szafir00 11 Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia Z informacji pozyskanych w necie powrót do ,,starych,, sterowników naprawia sytuację - nie pamiętam już numerków. Ale nie o to chodzi aby pozbywać się dobrodziejstw które mają nowe sterowniki (dlss-y,presety, fg itp. itd.) Mocno denerwujące jest, że wszyscy (zakładam nvidia, mikromiętcy) wiedzą o problemie a nic w temacie poprawy się nie dzieje. Osobiście praktycznie nie mogę grać a i podczas używania najprostszego yt potrafi to mocno denerwować...
znaFca 245 Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia Możecie precyzyjniej opisać co się dzieje? Wyłączacie coś i wywala komunikat o błędzie czy błąd jest tylko w rejestrze? 1
Kadajo 10 374 Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia Przecież napisali ze wywala sterownik i kartę. To się ciągnie od premiery ... Ostatnio było o tym ciszej ale widzę ze znów wróciło. 1 1
szafir00 11 Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia @znaFca gry się wywalają zawieszają bądź zamykają, prawie wszystko co używa przyspieszania sprzętowego ma problem - parosekundowe czarne ekrany (reset sterownika) najłatwiej zaobserwować w windowsowym podglądzie zdarzeń. i rzeczywiście jak przeglądam internety to błąd znany nawet parę lat temu. 1
znaFca 245 Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia 7 minut temu, Kadajo napisał(a): wywala sterownik i kartę. To się ciągnie od premiery Nie wiem czy się ciągnie czy nie. U mnie jedyne wywalanie sterownika następuje jedynie z powodu UV. W sensie takie wywalenie że daje błąd na ekranie i coś się wyłącza. 1
leven 999 Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia 36 minut temu, znaFca napisał(a): Możecie precyzyjniej opisać co się dzieje? Wyłączacie coś i wywala komunikat o błędzie czy błąd jest tylko w rejestrze? Właśnie, czytam o problemach, a u mnie pyka OK na 596.02. NPI też wykrywa nowe biblioteki:
caleb59 2 423 Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia Czasami to się dzieje tak szybko, że nawet nie zauważysz - 1 sekunda ekran mignie na czarno i wraca. Jedynym sposobem by to namierzyć jest sprawdzanie co jakiś czas logów z podglądu zdarzeń Windowsa. Oczywiście w zależności od aplikacji może to być od razu widoczne jak koledzy wyżej napisali. W moim przypadku gry się przez to nie sypią ale oglądając serwis streamingowy Canal+ online raz na jakiś czas kiedy wychodzę klawiszem "ESC" z trybu pełnego ekranu po dłuższym oglądaniu jakiegoś filmu czy serialu ekran gaśnie i zapala się ponownie i już wiem, że sypnął się sterownik. Co ciekawe na Twitch, Amazon Prime Video czy Youtube lub innych streamingach nie mam tego problemu. Właściwie wyrobiłem sobie głupi nawyk i Canal+ online oglądam w oknie, bez pełnego ekranu dzięki czemu sterownik przestał się sypać. Discorda nie używam ale ogólny workaround na tego typu akcje to wyłączenie w opcjach akceleracji sprzętowej jednak wiąże się to z tym, że CPU będzie musiał mocniej popracować i komfort może być różny.
leven 999 Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia 37 minut temu, szafir00 napisał(a): @znaFca gry się wywalają zawieszają bądź zamykają, prawie wszystko co używa przyspieszania sprzętowego ma problem - parosekundowe czarne ekrany (reset sterownika) najłatwiej zaobserwować w windowsowym podglądzie zdarzeń. i rzeczywiście jak przeglądam internety to błąd znany nawet parę lat temu. Oprócz błędów z sterownikiem, który widzę, to masz cudny podgląd zdarzeń, w porównaniu do mojego. Za to u mnie nie widziałem od czasu instalacji sterownika żadnego błędu na jego temat. Aż się wierzyć nie chce, jak różne są problemy w systemie/sprzęcie.
szafir00 11 Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia @leven królu złoty - spójrz jaką zakładkę mam otwartą w podglądzie zdarzeń ;-) 1
Kadajo 10 374 Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia 2 godziny temu, znaFca napisał(a): Nie wiem czy się ciągnie czy nie. U mnie jedyne wywalanie sterownika następuje jedynie z powodu UV. W sensie takie wywalenie że daje błąd na ekranie i coś się wyłącza. Bo się nie interesujesz to skąd masz wiedziec. To się nie dzieje u wszystkich.
leven 999 Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia 2 godziny temu, szafir00 napisał(a): @leven królu złoty - spójrz jaką zakładkę mam otwartą w podglądzie zdarzeń ;-) Aha U mnie znowu coś z sieciówką, chociaż nie wywala mnie z internetu 1
bourne2008 1 873 Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia To nie są błędy. To tylko informacja że sieciówka spięła ci połączenie na 1Gbit z routerem. 1 1
szafir00 11 Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia @leven dla spokoju ducha w filtrach zastosuj ,,krytyczne,, ,,błedy,, a na resztę wyłóż trąbę.
leven 999 Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia Wyłożyłem trąbę i zainstalowałem ze stronki mojej mobki najnowsze sterowniki do sieciówki i: Jest gorzej, niż było
leven 999 Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia Ale całkowicie zmieniły się wyświetlenia powiadomień. Tego jeszcze nie widziałem: Sorry za offtop, to powinno być w systemach 1
Kadajo 10 374 Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia Sterownik się wywala nawet na domyślnych ustawieniach kart wiec to ewidentnie ich problem. Ale chyba nie potrafią tego wyeliminować.
sideband 3 243 Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia Ciężko ten problem replikować i dlatego Też miałem BS-y przez długi czas i były totalnie losowe w przeglądarce. Odkąd wyłączyłem MPO i zmieniłem tdr delay w rejestrze problem z głowy.
bourne2008 1 873 Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia (edytowane) Łatwo i nie łatwo. Stery 595.xx/596.xx - Odpalasz FORTNITE na DX12. Po 5min crash. Stery 591.86 - bez problemu pograłem z godzinkę. Edytowane 8 Kwietnia przez bourne2008
caleb59 2 423 Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia Ja to jeszcze pamiętam z kilku lat wstecz, ten problem wrócił jak bumerang i występuje rzadko, ludzie też nie zwracają na to uwagi bo coś tam mignie ale działa dalej. Zwykły user nie ma też pojęcia o istnieniu czegoś takiego jak podgląd zdarzeń Windowsa co przekłada się na automatycznie mniejszą liczbę zgłoszeń do Nvidii.
sideband 3 243 Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia Pierwszy raz od n-lat miałem problemy z akceleracją w przeglądarce nigdy dotąd nie miałem. Problem pojawił się na sterach po premierze Blackwell-a i po przejściu na OLED-a Pamiętam jak były problemy z Fermi tylko to błędy głównie sprzętowe za niskie napięcie na GPU powodowało wysypywanie się sterownika również w przeglądarce
Kadajo 10 374 Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia TDR Delay kiedyś to ustawiałem żeby karta po OC/UV była bardziej stabilna 1
sideband 3 243 Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia To daje więcej czasu sterowniku by zaczął odpowiadać to nie jest poprawka tylko ominięcie problemu.
bourne2008 1 873 Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia (edytowane) @szafir00 Pograłem dziś trochę na 591.86 i crashów sterownika pt. "153" nie stwierdzam. Także stery 595.xx/596.xx też nie dla mnie. Edytowane 8 Kwietnia przez bourne2008
leven 999 Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia RAM ! - tak, RAM ma za wysokie/niestabilne taktowanie. Nie karta grafiki. RAM zostawić na "przemysłowych" ustawieniach, dla próby
Rekomendowane odpowiedzi