Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, LeBomB napisał(a):

wielu ludzi nie ogarnia, że butelkę należy włożyć kodem kreskowym do góry. 

Może zależy od butelkomatu. Oddawałem w kilku butelekomatach dając kodem kreskowym do dołu i choć w jaką stronę i przyjmowało za każdym razem. Nawet butelka nie musi być idealnie prosta jak co niektórzy piszą że musi i też przyjął.

Edytowane przez sabaru128
Opublikowano
14 godzin temu, LeBomB napisał(a):

Nie chcesz próbować, ale wiesz doskonale, że system działa w zasadzie w odpowiedniej formie dopiero 3 miesiące i oczekujesz, że będzie to działanie idealne. 

O, to właśnie wkurza najbardziej. Wiem, że IT ma inną specyfikę, nie ma takiej logistyki przy wdrożeniach, ale kurcze, widziałem duże projekty co trwały ponad rok ze wszystkim, widziałem wprowadzanie na fazy, opóźnienia, tak - zawsze jest okres zwiększonych problemów po wdrożeniu. Czasem trzeba wymyślać plany B i obejścia. Ale tutaj to chyba było tak:

- Heniek, jaki jest miesiąc?

- No styczeń.

- A kiedy wchodzi ten system kaucyjny?

- od października.

- To może byśmy zaczeli się jakoś przygotowywać, coś kombinować?

- Nie wygłupiaj sie, jeszcze tyle czasu, zdążysz 2 razy zapomnieć

....

- E, Heniek, bo w sumie to już jest październik

- No w sumie racja - ustaw jakies spotkanie w listopadzie to się zaczniemy zastanawiać.

Ja się nie znam, ale tak to z zewnątrz wyglądało. W październiku ten system wpłynął na moje życie jak lot Artemis wokół Księżyca - jakbym nie czytał mediów to bym nie wiedział, że coś weszło. Jakieś pierwsze, pojedyncze butelki kaucyjne to zaobserwowałem w tym roku dopier. A sklepy zaczęły niemrawo coś wdrażać jakoś przed wielkanocą.

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, AndrzejTrg napisał(a):

Jak kupią 10 butelek, to mają miejsce aby je składować nieprawdaż? A jak wypiją jedną, to zastępują tą wypitą pustą...

Ja układam zgrzewki w szafie jedna na drugą.

Teraz proszę kup 3 zgrzewki i pokaż jak układasz piramidę z 18 pustych butelek. Pokaż JAK magazynujesz taką ilość butelek. Najlepiej zrób symulację 30m mieszkania ;) 

Jak można nie rozumieć, że pełne butelki składuje się INACZEJ niż puste :heu:

Oczywiście można wypić parę butelek i lecieć do sklepu. Ale czy serio tak to ma wyglądać?

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
Godzinę temu, hwdp43 napisał(a):

Przeciez butelkomaty obracaja butelki po wlozeniu . :hmm: bez roznicy czy kod jest z dolu czy gory ...

Nie wszystkie. 

@209458

System kaucyjny przegłosowano w lipcu 2023 roku i zasadniczo było oczywiste że wejdzie niezależnie czy władza po wyborach by się zmieniła czy nie. Dyrektywa unijna wymusza zamknięcie obiegu niektórych surowców, w tym właśnie większości PET, by móc go przetwarzać znacznie więcej razy niż dotychczas. Stąd takie rozwiązanie, które sprawdziło się w wielu krajach na świecie. 

Zatem wszyscy mieli czas na planowanie, ale tak jak piszesz, wielu zrobiło to na ostatnią chwilę, a i potem zmiany które nowy rząd wprowadzał, też sprawiały, że długo nie było wiadomo kiedy ostatecznie będzie wchodził system. 

Co do wdrażania, to było wiadome że sieć butelkomatów będzie powstawała nawet kilka lat, stąd też wymóg, by przy braku butelkomatu lub gdy ten nie działa, sklep który jest w systemie kaucyjnym miał obowiązek odebrać opakowania ręcznie. 

Wiadomo że butelkomat nie powstanie przy każdym śmietniku, choć może kiedyś tak też będzie, zobaczymy. Najważniejsze to żeby stawiano je też przy sklepach osiedlowych i na wsiach, tak by ludzie mieli większą dostępność tego typu urządzeń, ale tu już musi być inicjatywa takiego małego sklepu, odgórny nakaz lub urządzenia stawiane bezpośrednio przez operatorów systemu.

Opublikowano
Teraz, LeBomB napisał(a):

Nie wszystkie. 

Widzisz, to jest kolejny element zniechęcania ludzi do systemu. Kolejna oczywistość, że butelka powinna być obkręcana.

Jak już postawili taki automat, to on będzie już stać przez długie lata, a ludzie mają się z nim męczyć.

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, MaxaM napisał(a):

Teraz proszę kup 3 zgrzewki i pokaż jak układasz piramidę z 18 pustych butelek.

Normalnie, wkładając je do torby na zakupy. Taka torma z Auchan na przykład ma bardzo dobry wymiar pod zgrzewkę butelek. A jak sobie wpiszesz w google "torba z przegródkami na butelki" to znajdziesz bardzo fajne rozwiązania. Wkładasz butelki pełne, jak wypijesz wkładasz puste. Zamieniasz miejsce 1:1, a taka torba zajmuje tyle co zgrzewka. 

Na upartego to na drukarce 3D mógłbym wydrukować nawet jakiś uchwyt 🤔

3 minuty temu, MaxaM napisał(a):

Widzisz, to jest kolejny element zniechęcania ludzi do systemu.

No już bez przesady :E 

Jak wrzucisz pierwszą butelkę, to automat ją cofa wyświetlając wielki komunikat na ekranie dlaczego to zrobił. Po pierwszych 2-3 butelkach nie wymaga to żadnego wysiłku i kombinacji. Piszesz tak jakby ludzie byli mega ułomni. 

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano
1 minutę temu, LeBomB napisał(a):

No już bez przesady :E 

Na początku żartowałem, że pewnie kupimy automaty z demobilu z Niemiec.

Teraz nie wiem czy to był żart :E

3 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Zamieniasz miejsce 1:1, a taka torba zajmuje tyle co zgrzewka. 

To też nie jest takie wygodne rozwiązanie jeśli masz i pełne i puste butelki :) 

Opublikowano
34 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Dyrektywa unijna wymusza zamknięcie obiegu niektórych surowców, w tym właśnie większości PET, by móc go przetwarzać znacznie więcej razy niż dotychczas. Stąd takie rozwiązanie, które sprawdziło się w wielu krajach na świecie. 

Do odbioru pustych opakowań z butelkomatów jest specjalnie zorganizowany transport, to tak by było "taniej" i bardziej "ekologicznie", no i zwiększa niepotrzebnie ruch na i tak zatłoczonych drogach.  Mylę się?

Opublikowano
2 minuty temu, MaxaM napisał(a):

To też nie jest takie wygodne rozwiązanie jeśli masz i pełne i puste butelki :) 

Bo? Za dużo wysiłku i czasu na wyjęcie pełnej butelki z torby i włożenie pustej? Teraz szukasz problemu na siłę. 

Co do automatów to wszystko kwestia kosztów i dostawcy urządzenia. Tu minimalne parametry butelkomatu mogłyby być dokładniej sprecyzowane w ustawie, właśnie żeby dla sklepów o powierzchni powyżej 200 m2, które muszą przystąpić do systemu były to automaty z wbudowaną zgniatarką, lepszym czytnikiem kodów itp. 

1 minutę temu, Cappucino napisał(a):

Do odbioru pustych opakowań z butelkomatów jest specjalnie zorganizowany transport, to tak by było "taniej" i bardziej "ekologicznie", no i zwiększa niepotrzebnie ruch na i tak zatłoczonych drogach.  Mylę się?

To zależy jak dany operator organizuje odbiór. Zatem to co piszesz, to wyłącznie założenie, bo nie ma szczegółowych danych jak często i czym są odbierane opakowania z poszczególnych sklepów.

Nie zmienia to faktu, że dzięki temu butelkę PET, którą przetwarzało się raz czy dwa razy, będzie można teraz przetworzyć łącznie nawet do 9 razy.

Może bardziej obrazowo. Różnica jest praktycznie taka sama jak przy wywalaniu elektroniki a odzyskiwaniu z niej złota i miedzi. W skali przemysłowej mówimy o bardzo dużych pieniądzach za odzyskany surowiec. To samo jest m.in. z PET.

Opublikowano
33 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Zatem to co piszesz, to wyłącznie założenie, bo nie ma szczegółowych danych jak często i czym są odbierane opakowania z poszczególnych sklepów.

Może bardziej obrazowo. Różnica jest praktycznie taka sama jak przy wywalaniu elektroniki a odzyskiwaniu z niej złota i miedzi. W skali przemysłowej mówimy o bardzo dużych pieniądzach za odzyskany surowiec. To samo jest m.in. z PET.

Jakie założenie? A kto według ciebie je odbiera?  System jest wdrożony kilka miesięcy temu i nie wiadomo kto odbiera puste butelki?

Cytat

Nie zmienia to faktu, że dzięki temu butelkę PET, którą przetwarzało się raz czy dwa razy, będzie można teraz przetworzyć łącznie nawet do 9 razy.

Czy takie rozwiązanie jest dla producenta butelek tańsze niż to co było do tej pory? 

Cytat

Tylko ja zwracam uwagę, że tu mamy dodatkowy transport specjalnie pod to stworzony, więc dodatkowe zużycie paliwa i wszystkie eko-zanieczyszczenia z tym związane, zużycie energii jaka idzie na automaty, w skali kraju niemałe. Więc nie jestem taki pewien, czy aby na pewno to jest bardziej eko. Na plus, mniej pet w parkach, ale małpki jak leżały w trawnikach tak dalej leżą.

Opublikowano

Rozumiem, że to nowy system ale chyba po coś był ten okres przejściowy od października do stycznia? Bo to co się teraz dzieje w biedronce to się mogło zdarzyć ale właśnie w tym okresie. Czas został zmarnowany bo jeszcze w listopadzie i grudniu obsługa robiła wielkie oczy na słowa "system kaucyjny". Tak jakby nikt nikogo nie informował o tym. Wszyscy od sklepów po władze olewali temat i teraz mamy tego efekty.

Opublikowano
Godzinę temu, LeBomB napisał(a):

Bo? Za dużo wysiłku i czasu na wyjęcie pełnej butelki z torby i włożenie pustej? Teraz szukasz problemu na siłę. 

W tym przypadku to nawet o wysiłek nie chodzi, a nawet próby nie będzie. To jest na zasadzie NIE, BO NIE , koniec kropka. Sam miałem podobne myślenie z samego początku, że będzie więcej problemów niż pożytku. Może nie używam tyle wody, ale robiłbym to na zasadzie 1:1, ale to już na poprzedniej stronie pisałem, ale nie, trzeba jakieś kombinacje wymyślać. 

To jest na zasadzie tych filmików z Kabylamem , ludzie potrafią tak proste i oczywiste rzeczy skomplikować, że głowa mała.  

@MaxaM spróbuj zamieniać puste z pełnymi, albo do osobnego worka, jak kolega wspomniał. Ale spróbuj, a nie mów bez próby że to się na wuj godzi. Chyba że próbowałeś i nie szło, to w tym wypadku zwracam honor 🙂

Opublikowano
7 godzin temu, lokiju napisał(a):

Rozumiem, że to nowy system ale chyba po coś był ten okres przejściowy od października do stycznia?

Tak, po to żeby go przebimbać i ponarzekać. 

7 godzin temu, Cappucino napisał(a):

Jakie założenie? A kto według ciebie je odbiera?  System jest wdrożony kilka miesięcy temu i nie wiadomo kto odbiera puste butelki?

Odbierają operatorzy systemu, ale nie wiesz jak, czym, jak często. Operatorzy mogą mieć np. podpisaną umowę z dystrybutorem, dostawcą, hurtownikiem towaru. Zatem może być tak, że towar przyjeżdża, a wyjeżdżają butelki. Auta dostawcze do Biedronek czy Lidlów z reguły na pusto nie wracają, więc raczej oczywiste że to dalej tak działa. Tak wywozili przecież też choćby szklane butelki zwrotne.

7 godzin temu, Cappucino napisał(a):

Czy takie rozwiązanie jest dla producenta butelek tańsze niż to co było do tej pory? 

Tak, bo wprowadzenie nowego plastiku na rynek to większe koszty niż wprowadzenie butelki z rPET czyli recyklatu z PET możliwego do użycia w przemyśle spożywczym.

Opublikowano
9 godzin temu, LeBomB napisał(a):

Odbierają operatorzy systemu, ale nie wiesz jak, czym, jak często. Operatorzy mogą mieć np. podpisaną umowę z dystrybutorem, dostawcą, hurtownikiem towaru. Zatem może być tak, że towar przyjeżdża, a wyjeżdżają butelki. Auta dostawcze do Biedronek czy Lidlów z reguły na pusto nie wracają, więc raczej oczywiste że to dalej tak działa.

Ale tego nie wiesz, nie masz na to żadnego potwierdzenia.

Cytat

Tak wywozili przecież też choćby szklane butelki zwrotne.

Ale szklane butelki nie trafiały do ponownego przerobu, zupełnie inny odbiorca.

Cytat

Tak, bo wprowadzenie nowego plastiku na rynek to większe koszty niż wprowadzenie butelki z rPET czyli recyklatu z PET możliwego do użycia w przemyśle spożywczym.

Czym to argumentujesz? Masz na to jakieś dane, wyniki badań czy tylko to twoja teoria? Policzyłeś całość kosztów? Obsługi tego systemu, energii z recyklomatów, dodatkowy transport? Ile wyjdzie gotowego surowca po przerobieniu z tych odpadów?

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Ale tego nie wiesz, nie masz na to żadnego potwierdzenia.

A co jak mam?

https://www.grupaeurocash.pl/aktualnosci/frisco-dolacza-do-systemu-kaucyjnego-kurierzy-odbiora-opakowania-podczas-dostawy-zakupow

I takich dostawców będzie coraz więcej, bo duża logistyka nie lubi pustych przejazdów, bo to koszt, który można zastąpić zyskiem (albo chociaż "wyzerować").

(EDIT: jak wejdą małe sklepy do systemów kaucyjnych, porozsiewane po mniejszych miejscowościach i wsiach, to wtedy może to skutkować dodatkowym transportem, ale też nie jest to przesądzone, bo jak pisałem, logistyka nie lubi pustki)

Ale szklane butelki nie trafiały do ponownego przerobu, zupełnie inny odbiorca.

Jak były zwrotne to trafiały do odpowiednich producentów, były myte i ponownie napełniane. Te co się nie nadawały trafiały do przetopienia. Szkło jest znacznie łatwiejsze do recyklingu, ale trudniejszy jest jego transport.

Czym to argumentujesz? Masz na to jakieś dane, wyniki badań czy tylko to twoja teoria? Policzyłeś całość kosztów? Obsługi tego systemu, energii z recyklomatów, dodatkowy transport? Ile wyjdzie gotowego surowca po przerobieniu z tych odpadów?

Nie teoria.

Owszem, sama produkcja butelki z rPET jest droższa niż produkcja opakowania z nowego plastiku. Jednak biorąc pod uwagę przepisy i wymagania dotyczące odpowiednich poziomów recyklingu jaki muszą spełnić wprowadzający opakowania na rynek, czyli np. producent napojów w butelkach PET, brak ich spełnienia sprawia, że ostatecznie nowy PET staje się droższy niż rPET. Zatem by ograniczyć wprowadzanie nowych opakowań na rynek, zmniejszyć ilość używanego nowego plastiku i tym samym uniknąć kar za niespełnienie wymagań trzeba użyć rPET. 

Jednym z zadań systemu kaucyjnego jest właśnie zwiększenie ilości rPET, bo do tej pory z całej masy PET jaka była zbierana na rPET nadawała się tylko około 1/3 odpadów.

Podstawą do tego jest np. dyrektywa SUP

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzienniki-UE/dyrektywa-2019-904-w-sprawie-zmniejszenia-wplywu-niektorych-produktow-z-69193852

Cytat

5.  W odniesieniu do butelek na napoje wymienionych w części F załącznika, każde państwo członkowskie zapewnia, aby:
a) od 2025 r. butelki na napoje wymienione w części F załącznika, których głównym składnikiem jest politereftalan etylenu ("butelki PET"), zawierały co najmniej 25 % tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu, obliczane jako średnia dla wszystkich butelek PET wprowadzonych do obrotu na terytorium danego państwa członkowskiego; oraz
b) od 2030 r. butelki na napoje wymienione w części F załącznika zawierały co najmniej 30 % tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu, obliczane jako średnia dla wszystkich takich butelek na napoje wprowadzonych do obrotu na terytorium danego państwa członkowskiego.

Oczywiście to nie zabrania producentom zrobienia butelki w pełni z recyklingu, bo i takie też są na rynku. Mogą też dalej wprowadzać wyłącznie nowe opakowania, ale wtedy będzie to dla nich znacznie większy koszt niż sama produkcja takiego opakowania.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano (edytowane)

A co jak mam?

https://www.grupaeurocash.pl/aktualnosci/frisco-dolacza-do-systemu-kaucyjnego-kurierzy-odbiora-opakowania-podczas-dostawy-zakupow

I takich dostawców będzie coraz więcej, bo duża logistyka nie lubi pustych przejazdów, bo to koszt, który można zastąpić zyskiem (albo chociaż "wyzerować")

No ale coś Ty wrzucił? Jakiś drobny podmiot? To było już tu wrzucane w ramach ciekawostek. Nie o to pytałem. Pytam o duże sieci a nie drobiazgi.

Cytat

Jak były zwrotne to trafiały do odpowiednich producentów, były myte i ponownie napełniane.

No właśnie, to zupełnie inna bajka, nie wymaga przetopu, inny odbiorca.

Cytat

Owszem, sama produkcja butelki z rPET jest droższa niż produkcja opakowania z nowego plastiku.

I tyle w temacie. Reszta to polityczny bełkot mający zmusić do tego zbieractwa.

Cytat

Jednym z zadań systemu kaucyjnego jest właśnie zwiększenie ilości rPET, bo do tej pory z całej masy PET jaka była zbierana na rPET nadawała się tylko około 1/3 odpadów.

A ja pytałem, jaki procent rPET da się uzyskać z PET. 

Zatem by ograniczyć wprowadzanie nowych opakowań na rynek, zmniejszyć ilość używanego nowego plastiku i tym samym uniknąć kar za niespełnienie wymagań trzeba użyć rPET. 

Zmuszanie karami, jest drożej, a kto za to zapłaci? Czasem nie konsument?

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano
6 minut temu, Cappucino napisał(a):

No ale coś Ty wrzucił? Jakiś drobny podmiot? To było już tu wrzucane w ramach ciekawostek. Nie o to pytałem. Pytam o duże sieci a nie drobiazgi.

Jeden z wielu. Ponadto w systemie kaucyjnym są również bezpośrednio producenci i dystrybutorzy. Tu nie ma wielkiej filozofii, bo system logistyczny jest podobny do tego jaki jest od lat przy butelkach zwrotnych na piwo. Przyjeżdża dostawa piwa, a zabiera skrzynki z butelkami zwrotnymi. 

Ponadto, może nie wiesz, ale Lidl i Kaufland współtworzą własnego operatora systemu kaucyjnego. 

https://operatorkaucyjny.pl/

Co już w ogóle zmienia całą logistykę na ich transport własny.

12 minut temu, Cappucino napisał(a):

No właśnie, to zupełnie inna bajka, nie wymaga przetopu, inny odbiorca.

Ale wymaga mnóstwa wody, chemikaliów do umycia i dezynfekcji. Z reguły jest to zupełnie inna linia produkcyjna niż w przypadku uzupełniania nowych butelek. 

Wcale nie jest łatwiejszym opakowaniem do ponownego użycia.

14 minut temu, Cappucino napisał(a):

I tyle w temacie. Reszta to polityczny bełkot mający zmusić do tego zbieractwa.

Reszta to ograniczenie produkcji nowego plastiku, poprzez kilkukrotne ponowne użycie tego już wyprodukowanego, co wcześniej było możliwe tylko w niewielkim stopniu.

16 minut temu, Cappucino napisał(a):

A ja pytałem, jaki procent rPET da się uzyskać z PET. 

To jest ściśle powiązane z tym o co pytałeś, bo jedno wynika z drugiego.

Opublikowano
2 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Ale wymaga mnóstwa wody, chemikaliów do umycia i dezynfekcji. Z reguły jest to zupełnie inna linia produkcyjna niż w przypadku uzupełniania nowych butelek. 

No tak, przeróbka PET na rPET nie wymaga prądu, wody itd. :)

Cytat

Reszta to ograniczenie produkcji nowego plastiku, poprzez kilkukrotne ponowne użycie tego już wyprodukowanego, co wcześniej było możliwe tylko w niewielkim stopniu.

Ale ten plastik trafiał jako surowiec dla przemysłu, nie był wyrzucany do lasu. Jak myślisz, czym przemysł zastąpi ten surowiec? 

Cytat

To jest ściśle powiązane z tym o co pytałeś, bo jedno wynika z drugiego.

Dalej nie udzielasz odpowiedzi, pytam o konkretny procent.

Opublikowano
9 minut temu, LeBomB napisał(a):

Tu nie ma wielkiej filozofii, bo system logistyczny jest podobny do tego jaki jest od lat przy butelkach zwrotnych na piwo. Przyjeżdża dostawa piwa, a zabiera skrzynki z butelkami zwrotnymi. 

Ale nie pisz, że nie wymagało to dodatkowych transportów.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Cappucino napisał(a):

No tak, przeróbka PET na rPET nie wymaga prądu, wody itd. :)

Wymaga, ale sam pisałeś o szkle, więc mówię, że szkło wcale nie jest też takie proste i idealne obecnie do ponownego użycia. 

W przypadku przeróbki PET na rPET w stanie takim, w jakim jest zbierane w systemie kaucyjnym też ogranicza się użycie np. wody. Poczytaj sobie jak działają takie instalacje. Ja widziałem takie na żywo, więc wiem jak to wygląda. 

Ale ten plastik trafiał jako surowiec dla przemysłu, nie był wyrzucany do lasu. Jak myślisz, czym przemysł zastąpi ten surowiec? 

Trafiał, ale mógł być przetworzony raz, góra dwa razy, bo kolejne docelowe użycie takich tworzyw w większości dyskwalifikuje je do dalszego przerobu.

PET odzyskany w systemie jest czystszy i jak też już pisałem, możliwości jego ponownego przetworzenia wzrastają w ten sposób do 5-8 razy co łącznie z późniejszymi przetworzeniami przemysłowymi daje recykling tego samego plastiku nawet do 10 razy, zamiast obecnych 1-2. 

Dalej nie udzielasz odpowiedzi, pytam o konkretny procent.

Z PET zebranego w systemie kaucyjnym z tony PET da się wyprodukować 900 kg rPET. 

W przypadku braku systemu kaucyjnego wydajność spada nawet do 70% (700 kg z tony PET) ze względu na większą liczbę zanieczyszczeń, większą liczbę odrzutów itp.

8 minut temu, Cappucino napisał(a):

Ale nie pisz, że nie wymagało to dodatkowych transportów.

Bo w większości nie wymagało...

Edit: jak już chcesz być taki wnikliwy, to wiedz jeszcze, że produkcja rPET wymaga mniej zasobów i energii niż PET. 

Niższe temperatury przetwarzania, odchodzi wydobycie ropy i gazu, całe ich przetwarzanie, cały proces. Zaoszczędzona energia według różnych szacunków to od 50 do nawet 80%.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano
2 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Wymaga, ale sam pisałeś o szkle, więc mówię, że szkło wcale nie jest też takie proste i idealne obecnie do ponownego użycia. 

Ale to tylko mycie, a sama woda jest w filtrowana w obiegu zamkniętym w jakimś stopniu. 

W przypadku PET też masz mycie.

Cytat

Trafiał, ale mógł być przetworzony raz, góra dwa razy, bo kolejne docelowe użycie takich tworzyw w większości dyskwalifikuje je do dalszego przerobu.

Może nie było potrzeby, ale miałeś z tego choćby samochodowe części służące lata a nie dni jak plastikowa butelka. Po za tym pytałem, czy przemysł ma zastąpić ten surowiec? Nie zastąpi, ilość plastiku na rynku będzie taka sama.

Cytat

Bo w większości nie wymagało...

Ale wymaga, choćby do firmy która te butelki przetwarza. 

Opublikowano
49 minut temu, Cappucino napisał(a):

Ale to tylko mycie, a sama woda jest w filtrowana w obiegu zamkniętym w jakimś stopniu. 

Tak samo jak w większości innych zakładów, bo to nie jest sama woda, tylko z różną chemią do usuwania zanieczyszczeń.

Wiadomo że szkło pod pewnymi względami zawsze miało przewagę, ale by zastąpić wszystkie butelki plastikowe szklanymi zwrotnymi, to obecnie jest nierealne. Ceny produktów wywaliłoby w kosmos, bo firmy musiałyby stawiać linie i myjki do obsługi szkła, których nie mają, a to są gigantyczne inwestycje.

Tak, w przypadku PET też jest mycie, ale potem w procesie regranulacji dochodzi jeszcze oczyszczenie w wyniku działania temperatury i oczyszczenie mechaniczne. Tylko że w przypadku tworzyw, im brudniejsza frakcja tym więcej chemii, wody i energii potrzeba. Zamknięcie PET w obiegu sprawia, że proces regranulacji jest efektywniejszy i czystszy. 

59 minut temu, Cappucino napisał(a):

Po za tym pytałem, czy przemysł ma zastąpić ten surowiec? Nie zastąpi, ilość plastiku na rynku będzie taka sama.

Przyrost ilości plastiku będzie mniejszy, bo dłużej będzie krążył w obiegu zamkniętym, właśnie w przypadku produktów, które generują go znacznie więcej i częściej. W swoich rozważaniach pomijasz właśnie ilość plastiku, która trafia na wysypiska i składowiska jako odpad. Zamykanie obiegu surowca zmniejsza przyrost tych odpadów, bo dłużej pozostaje na rynku i to zasada dotycząca obiegu zamkniętego praktycznie każdego surowca.

Godzinę temu, Cappucino napisał(a):

Ale wymaga, choćby do firmy która te butelki przetwarza. 

To już Ci opisałem wystarczająco. Nikt nie będzie robił pustych przebiegów gdy nie musi, bo to zbędny koszt i tak działa logistyka od dziesięcioleci. Dlatego firmy, tu gdzie się da, ograniczają i będą ograniczały transporty po sam odbiór opakowań. Po puste palety, szklane zwrotne butelki i masę innych materiałów do ponownego wykorzystania nikt specjalnie do tej pory w znacznej większości sklepów nie jeździł. 

A do firmy, która te butelki przetwarza i tak jeździły transporty. Różnica taka, że zamiast z sortowni na wysypisku, to z magazynu operatora.