Skocz do zawartości

Auta elektryczne (BEV)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, Katystopej napisał(a):

Czyli co, jedni mają, inni nie? Czy aktualizacja jeszcze nie dla wszystkich weszła? Gdyby to była prawda, to słaba zagrywka ze strony Tesli.

ta aktualizacja przeciez jest na plus, ogolnie to powinno to byc w kazdej ładowarce hardwarowo rozwiązane -  nawet na darmowych - kiedys widzialem posty z niemiec gdzie dziadki ładowały na 350kW stacjach do 100% bo sie bali ze nie dojadą

trzeba sie nauczyc ze w trasie ladujesz 5-50% albo jak masz chwile to 80% i tyle - po cholere wiecej

• Upvote 1
Opublikowano
9 godzin temu, Totek napisał(a):

Bardziej bieda w portfelu, bo jakby kasa była to co drugi by latał elektrykiem, tak samo jak z ajfonem. W naszym wypadku w ogóle nie wynika to z lęku, bo jak żadnej nacji wychodzi nam "zastaw się a postaw się". 

Ostatnio musiałem zrobić sobie przerwę w trasie po 10km. Tak mi nie szła jazda, że zjechałem na stację i poszedłem w kimono. Przespałem na tylnej kanapie dobrą godzinkę i dopiero jakoś zacząłem funkcjonować. Czasami mam takie dni, że wsiadam do fury z rana i jak bym nigdy nie jeździł, błędy z dupy lecą. Są też i takie dni, że mógłbym Turcję na strzała zrobić.

ale wlasnie EV jest dla biednych - w spalinowce NON STOP K***A COŚ juz nie mowiac o paliwie i olejach

ja juz 4 lata i 110k km zrobilem - i nicnie robie przy tym (mechanicy go nienawidzą :E )  

• Upvote 2
Opublikowano
54 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Przez 20 minut ładowania nabijesz bateryjkę na 400km autostradowej jazdy??? :E

jak masz taka potrzebe i odpowiedni budzet, zaden problem. wystarczy wybrac wlasciwy model. 
np Audi A6 Sportback e-tron performance    

Opublikowano
Godzinę temu, huudyy napisał(a):

Jak w ogóle wygląda zawieszenie po 100k km? Bylo już coś robione? 

wahacz przedni zaczał skrzypiec przy 50k (u mnie po roku) ale to wada fabryczna - skrzypią i prawie wszystkich bo smar sie wypłukuje, na grupie zalecali wymiane a ja wstrzyknalem troche olejuz zalozeniem ze niech jeszcze podziala pol roku to wymienie, tymczasen minely 3 lata i 80k km i dalej jest ok

przeglad robilem miesiac temu na stacji gdzie bardzo dokladnie sprawdzaja i ponoc dalej wszystko ok

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, duniek napisał(a):

ale wlasnie EV jest dla biednych - w spalinowce NON STOP K***A COŚ juz nie mowiac o paliwie i olejach

ja juz 4 lata i 110k km zrobilem - i nicnie robie przy tym (mechanicy go nienawidzą :E )  

Taa, pytanie, komu sprzedasz jak bateria zacznie padać? Trafi się jeleń? Z każdym rokiem stres narasta.:E

https://www.otomoto.pl/news/utrata-wartosci-te-auta-traca-najwiecej

Cytat

w spalinowce NON STOP K***A COŚ juz nie mowiac o paliwie i olejach

A co to jest te non stop? Kupujesz np. toyotę i po za tym co się typowo zużywa jak w każdym innym aucie nic się nie dzieje, ale po 9 latach jak chcesz odsprzedać to jest kolejka chętnych a u ciebie?:E

Tesla taka bezawaryjna?

https://www.auto-swiat.pl/ev/wiadomosci/tesla-to-fenomen-jest-droga-zle-wykonana-i-psuje-sie-na-potege-klienci-i-tak-ja/s73m00m

Cytat

paliwie i olejach

Elektryk  nie wymaga "paliwa" czy wymiany zużywających się części ?

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano
22 minuty temu, Wu70 napisał(a):

Baterie mają zazwyczaj 8 lat GW więc pierwszych 2-3 właścicieli to nie interesuje zbytnio. Za to ci bez elektryków to przeżywają baterię już od nowości 8:E

Ale ja nie piszę o pierwszych 8 latach.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Cappucino napisał(a):

Taa, pytanie, komu sprzedasz jak bateria zacznie padać? Trafi się jeleń? Z każdym rokiem stres narasta.:E

A co to jest te non stop? Kupujesz np. toyotę i po za tym co się typowo zużywa jak w każdym innym aucie nic się nie dzieje, ale po 9 latach jak chcesz odsprzedać to jest kolejka chętnych a u ciebie?:E

Właśnie dlatego nie linkuje się artykulików bez ich przeczytania i sprawdzenia źródeł.

:) 

Artykuł z otomoto powołuje się na te badania:

https://www.extremeterrain.com/which-brands-and-models-depreciate-fastest.html

W okresie 5 lat różnica między Teslą a Audi, VW, Mercedesem to 7%. Czyli mniej więcej wartość dotacji. :) 

Ciekawie jest też przy 7 latach:

Tesla ma wtedy mniejszą utratę wartości niż Land Rover.

A dodatkowo ma tylko 3%-5% większą utratę wartości niż Audi, Infiniti, Volvo, Porsche, BMW. 

Utrata wartości na Tesli 3 jest mniejsza niż na Audi A4 w okresie 5 i 7 lat :) 

Dodatkowo te dane są średnio miarodajne dla Polski, bo pochodzą z USA :) 

Edytowane przez GordonLameman
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

a o jakich? :hmm: powaznie chcesz porownywac np. takiego 12 letniego Leafa do paruletniego obecnie BEV? technologicznie dla BEV to przepasc. 

d3va00322a-f18.gif.4108076c8d6eb4cf64c7e6584b561baf.gif

image.png.6dd4e645d44b3bd0cf9bc5e1ae651623.png

ja nie wiem. tyle lat minelo, a ciagle slysze te same "argumenty", ze bateria w BEV to pozyje pare lat. lata mijaja, a w ciemnogrodzie ciagle te same bajki. 

Edytowane przez SuLac0
Opublikowano

Dobrym użytkownikiem samochodu elektrycznego są posiadacze niemowlaków. Dalsza podróż z nimi wygląda tak, że po każdych 2h jazdy jest musowo 40-60min postoju, bo:

• pierwsza pieluszka,
  • jedzonko z cyca,
  • druga pieluszka,
  • odbicie

:E 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, SuLac0 napisał(a):

ja nie wiem. tyle lat minelo, a ciagle slysze te same "argumenty", ze bateria w BEV to pozyje pare lat. lata mijaja, a w ciemnogrodzie ciagle te same bajki. 

Tak samo od lat krążą legendy o rewolucji w bateriach. Bateria w smartfonie po 10 latach dalej sprawna ? Ta sama technologia jak się nie mylę?

Problem w tym, że taki 10-11 letni elektryk jak ci jeb..w drodze bo bateria powie dziękuje, to nie naprawisz go w najbliższym serwisie czy u lokalnego magika, o kosztach nie wspominając.

5 godzin temu, trepek napisał(a):

Dobrym użytkownikiem samochodu elektrycznego są posiadacze niemowlaków. Dalsza podróż z nimi wygląda tak, że po każdych 2h jazdy jest musowo 40-60min postoju, bo:

• pierwsza pieluszka,
  • jedzonko z cyca,
  • druga pieluszka,
  • odbicie

:E 

A to akurat prawda. Idealne auto dla młodych rodziców jadących na wczasy.:E

5 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Utrata wartości na Tesli 3 jest mniejsza niż na Audi A4 w okresie 5 i 7 lat :)

A na to ma tez wpływ, czy były to te słynne tsi co żłopały olej, więc takie spadki nikogo nie dziwią, kolejna to to, że a4 to często auta po leasingowe w europie co nie jest bez znaczenia na rynku wtórnym. Tesla raczej nie jest brana na firmy masowo jak vw, audi czy opel. Większa podaż aut na rynku to także niższe ceny i większa utrata wartości, proste.

Opublikowano
49 minut temu, Cappucino napisał(a):

A na to ma tez wpływ, czy były to te słynne tsi co żłopały olej, więc takie spadki nikogo nie dziwią, kolejna to to, że a4 to często auta po leasingowe w europie co nie jest bez znaczenia na rynku wtórnym. Tesla raczej nie jest brana na firmy masowo jak vw, audi czy opel. Większa podaż aut na rynku to także niższe ceny i większa utrata wartości, proste.

Kolejny raz - nie czytasz.

Cały materiał dot. wyliczeń utraty wartości pochodzi z USA, dlatego nie ma tam np. Skody, a spora część modeli to pickupy (np. auto z najmniejszą utratą wartości - Toyota Tacoma). 

Serio - lepiej czytać co się linkuje. 

W Europie utrata wartości jest na pewno inna. Ale to nie ja się powołałem na artykuł z tymi wyliczeniami :) 

Opublikowano
W dniu 8.06.2025 o 09:19, Katystopej napisał(a):

Czyli co, jedni mają, inni nie? Czy aktualizacja jeszcze nie dla wszystkich weszła? Gdyby to była prawda, to słaba zagrywka ze strony Tesli.

Link do strony Tesli:

W niektórych lokalizacjach Supercharging opłaty za kolejkę zastąpią opłaty za bezczynność. Opłata za kolejkę to opłata, którą płacisz tylko wtedy, gdy stacja Supercharger jest zajęta i spełniony jest jeden z następujących warunków:

poziom naładowania baterii Twojego pojazdu jest już równy lub wyższy od poziomu opłaty za kolejkę, który wynosi 80%; lub

Twoja sesja ładowania zakończyła się

Opłata za kolejkę zachęca kierowców do ładowania tylko do takiego poziomu, jaki jest potrzebny do ich podróży, zamiast naliczania 100% opłaty. Zwiększa to dostępność stacji Supercharger, aby każdy miał do nich dostęp, gdy tego potrzebuje.

Jeśli podczas sesji ładowania Supercharging spełniasz kryteria opłaty za kolejkę, na ekranie dotykowym pojazdu i w aplikacji Tesla otrzymasz powiadomienie, że obowiązują opłaty za kolejkę. Możesz sprawdzić poziom naładowania baterii w miejscu, w którym obowiązują opłaty za kolejkę, na ekranie dotykowym pojazdu i w aplikacji Tesla. Będziesz mieć pięciominutowy okres karencji na odłączenie pojazdu i odjazd przed nałożeniem opłaty za kolejkę. Po upływie okresu karencji naliczana będzie opłata za każdą minutę połączenia z ładowarką Supercharger.

Opłaty za kolejkę według kraju i regionu

Kraj/regionWalutaTypowa opłata za kolejkę (za minutę)1

Australia AUD $0.50

Republika Czeska CZK 10 Kč

Francja EUR €0,50

Niemcy EUR €0,50

Hongkong HKD HK$4

Irlandia EUR €0,50

Włochy EUR €0,50

Holandia EUR €0,50

Polska PLN 2 zł

Portugalia EUR €0,50

Rumunia RON 2.5 RON

Singapur SGD $0,50

Słowacja EUR €0,50

Hiszpania EUR €0,50

Szwecja SEK 5 kr

Tajwan TWD 15元

USA USD $0.50

Czyli oprócz tego, że w czasie podróży musisz jeść pięć obiadów dziennie, to teraz z zegarkiem w ręku :E

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Cappucino napisał(a):

Tak samo od lat krążą legendy o rewolucji w bateriach. Bateria w smartfonie po 10 latach dalej sprawna ? Ta sama technologia jak się nie mylę?

tak powaznie? odpowiedz sobie na pytanie ile razy ladujesz pelnym cyklem, czyli sumarycznie cala pojemnosc baterii w telefonie, a ile razy w BEV. dla ulatwienia dodam, ze rocznie BEV , ktory przejedzie 20000km, przy baterii 50kWh i srednim zuzyciu 20kWh/100km potrzebuje takich pelnych cykli ...80, aby zrobic te 20kkm. chcesz mi powiedzic, ze ladujesz telefon 80 razy w roku ? :hahaha:

2 godziny temu, Cappucino napisał(a):

Problem w tym, że taki 10-11 letni elektryk jak ci jeb..w drodze bo bateria powie dziękuje, to nie naprawisz go w najbliższym serwisie czy u lokalnego magika, o kosztach nie wspominając.

jak bokiem wyjdze korba w takim 10-11 letnim spaliniaku, efekt bedzie taki sam. laweta i warsztat. jest wiecej warsztatow ogarniajach BEV niz ci sie wydaje. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Kolejny raz - nie czytasz.

Cały materiał dot. wyliczeń utraty wartości pochodzi z USA, dlatego nie ma tam np. Skody, a spora część modeli to pickupy (np. auto z najmniejszą utratą wartości - Toyota Tacoma). 

Kolejny raz pokazujesz ignorancje i nie czytasz ze zrozumieniem. Gdzie ja pisałem, że chodzi o europę gdy wklejałem linka?

Cytat

że a4 to często auta po leasingowe w europie

Problem z oczami ? Jak zawsze, odywa się tylko twoje wybujałe ego, czyli "skromność" typowego małomiasteczkowego chłopka.;D

Godzinę temu, SuLac0 napisał(a):

jak bokiem wyjdze korba w takim 10-11 letnim spaliniaku, efekt bedzie taki sam. laweta i warsztat. jest wiecej warsztatow ogarniajach BEV niz ci sie wydaje. 

Taa, a ile razy widziałeś taki przypadek w porównaniu do ilości jeżdżących aut?:E

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, Cappucino napisał(a):

Taa, a ile razy widziałeś taki przypadek w porównaniu do ilości jeżdżących aut?:E

no wlasnie. ile? ile widziales BEV na lawetach , albo stojacych na poboczu? nie wysilaj sie. nie musisz 

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, SuLac0 napisał(a):

no wlasnie. ile? ile widziales BEV na lawetach , albo stojacych na poboczu? nie wysilaj sie. nie musisz 

A ile bv jest na rynku względem klasycznych aut? Ile lat bv są powszechne na rynku?

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Cappucino napisał(a):

jak widac ty kupujesz auto dla kolejnego wlasciciela, ja kupuje dla siebie, jezdze i tyle

i tak, ja stracilem 60k na mojej tesli z tym ze:
1. kupowalem jak to była nowosc (nie ogolnie ze tesla, ale ze EV) 
2. w ciagu tych 4 lat wydałbym na samo paliwo 50k, ale nie licze olejow itp, dodatkowo po 110km napewno byloby wiecej do zrobieniaw spalinówce niz w EV 

co do baterii w tel - rozwalaja mnie takie porownania:
po pierwsze  tel ładujesz zwykle od 0 do20 do pełnych 100% i prądami zwykle duzo wiekszymi niz auto
bo na codzien mało kto korzyta z ładowarek 5W tylko 15-20W i wiecej, w tel masz baterie ile 15-18Wh ? to masz praktycznie cale zycie 1C albo ponad

auto 95% czasu laduejsz w domu mocami 3-10kW gdzie bateire masz 50-80kWh, dodatkowo ladujesz 20-80% lub 10-90% malo razy bedziesz mial sytuacje zeby jechac 100-0-100 itp

jakbys tak robił w telefonie to bateria by ci pozyla 10-15 lat ,ale nie ma to sensu bo i tak wczesniej ten tel wymienisz a wymiana jest wzgledie tania - teraz mam 5 letni telefon i dalej zyje, tak samo jak baterie do kosiarek i podkaszarki ktore są z 2014 roku i dalej zyją, tyle ze ja sobie przed zimą rozładuje je do 50-60% i uzywam dalej, a sasiad kupił podkaszarke w 2020 i juz trzecia baterie ma bo laduje na 100% i lezy to cala zime 

Edytowane przez duniek
  • Upvote 3
Opublikowano
11 minut temu, Cappucino napisał(a):

Kolejny raz pokazujesz ignorancje i nie czytasz ze zrozumieniem. Gdzie ja pisałem, że chodzi o europę gdy wklejałem linka?

Ale słyniesz z tego dlatego cię ignorują. Za każdym razem usiłujesz udowodnić swoje wybujałe ego co tylko świadczy o tobie, nara i wypad do ignorowanych.

Pisałeś do właściciela Tesli w Europie. Statystyki z USA są zupełnie nieadekwatne dla tego jak wygląda wartość rezydualna w Europie. 

Mieszasz teraz, bo wyszedłeś na ignoranta, który nie czyta wrzucanych przez siebie materiałów. 

Opublikowano
Teraz, GordonLameman napisał(a):

Pisałeś do właściciela Tesli w Europie. Statystyki z USA są zupełnie nieadekwatne dla tego jak wygląda wartość rezydualna w Europie. 

Mieszasz teraz, bo wyszedłeś na ignoranta, który nie czyta wrzucanych przez siebie materiałów. 

Pisałem do właściciela tesli i rynek nie ma tu nic do rzeczy.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Pisałem do właściciela tesli i rynek nie ma tu nic do rzeczy.

Oczywiście, że ma duże znaczenie. U nas pick-upy mają bardzo niską wartość rezydualną, a w USA najwyższą.

Nie masz pojęcia o czym piszesz. Jak zwykle.

Edytowane przez GordonLameman