Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Reddzik napisał(a):

dla mojej mamy to zapewne duży problem, ona po zawałach z kardiowerterem z 30% jak nie mniej wydolnością, do biedry chodzi z postojami ewentualnie siada na ławeczce ale do Lidla Kauflandu dla niej za daleko. Jakby miała tak latać z torbą bo nie działa automat to lipa.

Jak mama lubi chodzić na zakupy to kup jej jakąś torbę na kółkach. I to nawet nie chodzi o zwrot butelek, ale aby nie taskała w torbach :E 

Taki poglądowy filmik:

Jest tego cała masa, takie na dużych kołach, składane, rozkładane, wspomagające wchodzenie po schodach, krawężniki, są takie nawet, że mają rozkładane siedziska, aby sobie przyklapnąć jak nie ma ławeczki, są nawet z wspomaganiem elektrycznym :E 

A ogólnie jak ktoś nie ma samochodu, lubi robić zakupy pieszo to też spoko sprawa bo można naładować i nie taskać ciężarów. Inna opcja rower z sakwami lub cargo, albo przyczepka do roweru, niektóre tego typu torby na kółkach też mają też funkcje podpięcia do roweru, całkiem  modne na zachodzie i praktyczne dla tych co nie posiadają samochodów.

A poza tym w większości miast można robić zakupy online. 

Nie wiem dokładnie jak jest w PL, ale w DE mogę sobie zamówić zakupy, wodę czy inne napoje do domu na określoną godzinę z dostawą i butelki zwrócić kurierowi z pod drzwi :E Wtaska i na 4 piętro 5 skrzynek wody czy browara :E 

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, ryba napisał(a):

Masz miejsce na pelna butelke to masz miejsce na pusta. Zlepic karton do szafki na puste to rozumiem rocket science dla Ciebie, bo obu rak nie masz?

To do mnie? Pełne to ja w lodówce trzymam.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

to jakie są właściwie plusy tego systemu? co zyskaliśmy?

Nie wiem co my, ale bezdomni mają nowe zajęcie... Przygotujmy się na ciekawe zapachy ;D przy tych automatach, które będą przecież w sklepach i to za linią kas :) 

Edytowane przez hubio
  • Haha 1
Opublikowano
33 minuty temu, nozownikzberlina napisał(a):

to jakie są właściwie plusy tego systemu? co zyskaliśmy?

Przy takim mentalu spoleczenstwa jaki bije z tego tematu - niewiele. W innych krajach za to jest znacznie mniej smieci na ulicach/w lasach, co potwierdzilo kilka osob z obczyzny.

• Haha 1
Opublikowano

... no bo bezdomni zbierają puste butelki po piwie :) Zobacz "mental" Niemców w Berlinie i Hamburgu ile się wala puszek i butelek po piwie ok 4 rano... Tylko bezdomni to czyszczą... Wydaje mi się, że jednak poziom kultury ekologicznej Polaków jest wyższy... Może się mylę, ale w moim mieście bardzo rzadko widuję puste butelki w jakiś ogromnych ilościach.

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, ryba napisał(a):

Przy takim mentalu spoleczenstwa jaki bije z tego tematu - niewiele. W innych krajach za to jest znacznie mniej smieci na ulicach/w lasach, co potwierdzilo kilka osob z obczyzny.

9.30s

W Polsce jest tylko problem z tekstyliami  

Od kiedy wymyslili ze nie moga być w zmieszanych masowo sa pod śmietnikami lub lezą koło pojemikach pck lub leżą na ulicy

czyli syf jak u innych

Edytowane przez janek25
Opublikowano
14 minut temu, janek25 napisał(a):

łacze ze bzdury piszesz.U nas znacznie czyściej co widać na załaczonym obrazku.........

ale pewnie wiecznie to nie bedzie trwać

O janeczku, Ty pleciesz bzdury. UK i ich problemy to osobna kwestia. Zawsze mozna powiedziec, ze nie jest tak zle u nas jak w Indiach i nie musimy robic nic wiecej.

Obecnie system kaucyjny działa w takich państwach jak: 

Dania, Estonia, Finlandia, Irlandia, Islandia, Chorwacja, Litwa, Łotwa, Malta, Niemcy, Norwegia, Rumunia, Słowacja, Szwecja, Węgry, Holandia, Irlandia.

Takze jak mamy cokolwiek porownywac i oceniac, to te panstwa, a nie UK i ich chaos po brexicie.

Czyli generalnie mialem racje, paluszek boli i ego zbyt duze, zeby pojsc do automatu po kaucje.

• Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, janek25 napisał(a):

widocznie nie pamietasz co piszesz w takim razie 

pamietam, ale Ty wyrywasz zdanie z kontekstu. Dla przypomnienia, temat o systemie kaucyjnym i chodzilo o wypowiedzi osob z w/w panstaw, ktore nadmienilem.

Opublikowano (edytowane)

no to ci mówie ze u nas zadnego problemu nie ma ze smieciami za wyjatkiem ostatniego skopiowanego pomyslu z teksyliami gdzie faktycznie pojawiły sie na ulicy

Moze w tamtych panstwach trzeba wprowadzić bo syfiarze.Co widac na zalaczonym obrazku

Edytowane przez janek25
Opublikowano

Sam system ma kosztować mld zł a szacowany wzrost przetwarzania PET to 1% bo i tak już jest wysoki za to przerób innych materiałów kwiczy. Oshee już wprowadziło karton jako opakowanie a pewnie nie oni jedyni się na to zdecydują.