galakty 3 790 Opublikowano Środa o 14:26 Opublikowano Środa o 14:26 U mnie w Lidlu działają, ale nie korzystam bo głównie z dzbanka pijam.
Wercyngoteryx 82 Opublikowano Środa o 19:33 Opublikowano Środa o 19:33 W dniu 6.01.2026 o 07:17, Klakier1984 napisał(a): Na miejscu tych ludzi bym te butelki rozłożył przy kasie w sklepie i domagała się zwrotu kaucji. Możemy wtedy by te "przyczyn techniczne" szybciej znikały. W sumie tak powinno być. Automat nie działa to personel przyjmuje butelki. Wtedy by im zależało na ciągłym działaniu urządzenia.
lukadd 3 145 Opublikowano Czwartek o 12:51 Opublikowano Czwartek o 12:51 (edytowane) I w sumie chyba tak jest również w Polsce. Sklep uczestniczący w programie ma obowiązek przyjąć zwrotne, jak automat im nie działa to ręcznie przy kasie No chyba, że kasy nie działają, ale wtedy cały sklep nie działa Edytowane Czwartek o 12:51 przez lukadd 1
galakty 3 790 Opublikowano Czwartek o 12:55 Opublikowano Czwartek o 12:55 Ale pysznie będzie jak puszki po piwie przyjmią przy kasie. W lidlu jak się wejdzie tam gdzie automaty to wali ostro
lokiju 560 Opublikowano Czwartek o 21:27 Opublikowano Czwartek o 21:27 (edytowane) 8 godzin temu, lukadd napisał(a): I w sumie chyba tak jest również w Polsce. Sklep uczestniczący w programie ma obowiązek przyjąć zwrotne, jak automat im nie działa to ręcznie przy kasie No chyba, że kasy nie działają, ale wtedy cały sklep nie działa Biedronka ma w swoim regulaminie zapis, że z różnych powodów mogą nie przyjąć. Jednym z nich jest pełny automat. Chciałem dzisiaj oddać butelki w pobliskim automacie biedronki (taki duży stojący na parkingu). Przede mną był gość z czteroma workami butelek. Po wrzuceniu 30 butelek automat stwierdził, że jest już pełny I tyle z oddawania. Edytowane Czwartek o 21:42 przez lokiju
lukadd 3 145 Opublikowano Czwartek o 21:34 Opublikowano Czwartek o 21:34 (edytowane) Prawnie pewnie ten regulamin nic nie wart, ale trzeba byłoby sprawdzić jak jest w ustawie, ale jak mają obowiązek to raczej muszą przyjąć A przepełniony automat to pracownik sklepu powinien przyjść i opróżnić zaraz, tak przynajmniej robią w sklepach w niemcowni. Edytowane Czwartek o 21:35 przez lukadd 1
lokiju 560 Opublikowano Czwartek o 21:40 Opublikowano Czwartek o 21:40 Jutro podejdę drugi raz i zobaczę czy opróżnili. Dam znać ale mam złe przeczucia
LeBomB 2 152 Opublikowano Czwartek o 22:10 Opublikowano Czwartek o 22:10 Jak sklep ma więcej niż 200m2 mają obowiązek przyjąć i klienta nie powinno obchodzić czy przez automat czy ręcznie. Zatem w regulaminie to sobie mogą pisać. Póki ludzie nie nauczą się zgłaszać takich sytuacji, to sklepy będą sobie robiły co chcą i system nie będzie działał jak powinien. 1
MaxaM 1 774 Opublikowano Czwartek o 22:33 Opublikowano Czwartek o 22:33 18 minut temu, LeBomB napisał(a): Póki ludzie nie nauczą się zgłaszać takich sytuacji, to sklepy będą sobie robiły co chcą i system nie będzie działał jak powinien. Jak przyjdzie osoba z worem i automat będzie nieczynny i pójdzie do kasy. Jak odstoi z tymi butelkami 10 min czekając na jakiegoś 'kierownika', a później liczenie parę minut i czekanie na kwitek, to szybko ludziom się odechce oddawać butelki. I co zrobisz? Nic nie zrobisz, przecież przyjmują przy kasie 1
lukadd 3 145 Opublikowano Czwartek o 22:56 Opublikowano Czwartek o 22:56 (edytowane) Na razie system startuje, za kilka miesięcy już prawie każda butelka będzie kaucyjna i i non stop ktoś będzie w jakimś sklepie oddawał butelki. Aby automaty działały i były na bieżąco opróżniane to jest i będzie w interesie sklepów, bo jeśli będą problemy w danym sklepie to klient pójdzie do konkurencji A w 99% sytuacji przy okazji oddawania butelek ludzie robią zakupy. Edytowane Czwartek o 22:56 przez lukadd 1
AndrzejTrg 2 909 Opublikowano Czwartek o 23:08 Opublikowano Czwartek o 23:08 Jakby chłop przede mną w kolejce z workiem butelek stał bo automat nie działa, to pierdziele zostawiam zakupy i wychodzę... 2
galakty 3 790 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu 9 godzin temu, MaxaM napisał(a): Jak przyjdzie osoba z worem i automat będzie nieczynny i pójdzie do kasy. Jak odstoi z tymi butelkami 10 min czekając na jakiegoś 'kierownika', a później liczenie parę minut i czekanie na kwitek, to szybko ludziom się odechce oddawać butelki. I co zrobisz? Nic nie zrobisz, przecież przyjmują przy kasie Nie mówiąc o linczu innych ludzi którzy chcą kupić produkty, a nie bawić w skup złomu Powinny być automaty i tyle. Żadne oddawanie przy kasie. Co dalej? Utylizacja sprzętu elektronicznego w kasie Biedronki?
lukadd 3 145 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu @galakty Nikt normalnie nie będzie tak robił, ale tak samo jak prawnie masz możliwość odbioru gotówki to masz i możliwość zwrotu butel nawet jak automat nie działa. W dojczlandach w ciągu ostatnich 10 lat jak dobrze pamiętam to z 2 może max 3 x trafiło mi się, że automat był zepsuty nie działał. Nie szedłem do kasy, tylko zabrałem butle z powrotem i oddałem przy następnych zakupach Średnio co 1 lub 2 tygodnie jadąc na większe zakupy oddaję butelki kaucyjne.
copyname 107 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu 10 godzin temu, galakty napisał(a): Powinny być automaty i tyle. Żadne oddawanie przy kasie. Co dalej? Utylizacja sprzętu elektronicznego w kasie Biedronki? weź to wypluj, bo już ekoświrki mają mokre sny.
hubio 1 280 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu Jedno jest pewne - dla bezdomnych otworzył się raj...
lokiju 560 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) Byłem drugi raz i automat był już opróżniony. Jednak w porównaniu do tego z lidla to ten biedronkowy chodzi z 2 razy wolniej. Edytowane 5 godzin temu przez lokiju
Rekomendowane odpowiedzi