Camis 5 885 Opublikowano 15 Października Autor Opublikowano 15 Października Cytat Biedronka inwestuje w największą w Polsce sieć recyklomatów – współpraca z RVM Systems Sieć Biedronka, największy detalista w Polsce, konsekwentnie przygotowuje się do pełnego startu systemu kaucyjnego. W ramach tego procesu do wybranych sklepów w całej Polsce trafiają nowoczesne automaty do zbiórki opakowań, dostarczane przez firmę RVM Systems. Umowa pomiędzy podmiotami jest największą tego typu umową w Polsce, zarówno pod względem skali, jak i zasięgu projektu. Pierwsze urządzenia zostały już zainstalowane w sklepach na Śląsku i Mazowszu, a w kolejnych tygodniach recyklomaty będą sukcesywnie montowane w całym kraju. Biedronka do końca roku planuje zainstalować ponad 3 tysiące urządzeń, a tempo instalacji – już za około dwa tygodnie – wyniesie ponad 200 automatów tygodniowo. Dzięki tym działaniom klienci Biedronki zyskają wygodną możliwość zwrotu butelek i puszek w ramach systemu kaucyjnego. Choć pełna gotowość organizacyjna sieci została osiągnięta już 1 października, w pierwszych tygodniach w obiegu znajdzie się jeszcze ograniczona liczba opakowań oznaczonych logotypem kaucji. Dlatego faktyczne, masowe korzystanie z recyklomatów rozpocznie się stopniowo, a pełną wydolność system osiągnie pod koniec bieżącego roku. https://media.biedronka.pl/429384-biedronka-inwestuje-w-najwieksza-w-polsce-siec-recyklomatow-wspolpraca-z-rvm-systems 1
nozownikzberlina 497 Opublikowano 15 Października Opublikowano 15 Października 34 minuty temu, Spl97 napisał(a): 30złotych? To chyba nawet teraz pół litra wódki za tyle nie kupisz. Ktoś wspominał, że menele będą zbierać te butelki i będzie mniej śmieci - akurat. 1
galakty 3 312 Opublikowano 16 Października Opublikowano 16 Października Jak płacą 10 groszy za butelkę to co się dziwić Zanim butelki z kaucją zaczną się walać po ulicach... oh wait, do tej pory też się nie walały, menele wygrzebywali je z żółtych pojemników na śmieci (dlatego wiaty są na klucze na osiedlach).
Kris194 4 714 Opublikowano 16 Października Opublikowano 16 Października 16 godzin temu, Camis napisał(a): https://media.biedronka.pl/429384-biedronka-inwestuje-w-najwieksza-w-polsce-siec-recyklomatow-wspolpraca-z-rvm-systems Bardzo rozsądny wybór biorąc pod uwagę, że dysponują urządzeniami o naprawdę różnej wielkości.
JeRRyF3D 1 725 Opublikowano 18 Października Opublikowano 18 Października W dniu 14.10.2025 o 09:16, 209458 napisał(a): No ale ludzie dalej mieszają róże aspekty. Robisz fotę, a ktoś drze mordę - RODO!
MaxaM 1 658 Opublikowano 19 Października Opublikowano 19 Października Wczoraj byłem w Lidlu i z ciekawości rzuciłem okiem na automat czy ktoś używa - ogromna kartka 'nieczynny' 1
galakty 3 312 Opublikowano 19 Października Opublikowano 19 Października No to teraz do domu z reklamówką pełną butelek i z powrotem po zakupy Bo autem nie wolno, trzeba dbać o planetę
Camis 5 885 Opublikowano 19 Października Autor Opublikowano 19 Października Można podejść do kasy po kasę
galakty 3 312 Opublikowano 19 Października Opublikowano 19 Października A można rzucić reklamówką z butelkami czy każdą osobno podać? Serio pytam
209458 268 Opublikowano 19 Października Opublikowano 19 Października 14 minut temu, galakty napisał(a): A można rzucić reklamówką z butelkami czy każdą osobno podać? Serio pytam A ja serio pytam skąd masz całą reklamówkę butelek z kaucją? Kupuje sporo wody i napojów i jeszcze nie trafiłem na żadną. 1
LeBomB 2 052 Opublikowano 19 Października Opublikowano 19 Października @209458 też jeszcze nie trafiłem na kaucyjne. Za to na jednej ze stacji benzynowej tak po prostu rzuciłem "o jeszcze nie kaucyjna" to w odpowiedzi usłyszałem że nie, nie kaucyjna i u nich takich nie będzie, ale niestety nie było czasu na dyskusję dlaczego i co chcą zrobić.
galakty 3 312 Opublikowano 19 Października Opublikowano 19 Października 8 minut temu, 209458 napisał(a): A ja serio pytam skąd masz całą reklamówkę butelek z kaucją? Kupuje sporo wody i napojów i jeszcze nie trafiłem na żadną. Przecież ja nie zbieram tego, pytam dla tych co uwielbiają trzymać butelki.
LeBomB 2 052 Opublikowano 19 Października Opublikowano 19 Października 2 minuty temu, Camis napisał(a): Wycofają ze sprzedaży?. Nie wiem, bo musieliby w takim razie całkowicie zrezygnować ze sprzedaży napojów w butelkach i puszkach, a to niewielka sieć stacji, o ograniczonych zasięgach. Jak jeszcze będzie okazja to dowiem się coś więcej, bo czasem koło tej stacji przejeżdżam.
kubikolos 1 324 Opublikowano 19 Października Opublikowano 19 Października jak tam robaki, biegacie ze smieciami do sklepow? XD ja do tej pory nie zwracalem uwagi, wyrzucam jak zawsze, niedlugo bedzie mozna zaczac palic
ODIN85 3 501 Opublikowano 19 Października Opublikowano 19 Października 3 godziny temu, 209458 napisał(a): A ja serio pytam skąd masz całą reklamówkę butelek z kaucją? Kupuje sporo wody i napojów i jeszcze nie trafiłem na żadną. Kup Aloes Forever
huudyy 2 837 Opublikowano 19 Października Opublikowano 19 Października 13 minut temu, kubikolos napisał(a): jak tam robaki, biegacie ze smieciami do sklepow? XD Twój stary, a z butelkami nie chodzę bo nie muszę - saturator Dafi pozdrawia 35 minut temu, kubikolos napisał(a): , wyrzucam jak zawsze, niedlugo bedzie mozna zaczac palic Twoje pieniądze ¯\_(ツ)_/¯ 2 1
209458 268 Opublikowano 20 Października Opublikowano 20 Października (edytowane) 9 godzin temu, galakty napisał(a): Przecież ja nie zbieram tego, pytam dla tych co uwielbiają trzymać butelki. Czyli pytania z cyklu, a jak by tu nagle za 10 lat przedszkole w przyszłości, a matka siedzi z tyłu... Edytowane 20 Października przez 209458 1
galakty 3 312 Opublikowano 20 Października Opublikowano 20 Października 11 godzin temu, kubikolos napisał(a): jak tam robaki, biegacie ze smieciami do sklepow? XD ja do tej pory nie zwracalem uwagi, wyrzucam jak zawsze, niedlugo bedzie mozna zaczac palic A kupiłeś w ogóle butelkę z kaucją? Bo to wcale nie takie proste 1
sabaru128 172 Opublikowano 20 Października Opublikowano 20 Października Nie rozumiem po co te całe cyrki z oznaczaniem że to butelka z kaucją. Zamiast wsadzić wszystkie butelki do tego systemu i by nie było problemu to bawią się w jakieś dodatkowe oznaczenia. 1 1
galakty 3 312 Opublikowano 21 Października Opublikowano 21 Października Ludzie kupowaliby przed wejściem kaucji i oddawali zarabiając na tym. Jak inaczej chciałbyś to rozwiązać? 1
GordonLameman 8 432 Opublikowano 21 Października Opublikowano 21 Października 6 minut temu, galakty napisał(a): Ludzie kupowaliby przed wejściem kaucji i oddawali zarabiając na tym. Jak inaczej chciałbyś to rozwiązać? No, nie pomyślał 1
sabaru128 172 Opublikowano 21 Października Opublikowano 21 Października (edytowane) 23 minuty temu, galakty napisał(a): Ludzie kupowaliby przed wejściem kaucji i oddawali zarabiając na tym. Jak inaczej chciałbyś to rozwiązać? Jeżeli faktycznie to jest tylko powodem że nie wprowadzili wszystkich butelek do obiegu to widać tak naprawdę na czym tym ludziom od zielonego ładu zależy. Dodam żeby nie było niepotrzebmnie spekulacji bo niektórzy nie umieją czytać między wierszami to na kasie im zależy. Edytowane 21 Października przez sabaru128
Rekomendowane odpowiedzi