Skocz do zawartości

Sterowniki GeForce & NVIDIA App - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z informacji pozyskanych w necie powrót do ,,starych,, sterowników naprawia sytuację - nie pamiętam już numerków.

Ale nie o to chodzi aby pozbywać się dobrodziejstw które mają nowe sterowniki (dlss-y,presety, fg itp. itd.)

Mocno denerwujące jest, że wszyscy (zakładam nvidia, mikromiętcy) wiedzą o problemie a nic w temacie poprawy się nie dzieje.

Osobiście praktycznie nie mogę grać a i podczas używania najprostszego yt potrafi to mocno denerwować... 

Opublikowano

@znaFca

gry się wywalają zawieszają bądź zamykają, prawie wszystko co używa przyspieszania sprzętowego ma problem - parosekundowe czarne ekrany (reset sterownika)

najłatwiej zaobserwować w windowsowym podglądzie zdarzeń.

i rzeczywiście jak przeglądam internety to błąd znany nawet parę lat temu.

153 nvidia.png

• Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, Kadajo napisał(a):

wywala sterownik i kartę. To się ciągnie od premiery

Nie wiem czy się ciągnie czy nie. U mnie jedyne wywalanie sterownika następuje jedynie z powodu UV. W sensie takie wywalenie że daje błąd na ekranie i coś się wyłącza.

• Like 1
Opublikowano
36 minut temu, znaFca napisał(a):

Możecie precyzyjniej opisać co się dzieje? Wyłączacie coś i wywala komunikat o błędzie czy błąd jest tylko w rejestrze?

Właśnie, czytam o problemach, a u mnie pyka OK na 596.02. 

NPI też wykrywa nowe biblioteki:

1.jpg

Opublikowano

Czasami to się dzieje tak szybko, że nawet nie zauważysz - 1 sekunda ekran mignie na czarno i wraca. Jedynym sposobem by to namierzyć jest sprawdzanie co jakiś czas logów z podglądu zdarzeń Windowsa.

Oczywiście w zależności od aplikacji może to być od razu widoczne jak koledzy wyżej napisali. W moim przypadku gry się przez to nie sypią ale oglądając serwis streamingowy Canal+ online raz na jakiś czas kiedy wychodzę klawiszem "ESC" z trybu pełnego ekranu po dłuższym oglądaniu jakiegoś filmu czy serialu ekran gaśnie i zapala się ponownie i już wiem, że sypnął się sterownik. Co ciekawe na Twitch, Amazon Prime Video czy Youtube lub innych streamingach nie mam tego problemu. Właściwie wyrobiłem sobie głupi nawyk i Canal+ online oglądam w oknie, bez pełnego ekranu dzięki czemu sterownik przestał się sypać. :E

Discorda nie używam ale ogólny workaround na tego typu akcje to wyłączenie w opcjach akceleracji sprzętowej jednak wiąże się to z tym, że CPU będzie musiał mocniej popracować i komfort może być różny.

Opublikowano
37 minut temu, szafir00 napisał(a):

@znaFca

gry się wywalają zawieszają bądź zamykają, prawie wszystko co używa przyspieszania sprzętowego ma problem - parosekundowe czarne ekrany (reset sterownika)

najłatwiej zaobserwować w windowsowym podglądzie zdarzeń.

i rzeczywiście jak przeglądam internety to błąd znany nawet parę lat temu.

153 nvidia.png

Oprócz błędów z sterownikiem, który widzę, to masz cudny podgląd zdarzeń, w porównaniu do mojego. Za to u mnie nie widziałem od czasu instalacji sterownika żadnego błędu na jego temat.

Aż się wierzyć nie chce, jak różne są problemy w systemie/sprzęcie.

2.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, znaFca napisał(a):

Nie wiem czy się ciągnie czy nie. U mnie jedyne wywalanie sterownika następuje jedynie z powodu UV. W sensie takie wywalenie że daje błąd na ekranie i coś się wyłącza.

Bo się nie interesujesz to skąd masz wiedziec. To się nie dzieje u wszystkich.

Opublikowano

Ja to jeszcze pamiętam z kilku lat wstecz, ten problem wrócił jak bumerang i występuje rzadko, ludzie też nie zwracają na to uwagi bo coś tam mignie ale działa dalej. :E Zwykły user nie ma też pojęcia o istnieniu czegoś takiego jak podgląd zdarzeń Windowsa co przekłada się na automatycznie mniejszą liczbę zgłoszeń do Nvidii.

Opublikowano

Pierwszy raz od n-lat miałem problemy z akceleracją w przeglądarce nigdy dotąd nie miałem. Problem pojawił się na sterach po premierze Blackwell-a i po przejściu na OLED-a ;)

Pamiętam jak były problemy z Fermi tylko to błędy głównie sprzętowe za niskie napięcie na GPU powodowało wysypywanie się sterownika również w przeglądarce ;)