Skocz do zawartości

[KartoGraficzny Offtop] - wątek do luźnej dyskusji o wszystkim co dotyczy GPU

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Szkoda że praktycznie nikt nie robi testów z UV i limitem do 60fps. Fajne byłoby wtedy zobaczyć pobór prądu... Robi to jedna strona, ale na domyślnych ustawieniach i nie wiadomo jakim pomiarze, bo nie podają gry. (Edit. Już doczytałem, robią to w CP2077, ale bez podanych ustawień)

Rx9060xt ponoć może zejść do ~131w w grach bez RT i bez strat wydajności, poza pojedynczymi klatkami, ale za mało przykładów widziałem i prędzej spodziewam się 140w dla stabilności.

RTX5060ti ma praktycznie tą samą wydajności, jak na domyślnych przy 130w.

RTX4070 robi to przy 140-145w z drobnymi stratami, ale przy kiepskiej / normalnej sztuce prędzej będzie to 150-160w.

Blackwell ma jakiś tam rozdzielacz zadań na oddzielnym chipie, co ponoć robi coś podobnego do "Hardware-Accelerated GPU Scheduling" w Windows. Niektóre gry, programy lub po prosty kiepski sterowniki mogą źle dogadywać się z tym. Może to było przyczyną części niskich wyników.

Może kiedyś wezmę rx9060xt na sprawdzenie, ale Radeony nadal mają za dużo kompromisów w moim użytkowaniu, ale gdybym nie lubił tyle dumać to jednak jest to świetny wybór do projektu 200w PCta o wydajności PS5 Pro... 

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

5060ti 16GB po delikatnym UV 0.970mv + OC na 3000mhz + 2000mhz Vram i w Wieśku3 potrafi podejść do 155Wat. Za to wydajność wchodzi na + 10-12% względem stock. Testowane na 120hz TV, więc limit mocy do oporu ile pozwoli CPU.

Wiem, że powinienem pykać w 1440p, ale 2160p mnie kusi i tak to wygląda (suwaki grafiki na prawo +RT);

Fajna ta zbroja zapomnianego wilka.

https://postimg.cc/gallery/S9RjmXZ

• Like 1
Opublikowano

Zostawiacie jakieś mm po bokach na rdzeniu jak kładziecie PTM,,'a? Czy docinanie równo z rdzeniem? Po filmach widzę, że fest to się rozlewa na boki, wolałbym uniknąć tego %-)

Opublikowano (edytowane)

Zostaw ten PTM i zaaplikuj np. Paktum4lub co opisywał Sinde.  A jak już masz PTM to go odrobinkę mniejszy zrób, niż jest rdzeń. (2mm)

EDIT: coraz więcej narzekań na PTM, prawilna pasta i masz na dobre 2 lata spokój. Kontroluj temperatury.

Edytowane przez leven
  • Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, Psiak napisał(a):

Zostawiacie jakieś mm po bokach na rdzeniu jak kładziecie PTM,,'a? Czy docinanie równo z rdzeniem?

Ja zawsze kładłem równo z rdzeniem lub z jak najmniejszym naddatkiem tak aby nie marnować niepotrzebnie materiału bo jestem oszczędny :E nigdy natomiast nie wyciąłem rozmiaru mniejszego niż rdzeń, położyłem w kilku laptopach gamingowych jak i mam go na swojej 6950xt już rok czasu i nie ma żadnych anomalii w postaci pogorszenia temperatury hot spotu po czasie itp co na zwykłych pastach nawet tych teoretycznie topowych jest chlebem powszednim w przypadku gołych rdzeni ;) 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Psiak napisał(a):

Zostawiacie jakieś mm po bokach na rdzeniu jak kładziecie PTM,,'a? Czy docinanie równo z rdzeniem? Po filmach widzę, że fest to się rozlewa na boki, wolałbym uniknąć tego %-)

Ja daję po milimetrze więcej żeby dać sobie szansę jeśli nie trafię idealnie nakładając co zdarzyło mi się za pierwszym razem. Żadnej pasty więcej. Idealny jest ten termopad, w moim przypadku od Gelida: https://allegro.pl/oferta/thermopad-pasta-na-cpu-gelid-heatphase-ultra-intel-ph-gc-02-i-15220864003

Starczył na RTX 2060 i RTX2060S. Na procesory jest Kryosheet, na lapki i GPU termopad a pasta jest do zębów.

Edytowane przez Grolshek
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 21.07.2025 o 17:42, leven napisał(a):

5060ti 16GB po delikatnym UV 0.970mv + OC na 3000mhz + 2000mhz Vram i w Wieśku3 potrafi podejść do 155Wat. Za to wydajność wchodzi na + 10-12% względem stock. 

Ooo, to plotki jednak są prawdziwe. Wtedy powinno zrównać się z rtx4070...
Widziałem zweryfikowane testy rtx4070 przy 150w i tam traci parę 2-12% względem stock i zależnie od gry, ale bez UV.

W dniu 21.07.2025 o 17:42, leven napisał(a):

Wiem, że powinienem pykać w 1440p, ale 2160p mnie kusi i tak to wygląda (suwaki grafiki na prawo +RT);

U mnie właśnie też jest pod 4k, bo telewizor odwleka wymianę monitora 1080p. :E 
Możesz sprawdzić nawet w jakimś benchmarku gry, ile straci względem stock, gdy ograniczysz power limit do 100w oraz 115w na twoich ustawieniach? Będzie to 55% PL oraz 64% PL, jeśli twoja karta w standardzie ma 180w.
Ewentualnie znajdź wymagającą miejscówkę w grze i zmień power limit w locie, na tym ustawieniu 0,970mv.

Vram powyżej +375mhz ponoć nic nie robi, ponieważ Nvidia ograniczyła moduły do takiego OC. Wszystko powyżej jest odczytywane przez kartę jako +375mhz, ale nie jestem pewien czy to prawda.

Irytuje mnie brak spadku cen używanych rtx4070... Skoro prawie nowe rtx5060ti 16gb spadają do 1680 zł za Asus Dual, to rtx4070 powinien być za mniej.
Te 1680 zł + koszty olx = 1715 zł nadal było dla mnie za dużo, skoro nowy jest za 1900 zł cały czas. :E 

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

A ceny przy zmianach generacji potrafią być powalone. :E Jakiś sklep do niedawna miał RTX3080 na stanie, bo trzymali go w cenie z czasów krypto, aż opuścili. 
RTX5060 spadają do 1100 zł, a czasem nawet 1000 zł za używane, bo nikt tego nie chce przez strach przed 8gb i brakiem physx 32bit...
W sumie nic dziwnego, bo na PCIE 3.0 i niepewnym, nowym zarządzaniu GPU przez AMP łatwo spaść do wydajności gorszej od rtx3070.

Opublikowano
6 minut temu, musichunter1x napisał(a):

bo nikt tego nie chce przez strach przed 8gb i brakiem physx 32bit...

Raczej to pierwsze. Te physX 32bit to raptem w 3-4 naprawde starych grach w reszcie jest physx 64bit np. w Batman Arkham Knight. Natomiast i tak moga grac z tym ze bez physX a to jest raptem pare gier ma to raczej mniejsze znaczenie. 

Natomiast co do 8GB to tak, bo jest sporo video że po prostu FG lub MFG nie działa brakuje vram i to zniecheca do zakupu

3 minuty temu, Kris194 napisał(a):

Będzie coś ala 4060 Xiaomi Ediszyn ;P moze z czasem sie wyrobią i zaskoczą czyms fajnym. 

Opublikowano
6 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Raczej to pierwsze. Te physX 32bit to raptem w 3-4 naprawde 

Ja to rozumiem, ale w eter poszło że rtx5090 potrafi byś słabszy od byle czego. :E Ogólnie sam wolałbym mieć, niż nie mieć, ale leży u mnie zapasowy gtx1650s, a kiedyś przejmę rtx4060, gdy wymienię komuś na coś mocniejszego za parę lat, więc będę mógł sobie złożyć PCta do "retro".

Opublikowano
1 minutę temu, musichunter1x napisał(a):

rtx5090 potrafi byś słabszy od byle czego. :E Ogólnie sam wolałbym mieć, niż nie mieć, ale leży u mnie zapasowy gtx1650s, a kiedyś przejmę rtx4060, gdy wymienię komuś na coś mocniejszego za parę lat,

No tak, świetny temat na clickbaitowe video :) 

No ok jest to jakies rozwiązanie 4060 w szafie na czarną godzine :P

Opublikowano (edytowane)

Jak wyglądają temperatury w idle względem zwykłej pasty na tym PTM'ie? Jak się nie rozgrzewa to ma gorsze właściwości od zwykłej pasty? Chcę to zaaplikować na 3060ti strix, w idle mam około 47-50c i hot spot 58-60 przy przeglądaniu np youtube :\ Termopady spróbuję rozgrzać przed demontażem, żeby nie uszkodzić i je zostawić. Zostało mi chyba minimalnie w tubie starego gelida gc extreme 10 letniego, z rok temu aplikowałem go na 5700x3d i mam w idle około 43c. 

Tak to mniej więcej wygląda, mieszkam na poddaszu, więc też gorąco w pokoju (chodzą tylko wentylatory i okna otwarte) Wymienialibyście? na kartę mam jeszcze z 4-5 miesięcy gwarancji

zxc.png

Edytowane przez Psiak
Opublikowano

Jakby ktoś szukał ciekawego, raczje prawdziwego kanału z tetami to tutaj robi z przyciętymi teksturami, gdy brakuje Vramu.
Niestety ma okrojony asortyment. :P  Zaraz machnę ręką i zostanę na rtx3070, bo na wartości już dużo nie straci, a jak zmieniać dla samego poboru prądu, to na rtx5060 super w przyszłym roku... 

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Jak ktoś lubi się bawić Linuxem, to już nie tylko na Vega i Navi, a nawet na polarisie i starszych generacjach mozna z powodzeniem uruchomić nowego Indianie Jones i Dooma dzięki mesa 25.1 dzięki emulacji Ray tracingu, i działa to nawet znosnie...

https://www.gamingonlinux.com/2025/04/mesa-25-1-will-make-indiana-jones-the-great-circle-playable-on-older-amd-gpus/

Będę robił test na RX 590

Edytowane przez Palladino1990
  • Like 1