sideband 2 154 Opublikowano 4 Grudnia 2025 Opublikowano 4 Grudnia 2025 Nawet na pewno GPU-Z niczego nie rozpoznaje to zostało ręcznie wklepane dla Blackwella.
leven 712 Opublikowano 4 Grudnia 2025 Opublikowano 4 Grudnia 2025 Znaczy, że rtx 5xxx fizycznie mogły i mogą bez problemów obsłużyć fizykę 32 bit, tylko zieloni to zablokowali programowo ? Kutafony
sideband 2 154 Opublikowano 4 Grudnia 2025 Opublikowano 4 Grudnia 2025 NV chciała się pozbyć wsparcia 32bit Cuda ze względu na zerowe wykorzystanie od dawna. Tylko ktoś zapomniał, że oberwą przy okazji stare gierki z Physx.
eNeSik 391 Opublikowano 4 Grudnia 2025 Opublikowano 4 Grudnia 2025 Nvidia jak socjalizm - bohatersko pokanała problem ktory sama stworzyla I faktycznie - na Batmanie sprawdzilem, bangla wszystko. Choc pewnie juz do starych gierek nie wroce ale dobrze, ze w koncu poszli po rozum do glowy Tylko teraz pytanie - na jak dlugo? Aczkolwiek nie wiem czy wina mojego sprzetu (do tej pory mialem stery - ostatni hotfix poprawiajacy wydajnosc RT skopana przez aktualizacje Windy) ale zblokowalo mi zegary na 727MHz i ani maks wydajnosc, ani czysta instalacja, ani nic innego nie pomagalo. DDU dopiero poradzilo sobie z problemem. To tak w razie czego jakby u kogos tez sie problem pojawil
sideband 2 154 Opublikowano 4 Grudnia 2025 Opublikowano 4 Grudnia 2025 Te stery i tak nie mają normalnego pełnego wsparcia dla 32bit Cuda Także będziesz chciał coś odpalić na 32bit cuda poza gierkami figa z makiem 3
eNeSik 391 Opublikowano 5 Grudnia 2025 Opublikowano 5 Grudnia 2025 1 godzinę temu, sideband napisał(a): Te stery i tak nie mają normalnego pełnego wsparcia dla 32bit Cuda Także będziesz chciał coś odpalić na 32bit cuda poza gierkami figa z makiem Na szczescie mnie to nie dotyczy. Az tak ambitny nie jestem zeby robic cos kreatywnego na komputerze 1 1
some1 610 Opublikowano 5 Grudnia 2025 Opublikowano 5 Grudnia 2025 (edytowane) 14 godzin temu, leven napisał(a): Ale GPU-Z nie widzi fizyki 32 bit i ludki nie będą mieć pojęcia, że nowe wydania sterowników znowu aktywuje wsparcie dla 32 bit To jest jakaś normalnie. Wsparcie jest tylko dla wybranych gier. Np Arkham Asylum dalej nie działa, piszą że dodadzą obsługę w przyszłym roku. Jak to jest zrobione od strony technicznej nie wiem, ale nie wygląda na prosty przełącznik, może faktycznie dołożyli tam jakąś warstwę translacji żeby nie używać już cuda 32 bit. Edytowane 5 Grudnia 2025 przez some1 1
leven 712 Opublikowano 5 Grudnia 2025 Opublikowano 5 Grudnia 2025 Chyba nie myślisz, że fizycznie RTX 5xxx nie potrafi obsłużyć Cuda 32 bit ?
some1 610 Opublikowano 5 Grudnia 2025 Opublikowano 5 Grudnia 2025 Cuda to przede wszystkim oprogramowanie. Jeśli nie ma wsparcia dla 32 bitowych bibliotek i kompilatorów, bo nVidia przestała je dostarczać dla nowych kart, to faktycznie może być prościej przygotować jakiś wrapper który przetłumaczy stare wywołania physx na nowe, niż odtwarzać cały stos CUDA 32 bit. 1
leven 712 Opublikowano 5 Grudnia 2025 Opublikowano 5 Grudnia 2025 Wraper, sraper... (bez obrazy) jak czytam, że Nvidia mogła zrobić to, mogła zrobić tamto, ale nie zrobiła, bo .... to mnie czyści. Dopiero, jak ludki się wkurzają i Nvidie obrzucają za bzdurne wycinanie czegoś, co w wielu grach jest (powinno być) aktywne, to się dopiero obudzili. Za dużo kasy mają dyrektorki. To się nazywa chciwość/próżność - to ulubione grzechy Diabła
Kadajo 8 137 Opublikowano 5 Grudnia 2025 Opublikowano 5 Grudnia 2025 Dobrze ze zrobili i tu im się pochwala należy, rozchodziło się w sumie tylko o te stare gry.
Doamdor 2 382 Opublikowano 5 Grudnia 2025 Opublikowano 5 Grudnia 2025 (edytowane) Edytowane 5 Grudnia 2025 przez Doamdor 2
leven 712 Opublikowano 5 Grudnia 2025 Opublikowano 5 Grudnia 2025 12 minut temu, Kadajo napisał(a): Dobrze ze zrobili i tu im się pochwala należy, rozchodziło się w sumie tylko o te stare gry. Kadajo, nawet jedna gra, która wspiera fizykę 32 bit powinna być brana pod uwagę w sterownikach. Przecież wycinając 32 bit Cuda, Nvidia pozbawiła fajnych bajerów, które przyciągały graczy. No i same gry zostały okaleczone. Co to kurła jest ? samowolka ?
sideband 2 154 Opublikowano 5 Grudnia 2025 Opublikowano 5 Grudnia 2025 2 godziny temu, some1 napisał(a): Cuda to przede wszystkim oprogramowanie. Jeśli nie ma wsparcia dla 32 bitowych bibliotek i kompilatorów, bo nVidia przestała je dostarczać dla nowych kart, to faktycznie może być prościej przygotować jakiś wrapper który przetłumaczy stare wywołania physx na nowe, niż odtwarzać cały stos CUDA 32 bit. Nie w tym rzecz gdyby wrzucili pełne wsparcie wyszliby na kłamców. Wciskali kit, że się nie da Ale to już nie pierwszy raz kłamią 17 minut temu, leven napisał(a): Kadajo, nawet jedna gra, która wspiera fizykę 32 bit powinna być brana pod uwagę w sterownikach. Przecież wycinając 32 bit Cuda, Nvidia pozbawiła fajnych bajerów, które przyciągały graczy. No i same gry zostały okaleczone. Co to kurła jest ? samowolka ? Pamiętaj nie pierwszy raz NV podejmuje bzdurne decyzje dotyczące softu 1
leven 712 Opublikowano 5 Grudnia 2025 Opublikowano 5 Grudnia 2025 No właśnie, jak teraz wycofać się z idiotycznego wyboru ? Kleją po troszku pajace. No ale coś się dzieje na dobre. No i tyle Nam zostało z dobrych chęci wielkich korpo Jesteśmy ucieszeni, że 5% oddali z 100% odebranych, w niebie jestem
Pawelek6 291 Opublikowano 5 Grudnia 2025 Opublikowano 5 Grudnia 2025 Godzinę temu, leven napisał(a): No ale coś się dzieje na dobre. No i tyle Nam zostało z dobrych chęci wielkich korpo Jesteśmy ucieszeni, że 5% oddali z 100% odebranych, w niebie jestem Właśnie dałeś perfekcyjny przykład idealnego klienta dla korporacji.
leven 712 Opublikowano 5 Grudnia 2025 Opublikowano 5 Grudnia 2025 Chyba odwrotnie. Przecież jestem zły na blokadę 32 bit. Lepszy rydz, niż nic ? Coś źle zrozumiałem ?
maxmaster027 1 095 Opublikowano 5 Grudnia 2025 Opublikowano 5 Grudnia 2025 tworzycie jakies teorie...po prostu wizieli kazda gre z osobna i dostosowali. Dalej nie ma wsparcia w kazdej aplikacji tylko w konkretnych grach jest 1
Pawelek6 291 Opublikowano 5 Grudnia 2025 Opublikowano 5 Grudnia 2025 (edytowane) @leven tak, ale z drugiej strony cieszysz się, że dają ci teraz ochłapy. W ten sposób właśnie działają wielkie firmy. Pierwsze coś zabierają, ludzie się buntują, następnie firma co nieco przywróci (ale nie wszystko!) robiąc sobie reklamę jacy to nie są prokonsumenccy, a klienci wracają. I tak powoli za każdym razem powtarza się sytuacja. Takie systematyczne urabianie ludzi aby ostatecznie korpo wyszło na swoje. NV nie jest jedyna. W branży elektronicznej nie trzeba daleko szukać. P.S. Choć w twoim przypadku ciężko akurat dyskutować odnośnie NV (czy Intela), jest to mało obiektywne, ponieważ konkurencja nie istnieje dla ciebie. Edytowane 5 Grudnia 2025 przez Pawelek6
Kadajo 8 137 Opublikowano 5 Grudnia 2025 Opublikowano 5 Grudnia 2025 @leven ale 32bit bibliotek już podobno nikt nie używa tylko 64bit wiec luz.
jankooo 321 Opublikowano 5 Grudnia 2025 Opublikowano 5 Grudnia 2025 Jak nie wiadomo o co chodzi to może chodzi o to co zwykle- o kase... Zamiast superek dali taki impulsiķ aby trochę szumu się zrobiło i "niezdecydowani" (było to wskazywane jako wada nowej generacji) sięgneli do kieszeni. Jakby to była prawda... to by była dobra nowina, że muszą już pobudzać sprzedaż. Ale to tylko takie gdybanie...
sideband 2 154 Opublikowano 5 Grudnia 2025 Opublikowano 5 Grudnia 2025 Tylko kogo interesują 3dmarki 1
ju-rek 506 Opublikowano 5 Grudnia 2025 Opublikowano 5 Grudnia 2025 1 minutę temu, sideband napisał(a): Tylko kogo interesują 3dmarki Fakt, nikogo. Tylko każdy je "puszcza", więc chyba i ja mogę, nieprawdaż? 1
maxmaster027 1 095 Opublikowano 5 Grudnia 2025 Opublikowano 5 Grudnia 2025 53 minuty temu, sideband napisał(a): Tylko kogo interesują 3dmarki Ale Jurek ma racje, jest lepszy FPS. Nic nie ruszałem wynik lepszy o 500-600pkt. Podobnie z grami, pokazywałem na przykładzie RDR2 97.3 vs 94fps. Jak Jurek zainstalowałby te sterowniki -> W dniu 28.11.2025 o 13:59, sideband napisał(a): Długa obudowa i do tego musisz zachować odpowiedni kąt gięcia przy optyku. 595.02 To w RDR2 wszystko na max co sie da bez Motion Blure'a w natywniej 4k miałby okolice 110FPS, podobnie w cyberpunku te 595.02 nie zmieniajac w ogole krzwej ja mam ponad 70fps gdzie zawsze to było raczej 69 Wiec musisz mu oddac, że fajnie zauważył.
Rekomendowane odpowiedzi