Skocz do zawartości

Polecane wentylatory - testy, opinie, dyskusja.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Send1N Ja akurat mam w budzie 2 szt. Pure Wings 2 kupione w promce. Są OK ale jakbym miał kupować dzisiaj to wziąłbym P12.
2 wentylatory wwiewające do budy mam P14 MAX i też są OK, jedynie musiałem im ustawić bazowy RPM. BeQuiety jeżeli chodzi o budowę wydają się odpustowe ;) Jakoś nigdy ta marka nie powodowała u mnie sympatii...

Opublikowano

Pytanko  do  wariatów  Llian Lii nie tylko  :)

widzę ze są problemy z dostępnością Lian Li, czyli nie ma  chłodzenia AIO  z ekranem  i wentylatorami  z serii TL,  a chciałbym osiągnąć ten  efekt w obudowie NV7

Czyli pytanie ,  czy jak kupię  AIO Lian li bez wiatraków, czyli samą chłodnicę : coś takiego : https://www.morele.net/chlodzenie-wodne-lian-li-hydroshift-lcd-360-fanless-hslcd36nb-14473193/   i dodam  dowolne wiatraki , to będzie wszystko OK, czy widzicie jakieś mankamenty takiego rozwiązania?

Wentylatory to : https://www.morele.net/wentylator-lian-li-uni-fan-tl-120-rgb-czarny-3-pack-hub-12tl3b-13178629/

Opublikowano

Na chłodnicy możesz montować wentylatory jakie ci tylko pasują z tym że nie wiadomo czy lian li dodaje w zestawie śruby montażowe aby przykręcić wentylatory... wtedy też musisz zaopatrzyć się w 12 specjalnych śrubek bo to zestawu tych 3 wentylatorów też raczej nie dodają śrub do chłodnic, kolejna sprawa że w chłodnicach stosowane są dwa rodzaje gwintów M3 i 6-32 na to też musisz zwrócić uwagę przy zakupie.

• Thanks 1
Opublikowano
W dniu 13.04.2025 o 18:12, Kakarotto napisał(a):

Jak tak patrzę, to jest taki, ale z ARGB w Proline, ale jest niedostępny. Dostępny jest też na Allegro, ale Storm. Podświetlenie można wyłączyć, a generalnie wyglądają tak samo, ale wolę dopytać.

Nie wiedziałem, że zakup wentylatora to taki wielki problem. xD

W proline są niedostępne. Zapytałem kiedy będą (koniec kwietnia) i następnego dnia podwyższyli cenę o 8 zł. 

Myślę, nie będę czekać i za trochę drożej kupię na allegro... Zapłaciłem i dosłownie kilka minut później dostaję info, że był błąd w opisie, ale mają wenta tylko że białego. Nosz kurła. :hihot:

Jest jeszcze jeden na allegro, ale już pod 70 zł. Może się zdecyduję, ale najpierw dopytam o kolor... :lol2:

Opublikowano (edytowane)

Czy macie może jakieś doświadczenia z bezśrubkowym montowaniem wentylatorów. W obudowie na panelu przednim od wewnętrznej strony mam chłodnice od grafiki a z zewnątrz puste, nieywkorzystane miejsce. Pomyślałem że wrzuce tam 2,3 wentylatory. Co byście polecili do trzymania tych wentylatorów. Zwykłe małe śrubki nie mam jak przykręcić. Czy alternatywa moga być rzepy? Powinno to trzymać? Obudowa Be Quiet 802

Edytowane przez arkadio21
Opublikowano

A co myślicie o wentylatorach z ali firmy Aigo? 

Kupiłem na próbę 2 sztuki i o dziwo wydają się całkiem ok. Ładne ciche, przyszły nie w woreczku ale w normalnym pudełku z instrukcją i śrubkami ale jak zmierzyć wydajność to nie wiem. 

Temperatury wszędzie identyczne a miałem endorfy fluctus którę poszły do innego komputera

Opublikowano

Jakie możecie polecić dobre i ciche wentyle 140mm. Zależy mi żeby było wydajnie i dość cicho. Myślałem nad p14 max ale różne są opinie na ich temat a bym potrzebował 4szt 140mm i 5 sztuk 120mm

Opublikowano
W dniu 3.05.2025 o 11:35, DarkeVo napisał(a):

Z tego co widze to p14 max mają łożyska FDB

Ale wcześniej zarówno p12 max jak i p14 max były na kulkowym i był to jeden z najgłośniejszych wentylatorów na rynku ;) arctic po cichu można powiedzieć zmienił na fdb beż żadnego info, więc jak ktoś sprzedaje jakieś leżaki magazynowe to można zle trafić :/ 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
W dniu 1.05.2025 o 01:02, Kakarotto napisał(a):

Trzeci Antec Reverse zakupiony i dziś prawdopodobnie przeprowadzę testy.

Wątpię, że będzie wielka różnica, ale zobaczymy.

Urwanie choćby stopnia to będzie sukces. :D

Testy skończone i wyszło na zero, jak się spodziewałem. Ważne, że się nie pogorszyło. Było wiadomo, że nic nie da went bezpośrednio nad zasilaczem, ale trzeba było tam dać trzeciego reversa, przynajmniej nie ma luki pod kartą. :lol2:

Oczywiście nie dość, że ciężko dostać taki went, to jeszcze łopatki nie są szarawe, a bardziej białe. Mógłbym zwrócić za niezgodność z opisem, ale jak pracuje to nie widać wielkiej różnicy i jeszcze trochę roboty z montażem było. xD

W sklepie tak wygląda:

0000008263_4.jpg.3287c8f1c836713ec1bc35cac07402ff.jpg

A tak realnie (jeszcze bardziej białe na fotce niż rzeczywiście):

jTI1do6.thumb.jpeg.e4a969121d4b852a656f7e6e20d14e8a.jpeg

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 2.05.2025 o 16:39, DarkeVo napisał(a):

Jakie możecie polecić dobre i ciche wentyle 140mm. Zależy mi żeby było wydajnie i dość cicho. Myślałem nad p14 max ale różne są opinie na ich temat a bym potrzebował 4szt 140mm i 5 sztuk 120mm

Jak lubisz świecidełka to ja polecam Lian Li UNI FAN AL140 V2 mam takie na przodzie budy i jeden na spodzie, generalnie fajne cichutkie są, chyba nawet cichsze niż BQ SW 4 no i na plus jest łączenie lanuchowo co ogranicza ilość kabli, na topie i tyle mam Phanteks d30 140mmm i też dają radę mimo tego, że w kilku reckach narzekali na głośna pracę. 

• Upvote 1
Opublikowano

Generalnie jadę na auto ale przy starcie komputera i na pulpicie jak chodzą na małych obrotach to fajnie cicho jest, a jeszcze jak w oprogramowaniu Asusa włączyłem to AI cooling to praktycznie nic nie słyszałem. 

• Upvote 1