Skocz do zawartości

[KartoGraficzny Offtop] - wątek do luźnej dyskusji o wszystkim co dotyczy GPU

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, sideband napisał(a):

Zrobię sobie dzisiaj test przesunę datę na 2027 włączę secure boot zobaczymy czy będzie wybuch jądrowy czy nie :E

Mam jakieś Déjà vu :E dzisiaj miałem taki popier sen że byłem w Czarnobylu na jakiś praktykach w szkole i niechcący zawadziłem plecami o przycisk i wywaliło połowę budynku.... wstaje i czytam na ith o wybuchu jądrowym xD 

• Haha 4
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Mógł być i pewnie był, i pewnie z tymi wszystkimi funkcjami które RTX robi, ale marketing wygrał... Najśmieszniejsze jest w tym wszystkim to, że taki RTX 2060 super z rdzeniami tensor ma problemy w odpalonej grze, a drugi taki sam config bez tych rdzeni ale z RX Vega w systemie Linux (pomijam dystrybucję) osiąga takie same lub wyższe liczby.  Znaczy że można emulować RT bez dodatkowych jednostek.  Na przykładzie nowego Indiana Jones jak i również Dooma 

Edytowane przez Palladino1990
Opublikowano

Nie wiem czy ktoś to wrzucił, dla wielu znany dobrze kolega testował akurat Radeona VII i podobnie jak te Vegi, te karty do dnia dzisiejszego są stosunkowo mocne, szczególnie w obliczeniach wykorzystujących FP64.

Opublikowano

Dzień dobry. Kupiłem kartę do testbencha bo 9800GT wyzionął ducha i nudziło mi się to mówię sprawdzę ile pójdzie. No i mam rekord :} Jak za stówkę to świat i ludzie. Nawet CS2 śmiga jak trzeba, a i Wieśka na najniższych spoko można odpalić :yuppie:

legendary.jpg

Opublikowano (edytowane)

Nijak, ponieważ AMD ma dwa układy RDNA4: Navi 44 i 48. Pierwszy jest w pełni wykorzystany w RX 9060 XT, a drugi również w całości w RX 9070 XT. Więcej jednostek nie ma z czego dodać. Jedynie co by mogli zrobić, to dać pamięci i zwiększyć taktowania, jednakże to się mija z celem. Prawdopodobnie więcej tylko by podbiło cenę i pobór energii, a jeżeli dołożyło wydajności. AMD nie planowało w tej generacji kart na poziomie xx80, xx90 NV.

Edytowane przez Pawelek6
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem gdzie to wrzucić, to może tutaj:

Straszna tragedia, że tyle pracy pójdzie w piach, tyle ludzi w Intelu jak widać umie zrobić dobrą kartę. Ale "góra" zawaliła wszystko. Najpierw zarządzanie, bo można te drivery było dopracować prędzej i dostać zupełnie inny PR, potem kwestia dostępności itp. 

Widać, że byli już na ostatniej prostej z tymi GPU i w tym momencie wchodzi sobie jakiś księgowy na fotel szefa Intela i wywala cały dział discreet GPU do kosza, kończąc nadzieje graczy na realną konkurencję. Ja rozumiem, że to jeszcze była daleka droga, bo Intele musiały mieć GPU w konfiguracji  o półkę wyżej  (192bit zamiast 128bit, 96bit zamiast 64bit itp.) ale postępy w ostatnich 2 latach były ogromne i przekroczono już ten pułap, gdzie polecenie tych kart miało sens. 

Gdyby tylko w Intelu były inne priorytety i inny obecny CEO to za 2-3 lata moglibyśmy mieć naprawdę fajne czasy z realnie trzema graczami na rynku. No dobra, dwoma jeśli liczyć AMD i Intela jako jeden, jeśli "graczem" nazwać kogoś z udziałami w rynku powyżej 10% ;)

Swoją drogą nie myślałem, że dożyję, żeby w jakimkolwiek segmencie, karty z Intelem miały sens. 

Pamiętam jeszcze czasy VooDoo 2, gdzie kolega się uparł i kupił "akcelerator" na intelu zamiast VooDoo. To momentami chodziło 2x gorzej od VooDoo1. Straszne problemy ze sterownikami i kompatybilnością, obsługę zaawansowanych funkcji itp. 

Potem 15-20 lat memów wyśmiewających integry intela w laptopach.

Aż w końcu mamy rok 2025 gdzie karta za tysiaka z GPU intela może być sensownym wyborem. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Czyli z karty z roku 2015, i to nie z Titana, a 980Ti:

Po dekadzie w W3 jest zaledwie 6x szybciej w Wiedźminie 3 na 4090/5090 (CPU bottleneck)

Ale tam gdzie CPU nie hamuje, jest tylko 4.5x przy wymianie 980Ti na 5070ti. Jak na cenę i okres czasu (dekada) to jest tragedia. 

4.5x to ja pamiętam jak się poprawiło w ciągu 2 lat, gdy high-end kosztował może na początku sporo, ale po roku już był w cenie trzycyfrowej.

9 lat przerwy pomiędzy 1080Ti (w ubraniu z napisem Titan X Pascal) wględem karty 5070Ti to już zaledwie 2.6x lepiej.

Karta za ponad tysiaka, po 9 latach oferuje wydajność 1080Ti, ale... o wiele mniej pamięci VRAM (5050 vs 1080 Ti)

Thank you, Jensen :punch:

Opublikowano

Można do tego podejść również z drugiej strony, że nie trzeba tak często wymieniać sprzętu, a co za tym idzie, wydawać gotówki gdzie sprzęt ogólnie drożeje. Raz zakupiony komputer, podzespół wystarcza na dłużej, nie jest po chwili złomem do niczego nie nadającym się.

Ogólnie już to było poruszane nie raz - nie zapowiada się obecnie aby były jakieś duże przeskoki wydajności co generację, możliwości krzemu powoli się kończą, raczej może być co raz gorzej. Zresztą widać to już po poborze energii ile np. obecnie karty graficzne jej pobierają. Sama karta potrafi wciągnąć więcej, a jeżeli cała jednostka z przed 10 lat. To jest koszt dalszego żyłowania aby coś jeszcze zyskać.

Opublikowano (edytowane)

Niektórzy uważają, że HU to kanał nierzetelny, bo sprzyjający AMD.

No więc po obejrzeniu tego

chyba powinni przestać gadać takie bzdury.

FSR INT8 na kartach 6xxx i 7xxx.

Oni tu wręcz trochę przegięli i nie zachowali neutralności a zamiast tego uderzyli w AMD sugerując, że to może tylko z chciwości, żeby ludzie kupowali 90xx. 

A moim zdaniem pominęli najbardziej prawdopodobne wytłumaczenie:

- FSR 4 to bardzo ważna rzecz dla AMD. Nie mogą sobie pozwolić na to, aby ludzie wyrabiali sobie mylne i negatywne opinie na temat FSR4

- w sieci pojawiłyby się porównania z FSR INT8 do DLSS i byłaby masa krytyki, że wypada tragicznie pod kątem wydajności 

- nawet jakość wyraźnie cierpi względem FSR4

No więc jak to nazwać?

Niestety spierd(dzie)lili sprawę nazywając te gówniane FSRy 1, 2 i 3. Teraz nie da się więc tego nazwać FSR np. 3.5 czy 3.9. Znowu nazwać tego FSR 4 nie można z powodów jakie podałem wyżej.

No to co miałoby zrobić AMD? Nazwać to FSR lite? I tak masa laików by nie wiedziała o co chodzi i każdy kto zobaczyłby słabą wydajność czy wyraźnie gorszą jakość od DLSS4, by myślał "AMD nadal jest sto lat za Jensenami"

Ja ich rozumiem. Koszty liczenia tego FSR INT8 na starych kartach są niestety ogromne. Spadek wydajności wyraźny. I nadal nie daje to wszystkich plusów FSRu. 

Ciężka sprawa i jak naprawdę jest za co wieszać psy na marketingowcach i PRowcach AMD, na tych co podejmują decyzje z dupy jak wycena kart 90xx, tak tutaj moim zdaniem HU pojechało za grubo i na podstawie tylko tego jednego filmiku, możnaby próbować oskarżać ich o sprzyjanie Nvidii ;)

W każdym razie: Nie, HU nie podlizuje się AMD.

Edytowane przez VRman
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

image.png.b59c1a54d082cb3ddfefce8f4f435f50.png

https://videocardz.com/newz/amd-quietly-introduces-fast-motion-response-option-to-fluid-motion-frames-2-1

:boink:

Zróbmy lotnisko a potem parkujmy na pasie startowym ciężarówki, bo ktoś uznał, że w sumie to by się przydały miejsca parkingowe.

Oni tam nadal nie rozumieją, że sama płynność to nie jest to, co przekona graczy. Wyraźny obraz w ruchu w np. 500fps z prawdziwych 100 czy 200fps? Tak, to już jest potężny feature. Ale oni chcą dublować klatki i wrzucać blura. No po prostu kretyni :boink:

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

12% 25% 27% 31% zyskanej wydajności względem natywnej TAA z FSR4 Performance na rx6750xt w 1440p.
Karty w 4K z FSR3 performance dobijały do 160-204%, ale najnowsza karta z FSR4 była ~15-20% niżej.
Patrząc na jakiś inny test znalazłem, że DLSS4 i FSR4 w trybie perfromance 1440p to było ~156%, średnio z 15 gier.

Ogólnie zyski poniżej 150% finalnej wydajności są marne... 125% z 35fps to 43,75fps, 150% to już 52,5fps. Ale ciekawe było odpalenie tego na Steam Deck, gdzie ludzie używali nawet ultra performance i poprawa względem fsr3 była ogromna, warta wydajności. :E 
Co innego że wolałbym już grać w inną grę, niż w taką kupę.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

To musi być Krzysiak lub Send:

To musi być kolega Zmasła:

Aaa Lipton jest profesional:

Ale ten gość przebija nawet syntetyczny diament :hihot:

https://www.google.com/search?q=najpopularniejsza+karta+gpu+na+rynki+2025+rokzmaslo&client=firefox-b-d&sca_esv=12c61c89bee275a3&biw=1920&bih=919&sxsrf=AE3TifNQL0hHlT8O-867MrJVExi8w32sUg%3A1759588071211&ei=5y7haIrSDNmtxc8P-JjOmQI&ved=0ahUKEwjK4b2v4IqQAxXZVvEDHXiMMyM4ChDh1QMIEA&uact=5&oq=najpopularniejsza+karta+gpu+na+rynki+2025+rokzmaslo&gs_lp=Egxnd3Mtd2l6LXNlcnAiM25hanBvcHVsYXJuaWVqc3phIGthcnRhIGdwdSBuYSByeW5raSAyMDI1IHJva3ptYXNsbzIIEAAYgAQYogQyCBAAGKIEGIkFMgUQABjvBTIFEAAY7wUyCBAAGKIEGIkFSMkdULYOWKwacAF4AJABAJgBrQGgAfYFqgEDMS41uAEDyAEA-AEBmAIHoAK7BsICCxAAGIAEGLADGKIEwgIIEAAYsAMY7wXCAgcQIRigARgKwgIEECEYCpgDAIgGAZAGBZIHAzEuNqAHuSSyBwMwLja4B7YGwgcHMC4xLjUuMcgHJA&sclient=gws-wiz-serp#fpstate=ive&vld=cid:89f37768,vid:p2xD_wZAY5A,st:0

Jego wujek:

https://www.google.com/search?q=najpopularniejsza+karta+gpu+na+rynki+2025+wujek+od+zmaslo&client=firefox-b-d&sca_esv=12c61c89bee275a3&biw=1920&bih=919&sxsrf=AE3TifNGx61705JowFOHwksZVHOyrzBofA%3A1759588084054&ei=9C7haJiIA9C_xc8P5rb2sQw&ved=0ahUKEwiY0s214IqQAxXQX_EDHWabPcYQ4dUDCBA&uact=5&oq=najpopularniejsza+karta+gpu+na+rynki+2025+wujek+od+zmaslo&gs_lp=Egxnd3Mtd2l6LXNlcnAiOW5hanBvcHVsYXJuaWVqc3phIGthcnRhIGdwdSBuYSByeW5raSAyMDI1IHd1amVrIG9kIHptYXNsbzIIEAAYgAQYogQyBRAAGO8FMgUQABjvBTIFEAAY7wVItlBQrA9YsE1wAXgBkAEAmAGvAaABoROqAQUxMy4xMbgBA8gBAPgBAZgCGaAC-BTCAgoQABiwAxjWBBhHwgIIEAAYogQYiQXCAgQQIRgKwgIHECEYoAEYCpgDAOIDBRIBMSBAiAYBkAYIkgcENi4xOaAH34YBsgcENS4xObgH8xTCBwgwLjMuMjAuMsgHbg&sclient=gws-wiz-serp#fpstate=ive&vld=cid:05af86db,vid:itjPK0WVT8E,st:0

Jednak wolę Blacka i Liptona :)

Edytowane przez leven
Opublikowano (edytowane)

Zerknąłem jak ma się rynek tanich, nowych kart graficznych iiii.... (Edit. Patrzyłem głównie na ceneo i tylko czasem allegro oraz ogólny internet.)
Do 500 zł jest tylko intel a380 z sensownych, a mija się z rx580 oraz gtx1060... Choć może kolejne sterowniki intela coś wydusiły z tego.
Przy 700 zł pojawia się rtx3050, oczywiście wersja 6gb, która jest gorsza od gtx1660ti :E , ale przynajmniej ma DLSS.
Za 800 zł jest intel a580, do 900 zł pojawia się w końcu intel B570...
RX6600 to już 950 zł bez promocji, ale stany magazynowe pewnie są niewielkie. Do 1000 zł zbytnio nic nie ma bez promocji i jest tylko jeszcze rx7600, co zabija opłacalność rx6600, ale wtedy żal nie dopłacić do nowszych kart...

Straszna bieda jest na tym rynku i trzeba pakować się w +1000 zł, aby kupić coś sensownego lub ryzykować intela, a taki rtx5060 spadł ostatnio poniżej 1200 zł w promocji amazona. RX6600 to ~60% jego wydajności, przy braku DLSS i bujaniu się z modowaniem FSR4, ale jest rx9060xt 8gb za ~1250 zł, co z kolei prosi o dopłacenie do 16gb...

Przy twardym budżecie ~1500 zł na platformę do gier konsole mają sporo sensu i jeśli Valve wrzuciłoby tutaj taniego SteamBoxa... Do starych gier warto mieć wydajność gtx1650super do ery <PS4, ale coś wydajności gtx1660ti / rtx3050 8gb daje radę z obecnymi, przy kombinowaniu lub dobrej optymalizacji. Gdyby wrzuciliby tam mały box o wydajność rx6600 + natywne FSR4, czyli takie pół rx9060xt za ~250$ + może podatki...
Nic dziwnego że Sony celuje w tańszą PS6, bo w małym budżecie jest prawdziwy zastój.

Do 1500 zł może uda się złożyć coś na a380 oraz ryzen 3600, policzyłem na oko, pod najtańszy zestaw Liptona, więc niezbyt ma sens ten ryzen z integrą, chyba że zupełnie nie są ważne gry i jakaś praca na karcie.
Steam Deck i tak jest wydajniejszy od tego zestawu Liptona w grach, a refub to 1350 zł. :E Od biedy + dysk / karta.

Edytowane przez musichunter1x
poprawione nazwy