Skocz do zawartości

Auta elektryczne (BEV)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To są te absurdy. Wyciągnąć kabel z bagażnika, gdzie zazwyczaj trzeba go jeszcze wyjąć z osobnego schowka (a tak naprawdę na kabel jest często specjalna torba), podłączyć do auta, podłączyć do ładowarki, trwa 5 sekund. Ale tankowanie to trwa i trwa. 

BTW. jak miałem LPG, to na Orlenie tankował zawsze pracownik. I z tego co widzę, to nadal można poprosić pracownika o pomoc

I tak możemy się licytować ;)

Edytowane przez marko
Opublikowano
2 minuty temu, marko napisał(a):

To są te absurdy. Wyciągnąć kabel z bagażnika, gdzie zazwyczaj trzeba go jeszcze wyjąć z osobnego schowka (a tak naprawdę na kabel jest często specjalna torba), podłączyć do auta, podłączyć do ładowarki, trwa 5 sekund. Ale tankowanie to trwa i trwa. 

BTW. jak miałem LPG, to na Orlenie tankował zawsze pracownik. I z tego co widzę, to nadal można poprosić pracownika o pomoc

I tak możemy się licytować ;)

w ciagu 4 lat ładowalem sie dwa razy na kablu swoim na punkcie publicznym (zostawialem auto na pół dnia) - jest to do wolnego ładowania gdzie zostawiasz auto na pare godzin a nie na szybkie ładowanie, szybkie ładowarki juz ja swoje kable

ja tylko mowie - mialem 30L LPG i lało sie długo - mnie to irytowało, prosic sie nie lubiłem, no chyba ze pracownik stał obok to wtedy luz

Opublikowano (edytowane)

A kolega ma diesla i robi 1100km na baku. Więc te 150minut sobie odpowiednio podziel. 

I nie. Co innego interesować się danymi technicznymi, co innego wybierać auta na podstawie dokładnych parametrów, żeby przypadkiem nie wybrać g*wna, przy którym człowiek będzie się jedynie wkurzał, i będzie miał jakąś szansę na odsprzedaż tego. Sami pisaliście, że elektrycznym kompaktem nie da się pojechać na urlop. Kurde, a Fabią się da. 

No ale kogo to obchodzi, jak auta teraz dają po 3zł, byle ktoś to w ogóle wziął z placu. 

Edytowane przez marko
Opublikowano
4 minuty temu, marko napisał(a):

A kolega ma diesla i robi 1100km na baku. Więc te 150minut sobie odpowiednio podziel. 

I nie. Co innego interesować się danymi technicznymi, co innego wybierać auta na podstawie dokładnych parametrów, żeby przypadkiem nie wybrać g*wna, przy którym człowiek będzie się jedynie wkurzał, i będzie miał jakąś szansę na odsprzedaż tego. Sami pisaliście, że elektrycznym kompaktem nie da się pojechać na urlop. Kurde, a Fabią się da. 

No ale kogo to obchodzi, jak auta teraz dają po 3zł, byle ktoś to w ogóle wziął z placu. 

usredniłem - ja od poczatku roku ładowalem chyba 3x po 5-8min - a i tak wtedy musialem skorzystac z WC

co do jazdy na urlop to wszystkim sie da, no ale na EUROTRIP to faktycznie - fabia na LPG bedzie lepsza bo kupisz taka za ile ? nie wiem 20-30k? gdzie EV na taki trip to blizej 70-90k

Opublikowano (edytowane)

z tym eurotripem i LPG to tak ostroznie, bo moze sie okazac wiekszym wyzwaniem niz BEV ;)

kupujac BEV logiczne jest, ze interesuje sie jaki ma zasieg i szybkosc/sposob ladowania. ze niby ide i kupuje co maja, a potem zastanawiam sie jak z tym zyc? :hmm: no bywa, ale to tylko swiadczy o kupujacycm, a nie o BEV. jezeli ktos nie wie co chce, no to trudno aby dokonal wlasciwego wyboru

Edytowane przez SuLac0
Opublikowano
2 godziny temu, marko napisał(a):

elektrycznym kompaktem nie da się pojechać na urlop. Kurde, a Fabią się da. 

Da się tak samo jak fabią, tu i tu będzie to mało komfortowe.

I nie. Co innego interesować się danymi technicznymi, co innego wybierać auta na podstawie dokładnych parametrów

Wszystkie auta wybiera się na podstawie parametrów, rzadko na podstawie koloru ale też się zdarza ;)

To są te absurdy. Wyciągnąć kabel z bagażnika

To są te absurdy które tu wypisujesz, ja jeżdżę już drugim elektrykiem i nawet nigdy nie miałem takiego kabla ;)

• Upvote 2
Opublikowano
3 godziny temu, SuLac0 napisał(a):

z tym eurotripem i LPG to tak ostroznie, bo moze sie okazac wiekszym wyzwaniem niz BEV ;)

kupujac BEV logiczne jest, ze interesuje sie jaki ma zasieg i szybkosc/sposob ladowania. ze niby ide i kupuje co maja, a potem zastanawiam sie jak z tym zyc? :hmm: no bywa, ale to tylko swiadczy o kupujacycm, a nie o BEV. jezeli ktos nie wie co chce, no to trudno aby dokonal wlasciwego wyboru

W LPG można odpalić benzynę i dalej jedziesz, a jak nie ma ładowarki to nie na ładowarki. 

Z drugim akapitem bardzo się zgadzam - trzeba wiedzieć na co się piszemy. Dla mnie koncepcja bev jako daily do miasta gdzie ładujesz przez noc to wspaniała sprawa. 

Opublikowano
5 godzin temu, marko napisał(a):

To są te absurdy.

Absurdem to jest twoje pojęcie o elektrykach wypisując te bzdury o kablach. 

5 godzin temu, marko napisał(a):

Dla twojej wiadomości- tego nie ma na placu. Na to czekasz aż Ci wyprodukują. Ja mam termin odbioru na 30 lipca. Złożyłem zamówienie na produkcję a Ty mi się do tego dokładasz :hihot:

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, duniek napisał(a):

usredniłem - ja od poczatku roku ładowalem chyba 3x po 5-8min - a i tak wtedy musialem skorzystac z WC

Moja dzisiejsza podróż. Po przejechaniu 360km (96% -> 11%) stop na 3min na ładowarce by zrobić  54km i dojechać do domu :hahaha:

IMG_4406.jpeg

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
Godzinę temu, DjXbeat napisał(a):

Moja dzisiejsza podróż. Po przejechaniu 360km (96% -> 11%) stop na 3min na ładowarce by zrobić  54km i dojechać do domu :hahaha:

IMG_4406.jpeg

ja mam LR 2018 RWD raz w zimie zrobilem chyba 18km na zero i był jeszcze 1-1,2kwh w buforze

Opublikowano
Godzinę temu, DjXbeat napisał(a):

Absurdem to jest twoje pojęcie o elektrykach wypisując te bzdury o kablach. 

Dla twojej wiadomości- tego nie ma na placu. Na to czekasz aż Ci wyprodukują. Ja mam termin odbioru na 30 lipca. Złożyłem zamówienie na produkcję a Ty mi się do tego dokładasz :hihot:

Bzdury? Bo szybkie ładowarki, które używasz 3 razy w roku mają kabel, a każda publiczna ładowarka w mieście tego kabla nie ma?

Spoko, powiem sąsiadom, że są debilami bez pojęcia, bo co 2 dni muszą ten kabel wyciągać. 

Co do drugiego akapitu. Nie, nie dokładam się. To, że polski rząd rozpieprza pieniądze z KPO to nie moja sprawa. 

Opublikowano
45 minut temu, marko napisał(a):

Bzdury? Bo szybkie ładowarki, które używasz 3 razy w roku mają kabel, a każda publiczna ładowarka w mieście tego kabla nie ma?

Spoko, powiem sąsiadom, że są debilami bez pojęcia, bo co 2 dni muszą ten kabel wyciągać. 

Co do drugiego akapitu. Nie, nie dokładam się. To, że polski rząd rozpieprza pieniądze z KPO to nie moja sprawa. 

jak nie masz swojego punktu ładowania to ev traci jedna z glowych zalet - do tego musisz sie bawic wlasnie z tymi kablami - ja wogole AC nie uzywam praktycznie ani w moto ani w aucie

DC tylko - wpiecie to 10 sekund i startujesz 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

I tu jest cały myk. Wy piszecie z perspektywy osoby mieszkającej w domu, nowoczesnym, z PV, w kraju gdzie BEV to nadal egzotyk.

Ja piszę z perspektywy osoby mieszkającej w bloku, w kraju gdzie BEV / PHEV jest od zasrania. I co z tego, że liczba ładowarek w mieście jest liczona już w tysiącach, jak znaleźć coś wolnego, to loteria, a w centrum to już graniczy z cudem. Wolne ładowarki są jedynie tam, gdzie nikomu po drodze. 

Jak tak rozmawiam ze znajomymi czy z sąsiadami, to nie są tacy zadowoleni z BEV. Znaczy ci co mają własną ładowarkę, to spoko, oprócz dalszych podróży. Ci co są skazani na publiczne ładowarki, to nie planują kolejnego BEV, tylko najwyżej PHEV.

Edytowane przez marko
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, marko napisał(a):

Tak są debilami jeśli kupii auto bez sprawdzania czy mają możliwość normalnie się naładować bez wyciągania kabli. 

8 godzin temu, marko napisał(a):

I tu jest cały myk. Wy piszecie z perspektywy osoby mieszkającej w domu, nowoczesnym, z PV, w kraju gdzie BEV to nadal egzotyk.

Ja piszę z perspektywy osoby mieszkającej w bloku, w kraju gdzie BEV / PHEV jest od zasrania. I co z tego, że liczba ładowarek w mieście jest liczona już w tysiącach, jak znaleźć coś wolnego, to loteria, a w centrum to już graniczy z cudem. Wolne ładowarki są jedynie tam, gdzie nikomu po drodze. 

Egzotyk a pomimo tego brak wolnych ładowarek. Jedno drugie wyklucza ale jak zwykle umiesz na siłę tworzyć problemy by tylko hejtować EV. 
Ja piszę z punktu widzenia osoby świadomiej swojego zakupy. Jeśli twoi sąsiedzi kupili BEV a teraz ładują się na publicznych ładowarkach wyciągając co drugi dzień kable- to nie są świadome swoich zakupów osoby. 
Przed zakupem nie sprawdzili możliwości. Tak jak wspomniał @duniekwłasne źródło zasila to główny atut elektryków. Ja zawsze powtarzam, że jeśli nie masz swojego prywatnego miejsca ładowania to elektryk nie jest dla Ciebie. 

9 godzin temu, duniek napisał(a):

ja mam LR 2018 RWD raz w zimie zrobilem chyba 18km na zero i był jeszcze 1-1,2kwh w buforze

Na 11 % miałem jeszcze 65km zasięgu licząc prędkości z ekspresówki czyli stałe 120km/h. Gdyby nie konieczność wstąpienia do Ikei to nie ładował bym się. Zrobił bym 405km bez ładownia ale zjechał bym do 4%. Staram się nie zjeżdżać poniżej 10% choć czasem spadnie :) 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
8 godzin temu, marko napisał(a):

Fajnie ale ja mieszkam w bloku i nie mam PV ;)

Z PV to jest w ogóle bajer, u mnie w G12w jest po prostu bardzo tanio.

Nie mam też żadnych kabli do ładowarek AC bez kabli, na mieście jest pełno takich z kablami i nie wiem czy ktoś jeszcze w ogole stawia takie bez kabli.

• Upvote 1
Opublikowano

Czyli podsumowując, BEV to droga zabawka dla wybrańców, finansowana niesprawiedliwie przez wszystkich, a nie realna alternatywa dla ICE, co próbowaliście wielokrotnie udowodnić...

Czemu na moje argumenty odpowiadasz w liczbie mnogiej „Wy”? 
Ja odpowiadam za siebie a nie za innych a ty ciągle przypinasz wszystko do ogółu. 

57 minut temu, marko napisał(a):

U mnie praktycznie każda jest bez kabla, chociażby dlatego, że stoją przy chodnikach, a dwa złomiarz czy wandal nie ma możliwości obciąć kabla

U ciebie czyli gdzie? 

Godzinę temu, Wu70 napisał(a):

Nie mam też żadnych kabli do ładowarek AC bez kabli, na mieście jest pełno takich z kablami i nie wiem czy ktoś jeszcze w ogole stawia takie bez kabli.

W okolicy gdzie mieszkam są 3 małe miasta do 60tys mieszkańców i wszystkie ładowarki są z kablami + obok stanowiska bez kabli. Nie ma żadnej ładowarki bez kabla

• Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

Na 11 % miałem jeszcze 65km zasięgu licząc prędkości z ekspresówki czyli stałe 120km/h. Gdyby nie konieczność wstąpienia do Ikei to nie ładował bym się. Zrobił bym 405km bez ładownia ale zjechał bym do 4%. Staram się nie zjeżdżać poniżej 10% choć czasem spadnie :) 

0% lub 100% nawet jak 1-2 razy w tygodniu zrobisz to nic baterii nie bedzie - byle na tych 100 i 0% nie trzymac pojazdu długo (np paru dni)

jak kupiłem kiedys kosiarke z bateriami (tak w 2018roku)- jedna bateria dead (tzn 20S 72V) rozładowana do chyba 55V - ładowarka oryginalna nie ładowała, nie wiem ile dni/tygodni czy nawwt miesiecy tak stała, podlaczylem zewn ładowarke do pinów bezposrednio - podładowalem na 65V i wpialem do oryginalnej, naładowalem i do dzis czasem tego setu uzywam do podkaszarki

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

W DE tak? :E 

No to faktycznie "lepiej" :E :E :E

Tak, w DE

Ktoś nie tak dawno wrzucał zdjęcia z obciętymi kablami przy ładowarkach. Chyba w Mysłowicach to było ;) a problem jest powszechniejszy niż się wydaje.

Tak, więc jest "lepiej" jak tego kabla nie ma, niż jest i może zniknąć ;)

A dlaczego mnie to wszystko wkurza? Bo rząd sobie wymyślił rozdawać auta praktycznie za darmo, dla wybrańców, jakby nie było poważniejszych problemów.

O. Hiszpania i Portugalia zaliczyły właśnie Blackout. Ciekawe ilu kierowców zostało uziemionych ;)

Edytowane przez marko
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, marko napisał(a):

Ktoś nie tak dawno wrzucał zdjęcia z obciętymi kablami przy ładowarkach. Chyba w Mysłowicach to było ;) a problem jest powszechniejszy niż się wydaje.

Zrobić zdjęcie? Dalej wystają kikuty pod biedrą na Skotnicy, kilometr ode mnie :E

• Haha 1