Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Wu70 napisał(a):

Przyznać się kto w Polsce dostał już?  :D

Ja czekam do CES i ogolnie na info jak sterowniki intela, ale na przeczekanie takie cacko za 1300zl bym kupil. Chyba, ze nvidia nic nie pokaze ciekawego i posiedze na tym dluzej. Tylko do multi potrzebna mi jest karta.

Opublikowano
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

A co masz za karte obecnie, ze na 4060 zmieniasz?

4090, a 4060, lub B580 na przeczekanie.

30 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Pewnie nic, a ten 4060 albo Intel ma być na przeczekanie do RTX 5000.

Tak, oby nie było trzeba długo czekać. :E

• Upvote 1
Opublikowano

4060 8GB Vram, to bzdura. 4060ti 16 GB ma już coś do powiedzenia. Niestety 2080ti już nie ma wodotrysków, które deklasują.

Pewnie dla tego 5xxx znowu coś doda do wydajności. TOP 2080ti nie nadrobi topem, bo technologie nie pozwolą. 5060ti ja wogóle wyjdzie , to max 8 GB Vram xd

Jak ktoś ma 4080 16GB to niech  poczeka na 24GB.

Opublikowano (edytowane)

3080 za ile startowała jak kilku szczęśliwców złapało na premierę? :lol2:

Do aktualnych gier nie jest źle. Zwłaszcza że teraz w epicu coraz więcej jakiś indy 2d.

I levenie oni nie mówią o walce z 4060ti ;)

Ta jest ponad 30% droższa w wersji 16GB w tym momencie.

Pytanie co z kompresją zrobili by jeszcze te wysoki i schodzący top sprzed boomu krypto przeżyła. Te karty były 4 lata temu w okolicach 3k. 3080 bardzo krótko ale zawsze...

https://www.purepc.pl/test-asus-geforce-rtx-3080-tuf-gaming-niereferencyjny-ampere?page=0,24

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano (edytowane)

Od jakiegoś półtora roku mam A750 (jako jedna z 3 osób w Polsce i 10 na świecie ;)) i muszę przyznać, że przy moich potrzebach (mało czasu na granie etc) była to dobra decyzja. W chwili zakupu była tańsza od bezpośredniej konkurencji i wraz z update'ami sterowników wydajność wyraźnie rosła. Teraz jeszcze dostanę XESS2 + Frame Generator, zapewne na poziomie lepszym od AMD i tylko trochę gorszym od Nvidii (tak przynajmniej było z natywnym XeSS).

ALE

Że mi się podoba to nie znaczy, że odniesie sukces na rynku. Zazwyczaj jest raczej wręcz przeciwnie :E Imho 10% wyższa wydajność od 4060 i 10% niższa cena to może być za mało, żeby przełamać stereotypy i uprzedzenia, tym bardziej że ostatnio Intel ma zasłużenie bardzo złą prasę. Powinni agresywniej wycenić B580 na premierę (bo późniejsze obniżki są bardziej traktowane jak akt desperacji i nie zacierają pierwszego wrażenia).

Edytowane przez Avenger
Opublikowano

https://videocardz.com/newz/intel-arc-b580-limited-edition-tested-in-3dmark-outperforms-rtx-4060-and-arc-a770-a750

41 minut temu, sideband napisał(a):

Ceny jeszcze spadną ;)

Ciężko żeby nowy gracz nagle odniósł sukces to jest dopiero początek. A z roku na roku stery będą coraz lepsze.

Powiedz mi proszę jak wygląda synchronizacja skoro to Intel i nie obsługuje gsync czy freesync, nie ma po prostu żadnej ? No i czy HDR na Arc działa ok z Oledami ?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

https://videocardz.com/newz/intel-arc-b580-limited-edition-tested-in-3dmark-outperforms-rtx-4060-and-arc-a770-a750

Powiedz mi proszę jak wygląda synchronizacja skoro to Intel i nie obsługuje gsync czy freesync, nie ma po prostu żadnej ? No i czy HDR na Arc działa ok z Oledami ?

Nowa generacja ma HDMI2.1 więc teoretycznie nie powinno być już problemów. U Intela zamiast to się nazywać Freesync czy Gsync to masz wprost Adaptive Sync.

Na integrze Intela sprawdzałem to tylko przez DP Adaptive Sync działał. Ludki dostaną w łapy nowe karty to sprawdza jak to jest w praktyce bo i przydałoby sprawdzić czy DSC działa.

Edytowane przez sideband
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Miałem Intel a750 limiter edition -> zero problemów z "freesync" na tv 4k@120hz, zero problemów ze sterownikami. Jedyne co nie działało, to w 4k120hz nie dało się włączyć c-state tzn. w idle pobierała 35-45w

Do 4k@60hz c-state działało i wtedy pobierała 10-15w tzn jak inne karty AMD/NVIDIA

Miałem a750 challenger ASRock -> ta karta nie ma cyfrowego konwertera dp->HDMI więc tutaj freesync nie działał, c-state w ogóle nie działały tzn. po uruchomieniu tej opcji w bios karta od razu waliła blues screen przed załadowaniem Windows. W grach była super cicha i chłodna.

Miałem a770 16gb sparkle OC -> nie działały c-state, karta miała bardzo głośne wentyle tj. krzywa domyślną od razu wbijała wysokie obroty nawet przy temperaturach rzędu 60 stopni, karta wieszała się na domyślnych taktowaniach tj. nie była w stanie pracować na fabrycznym trybie OC - > zwróciłem po dwóch dniach. Wyglądała mega i w dotyku też była mega.

Edytowane przez wallec
  • Like 2
Opublikowano

Wiem, wspomniałem o tym, by inni nie musieli tego szukać :-)

Z arcami trzeba było uważać ze względu na "wolną" amerykanke np. odnośnie portów gdzie LE ma ten cyfrowy konwerter dp do HDMI "prawie 2.1" a pozostałe jadą na zwykłym 2.0.

Kupowałem je z kuponami z Intel extream master -400zl więc a750 za 450zl nówki z x-kom to były turbo deale.

• Like 1
Opublikowano
41 minut temu, wallec napisał(a):

Miałem a770 16gb sparkle OC -> nie działały c-state, karta miała bardzo głośne wentyle tj. krzywa domyślną od razu wbijała wysokie obroty nawet przy temperaturach rzędu 60 stopni, karta wieszała się na domyślnych taktowaniach tj. nie była w stanie pracować na fabrycznym trybie OC - > zwróciłem po dwóch dniach. Wyglądała mega i w dotyku też była mega.

Też mialem Sparkla Titan OC tylko, że A750 (ale to akurat ma mniejsze znaczenie) i tak szybko jak go kupiłem, to równie szybko zwróciłem/sprzedałem. Tragiczna kultura pracy, głównie w spoczynku. Dla mnie nie do wytrzymania i nie do zaakceptowania. Fabryczna praca wentyli to totalny rollercoaster, którego nie można zmienić ręczną krzywą (non stop start-stop-start-stop). Jest to powiązane pewnie z wysokimi na sztywno taktowaniami pamięci, ale jakoś LE nie ma tego problemu z akustyką, więc można. Jakość wykonania, dbałość o szczegóły, inny kolor, ogólne wrażenie, wszystko świetne, ale sposób pracy okropny. Nie wiem kto mógłby z taką kartą funkcjonować. Finalnie wróciłem do A750 LE, która jest cudowna pod kątem kultury pracy. Dlatego teraz celuje wyłącznie w referenta, więc zostaje tylko B580, bo B570 z tego co wiem nie jest planowane jako LE.

• Like 1