Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, Raiven napisał(a):

@LeBomB niestety tak jest. Oni w zamyśle mieli, że ludziom nie będzie się chciało nosić i kasa z kaucji automatycznie powędruje do określonych firm, które podobno (tak czytałem, nie mam linku) miały z założenia działać non-profit w tym temacie. Także to kolejny wałek jak z nakrętkami, aby ludziom "żyło się lepiej"

Chyba nawet wrzucałem gdzieś tutaj link do materiału, że firmy są zaskoczone i nie przygotowane na tak duży odbiór tych butelek. Czyli liczyli na czysty zysk zakładając, że Polakowi się nie będzie chciało.

Z ekologią to nie ma nic wspólnego.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, LeBomB napisał(a):

@Raiven no ale to wspierają właśnie ci, którzy jako niby wielcy przeciwnicy i prześmiewcy systemu w ramach wyimaginowanych pobudek, bądź przerośniętego ego nie odzyskują tej kaucji :P

Też mnie to bawi, ja jestem przeciwko dymania mnie, ale skoro już i tak mnie dymają to staram się ograniczyć ich przyjemność i odbieram te grosze co jakiś czas :E

20 minut temu, kubikolos napisał(a):

na takich przykladach jak ten czy 'jak jestes przeciwko 500+ to nie pobieraj' ale to tak nie dziala, mimo ze przedstawiciele partyjni bardzo by chcieli XD

1. Też się śmieję z tego "jak jesteś przeciwko to nie pobieraj", ja jestem przeciwko temu i innym socjalnym zapomogom dla nierobów (konkretnie dla nierobów, bez nadinterpretacji) aby kupować głosy wyborcze, tak sam pobieram 800+ ponieważ ten i inne programy również z moich podatków są finansowane.

2. Natomiast wg mnie to nie jest trafne porównanie z kaucjami, ale to zależy jak na to patrzeć. Generalnie 800+ i inne socjale sponsorujesz Ty i inni obywatele pracujący czy tego chcą czy nie. Jeżeli przysługuje Ci te 800+ i nie pobierasz to dajesz się dymać. Kaucje sponsorują wszyscy obywatele robiący zakupy określonych produktów czy tego chcą czy nie. Jeżeli nie odbierasz kaucji to... no też dajesz się dymać, tylko na znacznie mniejsze pieniądze. Rząd dyma nas na lewo i prawo, a od nas zależy czy i jak głęboko w nas będą wchodzić :E

Edytka: Wooooohoooooo, temat "dymanka" i 69 post wleciał :E

Edytowane przez Raiven
Opublikowano

@Raiven Wiesz, cały system mógłby być rozwiązany zupełnie inaczej, bo mogłyby być pojemniki na butelki plastikowe i puszki po określonych zawartościach normalnie w śmietnikach. Tylko to nic by nie dało, bo niektórych ludzi po tylu latach wprowadzania sortowania śmieci dalej przerasta wyrzucenie śmieci do właściwego pojemnika. Co kawałek widać duże kartony w plastikach czy całe worki plastików w zmieszanych. 

Nie wiem czy robiłeś remont z kontenerem. Teraz w wielu przypadkach podstawia się "big bagi" na gruz i  inne odpady budowlane, ale jak robisz na prawdę duży remont to wygodniejszy byłby kontener. Tylko postaw taki kontener gdzieś na osiedlu przy bloku. Na drugi dzień masz tam masę worków ze wszystkimi rodzajami śmieci jakie tylko ludzie mieli. Nagle z opłaty 500 zł za kontener robi się 1500 zł bo odpad zmieszany niebudowlany, chyba że samemu się to wygrzebie i wywali do śmietnika pozostawiając własne odpady budowlane. 

Co do porównania z 500 czy 800+ to tak, mało trafne porównanie, bo to socjal ogólnopolski, na który płacą wszyscy. Jego założenia i sposób przyznawania jest według mnie zły i powinien zostać zmieniony, ale czy ktoś będzie pobierał czy nie, to i tak idzie z podatków. System kaucyjny jest finansowany z kilku różnych źródeł i skoro jest możliwość niedokładania się do niego z własnej kasy, to właśnie pozostaje albo oddawać butelki, albo nie kupować opakowań kaucyjnych i tu ma się bezpośredni wpływ na to, w przeciwieństwie do 800+

Opublikowano

Patrzcie na użyteczność podejmowania pewnych działań, a nie na goły wynik finansowy. Za złotówkę lub jej połowę mogę co jakiś czas zanieść do sklepu puszki, bo nie jest to dla mnie niewygodne. Ale nic nie zmusi mnie do noszenia szkła czy dużych plastików przy takim poziomie kaucji.

Opublikowano (edytowane)

@LeBomB ja temat z systemem rozwiązałbym tak, że w ogóle bym go nie wprowadzał. Segregowałem na osiedlowym śmietniku i nie mało za to płaciłem. Teraz mam dodatkową segregację razem z wywozem, a za osiedlowe śmieci płacę więcej. No kurde zwycięstwo.

Remontu nie robiłem, ale kilka lat temu "wykańczałem się", domek w zabudowie szeregowej. Cały proces miałem tak w czasie rozciągnięty (kwestie finansowe), że nie musiałem kontenera podstawiać, burdel na bieżąco był ogarniany lub kumulowany :P.

2 minuty temu, adashi napisał(a):

Za złotówkę lub jej połowę mogę co jakiś czas zanieść do sklepu puszki, bo nie jest to dla mnie niewygodne.

Wolałem nie płacić więcej żeby później chodzić z tym i odbierać swoje pieniądze, oraz płacić mniej za wywóz śmieci domowych.

Edytowane przez Raiven
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, kubikolos napisał(a):

ja sobie dalem spokoj nawet z segregowaniem osiedlowym, nikogo to i tak nie obchodzi, niech sobie biedota przeklada smieci a potem jeszcze czesc nosi do sklepu XD

gorzej, jak potem dostaniecie zbiorową karę za nieposegregowane śmieci :E i będzie zgrzytanie zębami, że złodziejuchy każą płacić kurła.

Tak realnie to będziesz płacić nawet więcej niż 2 razy za to samo, bo raz za kaucję (której nie odzyskujesz), to jeszcze rachunki za odbiór wzrosną. Ale na szczęście stać Cię, kto bogatemu zabroni.

PS ja butelki trzymam w plastikowej skrzynki na balkonie, jak zbierze się worek, to go zabieram ze sobą na zakupy.

Edytowane przez huudyy
Opublikowano
1 minutę temu, kubikolos napisał(a):

ja sobie dalem spokoj nawet z segregowaniem osiedlowym, nikogo to i tak nie obchodzi, niech sobie biedota przeklada smieci a potem jeszcze czesc nosi do sklepu XD

Mamy skromne osiedle, 20 domków, łatwo trzymać dyscyplinę aby nie robić sobie problemów z firmą wywozową :). Podobno nie jest idealnie i co jakiś czas czymś nas straszą, ale ciężko żeby było idealnie i ogólnie to ch**a mogą nam zrobić. Byle tylko trzymać się ramy i nie odwalać maniany.

Opublikowano
1 godzinę temu, Raiven napisał(a):

Ktoś podsumuje temat czy obecni tu użytkownicy są w większości ZA czy PRZECIW nowemu systemowi? :D Dla mnie to...

byłem za, ale mam mieszane uczucia biorąc pod uwage jak to (nie)działa, wyższe koszty wywozu śmieci czy niewrzucenie małpek do systemu.

Miało być fajnie, a wyszło po polsku.

Opublikowano
2 minuty temu, huudyy napisał(a):

gorzej, jak potem dostaniecie zbiorową karę za nieposegregowane śmieci :E i będzie zgrzytanie zębami, że złodziejuchy każą płacić kurła.

smiechu warte te kary, nawet jak wpadna to mozna wrzucic w koszty i zyc wygodnie :sex:

a nawet jak bedziesz przykladnie babral sie w smieciach tak jak z poradnika to i tak przyjdzie podwyzka bo ..pojawil sie sytem kaucyjny XD

Opublikowano
1 minutę temu, kubikolos napisał(a):

a nawet jak bedziesz przykladnie babral sie w smieciach

ja tam nie wiem jakie ty lubisz zabawy w domu, ale ja mam po prostu 3 małe kosze w domu pod zlewem (bio, tworzywa sztuczne, zmieszane), z niczym nie trzeba się babrać, serio :E

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, huudyy napisał(a):

Miało być fajnie, a wyszło po polsku.

Że będzie fajnie, to słyszałem tylko od pomysłodawców i lubiących skracanie sobie łańcucha/tresowanie. Druga strona ostrzegała do czego to może prowadzić i... mocno to nie odbiega.

Ja chętnie bym widział dobrowolne automaty stojące gdzieś na ulicach, przy sklepach itp. Idziesz sobie, dopijasz puszkę czy butelkę, zamiast do kosza czy na ulicę wrzucasz sobie do automatu i masz EKSTRA 10gr czy coś, nie zwrot kaucyjny. Takie coś bym wspierał bo ma sens, nagradza, a nie karze z ewentualną możliwością późniejszego poklepania po plecach.

Edytowane przez Raiven
Opublikowano

@Raiven Pisałem już kilka tygodni temu dyskutując z BonoUG że w podstawie tego systemu od strony prawnej jest zamknięcie obiegu pewnych rodzajów plastiku i to wynika z dyrektywy odpadowej UE. Dodatkowo w obieg zamknięto pewne rodzaje puszek, co też wynika z różnych przepisów dotyczących recyklingu.

To że sobie wyszedł jakiś polityk i powiedział o lasach, plażach itp. jest mało istotne, to był przekaz dla tych "mniej ogarniętych". 

O podnoszeniu opłat też już pisałem, że to zwykła chciwość gmin, bo nie ma podstaw do tego. System jeszcze dobrze nie wszedł, a oni już wiedzieli ile mniej będą mieli plastiku. Nic innego jak właśnie wyciąganie kasy zamiast optymalizacji kosztów. Skoro przewidują mniej odpadów, to powinni zoptymalizować trasy przejazdu śmieciarek i częstotliwość odbioru, bo wychodzi, że śmieciarka mniej zabierze z tego terenu, który do tej pory obsługiwała. Gdzieś w mediach taki temat był poruszony, to nagle przedstawiciel lokalnej firmy zaczął się miotać w słowach, że się nie da :E 

@kubikolos czyli otwarcie przyznajesz że jesteś wrzodem społecznym? Bo swoimi działaniami narażasz wszystkich wyrzucających odpady do tego samego śmietnika na znacznie wyższe opłaty za wywóz śmieci i na rozwój kolejnych, czasem wręcz głupich pomysłów, by takich ludzi jak ty nauczyć podstaw. Tylko nie dziw się jak będziesz musiał przez to za jakiś czas wyrzucać śmieci do worka oklejonego jakimś kodem, żeby było wiadomo że to twoje. Będziesz wtedy wylewał kolejne żale w sieci na następne głupie rozwiązania, gdzie sam jesteś ich pośrednią przyczyną.

Opublikowano
2 minuty temu, kubikolos napisał(a):

przyjdzie podwyzka bo ..pojawil sie sytem kaucyjny XD

no z tym nie ma jak się nie zgodzić, typowe robienie polaka w dupę.

Teraz, Raiven napisał(a):

Że będzie fajnie, to słyszałem tylko od pomysłodawców i lubiących skracanie sobie łańcucha/tresowanie.

A ja z doświadczenia widziałem jak ten system sprawdza się w Niemczech, klakierzy nie mają tu wiele do zrobienia

Opublikowano
Teraz, huudyy napisał(a):

ja tam nie wiem jakie ty lubisz zabawy w domu, ale ja mam po prostu 3 małe kosze w domu pod zlewem (bio, tworzywa sztuczne, zmieszane), z niczym nie trzeba się babrać, serio :E

Ale on musi być "anty"... Potem zdziwienie że zamiast np. 40 zł wszyscy dookoła będą płacili 140 zł, bo śmieci nie segregowane.

1 minutę temu, huudyy napisał(a):

no z tym nie ma jak się nie zgodzić, typowe robienie polaka w dupę.

Z tym nawet ja się nie zgadzam, o czym wielokrotnie pisałem i system kaucyjny to dla tych firm tylko wymówka, a nie przyczyna

Opublikowano
1 minutę temu, huudyy napisał(a):

A ja z doświadczenia widziałem jak ten system sprawdza się w Niemczech, klakierzy nie mają tu wiele do zrobienia

A jak to tam działa? Bo to ciekawe, że wprowadzamy coś co już gdzieś niby działa, a u nas jak zwykle imba :E

Opublikowano
6 minut temu, LeBomB napisał(a):

czyli otwarcie przyznajesz że jesteś wrzodem społecznym?

niestety nie jestem toba, twojej dzialalnosci pandemicznej nikt nie przebije XD

ale probowac warto, niech planeta plonie

5 minut temu, LeBomB napisał(a):

Z tym nawet ja się nie zgadzam, o czym wielokrotnie pisałem i system kaucyjny to dla tych firm tylko wymówka, a nie przyczyna

zycie jest pelne wymowek bo tak dziala rzeczywistosc,

dlatego potem jestes zdziwiony jakie skutki ma dociskanie petli, dlaczego robilo sie waly na KPO albo jakas niemiecka firma chciala okrasc rumunski rzad na 30% przez SAFE,

wszyscy mieli fajne wymowki XD

Opublikowano

@Raiven to działa w wielu krajach na całym świecie, w podobny sposób, tylko z racji tego, że funkcjonuje od dłuższego czasu, to już jest po prostu bardziej rozbudowany. U nas żeby na start to rozbudować tak jak niektórzy by chcieli, to trzeba by zainwestować znacznie więcej pieniędzy. Dlatego założyło się rozwój systemu z biegiem czasu, a nie stworzenie czegoś w pół roku, co w innych krajach powstawało latami.

Trochę tak jakby oczekiwać, że każdy kraj wprowadzający paczkomaty będzie miał od razu na start tak rozbudowaną sieć jak u nas.

@kubikolos oho, zaczęło się wyciąganie przeszłości :E 

Jeszcze raz, co byś nie pisał, nie zmieni to jednego faktu, że to obecnie twoja działalność powoduje zaciskanie pętli w temacie odpadów, bo to ty jesteś w tym momencie tą jednostką, która z jednej strony wspiera własnymi pieniędzmi system kaucyjny, a z drugiej działa na szkodę innych ludzi z otoczenia nie segregując odpadów, co może doprowadzić do wzrostu kosztów dla ciebie i twoich sąsiadów z osiedla. 

To ty jesteś w tym momencie przyczyną.

Opublikowano
18 minut temu, LeBomB napisał(a):

Skoro przewidują mniej odpadów, to powinni zoptymalizować trasy przejazdu śmieciarek i częstotliwość odbioru, bo wychodzi, że śmieciarka mniej zabierze z tego terenu, który do tej pory obsługiwała. 

Pisaliśmy już o tym niedawno, jak to sobie wyobrażasz? Gminy zwolnią kierowców czy dadzą umowę na pół etatu bo będzie odbierać plastik co trzy a nie dwa tygodnie? Pozostałe odpady i tak odbierają co dwa tygodnie, więc teoretycznie zaoszczędzą tylko same paliwo i to raczej niewielkie ilości. Ale absolutnie się zgadzam, że podnoszenie cen jest bezpodstawne, bo nie wierzę, że firmy(mafie smieciowe) zmniejszały cenę za odbiór śmieci rekompensując sobie to zyskiem za butelki pet. To był dodatkowy zysk, extra premia.

Opublikowano
7 minut temu, Cappucino napisał(a):

Gminy zwolnią kierowców czy dadzą umowę na pół etatu

A czemu nie?niech zwolnia tez czesac gmachu z tej odnogi.Nie musza po pokojach siedzieć po 2 lub 4.ba niektóre pokoje mogą być wolne trudno 

Opublikowano (edytowane)

@janek25 będą się działy, bo ze śmieci już dawno zrobiono biznes. Zobacz. Gmina zarabia na odbieraniu odpadów, a potem zarabia na sprzedaży materiałów do recyklingu. Czyli zarabia dwukrotnie na tym samym. System kaucyjny sprawił, że część plastiku, metalu i szkła ominie gminę, więc spłakali się, że mniej zarobią i zamiast dostosować do tego infrastrukturę odbiorczą, to podnoszą ceny, mimo iż niektóre gminy jakoś potrafiły zoptymalizować sobie koszty i nie podniosły póki co cen.

Konstrukcja wielu przepisów pozwalała na handel odpadami i składowanie ich w innych krajach, co sprawiło, że wiele krajów wywozi odpady do innych i powstają wysypiska odpadów, których nikt nie chce utylizować i przerabiać, bo duże koszty.

Niejednolity system segregacji innych odpadów, gdzie np. w jednych gminach możesz wywalić zatłuszczony karton do papieru w innych nie. 

To wszystko też jeszcze powinno być uregulowane, ale też trzeba mieć odpowiednią infrastrukturę, bo nikt nie będzie teraz wiózł zatłuszczonego kartonu  z północy Polski na południe, bo na przykład akurat tam będzie instalacja, która pozwoli na przetworzenie takiego kartonu. Taki transport to dodatkowe koszty.

11 minut temu, Cappucino napisał(a):

Pisaliśmy już o tym niedawno, jak to sobie wyobrażasz? Gminy zwolnią kierowców czy dadzą umowę na pół etatu bo będzie odbierać plastik co trzy a nie dwa tygodnie?

Tak.

Jak prowadzisz firmę i nagle wiesz że masz mniej zleceń i to będzie już raczej permanentny stan, to trzymasz pracowników na siłę, czy redukujesz zatrudnienie?

@janek25 dokładnie. Osób administracyjnych też mniej potrzeba skoro twierdzą że aż tak im się ucina ta ilość odpadów. 

Skoro nie optymalizują, znaczy że ściemniają z tym, że aż tak im się ucięło.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano
32 minuty temu, Raiven napisał(a):

A jak to tam działa? Bo to ciekawe, że wprowadzamy coś co już gdzieś niby działa, a u nas jak zwykle imba :E

większość butelek ma standardowe rozmiary, są wykonane z bardzo grubego plastiku więc mogą naprawdę wielokrotnie służyć bez przetopu, w każdym sklepie z automatem przyjmą Ci każdą butelkę i wydadzą "pfant", bodajże 0,25€ kaucji za butelkę. Butelek w koszach/parkach/pustostanach nie znajdziesz raczej nigdzie, bo zaraz są wymiatane przez zbieraczy.

Opublikowano
1 minutę temu, LeBomB napisał(a):

będą się działy, bo ze śmieci już dawno zrobiono biznes

nie ,sprawa jest prosta, jest za duzo kasy w obiegu.A prezes od kaucji tez juz siedzi tydzień.Nie podzielił sie czy co ,ze go CBA zamkneła

https://archiwum.businessinsider.com.pl/mieszkancy-juz-nie-wyrzucaja-smieci-do-lasu-teraz-robia-to-firmy/mpsfs0

O tym mówi Małgorzata Skucha, prezes Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

ogólnie to bym tu odchodził tych urzeników