualnie własnymi preferancjami do UEFI. Zwróć sobie też uwagę na rozmieszczenie złącz, żeby Ci pasowało do koncepcji kompa/rozmieszczenia wentylatorów itd. Nie bierz Asrocka ze względu na niejasną sytuację co do awaryjności CPU na nich.

Co do audio - najwyżej dostaniesz wysokiego realteka wspartego wzmacniaczem słuchawkowym. Grają dobrze, ale tak; nie wiem czy pracujesz też przy dźwięku, ale na realteku chyba dalej nie ma asio. Generalnie lepiej wziąć jakiegoś toppinga na usb czy interfejs audio studyjny i mieć święty spokój + lepszy dźwięk.

Opublikowano (edytowane)

Może faktycznie mierzę zbyt wysoko w X870 i nie potrzebuję dwóch dysków 5.0. Na dysku C będę miał Windows 11 i bardzo dużo dokumentów (Word, PDF). A na dysku D - kilka nowych gier + dużo filmów i muzyki. Aktualnie moim magazynem jest dysk HDD 4TB i też jakoś daję radę. Chcę po prostu, żeby wszystko szybko działało i żebym za 2 czy 3 lata nie musiał wymieniać połowy podzespołów.

Edytowane przez Chattab
Opublikowano (edytowane)

Pod takie zastosowania wystarczy płyta za 550zł. (nie że Ci taką polecam, tylko tak informacyjnie piszę)

Dysk 5.0 vs. 3.0 to jest pierd, nie różnica w praktyce w tych zastosowaniach. 5.0 vs. 4.0 to w ogóle szkoda czasu na rozważania. Jedyne co w kwestii SSD mnie interesuje to który z czym jest spięty (który kontroler) i umiejscowienie na płycie, bo są np. supertanie płyty mATX, które mają co trzeba, ale w moim przypadku nie miałbym w ogóle dostępu do dysku i jak jest slot 1x czy 4x PCI-E, to sobie dostawię tam kartę ze slotem na M2, ale jak nie, to jest dupa i za każdym razem problem, żeby się do tego dysku dostać.

Edytowane przez VRman
Opublikowano

to po to masz rozpiskę która jest podawana w co trzecim poście, a od jakiegoś czasu równiez podwieszona

dyski 5.0 wymagąją okrutnych chłodzeń

z własnego doświadczenia, mam dwa dyski kc3000 4.0 i przy ciągłym przerzucaniu plików, pracy, a nie zabawie, temperatura dysku dwustronnego dochodziła do niepokojących dla mnie wyników ( w grach itd nei ma na to szans ) chłodzenie z płyty dla dysku dwustronnego to za mało. musiałem kupić be quiet mc1, miałem też na próbę chłodzenie za parę złotych z aliexpr ale to szkoda czasu na montaż.

dyski 5.0 to air freyer, wydajne chłodzenia to absurdalne rozmiary , problem z montażem grafiki itd

warto się zastanowić względem szybkich dysków 4.0