PaVLo 1 444 Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia Walczyłem ostatnio z dziwnym zawieszaniem się Crimson Desert i już miałem nadzieję, że sytuacja była opanowana, ale przed chwilą gra znów się zawiesiła. Postanowiłem sprawdzić dziennik zdarzeń i co ? .... błąd nvlddmkm 153 Na szybko pogrzebałem w necie i proponują wyłączyć z Menedżerze urządzenia dźwiękowe Nvidia Obecnie działam na sterach 595.97 i chyba wrócę do 595.76
Ryszawy 972 Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia Ja wyczyściłem shader cache, bo też miałem po ostatnim patchu dziwne wywałki w Crimson Desert, a do tego jeszcze używam RenoDX i co kilka dni wypuszczają nowszą wersję. Gra przy starcie odbudowała shadery i wczoraj grałem kilka godzin bez większych problemów.
szafir00 13 Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia Magicznych rozwiązań w sieci jest sporo Ram underclock vram wyłączenie urządzeń nvidia itp itd jeśli doczytacie dalej to większość nieskuteczna, na takim np.reedit autorzy odzywają się po paru dniach i przyznają, że błędy dalej się pojawiają
PaVLo 1 444 Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia Zainstalowałem te najnowsze sterowniki 596.02 i zobaczę po południu czy coś się poprawiło.
leven 1 011 Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia (edytowane) Odważny Edytowane 9 Kwietnia przez leven
Kadajo 10 732 Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia Problem dotyka chyba tylko RTX 5xxx wiec może instalować do swojej 4090. Ada miała tylko problemy z chwilowym czarnym ekranem ale chyba to już zostało rozwiązane bo dawno tego nie widziałem. Z drugiej strony od dłuższego czasu tez nie używam Chroma.
sideband 3 386 Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia Nie bardzo miałem dokładnie te same problemy na 4090 nic nie zostało ogarnięte.
leven 1 011 Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia 2 godziny temu, szafir00 napisał(a): Magicznych rozwiązań w sieci jest sporo Ram underclock vram wyłączenie urządzeń nvidia itp itd jeśli doczytacie dalej to większość nieskuteczna, na takim np.reedit autorzy odzywają się po paru dniach i przyznają, że błędy dalej się pojawiają Ja na poważnie piszę, że jak RAM systemowy ( nie Vram ) jest niestabilny, to zaczynają jakieś dziwne komunikaty. Żeby rozwiązać/dojść do problemu, najlepiej coś wyłączyć/włączyć i testować. A nie wszystko naraz i później nikt nic nie -> wiem
sideband 3 386 Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia 41 minut temu, Kadajo napisał(a): Wywalanie sterownika miałeś na 4090 ? Te same losowe BS-y i pisałem zaczęły sie od sterów 570 ze wsparciem dla Blackwella. 1
bourne2008 1 891 Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia 31 minut temu, leven napisał(a): Ja na poważnie piszę, że jak RAM systemowy ( nie Vram ) jest niestabilny, to zaczynają jakieś dziwne komunikaty. Żeby rozwiązać/dojść do problemu, najlepiej coś wyłączyć/włączyć i testować. A nie wszystko naraz i później nikt nic nie -> wiem To co się dzieje ze sterownikami NV nie ma nic wspólnego z RAM-em systemowym. 1 3
PaVLo 1 444 Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia 8 godzin temu, leven napisał(a): Odważny Chyba się opłaciło, bo pograłem niemal 3h i żadnych problemów, ale i wyłączyłem też tą dźwiękówkę nvidii
leven 1 011 Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia (edytowane) A jak wyłączyłeś dźwiękówkę nvidii ? Ja przy instalacji sterownika wybieram tylko niezbędne opcje: Edytowane 9 Kwietnia przez leven
Kadajo 10 732 Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia W menadżerze urządzeń można ją wyłączyć 1
Reddzik 4 318 Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia (edytowane) Ewentualnie tam gdzie masz dźwięk dać wyłącz i po zabawie, nie ma z tym problemu. Ja nie używam jakiegoś zewn softu do ingerencji w sterowniki. Edytowane 9 Kwietnia przez Reddzik 1
PaVLo 1 444 Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia 51 minut temu, leven napisał(a): A jak wyłączyłeś dźwiękówkę nvidii ? Ja przy instalacji sterownika wybieram tylko niezbędne opcje: 1
leven 1 011 Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia (edytowane) A widzicie, u mnie to wygląda tak (bez kombinowania) Ale, jak pokazałem wcześniej Nvslimera, wybieram tylko co niezbędne Edytowane 9 Kwietnia przez leven
sideband 3 386 Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia Wątpię by miało to wpływ na stabilność to jest osobny DAC i sterownik nie ma wpływu na sypanie się sterownika głównego.Jedynie stery od NV mają wyższe DPC latency względem tych od windy. Kiedyś wbudowany DAC obniżał wydajność, ale te czasy minęły.
szafir00 13 Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia A ja Panowie po prostu nie wierzę w te wszystkie magiczne sposoby, skoro wszystko działało i nie posypało się sprzętowo, to posypało się softwarowo (sterowniki nvidia, jakiś updade microsoft) (w sieci ludzie piszą, że błąd nie występuje na wcześniejszych kompilacjach windows) Możecie jeszcze obniżać szybkość szyny pci-e w bios :-) to też jeden z magicznych sposobów który komuś miał działać.
sideband 3 386 Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia U mnie jest prosty temat używam pewnego buildu windy wcale nie nowego z wyłączonym WU dlatego od lat omijają mnie dramaty
leven 1 011 Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia "obniżać szybkość szyny pci-e w bios" ? A, jak nazywa się ta opcja w biosie ?
szafir00 13 Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia wybierasz wersję w bios - normalnie pcie v5, wybierasz niżej i tyle, ale nie sugeruj się i wg. mnie nie szukaj na siłę.
Sidr 289 Opublikowano 12 Kwietnia Opublikowano 12 Kwietnia Chcę sprawdzić ten DFG. Rozumiem, że muszę wgrać najnowsze stery (595.97) i coś ustawić w nvidia-profile-ins (nie korzystan z nvAp)? Jego też najnowszego ściągnąc? Gra nie musi mieć dedykowanej obsługi? Te w/w stery są bezproblemowe? Qrde, udziela mi się chyba jakaś irracjonalna psychoza po czytaniu tego wątku.
szafir00 13 Opublikowano 13 Kwietnia Opublikowano 13 Kwietnia Ok. dla potomnych zainteresowanych błędem 153 Wydaje mi się, że sytuacja się poprawiła, wystarczy dać się szpiegować microsoftowi - w update włączcie swój udział w ,,niejawnym programie testów systemu windows,, ponownie ściąga update 25h2 u mnie mielił, mielił i wypluł winver 25h2 26200.8037 wcześniej przy normalnych update 25h2 inna kompilacja (nie pamiętam) Na chwilę obecną mogłem wrócić do sterowników nvidia 596.10 i wydaje mi się, że błąd 153 się nie pojawia lub pojawia się o wiele rzadziej. Dajcie znać jeśli ktoś jeszcze zrobi jakieś testy.
Rekomendowane odpowiedzi