Skocz do zawartości

Handheldy PC (SteamDeck/RogAlly/LegionGO i inne) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A ktoś z Was gra na windowsie na setam decku? Bo jak zobaczyłem instrukcje żeby zainstalować loosless scaling na SD to sie lewa nogą idzie przeżegnać, do tego inna instrukcja jest w desktop mode a inna geming mode... Z tego co wyczytalem, to win11 na SD dziala jak zwykly windows i norlanie sie tam instaluje takie rzeczy. Obejrzalem kilka filmow na YT i LS daje rade np w takim wieśku i dobrze to wyglada i dziala. 

Edytowane przez aureumchaos
Opublikowano

Windows na decku to porażka, wszyscy uciekają na SteamOS.

Instalacja jest banalna, wgranie emulatora lub Game Passa jest dużo trudniejsza ;) 

Musisz zainstalować Decky Loader na desktop, a potem w gaming mode dograć pluginy i skopiować linię komend do gry. I tyle. Podłączasz K+M i działasz. 

Opublikowano
3 godziny temu, aureumchaos napisał(a):

a jeszcze mam takie pytanie. Jesli gram na steam deck i na pc w ta sama gre to chmura zaciaga tylko save czy za kazdym razem zalezy na czym gram trzeba zmieniac graficzne ustawienia itp? 

Tylko save jest zaciągany. Nie trzeba żonglować ustawieniami grafiki.

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Jeżeli gra wspiera save w chmurze to normalnie można przechodzić na jednym i drugim na zmianę bez problemu, natomiast z ustawieniami to zależy od gry. Niektóre pamiętają dla danego urządzenia a w jednych jak ustawisz low na SD to potem musisz zmienić na pc i na odwrót. 

Opublikowano

Wszystko zależy od tego czy plik config zapisywany jest lokalnie. Co do Chmury, większość nowych gier obsługuje Steam Cloud, ale starsze już niekoniecznie. Przykładowo Elden Ring to robi, a już żadna z trzech części Dark Soulsów tego nie wspiera.

Opublikowano
W dniu 13.04.2026 o 14:07, KamcioGF napisał(a):

Ja używam Spigena z tą ramką montażową

A powiedz jak z odbiciami swiatla? Bo cos wyczytalem, ze po nalozeniu szkla zwiekszaja sie odbicia wlasnie. Dzis jechalem do pracy i gralem i tragedii nie bylo przy zachmurzonej pogodzie, w sumie nawet lepiej niz jak ogldalem cos na telefonie na ktorym mam domeglass i tu strzasznie sie wszysto odbija. 

Opublikowano

Dzis jak jechalem bylo juz slonce i slabo wypadl ten SD, nie wiem czy to kwestia nitow czy szkla ale zazwyczaj ogaldalem filmy na mojej s23u i nie bylo takiego problemu z odbiciami. Nie mialem slonca w ekran, po prostu jasno bylo. Cala twarz swoja widzialem. Troche szkoda bo SD ma sluzyc tylko w podrozach. 

Druga spawa to ten linux... To jest moje chyba 15 podejscie ogolnie pod ten system i to dalej jest niedorozwój... Nigdy nie bedzie to cos mainstreamem. Chcialem zaisntalowac przegladarka, klikam w ikone firefoxa, otwiera sie jakis prgram discovery... mieli, mieli.. dobra wyplol do wyboru przegladarki, wybralem foxa i kliknalem instaluj.... znow mieli.... mieli 30 minut i dalej stoi na 0%... no to skad wziasc przegladarke???? No to zorbilem restart... znow to samo stoi na 0%... no to ide na telefon co robic... pierwzy post na reddit.... I isza, ze ta nakladka KDE to jest porazka i ze ma zaciagac ten discovery z jakiegos flathuba ale tego nie robi bo jest zle napisane repozytrium cos tm bla bla ogolnie SD support wie o tym od wiekow ale nic z tym nie robia trzeba instalowac terminalem....

No to odpalam terminal, wpisuje co mi tam kazali JEST... Pyta sie czy instalowac, YES, pisze ze musi cos tam jeszcze pobrac ok YES... I ciganie.... ma do zainstalwoanie 360mb olewam juz czemu tak duzo ale predkosc... 0,5MB WHAT???? te 360MB ciagnelo ponad 30 minut gdzie DS2 ktore wazy 89GB zainstalowalem an SD w 16 minut.... Jaka patola... 

Znalazlem lepsza wersje WIn11 ktora dziala ponoc identycznie wydajnie jak steamOS, nazywa sie ReViOS.... Bede sprawdzal bo pod tym linuxem nawet nie ma numpadu na klawiaturze ekranowej i nie udalo mi sie nawet znalesc opcji zeby to wlaczyc... ehhh

Opublikowano (edytowane)

Nie, mam wersje OLED i nie mam zadnego szkla zamonotwanego.

Inna sprawa to touchpady... No niestety to nie jest to samo co w steam controller i biednie to dziala, niby czytalem o tym, ze to juz nie to samo ale nie spodziewalem sie az takiego regresu, nie umiem ta prawa galka kamery obracac i nigdy nie lubilem dlatego uzywalem SC. Tu da sie z tym zyc chyba ale myslalem, ze bedzie lepiej...

Zeby nie bylo, ze tylko narzekam. Wydajnosc na pewno mnie zaskoczyla bo spodziewalem sie ze tu bedzi egorzej a jest na prwade spoko. NAwet taki DS2 poszedl na te 45 do 60 fps co jest do zjedzenia. Co ciekawe na tych ustawieniach portable wyglada gorzej od F3 i Soma :E Śmieszni, ze nowe gry na low wygladaja gorzej niz te 15 letenie... 

Edytowane przez aureumchaos
Opublikowano

Kiedyś coś czytałem, że są jakieś szkła matowe poprawiające jakość grania w słońcu, ale nigdy nie miałem. Z tego co pamiętam to przez zmatowienie też mają minusy, bo pogarszają kolory, kontrast i ostrość.

• Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, aureumchaos napisał(a):

Druga spawa to ten linux...

Wiem, że każdy używa inaczej, ale osobiście uruchamiam desktop mode tak średnio raz na miesiąc/dwa, zazwyczaj żeby w heroicu coś z poza steam zainstalować. Inna sprawa że z przeglądarką nie miałem żadnych problemów, tyle że to nie był Firefox bo nie używam odkąd się spasł. A tak, to tylko gaming mode gdzie przy instalacji gier ze steam obsługa jest bardzo bliska "console experience". Klikam "instaluj", potem "graj" i wszystko działa. Już nawet z wersjami Protona zazwyczaj nie trzeba się bawić bo wszystko działa od strzała, zaraz po premierze było dużo więcej zabawy. Progres w sofcie jest bardzo zauważalny.

Windowsa odradzam, działa to wolniej, jest dużo małych upierdliwości i przede wszystkim brakuje niezawodnie działającego usypiania. No ale zawsze możesz sobie potestować i wrócić do SteamOS.

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, lukadd napisał(a):

Kiedyś coś czytałem, że są jakieś szkła matowe poprawiające jakość grania w słońcu, ale nigdy nie miałem. Z tego co pamiętam to przez zmatowienie też mają minusy, bo pogarszają kolory, kontrast i ostrość.

Na pewno zmieniają nieco odbiór gier, ale na takich maszynkach z reguły nie ma to większego znaczenia, bo to nie jest sprzęt do topowych produkcji AAA, zwłaszcza tych najmocniejszych wizualnie. Zresztą jak wyżej wspominano, granie w pełnym słońcu czy plenerze, jest IMO trochę bezsensowne. W pociągu czy autobusie co innego, tutaj można sobie zasłonić okno, jeśli jest taka opcja. 

Opublikowano
Godzinę temu, Zdzichon napisał(a):

Windowsa odradzam, działa to wolniej, jest dużo małych upierdliwości i przede wszystkim brakuje niezawodnie działającego usypiania. No ale zawsze możesz sobie potestować i wrócić do SteamOS.

Jedyna zaleta Windowsa na ten moment to działający Game Pass... To mnie najbardziej boli w Linuxie.

Opublikowano

Tak, GP i w sumie jak ktoś nie ma swojej biblioteki porozwalanej po kilku platformach, nie widzę sensu w bawieniu się z Windowsem. Okej, jeśli dla kogoś handhled pełni też funkcję tabletu, spoko. W reszcie przypadków Steam OS będzie w zupełności wystarczający. Sam miałem wgrywać dual boota przy starcie, bo obecnie mam zmianę systemu tylko w Biosie, ale obecnie kompletnie nie widzę potrzeby robienia tego.